Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Brekk en arm!

#1

Lykken sa for siden:

Jeg er mye enig i det som står i denne artikkelen.



#3

Slettet bruker sa for siden:

Jeg er en god forelder. Minsten brakk armen i sommer. Han måtte tilogmed operere den fordi den ikke grodde - og da kom han jammen med på sykehuset på tv3 også - så det ble rene festen.


#4

Lykken sa for siden:

Wow, Verdens Beste Mor; brakk en arm, operasjon og til og med de etterlengtede 5 minutter i rampelyset så tidlig!


#5

Maverick sa for siden:

En sannhet med modifikasjoner, dette også.


#6

Candy Darling sa for siden:

Altså, jeg er helt enig i at barn skal få utfolde seg og ta noen sjanser, men man får vanligvis ikke sjansen til å ta lærdom av å leke i trafikken. Det er en engangslæring.

De som sammenligner trafikken nå med hvordan det var da vi lekte i gata, er ikke særlig god hverken i matematikk eller fysikk, tror jeg. Antall biler og farten de kjører i er helt annerledes.


#7

Mams sa for siden:

Jeg er også en av de som er enig med mye av det som står i artikkelen.
(og har en som har brukket kragebein og et bein i foten, men ikke samtidig)

Ungene lærer mye av å tørre ting og samtidig se at de klarer det.
Detter de er det opp igjen og forsøke en gang til.

Husker jeg leste om de barne som brukte hjelm ute i barnehagen, og det må jo være farligere det en å dette en gang eller to på rompa. Som oftest slår vi jo ikke hodet om vi er Bambi på isen, men det er værre med en hjelm som henger igjen når barna klatrer.

Mine barn leker ute i gata der hvor jeg bor, vi bor nesten innerst i en blindvei. Men et sted med mere trafikk er ikke like gunstig som lekeplass.


#8

Nelly Nickers sa for siden:

Jeg er også litt god, - 7-åringen går alene til og fra skolen i dag. :kry: håper-han-ikke-møter-noen-sajkoer
Jeg er også enig i mye av det som står i artikkelen.


#9

Slettet bruker sa for siden:

Jepp. :stolt:
Han går til skolen også. Noen ganger bare med følge av broren i sjette klasse - uten en voksen altså. :understreker:

Og storebroren var visstnok ute o storefri i går uten jakke på seg. Men det var totalt uten mors godkjennelse da.


#10

Veronal sa for siden:

Mener man at man virkelig er så overbeskyttende? Jeg synes det vipper over hvis man skal applaudere at barn knekker en arm uten at det betyr at barn ikke skal få lov til å klatre i trær.

Jeg er forresten nysgjerrig på hva som var bakgrunnen for hjelm i barnehagen på Nedre Eiker. Jeg vil tro at det ikke var et dagligdags påfunn, selv om det nærmest høres slik ut i reportasjen. I barnehagen vår har man ved en anledning i fjor vinter avlyst uteaktivitetene ettersom det var holke over absolutt alt uteareal og det ikke var mulig å oppholde seg utendørs for hverken voksne eller barn uten skøyter. Jeg synes ikke det var en overbeskyttende avgjørelse.

Kan noen utdype konkrete eksempler på overbeskyttende tiltak i familier eller i barnehager?


#11

Polyanna sa for siden:

Bortsett fra det med trafikken - absolutt enig. Jeg er på den rufsete siden her - vi har ikke hatt trappegrind en gang. Ungene har lært seg at trappa skal man ha respekt for helt selv. Og ja, vi har hørt dunk-dunk-dunk noen ganger.

Vi har hatt beinbrudd og fått slått løs en tann, samt et par arr her og der. Men det rare er at arrene har de fått under helt ufarlig lek. Storebror har et stygt arr under leppa, som han fikk da han satt og lekte med biler. Plutselig veltet han forover og smalt inn i en lekebil. :p Lillebror falt ned fra en liten krakk og fikk seg et skikkelig hakk. Osv.

I barnehagen har de et veldig krevende terreng som uteområde. Knauser og berg og klatretrær. Det var der tanna gikk. :p


#12

cilen sa for siden:

Det dummeste jeg ser er de klippa fra American funniest video, hvor foreldrene heller står å filmer enn å trøste ungene som slår seg. Det er nesten så det ser ut som de vil det, så de kan vinne penger..


#13

Polyanna sa for siden:

Veronal: Forskeren mener jo at Norge er et eksempel til etterølgelse, da, i forhold til for eksempel England og USA.

Man trenger ikke applaudere en brukket arm, selvsagt, men vi reagerte litt sånn "æsj, irriterende, men jaja, sånn er det vel om man skal leke fritt" da foten brakk her. Mens omgivelsene gikk helt bananas.


#14

Tallulah sa for siden:

Nei, det er nettopp det. I følge artikkelen jeg leste om det så var det snakk om at hele barnehagen var speilblank is, like glatt som en skøytebane. Det er jo ikke snakk om at ungene går med hjelm hele dagen året rundt. Jeg regner med at de fleste syns hjelm på skøytebanen er på sin plass.

Ellers syns jeg artikkelen kommer med selvfølgeligheter, og jeg syns greia om at foreldre/voksne er blitt så overbeskyttende er overdrevet. Jeg syns også utalelsen deres om at menn er mindre overbeskyttende rett og slett er udokumentert bullshit.

Enig med Scarlett, det er litt forskjell på å klatre i trær og å leke i trafikken.


#15

Polyanna sa for siden:

Glitter: Igjen - forskeren hevder jo at vi i Norge faktisk er et ganske bra motstykke til dette.

I en del andre land så foregår barns lek på flate, paddede, inngjerdede lekeplasser der det er umulig å slå seg.


#16

Lykken sa for siden:

Jeg tror mye av det var basert på England, men at man dro paralleller til Norge, selvfølgelig siden hun lager oppgaven her, og artikkelen om barnehagen med hjelm ble brukt som eksempel. Jeg har ikke lest den artikkelen. Trafikk er jo et dårlig eksempel, her må jo barna lære sammen med voksne til de er modne til å ferdes alene.
Men ja, jeg synes det er tendenser til at ingenting skal være det minste bittelitt farlig, og at ungene mister noe i forhold til hvordan vi selv hadde det i barndommen, selv om man skal fjerne det som åpenbart var uforsvarlig og at man tilpasser seg økt trafikk etc.
At en unge ikke kan stå på en stol, dette ned fra gyngehesten, lære å gå i trapper tidlig, ha hjelm på trehjulsykkel i hagen, ikke gå alene i nabolaget før de er 12 mtp kidnapping, fjerne trær i barnehager fordi det er farlig å klatre etc.


#17

Tallulah sa for siden:

OK, jeg leste tydeligvis ikke artikkelen godt nok. Jeg reagerer allikevel på uttalelser som dette:

At en dame med et romantisk bilde av en oppveskt på et knøttested i utkantnorge for haugevis av år siden bruker det som "bakteppe" for kritikk av barneoppvekst i dag syns jeg er litt snodig.

Jeg kjenner ikke situasjonen i England, men min erfaring fra USA er at "folk flest" er ganske like norske foreldre, og faktisk mer slepphendte på endel områder (hjelmbruk blant annet). På andre ting er de kanskje strengere.

Jeg savner egentlig en undersøkelse av foreldre verden over som kan kartlegge om vi faktisk er for overbeskyttende, sett opp mot at verden har forandret seg, eller om det egentlig er en myte.

Lykken, jeg kjenner meg for øvrig ikke igjen i noen av eksemplene dine.


#18

Lykken sa for siden:

Det er jeg enig i, at artikkelen ga inntrykk av at personlige opplevelser/erfaringer var basis i boka, men om det er helt riktig vet jeg ikke, hun bør jo forholde seg faglig til oppgaven.


#19

Maz sa for siden:

Jeg tror jeg ler meg skakk. Greit at det tidsmessig er lenge siden men "knøttested i utkantnorge" er jo å ta i da. Dette er jo midt i Trondheim, rett ved en stor elv og der det for 40 år siden var bra med trafikk (Norges mest forrurensete gate går jo der).


#20

Tallulah sa for siden:

På verdensbasis er det et knøttested i utkantnorge, og var det enda mer for 40 år siden.


#21

Maz sa for siden:

På verdensbasis er hele Norge et knøttested, men Trondheim sentrum er ikke utkantnorge.


#22

Lykken sa for siden:

Ikke jeg heller, men det er nok mange andre som kjenner seg igjen eller vet om andre som tenker mer eller mindre i slike retninger.


#23

Tallulah sa for siden:

Sånne foreldre fantes jo når vi var barn også (har en mamma i nabolaget friskt i minne), og de vil alltid være der. Det betyr jo ikke at det har blitt en norm.


#24

Lykken sa for siden:

Nei, fri og bevare meg vel. :knegg: Det er selvfølgelig ikke blitt en norm, men tendenser til mer overbeskyttende atferd ja, tør jeg påstå uten å ha store undersøkelser bak meg. Men at noe er sunt og noe er som følge av samfunnsutvikling er nok en del av det.


#25

Maz sa for siden:

Men ting har jo endret seg siden jeg var barn. Vi vandret fritt i nabolaget fra vi kunne gå omtrent. Det var knapt trafikk i gata untatt våre egene foreldre.

Det er ikke bare trafikken som er anderledes. Jeg har ledd godt i senere år over historier fra naboer som ble vekket av en liten Maz som ropte fra do, jeg er er feeeerdi!. Godt voksne naboer (menn) kom da og hjalp og så sprang jeg ut igjen. De kommenterte jo også at de aldri ville ha turt det i dag. Og det ville jo ikke oppstått. Ingen sover vel, med ulåst dør lenger heller.

Vi syklet uten hjelm, vi gikk på skøyter uten hjelm, i dag er det en selvfølge. Jeg synes ikke det er hysterisk å ikke gi en 4 åring ansvaret for å passe på seg selv.

I mange land så er det blitt slik at foreldre arrangerer "playdates" for sine barn, og den tendensen er jo på vei inn her også. Dess mer urbant dess mer regulert, det er jo kanskje en mer naturlig konsekvens.

Jeg kan ikke si at jeg måler min suksess som forelder ut ifra hvor mange brukne lemmer mitt barn har hatt. Jeg vet så og si bestandig hvor min datter befinner seg også. På den andre siden klatrer hun i trær, spikker med kniv, og bruker hammer og sag.


#26

Tallulah sa for siden:

Det kan godt hende det stemmer, altså, men det hadde vært veldig interessant å faktisk se en undersøkelse på det. Er det tilfelle at vi har blitt overbeskyttende, eller er det bare "alt var så mye bedre før"-mentalitet? Nerde-glitter liker undersøkelser. :nemlig:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.