Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når vi først snakker om plaging av gjess og ender ...

#1

Katarina sa for siden:

Det har jo vært mye snakk om ribbing av fjær på levende gjess. Men hva med denne delikatessen som flere av mine tidligere venner har skrytt så mye av, til tross for at de vet hvor lidelsesfullt det er. Jeg snakker om foie gras - gåselever.

Nydelig gåselever får man på denne måten:
www.youtube.com/watch?v=UxXnq0Oj5as&feature=related

Etisk forsvarlig? Jeg blir kvalm! :nemlig:


#2

Fru Snurp sa for siden:

Jeg vet hvordan foie gras lages, så jeg orket ikke kikke... Grusom behandlig av dyr, på lik linje med fremavling av hurtigvoksende kyllinger som ikke kan stå på bena (knekker).


#3

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er så glad jeg aldri har smakt gåselever. Ikke skal jeg det heller, noe så kynisk! Jeg har aldri forstått hvordan folk kan JOBBE med sånt? Eier de ikke følelser?


#4

Mjau sa for siden:

Jeg syns delikatesse-begrepet utgår når maten "lages" på denne måten.
Dessuten smaker det...vel foie gras...

Det er vel sånn ca like uetisk å spise dette som å bære pels? Eller?


#5

Katarina sa for siden:

:nemlig:

Jeg har noen venninner jeg har gått på høyskole med for mange år siden. På siste treff mente et par av dem at vi var vel gamle nok til å gå med pels nå? ALDRI! sa jeg. Jeg begriper det ikke...


#6

Avatar sa for siden:

Jeg blir også kvalm, og dette er enda en god grunn til hvorfor jeg får mindre og mindre lyst på kjøtt og annen mat fra dyr.


#7

Mjau sa for siden:

Det er veldig fint å spise lokalt kjøtt som man vet hvor kommer fra :)
Og vilt :)

Da vet man at dyrene har hatt det bra, og man kan spise med god samvittighet. I alle fall gjør jeg det :)


#8

Left sa for siden:

Ut med gåselever, dun og pels.
Har ikke smakt det jeg, og skal definitivt ikke gjøre det heller. Dun har vi kun i ei kjip jakke fra H&M som vi har arvet, og pels? Over mitt lik.


#9

Interference sa for siden:

Jeg har aldri spist det, og kommer aldri til å spise det.
Det er forferdelig hvordan folk får seg til å behandle dyr. Det være seg pelsindustrien, tyrefekting, overforing av kyllinger, dansende bjørner, foie gras produksjon eller hva har du.
Jeg prøver å være veldig bevisst på hva jeg handler, og hvor. Og jeg boikotter alt som smaker av dyremishandling, jeg har heller ingen problemer med å "misjonere" for denne saken om det skulle være nødvendig.


#10

Mjau sa for siden:

Men skjer denne overforingen i alle tilfeller? Eller er det fortsatt de som driver med gjess og lager foie gras av leveren deres uten at de overfores?

I så fall kan man gjøre et fornuftig valg når man handler dette også.


#11

Interference sa for siden:

Så vidt jeg har klart å finne ut så er foie gras fettlever, altså en tilstand som oppstår på grunn av overforing. (eller overspising hos mennesker).


#12

Mjau sa for siden:

Jepp, leste det på Wikipedia eller hva det heter.
Da er det rett og slett bare ekkelt. :nemlig:


#13

Anne C sa for siden:

Jeg velger å ikke se det.... Har aldri spist det og kommer aldri til å gjøre det.


#14

Mamarazzi sa for siden:

Å, dæven... Dette var jeg ikke klar over - stakkars dyr!

Jeg tror jeg elegant hopper over å kjøpe Jensens(?) gåseleverpostei neste gang jeg er i Danmark - garantert!!

Fy flate...


#15

Skvetten sa for siden:

Men da skal det være fra nabogården som man kan gå innom.

Det er mye rart i norske bønders fjøs også som jeg vil kalle på grensen til uetisk. Man bruker strøm på kyrne for at de skal holde seg rene. De står inne det meste av året, tjoret fast og har minimalt med muskler. Oksene står i rimelig små bokser, ikke mye bevegelsesfrihet der gitt. For ikke å snakke om transporten til slakteriet. Har man sett en slik transport er man rimelig sjokkert.

Veldig fint at man drar frem disse eksotiske matvarene og setter fokus på disse tingene. Alikevel er det dyremishandling som gjør at vi får egg og ikke minst deilig kyllingkjøtt på bordet. Tenk på hvilke forhold disse fuglene leve under fordi vi skal få omelett.

Så om man skal se på slike ting er det kanskje på tide at vi blir vegetarianere hele bunten. For det finnes nesten ikke den ting fra det animalske riket vi kan spise uten at dyret har blitt utsatt for lidelser fordi vi skal spise det. Det sies jo til og med at fisken kjenner smerte.........


#16

Katarina sa for siden:

Jeg vet det :nemlig: Industrialisert kjøtt er noe herk egentlig, men jeg klarer jo ikke å la være å spise kjøtt likevel. Men jeg vurderer kylling nå altså... Jeg vil prøve å finne noen som oppdretter på en mest mulig ok måte. Vi spiser lite oksekjøtt og svinekjøtt i det hele tatt, det går mest i kylling, fisk og grønnsaker hos oss.

Det er MYE dyremishandling rundt omkring ja, men noe er verre enn annet. Og akkurat disse endene eller gjessene får tredd en trakt nedover halsen opptil flere ganger daglig, der spiserøret kan risikere å sprekke - det er helt ille! Og om ikke spiserøret sprekker, så kan leveren sprekke. Vanvittige lidelser for dyrene!

Og at fisk kjenner smerte - joda det gjør de nok, men de plages ikke i UKEVIS, de får en rask død etter at de er fisket.

Så jeg syns ikke man kan unnskylde dyremishandling med at "de fleste dyr lider", for noen dyr lider mye mer enn andre. Og det er fortsatt mye jeg selv kanskje ikke vet, men det jeg vet som jeg syns er grusomt - det lar jeg være! :nemlig:

Vi kan godt spise kjøtt, men da får vi jammen behandle dyrene så pent vi kan og gi dem et verdig liv på veien til å bli mat!


#17

Skvetten sa for siden:

Nå er det vel ikke det jeg påstår heller. Kylling hakker hverandre til døde i bittesmå bur. Der ligger døde og noen ganger spiser burkameratene på dem også. Burene er små, som frimerker å regne faktisk. De er netting, hele veien rundt, det finnes ikke vagler og vet du det er jammen ikke plass for de største kyllingene å bevege seg.

Det jeg prøver å få frem er at det er vel og bra at man får fokus på de eksotiske rettene, men kanskje vi bør starte litt nærmere hjemme desom vi skal kunne påvirke de som bør påvirkes. Nemlig deg og meg, det er få av oss som spiser gåselever like ofte som vi spiser kylling eller biff.

Jeg kunne gått inn på fisken i kummene på torget i Bergen eller hummeren i tanken på en bedre restaurant men lar det ligge for det sier seg selv. Det bør ikke være graden av lidelse som skal bestemme om vi skal si noe eller ei. Dersom et dyr plages på noen som helst måte burde vi faktisk gjøre noe, og ja biffen som en gang var ku hadde det ikke greit den gangen den sto i fjøset. Hvem liker vel å få strøm i baken?


#18

Katarina sa for siden:

Jeg kan ikke si meg annet enn helt enig med deg. Du har tydeligvis bedre innsikt i dette enn jeg har.

Jeg har hørt mye lovende om Stange-kylling. Har du hørt noe om den? Det sies at den får bedre plass til å røre på seg, og de aler dem opp over lengre tid.

Og når du skriver om fisk og hummer på torget i Bergen, så skjønner jeg det også. Hummer er utydningstruet også og burde ikke fanges i det hele tatt, og mange fiskearter er jo rødlistet. Men de fleste fisker blir vel drept med det samme de er tatt opp av vannet, blir de ikke?

Man burde gå mer og mer over til økologisk jordbruk og dyreavl, og gi dyrene LUFT, GRESS og PLASS igjen. Men igjen så blir det ikke nok mat til alle som trenger, og da er vi tilbake i runddansen... Det er vanskelig :nemlig: Men om mange bare kunne slutte med fråtsingen i kjøtt og kjøttprodukter, og i tillegg være mer kritiske til det de kjøper, så ville mye vært gjort. Dessverre tror jeg det er en utopi, men man kan jo håpe...


#19

Skvetten sa for siden:

Joda de fleste fiskene blir drept med det samme de blir tatt opp, men en fisk som er fanget i en trål som igjen dras over havbunnen en periode blir unektelig utsatt for lidelse da.

Det er ikke tvil om at det er mulig å produsere mer dyrevenrsvennlig mat men det hele faller på økonomi. Det er ikke alle som vil velge den biffen som er dyr bare fordi kua har hatt plass å røre seg på, ikke fått diverse antibiotikakurer i fôret osv. Forbrukene er ikke så bevisste som det er pk å hevde at man er. Hvem er ikke i mot at dyr lider, jeg tenker at det er få som tenker at det er greit når de tenker over det men når det skal handles inn til familien på 4-5 mennesker er det andre hensyn som må taes.

Joda, det skjer noe rundt om hos enkelte bønder. Men alikevel er det langt igjen. Selv den økologiske kua blir utsatt for en uhyrlig transport etter at den er jaget på bilen.


#20

Bada-Bing sa for siden:

Det er jeg helt enig i. Det er som å akke og oje seg over tyrefekting når langt flere dyr blir mishandlet og dør i transport på vei fra gård til slakteri her til lands. Norske konsumenter har en potensiell stor påvirkningskraft, bare så synd den heller bllir brukt til å avskaffe paprika på grandisen enn å sørge for litt mere etisk mat på bordet. Sistnevnte ville selvsagt bety at vi først må erkjenne hva dyrene må gå igjennom for at vi skal få biffen vår, det er sikkert der skoen trykker.

#21

Maz sa for siden:

Heldigvis synes jeg ikke det er godt heller.

"Veal" eller kalvekjøtt er jo en annen delikatesse som byr meg imot.

Det at slakteriene blir stadig lengere unna produksjonen og lange produksjonsstrekninger fører til lidels er det for lite fokus på. Jeg er mer bekymret for det en tyrefekting eller revejakt.


#22

Skvetten sa for siden:

Ja, det tror jeg også. Det blir brått litt mer ubehagelig om vi skal tenke på hvilke forhold Dagros har. Enda verre blir det kanskje om vi tenker på at Dagros og Ferdinand for den sakens skyld har et langt lengre liv en de nevnte gjessene. All form for endring kan være ubehagelig, når det er snakk om å fjerne seg fra populistiske medieskapte sitater som får oss i harnisk fordi gåsa lider før det blir foie de gras er det kanskje enda mer ubehagelig. Tror nok vi mennesker er veldig flinke til å se på det som er litt langt unna, da blir vi sinte og tar avstand det er langt verre på hjemmebane. Hence sultne barn i Afrika kontra de sultne barna i vårt eget land, bare for å sette det helt på spissen.


#23

Dååris sa for siden:

Vi Nordmenn ser jo kuer langs veien hele sommeren igjennom, og tror at sånn har norske kuer det! Og ja, jeg velger å tro at de fleste har det fint. Men det er jo iikke til å komme unna at det er nok av de som ikke har det sånn...
Jeg tror det kommer av vår manglede respekt for dyr. Dyr er mat. Ferdig med det. Ok, hunder er ok, og til dels rasekatter.. Men de har ikke på langt nær den "verdien" ett menneske har. Hva med fisk? Forskning har vist at fisk føler på lik linje med andre dyr, og har hukommelse, etc. Allikevel er den en så viktig del av vårt kosthold, at sånt kan vi jo ikke ta hensyn til.
Folk ser rart på meg når jeg sier jeg verdisetter ett dyr på lik linje med mennesker.
For meg er vi levende vesner med følelser, født i ulike kropper. Ja, det er meningen at vi skal spise hverandre. Men det må gå ann å vise respekt for andre vesner, og ikke mishandle dem fordi vi skal få alt viønsker til enhver tid..


#24

Nora H sa for siden:

Helt enig. Vi mennesker er jo bare et dyr vi også. Ikke er vi så smarte som vi skal ha det til heller.


#25

Pepper Lemon sa for siden:

:ser rart på Dååris:


#26

Dååris sa for siden:

Ser rart tilbake TEEENK!!!!!


#27

Esme sa for siden:

Altså, jeg er helt på linje med at man skal vise respekt for dyr, de skal ha det bra i livet og avlivingen skal være rask og smertefri.

Men på linje med et menneske er de overhodet ikke i min verden. Et menneskeliv er mer verdt enn et dyreliv.


#28

Pepper Lemon sa for siden:

Det hadde egentlig vært litt gøy å sitte her og stirre hverandre i senk, men det spørs om det er andre enn meg som da ville blitt underholdt. Så for å heller ta det i form av setninger så verdsetter jeg mennesker svært mye høyere enn dyr. Det betyr slettes ikke at dyr ikke fortjener å bli behandlet godt og at vi trenger ryddige retningslinjer for hvordan dyr som skal bli mat skal behandles. Men om det er et barn og en hund som trengs å reddes fra å drukne finnes det ikke tvil om hvem jeg ville kastet meg uti for å redde først.


#29

Skvetten sa for siden:

Må si meg meget uenig. Visst skal dyr behandles med respekt men mennesker har for meg en større verdi. Det handler om at jeg er et sosialt vesen av arten homo sapiens. Det er viktigere for meg med barnevern enn dyrevern for å si det sånn.

Oi, men vi har en evne til tekning som dyrene ikke har i samme grad. Vi handler ut fra refleksjoner vi gjør oss basert på kunnskap og erfaringer. Dyrs handlinger er styrt av andre mekanismer.


#30

Dååris sa for siden:

Selvfølgelig.
Hver og en av oss er nærmest våre egne.
Akkurat som jeg tror hunden ville reddet hunden først.

Men det å verdsette og å vise respekt kan man selv om man spiser det ene, eller setter din like høyere.
Jeg hadde 2 katter i 19 og 16 år. De har betydd mer for meg enn veldg mange mennesker, de var der alltid når jeg trengte trøst, de var alltid positive, de stilte alltid opp, osv. En del ensomme mennesker har mer utbytte av en hund eller katt enn noen andre.
Dyr er en del av naturen og jorden, og vi har uansett "rangordning" ingen rett til å mishandle dem av luksusgrunner.


#31

Nora H sa for siden:

Jeg ville også selvsagt reddet et menneske før jeg reddet et dyr som var i ferd med å drukne. Fordi jeg er et menneske selv står menneskerasen meg nærmere og jeg kan identifisere meg lettere med dem. Slik er de fleste dyr, de sympatiserer lettere med dyr innefor sin egen rase.

Men utifra et mer globalt synspunkt mener jeg ikke at et menneske liv er mer verdt enn et dyrs liv. Vi mennesker har et altfor arrogant forhold til naturen og dyreriket.

Ikke er vi spesielt tilpasningsdyktige heller. Så til syvende og sist er vi slett ikke så ovelegne i forhold til andre dyr når det gjelder hvem som kommer til å dø ut først.


#32

Nora H sa for siden:

Samtidig tror jeg det er mye vi ikke vet om dyrs tenkning.

Det at mennesker har fjernet seg så langt fra naturen, tror jeg på mange måter ikke er smart i det hele tatt. Sosialisering på bekostning av våre naturlige instinkter og behov har skapt mangfoldige psykiatriske diagnoser man ikke ser hos dyr.


#33

Skvetten sa for siden:

Nå er jeg veldig spent på dokumentasjonen din her altså. Dette kan bli interessant.
Hvordan kan du sammenligne dyrs kognitive nivå med menneskets? Hvordan kan du sammenligne dyrs hjerneaktivitet med menneskets litt mer mer komplekse hjerneaktivitet?
Hvilken dokumentasjon har du for at dyr har psykiske diagnoser som er sammenlignbare med psykiske diagnoser hos mennesker?
Og sist men ikke minst hvilket grunnlag har du for å hevde at det er menneskets sosialisering som er skyld i disse psykiske diagnosene?


#34

Nora H sa for siden:

Kognitivt er vi mennesker overlegne, men i lengden er ikke nødvendigvis det smartest, tror jeg.

Jeg tror at det å fjerne seg fra naturen på mange måter ikke er så sunt for vår psykiske helse. Opp igjennom historien har mennesket sett ned på mange av sine naturlige innstinkter som skittent, syndig osv. Eksempelvis i forhold til seksualitet. Dette har skapt forvirring og skam hos mange. Det er jo bare å lese Freud.

Gjennom sosialisering har instinkter blitt fortrengt. Slik er det ikke hos dyr. Så det at vi er såpass kognitive er ikke nødvendigvis en fordel. Vi mennesker må jo være den mest selvdestruktive dyreart som noensinne har eksistert.

Litt tankespinn fra meg. Og nei, jeg har ingen doktorgrad i dette.


#35

Skvetten sa for siden:

Det aner meg at det ikke ligger en doktorgrad i bunnen av dine uttalelser. Om man baserer sine betraktninger utelukkende på Freud har man et interessant syn på verden på en måte.

Du har forresten ikke svart på de konkrete spørsmålene da. Er så immari spent på svarene skjønner du.


#36

Nora H sa for siden:

Neida, jeg baserer ikke betraktningene mine utelukkende på Freud, men han har noen interssante poeng selv om noen av hans teorier i ettertid har blitt kritisert for å være feil.


#37

Nora H sa for siden:

Jeg svarte deg her.

Jeg sammenlignet ikke mennesker og dyrs kognitive nivå, men sa jeg tror det er mye vi ikke vet om dyrs tenkning. Det jeg setter spørsmåltegn ved er om menneskene nødvendigvis er så smarte til tross for våre kognitive evner.


#38

Katarina sa for siden:

Må man ha en doktorgrad for å mislike eller uttale seg om dyreplageri da? :vetikke: Det er da ingen konkurranse i hvor mye man vet? Dyr føler smerte, og er den langvarig så er det tortur. Dyr er også mat, men vi trenger ikke å pine dem lenger enn nødvendig uansett. Dette at mange kyr ikke har det så bra vet jeg rett og slett ikke så mye om, det blir ikke snakket så mye om det. Og at jeg har bragt opp temaet gjess og foie gras på grunn av et mediepopulistisk tema kan jeg ikke støtte. Jeg har visst om tvangsfóring av gjess og ender en god stund, men mange vet ikke om det. Eller noen vet om det, men de bryr seg ikke. At Dagros får støt i rompa er også grusomt, men tross alt får veldig mange kyr større bevegelsesfrihet og til og med oppleve å være ute og spise gress og kløver i løpet av livet sitt. De gjessene jeg snakker om har stort sett lidelse fra de blir født og er inne i store fabrikker.

Mange dyr lider ja. Det er for grusomt å tenke på hvor mange som egentlig lider. Jeg klarer ikke å rettferdiggjøre det som skjer med mange dyr uansett.

Og i løpet av min studietid innen digitale medier, så er det nettopp det som er nært som berører oss mest har vi lært. Hvordan forklarer man ellers at mange kriger blir "glemt", mange fattige barn blir også "glemt". Det mediene fokuserer på er det vi legger merke til. Spesielt når mediene begynner å gå i flokk og følge. Sladder om ulike kjente personer tar stor plass, når man heller kunne fått vite mer om hvordan det står til mange steder i verden. Vi vet om okseløpene i Pamplona og tyrefekting. Det er jo snakk om forlystelse ved å se et dyr lide! Å ribbe fjær fra levende gjess og ender har det vært snakket om. Pelsdyr som aldri får satt sine ben på bakken og lever hele livet sitt i bittesmå bur. Asiatisk svartbjørn som lever i små bur, og som blir tappet for galle mens de lever. Det er nok mye mer dyremishandling enn dette ute og går også. Men kan man hjelpe noen, så må jo det uansett være bedre enn å trekke på skuldrene og ikke bry seg...

Sett fokus på dyremishandling, for all del! Også våre nære og kjære dyr. Jeg vil gjerne vite mer om hva som skjer. Det interesserer meg faktisk mer enn Gerd Liv Valla... Og vis meg gjerne noen artikler om hvordan Dagros og Ferdinand har det. Jeg vil gjerne lese mer.


#39

Nora H sa for siden:

Det er så sant. For meg med kunnskap!


#40

Hønemor! sa for siden:

Jeg vet ikke hvordan alle bønder i Norge bahandler dyra sine, men i forhold til dyr inne i fjøs har det blitt endel strengere de siste årene mtp gulvmatter, løsdriftsfjøs og mer utetid på beite.

Jeg bor selv på gård, men takler dårlig å se på at dyra blir hentet herfra, det er jo dyra våre, ikke pga transporten, de har som regle kort vei (selger stort sett bare livdyr).

Våre kyr går ute hele året, om de vil, bruker trær til å fjerne dritt og søle (er jo ikke mulig å unngå at de blir tilgriset når det er sølete ute). Vi sliter faktisk med at folk syns synd på dyra som er ute om det er litt regn eller snø og sender bekymringsmeldinger til mattilsynet titt og ofte (ikke bare om våre dyr da) så mattilsynet har måttet gå ut i avisa og skrive at dyra trives med det.

Vi har økologisk drift da, så kravene er litt strengere (bl,a minimum 90 dager på beitet pr år), men går vi over til tradisjonell drift kommer vi ikke til å forandre på noe.

Orket heller ikke å se på videoen, her har vi bare endene til pynt i hagen.


#41

Hønemor! sa for siden:

Sitter forresten og leser litt lover og kom over noen punkter på forbudtlista jeg ikke ante folk har drevet med en gang ( må jo ha gjort det siden det er et forbud mot det):

Fra Lov om dyrevern:

§ 13. Forbod mot visse inngrep.

  1. å klyppa eller brenna nebbet på fjørfe. Departementet kan gjeva føresegner om unntak frå forbodet,
  2. å klyppa kammen på fjørfe,
  3. å taka bort stemmebanda på hund.

#42

Dååris sa for siden:

Nå trenger man ikke doktorgrad for å vite at menneskets syn på dyrs hjerner er temmelig på vidda da..
Mennesker:
DYR! Kommuniser med meg!! Nehei? Du er ikke intelligent...

Om man ser på intelligens hos arten menneske, kontra andre dyr...

Hvor intelligent er det å utrydde seg selv? Det er foreløpig kun en dyrerase som har valgt å overse Darwins naturlige utvelgelse, og på den måten satt igang en degenerering som ikke er helt sunn.
Hvor intelligent er det å bruke alle sine ressurser på å slå ihjel og drepe andre av sin rase for å herske over dem?
Hvor intelligent er det å ødelegge hele livsgrunnlaget sitt, ved å forurense bostedet sitt?

Hva meg er bekjent, så er mennesket det eneste dyret som er så lite intelligent, at det klarer å utrydde seg selv!

(Og trenger du dokumentasjon, google er din venn:riktig:)


#43

Pepper Lemon sa for siden:

Dååris: Mener du at menneskene er i ferd med å utrydde seg selv?


#44

Dixie Diner sa for siden:

Det virker hvertfall som om vi gjør alt for å nettopp gjøre det. Jeg synes fremtiden ser dyster ut, med stadig utvikling av nyere biologiske våpen og atomvåpen som kan drepe flere og virke over større områder, den enorme forurensningen osv. At mennesket er planetens farligste levende vesen er ikke akkurat særlig overdrevet.


#45

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg synes nå vi gjør det stikk motsatte av å utslette oss. Mennesker har aldri hatt høyere forventet levealder enn nå, og vi har problemer med at vi blir for mange, ikke for få.

Det henger for øvrig heller ikke på greip at dyr er mer intelligente enn mennesker.


#46

Dixie Diner sa for siden:

Nei, men det kommer jo an på hva man legger i intelligens.


#47

Mamma Rosa sa for siden:

Syke syke mennesker som behandler dyr på den måten! :sur:
De skulle fått ett rør stappet begge veier for å sjekke om de kan møtes på midten.


#48

Interference sa for siden:

Åh du sa det så bra!


#49

Hønemor! sa for siden:

Norske kyllinger bor ikke i bur. Høns som bor i bur har vagler og det er tett mellom hvert dyr. Innen 2012 skal alle burhøns ha innredede bur med bedre plass, vagle, sandbad, egen rugekasse samt mulighet til å kvesse klør og nebb og det er mange som har innført dette allerede.



#51

Skvetten sa for siden:

Du har fremdeles ikke svart på de spørsmålene jeg stilte. Du kom med en del påstander om dyrs psyke og deres psykiske diasnoser som du igjen sammenlignet med menneskenes psykiske lidelser fordi vi er domestisert. Når du ikke finner svar på google som underbygger disse påstandene er det jammen nedlatende å svare slik du gjør. Det blir ingen fruktbare debatter av å hive ut påstander man ikke kan underbygge.

Går det virkelig an å google. Sikker på at alt som står på nettet er sant? :snill:


#52

Hønemor! sa for siden:

Ja, jeg vet de står i bur i dag. En ting er at de i hvert fall ikke får hakket på hverandre som de såkalte frittgående kan gjøre.


#53

Nora H sa for siden:

Her tror jeg du refererer til meg og ikke Dååris. Jeg skrev at jeg tror det at vi mennesker har fjernet oss såpass fra naturen på mange måter har vært skadelig for vår psykiske helse. Jeg har svart deg i forhold til synet på seksualitet. Et annet eksempel er ADHD. Flere leger mener i dag at dette er en konstruert diagnose. ADHD er den vanligste psykiatriske lidelsen blant barn og unge. Kort dreier det seg om hyperaktive barn som har problemer med å sosialiseres inn i samfunnet og blir derfor gjerne medisinert for å passe inn i normen og det som flertallet oppfatter som akseptabel sosial oppførsel. Det finnies en rekke litteratur om emnet. Her står litt www.alternativ.no/art/?id=47


#54

Skvetten sa for siden:

ADHD er langt mer komplekst enn hva du fremstiller det som her. ADHD er en sammensatt diagnose som har et meget komplekst symptombilde og som nok ikke kan sees i sammenheng med menneskets grad av sosialisering. Det å bruke alternativ som kilde for å forklare ADHD blir alt for enkelt.


#55

Nora H sa for siden:

Linken var bare et eksempel jeg kom over. Ellers er nok flere leger av den gode, gamle skolen uenig med deg. Jeg leste om en amerikansk, kvinnelig psykiater som har nettopp skrevet en bok om temaet. Typisk kan jeg ikke huske hva hun heter. Skal prøve å lete det frem.


#56

Marge sa for siden:

Jeg tror ikke hver høne har hvert sitt bur, de står vel stuet sammen flere i hvert bur? Jeg kjøper forøvrig kun økologiske egg, innbiller meg at det er bedre enn både vanlige egg og egg fra frittgående høner.


#57

Skvetten sa for siden:

Legger ut denne linken her jeg, for her er det mye god informasjon om ADHD www.adhdnorge.no/index.asp?id=26083. Nå er dette ikke hva tråden handler om så jeg avslutter her.


#58

Hønemor! sa for siden:

Farfar mener og at egg fra våre høner som går fritt ute på tunet smaker bedre enn de man kjøper i butikken (de som ikke er øko).
Jeg merker veldig forskjell på eggehvitten. Våre egg har mer fast hvitte.


#59

Nora H sa for siden:

Dr. Mary Ann Block "No more ADHD" :)


#60

Skvetten sa for siden:

Osteopater vet som kjent alt om ADHD. Det er viktig å lese om de menneskene du henviser til også. Jeg går jo ut fra at du vet litt mer om Dr. Block enn at hun har skrevet denne boken, har du lest den?


#61

Skvetten sa for siden:

Det er forskjell, eller jeg synes at det er sotr forskjell. Eggene både ser bedre ut og smaker bedre.


#62

Nora H sa for siden:

Osteopat og lege. Jeg har lest en del om henne og det hun skriver. Har ikke fått lest nevnte bok, har ikke sett den her i Norge. Jeg synes hun har mange interessante poeng med hensyn til hvor lett altfor mange leger er til å skrive ut medisiner. Det med ADHD er kontroversielt, også i Norge. Problemet med mange leger er nettopp arroganse(og uvitenhet) i forhold til dette. Ikke meningen å kuppe tråden med ADHD altså, men er en smule engasjert i dette da jeg har personer i nær familie som har blitt feilmedisinert pga det leger mener er overaktivitet. Vedkommende har alltid vært livlig, glad og kreativ med masse energi, men kanskje ikke passet så godt inn i et klasserom. Naturlig livsglede som blir ødelagt av medisiner og samfunets krav om konformitet. Jeg skal gi meg med ADHD nå. Hva var det vi diskuterte egentlig. Å ja, Gåselever :)


#63

Skvetten sa for siden:

Du presenterer osteopaten din som psykiater da. Det er vel ikke helt riktig eller hva?

Det er ikke kontroversielt å hevde at det er en overdiagnostisering av ADHD, det er fagmiljøene enige om. Når de du kjenner er feilmedisinert i følge deg går jeg ut fra at du har klinisk erfaring i å stille denne typen diagnoser videre får jeg håpe at de har blitt utredet av en psykolog for det er nemlig psykologer som skal sette ADHD dignosen samt iverksette medikamentell utprøvning i samråd med lege.


#64

Nora H sa for siden:

Og du omtaler henne stadig som osteopat. En osteopat er ikke lege. Block er både lege og osteopat.

Jeg vet at det er leger og psykologer som stiller diagnoser, ja. Betyr det at man ikke kan ha tanker, oppfatninger og meninger om ting? Må man ha en attest på alt man skal få ytre seg om her? Og når en pasient mener seg feilbehandlet så betyr ikke det noe for vedkommende er ikke lege?


#65

Skvetten sa for siden:

Beklager min feil, Dr. Block som i tillegg er osteopat men ikke psykikiater, nå ble det riktig ikke sant?

Om man må ha attest på å ytre seg her har jeg aldri hørt om. Det som alikevel er vanlig er at man har belegg for og underbygger sine påstander. Videre er det nokså vanlig at man henviser til sine kilder.

Men tilbake til gåseleveren, den har jeg spist og kommer ikke til å spise den igjen. Både fordi den smaker grusomt og fordi jeg vet hva som må til for at leveren skal bli stor nok, fort nok.

Jeg gleder meg også til hønene har en bedre hverdag, kanskje de blir mer produktive. Kanskje Dagros og Ferdinand også med tid og stunder får bli lausgjengere i fjøset, det er jo allerede en del bønder som har startet med lausdrift og som melder om bedre kvalitet på dyrene som sendes til slakt. Får vi kortet ned veien til slakteriene blir kanskje norsk dyretransport bli human også.


#66

Esme sa for siden:

I følge hennes egne nettsider er hun ikke lege. Hun er OD, ikke MD, altså hun er en osteopathic physician, ikke både osteopat og lege.


#67

Nora H sa for siden:

Hvis jeg har tatt feil av hennes tittel, beklager jeg. Jeg var sikker på at physician var lege på engelsk. Uansett synes jeg hun skriver mye bra :nemlig:


#68

Skvetten sa for siden:

Siden du er så opptatt av hva Medical Director (MD og selvsagt en måte å lure folk til å tro at hun er Medical Doctor på, velkjent scam i USA det) Block har å si synes jeg det er underlig at du ikke har oppgitt denne kilden.

www.blockcenter.com/ADD_ADHD/About_Dr_Block.html


#69

Polyanna sa for siden:

Og jeg syns du ER rar som verdisetter dyr likt som mennesker. Det er unaturlig og merkelig.

Det betyr ikke at vi ikke skal behandle dyr ordentlig, men å verdsette dem som mennesker? Kreftoperere en maur, liksom? :gal:


#70

Skvetten sa for siden:

:grineler:


#71

Nora H sa for siden:

:skratte:


#72

Nora H sa for siden:

Har ikke lest denne før, har lest og hørt henne snakke om ADHD. Er enig i mye av det hun sier om ADHD.


#73

Skvetten sa for siden:

Det kan være lurt å sjekke sine kilder.


#74

Sola sa for siden:

Jeg skal aldri spise gåselever ihvertfall...


#75

Katarina sa for siden:

Artig vending denne diskusjonene har tatt :knegg: Fra torturering av dyr til doktorgrader og ADHD...

Selv mener jeg at det er forskjell på å drepe et dyr som ellers har hatt et greit liv til å torturere dem mens de lever, for å ale dem opp til luksusmat som vi mennesker overhodet ikke trenger!

Gourmetmat skal vi ha, og noen bryr seg virkelig ikke om dyrenes velferd på de "fabrikkene" som aler dem opp :niks:

Jeg er imot "industri"-aling av dyr uansett, og vurderer sterkt å bli vegetarianer nå :nemlig:

Det er mye fælt. Jeg vet at f.eks. katter flås levende i Kina også :nemlig: Men jeg føler at jeg må beskytte meg selv for å ikke vite om alt det fæle som skjer...


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.