Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mye/mange penger?

#1

Joika sa for siden:

Heter det hvor mye penger, eller hvor mange penger?


#2

Mor til 4 sa for siden:

Hvor mye penger sier jeg i allefall (bare minsten her som sier hvor mange penger.)


#3

Tusenogtredve sa for siden:

Mye penger og mange kroner (eller mange mynter).


#4

Grøten sa for siden:

Jeg sier hvor mye penger.....!:nikker:


#5

Kjøkkenskriveren sa for siden:

"Penger" er en diskret mengde, altså tellbar. Når vi snakker om norske kroner, så er den minste mengden som kan finnes i lommeboka eller sparegrisen per i dag 0.5 kr, mens den minste som kan finnes på en bankkonto er 0.01 kr. Finere inndeling finnes ikke.

Det føles på en måte riktigere å bruke "mange" om en slik mengde, mens "mye" passer bedre på noe som kan deles inn mer kontinuerlig (som f.eks. en mengde snø -- okay, egentlig kan man drive vilkårlig fininndeling av snø heller, det sier stopp på molekylnivå, men det er strengt tatt ikke relevant i det daglige).


#6

Obelix sa for siden:

Tror jeg bruker begge deler jeg.
"Hvor mange penger trenger du?"
"Har du mye penger på deg?"


#7

Sitron sa for siden:

Samme her.


#8

Toffskij sa for siden:

Jeg synes ikke det er rimelig å si at det ene er riktigere enn det andre, det er faktisk snakk om en hårfin betydningsforskjell: Om man sier «mye penger», tenker man seg pengene som en stor ansamling vanskelig tellelige enheter (som sand, ris, snø). «Han har mye penger» betyr at han er (uspesifisert) rik. Om man derimot sier «mange penger», tenker man seg pengene som tellbare, og jeg tror man typisk vil velge det framfor «mye penger» om det er snakk om en mer spesifikk og klarere avgrenset sum. «Kjøleskapet kostet sikkert mange penger.» Men som sagt, forskjellen er hårfin, og ikke så pen og ren som de eksemplene antyder. Jeg tror jeg sier «mye penger» oftere enn «mange penger».


#9

Sitron sa for siden:

Ja, mye er nok oftere brukt. Mange er brukt av barn veldig ofte, syns jeg, om penger i alle varianter.


#10

Toffskij sa for siden:

Ja, ikke sant? «Mange penger» har en litt barnslig klang i en del sammenhenger.


#11

turi sa for siden:

Jeg tror jeg sier : Hva koster.., og har du nok penger. :gruble: Og på det siste, er svaret alltid nei. No figures.. :knegg:


#12

Skilpadda sa for siden:

"Mange" passer til mynter eller sedler; "mye" passer til tall i nettbanken. (Ikke i min nettbank, da, nødvendigvis. :mumle: Men sånn prinsipielt.)


#13

Joika sa for siden:

Jeg tror jeg sier "mye" mest, men hender jo jeg sier "mange" også. Jeg bare syntes at "mange" høres rart ut i mange sammenhenger. :gruble:


#14

Aminta sa for siden:

Jeg sier nok bare "mye", "mange" høres rart ut, og kanskje litt barnslig som noen har nevnt før.


#15

Bomull sa for siden:

Jeg bruker nok begge deler; jmf. Skilpadda.

Dessuten blir det vel riktig det, å bruke begge deler - for å ha mange penger er ikke nødvendigvis det samme som å ha mye penger; en kan f.eks ha mange kronestykker, men ikke så mye totalt ;) Eller man bruker oftere mange i betegnelsen av flere enheter/gjenstander/ting i sin enkelthet, mens mye brukes mer om generelle verdier; "mange kort" høres bedre ut enn "mye kort" og "mye snø" er mer riktig enn "mange snø".


#16

Nera sa for siden:

Selv om vi forestiller oss at penger består av diskrete/tellelige enheter, behandler språket penger som en masse på linje med for eksempel "vann", og følgelig er det faktisk "mye penger" som er det som samsvarer mest med grammatikken. Som språkviter har jeg store problemer med å bruke "riktig" og "galt" i slike spørsmål. :skratte:


#17

Elise sa for siden:

Jeg tenker at en 50-lapp er EN penge. Så om jeg har MANGE eller FÅ penger, har lite å gjøre med hvor MYE penger jeg har, altså verdien. Om jeg har 3 penger kan det være 1,50 kr i verdi eller 300 kr. ;) Mange sier noe om det fysiske antallet, i mitt hode.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.