Vanligvis kan jeg gjærbakst, så jeg fikk meg et skudd for baugen da jeg skulle bake Mims hellebrød til jul. Bildene taler vel egentlig for seg, men de ble altså aldri stekt inni og sank sammen som en punktert ballong i ovnen. De hevet seg fint på benken, da...
Nå har jeg kjøpt nye ingredienser og vil gjøre et nytt forsøk, men hva gikk galt første gangen?
Var deigen for løs? (Det var virkelig hellebrød.)
Var eltingen for dårlig? (Var på julebesøk hos svigers og hadde ikke kjøkkenmaskin.)
Feil firkornmel? (Ikke mulig å oppdrive Helios firkornmel på øya i vest, så jeg måtte bruke ferdig bakemel til firkornbrød. Har Helios i skapet nå.)
Dårlig karma?
Jeg smakte på skorpen og litt av det bløte brødet og skjønte at det definitivt er et bra brød. Jeg må bare få stekt det :hjelp:
For lite elting er det i hvert fall ikke (tror jeg), jeg bare rører deigen sammen for hånd. Nå er det lenge siden jeg har laget det, men Stikka er inne på noe med steketiden - den er lang.
Det eneste jeg kan hjelpe med, er at brødene ikke skal steike på 110 grader. :flau: Jeg hørte noen som leste feil på oppskrifta og det var ikke vellykket. :sparke:
Hvor lenge stekte du dem? Hellebrødene har så mye væske i deigen at steketiden er lang. Er det ikke 2 timer? :gruble: Jeg bruker av og til steketermometer. Brød og annen gjærbakst er ferdigstekt når kjernetemperaturen er 95 grader.
Jeg brukte denne oppskriften. Steketiden står til 110 minutter, og jeg hadde dem nok inne i to timer. Det går jo an å prøve varianten med kaldt vann og heving over natten. Og kanskje litt mindre væske.
Veronal: når stikker du inn steketermometeret? Har du bakt disse brødene med hell?
Min deig var så løs at et steketermometer ville gått rett i bunnen av formen tror jeg. Eller kanskje det funker om jeg henger toppen over kanten av formen? Må teste. Hever du det over natten, eller bruker du varm væske?