Heinz ketchup, også den som ikke er økologisk. Kjøpte den i dag til ungene, orket ikke tanken på at de skulle spise av Idun ketchupen som vi alltid har brukt etter jeg leste om E211.
Vet ikke, jeg har ikke funnet en eneste uten minst ett kjipt stoff. Forresten, kanskje leverposteien til Grøstad Gris! Skal sende dem en mail og spørre.
Nå har jeg gått gjennom det meste av hva som kan kalles pålegg i kjøleskapet og jeg kan, desverre, konstantere at natriumbenzoat finnes i så og si alt jeg hadde av kjøttpålegg .. og var det ikke E211 så er det glutamat som var i leverpostei og Kavli tubene.
Et unntak ser ut til å være Prim som er fritt for begge deler.
Dette får meg til å gå i tenkeboksen ... lillemor får kun prim som pålegg i helger, på ukedager går det i Haugpølse og leverpostei, dvs hun får i seg natriumbenzoat og glutamat nesten hver dag.
Æsj, overhode ikke komfortabel med den tanken ......
Leverposteien vi har nå er uten natriumbenzoat og glutamat!
Det eneste den inneholder er askorbinsyre som antioksidant. Den heter "den klassiske Dansk Leverpostei" og jeg fant den enten på Meny eller Ica. Litt stor, flat boks, med guloransj stripe bak "den klassiske".
Mills Alltid Fersk Leverpostei inneholder ikke natriumbenzoat, det gjør heller ingen av de Makrell i tomatene jeg har i kjøleskapet (Stabburet), ingen av hvitostene heller. Det er heller ikke natriumbenzoat i Dansk Salami, Spekeskinke eller Provenceskinke. De inneholder derimot E250. Snupp spiser nesten bare ost på brødskiva, Mini spiser makrell i tomat og Alltid Fersk Leverpostei.
(Vi drikker vann og melk alle sammen, ferskpresset juice i helgene, så jeg tror ikke det er så mye E211 i kostholdet vårt.)
Mini spiser bare denne leverpostein. Alt annet gir henne grøsninger. Jeg syns også det er Den Eneste Leverposteien Det Er Vits Å Bruke Penger På. (Så fremt jeg ikke får tak i sylfersk, varm leverpostei. :bortskjemt etter mange år i Danmark: )
Jeg liker denne tråden. Vi har byttet ut smøreostene med Snøfrisk, Tine sin naturell og den med ananas og mandarin (men sistnevnte inneholder også sukker, så den blir helgepålegg). Vi kjøper Tulip sin leverpostei på Rema, kjøper bare ferskpresset juice, baker brødet selv, skal etterhvert også begynne å lage det lille vi spiser av syltetøy selv, spiser en del egg, avocado, eple og grønnsaker på brødskiva, holder oss unna lightprodukter (som så godt som alltid er tilsatt kunstig søtning eller annen dritt) og akkurat nå leser jeg denne i håp om å bli enda mer bevisst og finne enda fler alternativer;
Ja egentlig, men jeg liker tanken på å ha kontroll over hva jeg får i meg. Javel, så stapper jeg kroppen min med allslags kunstige ulumskheter gjennom godteri i helgene, men da er det i allefall bevisst. Særlig viktig synes jeg det er at ungene spiser "ren" mat.
Økologisk betyr vel egentlig bare at råvarene er dyrket økologisk. Hvorvidt natriumbenzoat trenger å dyrkes, kan vel dermed diskuteres. Jeg irriterer meg over at Sunmaid kan kalle rosinene sine "økologiske", når de er pakket i så enormt mye unødvendig embalasje. Det er jo ikke særlig i pakt med naturen, mener jeg. Men det går altså bare på dyrkingen av råvarene.
Enig, og det er årsaken til at det ikke lenger er mulig å stikke hodet i sanden her i gården. Selv vokste jeg visst opp med glutamat i alle måltider. :knegg:
I jakten på OK fiskeboller i dag, kan jeg melde at Fiskemannens ferske fiskeboller skal være trygge, men at ingen av de Kiwi hadde på boks (Bjellands, Lofoten (?) i grønn og gul boks, First Price) er det. Ditto for fiskekaker.
Tunfisk i vann er også OK, og Euroshoppers type lover at tunfisken er fanget på en måte som ikke skader delfiner.
Jeg fant noen fiskekaker på Rema uten smaksforsterker i dag. Hvilket kupp! Også droppet jeg alt av kjøttpålegg, for jeg var ikke i stand til å finne noe uten ekle stoffer i seg. Jeg må ha kjøttpålegg! Er de rullene man kjøper til jul og koker selv greie? Får man kjøpt slike ellers i året? Tenker da særlig på skinke.
Mei: Jeg tror mye av det økologiske pålegget til Grøstad gris er OK. Jeg har sendt dem en mail og spurt, men ikke fått svar ennå. Jeg tror også fiskemannen har fiskekaker uten tilsetningstoffer, men er ikke sikker.
Hold meg oppdatert! Vi lager gjerne selv altså. Har enda en selvsydd lammerull i frysen fra jula som må kokes, men slike blir litt for omstendelig sånn til hverdags.
Åh, nå har jeg kastet emballasjen og fryst de ned i pakker Urt, men jeg er ganske sikker på at det var over 60%. Det var Reitangruppen sine fiskekaker, og de var av de dyrere typene. Måtte sjekke flere ganger, men det var ikke et eneste E-stoff i dem. Kan det stemme?
Krydder og aromastoffer er vel å regne for "bedriftshemmeligheter" og trengs ikke å oppgis. Jeg er ikke sikker, men jeg antar at krydder er krydder og at dersom det er snakk om andre smakstilsetninger går det under aroma? Forøvrig er det spesifisert på Tine krydderosten min at krydderet er bestrålt. Hva nå enn det betyr.
Åh det leste jeg om for ikke lenge siden, det var noe med [insert vanskelig ord] stråling for å drepe mikroorgansimer i krydderet eller noe slikt.
Det er jo glutamat i veldig mye krydder.
Det skal i alle fall stå om krydderet inneholder gluten eller andre ting folk kan være allergiske mot, så da er det vel også rimelig at det stå glutamat etc.
Men som Kanina presiserte må det sannsynligvis merkes - fordi det utelukker en del allergikere. Jeg er ganske sikker på at glutamat er en smaksforsterker, ikke en del av krydderblandingen, og dermed må spesifiseres. Men jeg har sendt mail og spurt.
Har handla i dag og kan melde om:
Tulip leverpostei (men inneholder konserveringsmiddel E200)
Euroshopper servelat (men inneholder konserveringsmiddel E250)