Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Melkefett vs. annet animalsk fett

#1

Polyanna sa for siden:

Er det forskjell? Sånn i sunnhet, altså?

Av en eller annen grunn så føler jeg at melkefett er mindre usunt enn "pølsefett" og bacon, men har ingen god forklaring. Kanskje jeg bare er hjernevasket av melkemafiaen?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Spørs vel hvem man snakker med. Enkelte vil jo hevde at melkefett også er usunt, siden de tviholder på den gammeldagse (etter min mening) oppfatningen om at mettet fett er djevelens verk. Men det har etterhvert dukket opp endel interessante artikler om melkefett, feks. denne og denne, samt denne.


#3

Dali sa for siden:

Godt spørsmål. Leste her om dagen at skal man drikke melk bør man drikke H-melk siden skummetmelka ikke var så bra som H. Nå husker jeg hverken årsaken til dette eller hvor jeg leste det, men det var et seriøst sted.


#4

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg vet at man strides om melkefettet, men skiller dette seg fra "pølsefettet" eller ikke? Er det samme greiene?

Poenget med å anbefale h-melk er jo også at noen fettløselige vitaminer blir borte når du fjerne fettet. Skummet melk inneholder også marginalt mer raske karber, men det er ikke store forskjellen, egentlig.



#6

Polyanna sa for siden:

Hm. Der var det mye "kan tolkes som", så jeg.


#7

Polyanna sa for siden:

Og så sier den vel heller ikke noe om melkefett vs. annet animalsk fett? Er det i det hele tatt forskjell?


#8

him sa for siden:

Så vidt jeg skjønner er det både mettet og umettet fett i alt alt av fett. Så selv fettet i forskjellige pølser kan være forskjellig i sammensetningen. Tror (men er ikke 100% sikker) på at man kan "endre" fettsammensetningen hos griser ved foring. Sunt for -> gir høyere innhold at umettet fett i kjøttet.

Dette er sakset fra mat.no. Jeg synes dette er et greit nettsted for informasjon. (Og det er klippingen og limingen fra pdf som gjør at jeg har så rar font og format.)

Melkefett
er sammensatt på en annen måte
enn annet dyrefett og inneholder en større andel
korte, mettede fettsyrer. Det er mulig at mettet
fett med ulik sammensetning kan ha ulik effekt
på utviklingen av hjerte- og karsykdom. Den
nye forskningen på melkefett og risikoen for
hjerte- og karsykdom er svært spennende, men
det er gjort få studier og noen av de studiene
som er gjort, er beheftet med svakheter. Råd til
befolkningen skal bygge på grundig vitenskape-
lig dokumentasjon. De siste fem årene har det
kommet ulike forskningsresultater som antyder
at melkefett ikke har skadelig effekt i forhold til
hjerte- og karsykdommer, snarere tvert imot.
Det trengs imidlertid mye mer forskning før
sikre konklusjoner kan trekkes. Rådende
anbefaling er fortsatt å velge de magre meieri-
produktene til hverdags.


#9

Polyanna sa for siden:

Ah, takk, him!

Og kortere fettsyrer er bra? :blond:


#10

him sa for siden:

Så vidt jeg skjønner er det de har en mistanke om, men ikke vet. :)

Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.