Jeg fyller 30 år om ikke så lenge og skal ha en liten bursdagsfest med venner. Jeg antar at vi blir omtrent 20 personer. Utfordringen er hva jeg skal servere.
Mine ønsker til middagen er at den
må være enkel å lage
inneholde ingredienser man finner i en vanlig/stor matbutikk
må egne seg å lage til 20 personer
må delvis kunne forbredes tidligere på dagen
genererer lite oppvask
smaker godt og gjerne imponerer litt ;)
(Og så er jeg ikke så veldig glad i gryter)
Tar gjerne i mot andre serveringstips også. F.eks forret, dessert snacks og liknende.
Kjøttsuppe. God gammeldags, laget på kraftbein og godt kjøtt og deilige grønnsaker. :nam:
Er best hvis den lages kvelden før og varmes opp. Lite oppvask og de aller fleste liker det. Kjempelett å lage til mange personer.
Jeg ville laget i langpanne, jeg. Og servert med salat og rundstykker/loff.
Om du steker på forhånd, kan du kanskje klare å holde varmt to former i stekeovnen dersom den har varmluft?
Jeg lagde LilleLeos meksikanske rekegryte i Snuppas familiebursdag. Brukte scampi istedenfor reker, og serverte tortillachips i skåler ved siden av. Veldig godt, og jeg fikk masse skryt! Selve gryten lagde jeg rett før gjestene kom, men jeg hadde kuttet opp ingrediensene og renset scampiene tidligere på dagen.
Jeg ville ha foreslått chili con carne, servert med rømme og guacamole, men så så jeg jo at du ikke er så glad i gryter. :sparke: Det tilfredsstiller i alle fall flere av kriteriene dine. Det samme gjør bouef bourgogne (men igjen, det er jo i gryte).
Tenkte på akkurat det samme:nikker: Enten lager du den dagen flør eller noen timer i forveien. Godt krydret må det være. Beregn god tid slik at potetskivene/bitene blir kokte. Ofte stemmer ikke koketiden som oppgies i oppskriftene.
Hva med et enkelt koldtbord? Det kan gjøres i stand i god tid og skal jo heller ikke varmes opp. Det kan attpåtil gjøres så billig/dyrt eller enkelt/avansert som du ønsker. Du trenger heller ikke være redd for at det ikke skal falle i smak, for på et koldbord finner alle noe man liker.
Jeg hadde spekemat, potetsalat og eggerøre. Ikke utrolig spennende, men veldig godt og enkelt og greit å stelle i stand. Hadde en kamerat som jobbet på potetskrelleri, så deler av bursdagsgaven var skrellede og oppskjærte poteter til potetsalaten.
Bacalao er nydelig festmat, og perfekt til mange. Du kan koke den dagen før, og bare varme den på festdagen. Til mannens tredveårsdag hadde vi bacalao med ferske rundstykker og god rødvin. :nam:
Til forrett hadde vi gravet hvalkjøtt med brødpinner og salat, og til dessert hadde vi ostekake med lune bjørnebær.
Har du oppskriften på parmeasantartelettene? Det har jeg aldri hørt om. Jeg syntes dog parmeasan er veldig godt, så jeg skulle tro at dette var noe for meg :nikker:
Jeg tar gjerne i mot oppskriften på sitron- og rosmarinmarinert svinefilé også. Men er ikke det vanskelig å lage til 20 personer?
Jeg brukte frosne, kokte scampi. Kjøper i poser på Prix, til rundt en femtilapp. Hvis du søker på rekegryte her inne får du opp masse skryt av denne retten, den er veldig god og samtidig enkel å lage.
Jeg finner ikke den jeg har brukt i farten, men den ligner ganske mye på denne fra apéritif: www.aperitif.no/index.db2?id=94725
Jeg brukte bacon (ikke sideflesk) og kalvefond fra flaske siden jeg ikke pleier å koke kraft. Det finnes en god del oppskrifter rundt på nett, de er i grunnen ganske like, alle sammen. Det er kraftig og god mat. :)
Edit: det gikk litt fort, dette her. Jeg har ikke laget saus for seg, men hatt alt i gryte og latt den putre på komfyren. Dessuten har jeg hatt oppi litt tomatpuré også. Skal se om jeg finner den jeg har brukt!
Deig:
2-2,5 dl hvetemel
2 kryddermål salt
100 g smør
2 ss kalt vann
Fyll:
2 egg
3 dl matfløte
3 dl parmesanost, grovrevet
100 g frisk ruccolasalat
salt og pepper
150 g løyrom eller sikrom
2 dl creme fraiche
1/2 bunt gressløk, hakket
Sett ovnen på 225 C. Hakk sammen mel, salt og smør i en kjøkkenmaskin eller med kniv (det går bra). Tilsett vannet gradvis til du får en smidig deg. Del degen i 6 like stor deler og trykk ut dem i 6 porsjonsformer (tartelettformer). Man kan også lage en stor pai....men til fest er det flott med porsjonsformer. ;) Stek bunnene i ovnen ca 10 minutter.
I mellomtiden visper du sammen egg og fløte. Tilsett parmesanen og vend inn ruccolasalaten. Smak til med krydder.
Hell fyllet i de førstekte bunnene og stek videre i ca 15 minutter, eller til fyllet har stivnet.
Severes lune, pyntet med litt creme fraiche, en skje løyrom og hakket gressløk....succé!
(Når jeg laget dette til 20 pers laget jeg en versjon til barnen som hadde samme bunn, men jeg hadde skinke og pizzakrydder og vanlig ost til dem istedet. Da trenger man ikke så mye parmesan (det blir fort dyrt...) og barnen liker sine "pizza-paier") Man kan lage disse dagen i forveien og så bare varme på dem litt og så pynte. Det går veldig bra. Man kan også fryse dem, det har jeg aldri gjort men det skal gå bra også.
Skal finne frem svinfilé oppskriften. Da steker man den dagen før og marinerer over natta og så serverer kall, i tynne skiver - veldig enkelt! :)
Det er mannen i huset som lager bacalao, men det ser veldig enkelt ut. Alt i en gryte. Det tar litt tid, det er det eneste, men man kan lage det i stekeovn og ikke i gryte om man synes det er enklere. Han renser fisken veldig nøye slik at det ikke finnes ben i retten.
Samme her. Han har utvidet innholdet litt i forhold til det som står i oppskriftene. Innhold er som følger:
Potet
Klippfisk
Gulrot
Løk
Paprika
Hvitløk
Chili (piri piri på glass)
(jalapeno)
Bokser med hakkede tomater
Tomatpure
Bland sammen og kok lenge på svak varme så potetene blir kokt og maten ikke svir i bunnen. Varm opp og spis neste dag.
Serveres med hvitløksbaguetter og/eller flatbrød samt en god rødvin. Vi hadde det i min 30-årsdag også. :jupp:
Vi hadde sånt selskap i høst. Serverte roastbeef - lagde den selv på morgenen og serverte kald med dressing loff og grønnsaker og diverse. Det var kjempebra.
Den gryten jeg har lagt ut oppskrift på i dag er veldig god, og enkel å lage til mange. Utfordringen kan være om alle tåler sjømat da...
Ellers er helstekt indrefilet av okse enkelt å lage til mange, samme med stek. Med bakt potet til feks. De holder jo litt på varmen også, og kan godt tåle å ligge en god stund i ovn også, i motsetning til fløtegratinerte poteter.
25-30 poteter (2 kilos sekk er helt passe)
3 store løk
5 stk. cayannepepper (spansk pepper)
2 bokser hermetiske tomater
2 bokser pimientos (hermetiserte paprika)
2 ss. tomatpurè
4dl olivenolje (ekstra virgin)
3-4 fedd hvitløk
ca 7 dl. vann
Vann fisken ut i et døgn, skift vann 2-3 ganger i løpet av det døgnet.
Rens fisken for skinn, skjær den i mindre stykker, og trekk den nesten ferdig. Rens den så for ben evt.
Skjær potetene og løken i tynne skiver.
Brenn av oljen (den er ferdig når det breser hvis du har en tresleiv nedi oljen) når den er ferdig har du nedi hvitløken å lar den brese av seg for så å ta den ut av igjen.
Ha i ingrediensene lagvis (begynne med løk, poteter, fisk, så hermetiske tomater, pimientos)
Tilslutt hell over vannet (jeg blander tomatpureen i vannet).
Drei i kjelen med jevne mellomrom så det ikke brenner seg.
NB: skal ikke røres i da blir den fort grøtete!
Vi serverer alltid focaccia til etter denne oppskriften;
Focaccia
20 g salt
1 pk tørrgjær
2 ss olivenolje
700 g hvetemel
4,5 dl vann
Oljeblanding:
4 ss hakket rosmarin el. basilikum (el. andre urter du har for hånden.)
2 fedd hvitløk (spørs hva du skal dagen etter...)
1 ts grovsalt
1,5 dl olivenolje
Svarte oliven
Maldonsalt eller grovsalt
Elt deigen godt og lenge, påse at det er ganske løs i 3/4 deler av eltetiden slik at deigen blir glatt. Tilsett det øvrige melet til deigen har en god konsistens. Legg deigen på en lun plass i minimum 30 minutter.
Trykk ut brødet til ca. 1,5 cm tykkelse, trykk godt med fingertuppene slik at brødet får masser av små groper.
La brødet heve i 30 minutter
Legg urtene i en morter med salt, olje og hvitløk, mos så dette godt og fordel det på toppen av brødet. Legg så på grovhakket oliven.
Stek det på varm ovn (230 grader) til det er gyllent. (15-20 minutt?)
Pastasalat.
Denne har jeg servert til litt over 20. Sammen med focaccia. falt veldig i smak. www.tine.no/page?id=28&key=8636&cat=701[url="http://www.mineoppskrifter.no/view_recipe.php?id=6510"][/url]
Selv om du egentlig ikke ville ha gryte så slenger jeg ut denne. Er veldig enkel siden nesten alt skal slenges i gryta på en gang. Kjøper du ferdig renset kylling så er det enda enklere.
Veldig god synes jeg
Kyllinggryte
1 hel grillet kylling
1 rød paprika
100 g bacon
1 liten purre
4-5 ferske sjampingjon
3-4 dl fløte
salt og pepper
Rensk og riv kyllingen i biter. Del opp baconet og grønnsakene i små biter.
Kok fløte og grønsaker sammen til grønnsakene er møre.
Stek bacon til det blir sprøtt. kylling has i til slutt. smak til med salt og pepper. topp med ferdigstekt bacon.
Ris og salat. Focaccia er sikkert godt til (er igrunn godt til alt)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.