Jeg smakte det for første gang i dag og var ikke imponert. Jeg ovnsbakte dem i staver, med olje og salt over, etter "oppskrift" fra Rachael Ray. De smakte rett og slett bare veldig søtt, og var helt mosemyke. Innbiller meg at dette passer mye bedre å lage søte desserter/paier og sånt av?
Jeg har 1 stor søtpotet igjen, har dere tips til noe godt og søtt jeg kan lage?
Vi bruker det til kalkun på Nyttårsaften. Det er ikke jeg som lager det, men en venninne av meg. Hun har på noe sukker eller sirup eller noe i den duren, for disse blir ganske søte. Passer perfekt til kalkun synes vi som nå er vant til det.
Jeg klarer ikke å legge inn link, men søker du på søtpoteter her, så skal det være en tråd med mange oppskrifter i. Må si at min oppskrift der, er kjempegod!! :stolt:
Vi bruker det i en slags vintergrønnsaksblanding som vi serverer til stekte andebryst. (Og fløtegratinerte poteter innat og en balsamicosaus. Nam, nå ble jeg sulten bare ved tanken.)
Det var det jeg gjorde i dag, og det var IKKE særlig godt, syntes jeg. Ikke direkte vondt, men ikke noe jeg kommer til å lage igjen.
Men søtpotetmos kan jeg saktens prøve en gang.
Jeg har hatt det til and og kylling (og sikkert til andre kjøttretter også) som beskrevet over her, men har gjerne stekt søtpotet i båter sammen med vanlige rosmarinpoteter; en-to søtpoteter sammen med resten av potetene. Bare søtpoteter kan bli litt i overkant søtt, så jeg bruker dem mer som tilbehør (som andre grønnsaker). Søtpotetmos er nydelig til and, gjerne puré blandet med vanlige poteter og evt andre rotgrønnsaker. And kler litt søtlig tilbehør, synes jeg.
Jeg synes søtpoteter er godt, men ikke som eneste tilbehør til middag, som erstatning for poteter eller ris, for eksempel. Det blir altfor søtt. Mitt tips er som sagt å ha en eller to delt i biter som tilbehør sammen med vanlige poteter, grønne bønner, salat eller tilsvarende.
Gidder ikke lete fram nå, men i Irmas kokebok er det en oppskrift med ulike rotfrukter i lefse/tortilla. Blant annet søtpoteter. Har kun smakt det i den retten, og da synes jeg det er godt.
Vi griller og ovnsbaker mye søtpotet i folie.
Skjærer søtpoteten i terninger, legger dem i en foliepakke (1per person) med noen terninger smør, timian (krydderboks varianten), salt, pepper og to fedd hvitløk med "skallet" på. Pakker igjen og legger det på grillen om sommeren eller i ovnen om vinteren. MMMM :jupp:
Bruker det mest til koteletter/annet svinekjøtt eller kylling.
Dette er en oppskrift på skikkelig sørstatsmat - sweet potato caserole. I sørstatene bruker man det som en sidedish til f. eks. salt skinke, men i nord bruker de det som dessert. Jeg har ikke orket å oversette alle målene (baare temeraturene), men trenger dere dem på norsk skriver dere dem bare inn i google. F.eks: "1 pound in kg" eller "1/3 cup in dl" så får dere dere opp. En annen ting som er kjekt å vite er at jo eldre søtpoteten er, jo søtere er den. De gule er også søtere enn de hvite.
5 pounds små søtpoteter (ca 10 poteter)
8 ss smør
1 3/4 ts salt (dropp det hvis dere bruker saltet smør)
3/4 ts nyrevet muskatnøtt
1/3 cup honning
1/3 cup lysebrunt sukker (demerara f.eks)
1/3 cup vanlig sukker
3 egg, lett sammenpisket
2 ts vaniljeekstrakt (kan bruke vaniljesukker i i stedet)
3 cups melk, varmet opp
1 ss mykt smør
Topping:
1 cp lysebrunt sukker
1 cup hvetemel
1/2 ts kanel
1/2 ts revet muskatnøtt
1/4 ts salt
8 ss avkjølt smør
1 cup hakkede pekannøtter (eller valnøtter)
Bak potetene i ovnen på 175 i 1-1,5 timer, til de er veldig myke. Avkjøl dme let, og skrell dem. Legg poteten i en bolle, bruk "paddle attachement" på en kjøkkenmaskin og mos de varme potetene på lav hastighet (dette kan sikkert gjøres for hånd også). Tilsett smøret, og rør til det er godt blandet. Tilsett salt, muskat, honning, sukker, egg, vanilje og rør videre i 2 minutter. På lav hastighet - bland inn melka. Når alt er blandet, smak om du trenger mer salt eller muskat.
Smør en ildfast form med det myke smøret og hell blandingen oppi.
Skru opp ovnen til 190 grader.
Toppingen: Bland alt det tørre godt, bruk fingrene til å jobbe inn det avkjølte smøret til blandingen minner om havregryn, med noen litt større smørbiter. Rør inn pecannøttene og strø jevnt over potetene. Bka i ovnen i ca 30-45 minutter, til toppen er crispy og potetene har satt seg, men er litt bløte i midten.
Små søtpoteter? Jeg har aldri sett det, kun sånne svære monstre til 10-15 kroner stykket. :hmm: Men takk for oppskriften, gleder meg til pai-oppskrift for det er det jeg har mest lyst å lage. :D
Paideig:
2 1/2 kopp (6 dl) siktet hvetemel
1/4 ts salt
6 ss usaltet smør (eller vanlig smør, og dropp saltet), frosset i småbiter.
3/4 (1,7 dl) kopp margarin, frosset i småbiter
6-8 ss isvann.
Bland hvetemel og salt i en bolle. Ha oppi smørbitene og margarinen og bland det hele i en food processor. Har du ikke food processor kan du bruke to kniver, som du "skjærer" med, hver sin vei. Hold på med dette til blandingen ser ut som grovere, litt klumpete mel, med noen ertestore smørbiter, litt som havregryn her også. Hell seks ss med isvann over, og bland sammen med en gaffel. Henger ikke deigen sammen, prøv med 1 til 2 ss til. Kna deigen sammen, del den i to, klapp til to runde, store kaker, kle dem i plast og legg dem i kjøleskapet i minst to timer. Den kan ligge i kjøleskap i opptil tre dager, eller i fryseren i tre måneder.
Fyll:
2 cups moste søtpoteter (de blir bedre hvis man baker dem på forhånd som i oppskriften over, enn når man koker dem)
1 cup sukker
3/4 ts kanel
1/4 ts malt ingefær
1/4 ts revet muskatnøtt
1/8 ts allspice
1/2 ts salt (dropp hvis du bruker saltet smør)
2 store egg
1 stor eggeplomme
3/4 cup helmelk
3/4 cup fløte (den feteste, tror jeg)
1 ts ferskpresset sitronsaft
3 ss smør, smeltet og avkjølt
1 ts vaniljeekstrakt (kan bruke vaniljesukker)
Lag ferdig paideigen, og bruk halvparten til å dekke en 9 inch paiform. Stek den såvidt (legg aluminiumsfolie og tørkede erter oppi, så holder den seg på plass, passpå at kantene er dekket så de ikke blir for stekt) 15 minutter på 200-205 grader.
På medium til lav hastighet bruk "paddle attachement (hva heter det på norsk?) bland sammen moste poteter, sukker, krydder og salt til alt er godt blandet. Tilsett eggene, ett av gangen og rør godt etter hvert egg. Skrap ned sidene på bollen, reduser hatigheten til lav og tilsett melk, fløte, sitronjus, smeltet smør og vanilje (bruker du vaniljesukker må den oppi sammen med krydderet i stedet). Bland alt godt sammen.
Hell fyllet i skallet (etter at du har tatt vekk folie og erter! ;) ), bak i 10 minutter på 205 grader, reduser varmen til 160 o bak i 50 minutter til, eller til fyllet har satt seg og består prikketesten med en kniv, gaffel eller strikkepinne stukket inn nær kanten. Avkjøl på rist, og server lunken.
Jeg lagde samme retten som deg i dag Iset, og søtpotetene falt ikke i smak her i gården heller.
Jeg har (heldigvis) ingen til overs, men skal vurdere sånn mos en annen gang. Når bare dette mislykkede forsøket med søtpotetene har gått litt i glemmeboken.
...Jeg ble forresten ikke så fornøyd med den molasses sausen heller. Kyllingen derimot ble veldig god :nikker:
Deler de opp i terninger, blander godt inn med litt krydder; salt, pepper, urteblanding man liker (gresk, provence, el.lign) og olivenolje (ikke ekstra virgin), og baker i ovnen ved 175 grader. Kan spises som tilbehør istedet for poteter, men jeg foretrekker å avkjøle de litt og ha i en salat. Synes søtsmaken kommer best frem når de er kalde.
Oj. Hehe, den høres ... Spesiell ut. Kanskje jeg burde prøve. Men 6 søtpoteter, det er vel de minste man kan finne da? Jeg har som sagt bare funnet svære monstre, og EN slik potet blir jo veldig mye.
Kyllingen ble super! Jeg sløyfet hele sausen, siden melasse er dyrt, og siden den overhodet ikke hørtes noe god ut.
Veronal, det fins ingen andre måter å spise det på!!! Skal sende deg prikk, som trøst for at Iset overså forslaget ditt fullstendig. :nemlig:
Søtpoteter blir mye brukt i Usa. På østkysten er det veldig vanlig å ha det som tilbehør til Thanksgivingmiddagen. Det er nevnt flere steder at det er godt tilbehør til både kylling og and, og kalkun faller selvsagt i samme bås.
Det er veldig vanlig å bruke "Sweet potato casserolle", altså søtpotetmos, til middagen. Oppskriften Glitter delte er noe à la det jeg gjør, selv om jeg lager det på slums: Søtpoteter, smør, litt fløte, litt brunt sukker, litt kardemomme, bittelitt kanel, salt og pepper, og marshmallows rørt i, pluss noen på toppen. (Bruker helst mini-marshmallows hvis jeg finner.) Dette stekes i ovnen på 180 grader til marshmallowsen er gylden på toppen.
Nordmenn finner denne retten til å være altfor søt, og de fleste av den eldre generasjonen spesielt, liker det ikke så godt. :trangsynte: :knegg: De synes det nesten er som en dessert.
Sweet potato pie er jo også veldig vanlig. Det er min favorittdessert fra Usa. Og hadde jeg vært en som liker å bake, så hadde jeg nok laget det innimellom. For de av dere som kommer til å lage det, så pleier amerikanerne å servere paien med litt krem på hvert stykke. Cool Whip helst, men det vet jeg ikke om man får i Norge engang.
Hørt om Google.com? Der finner man det meste. :nikker: :fnis: