Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Skismøring for dummies

#1

Veronal sa for siden:

Jadda, tråden måtte komme. Jeg har fått meg smøreski etter at jeg var en nanometer fra å ønske smørefrie ski over alt på denne jord. Etter en fin start med grønt swix-vær (jeg er ikke inne i terminologien, jeg bare later som) og en mann som fixet skiene mine så er jeg nå overlatt til meg selv. Det resulterte i lett bakglatte ski.

Jeg har noen spørsmål innledningsvis og håper at noen forbarmer seg over meg. Jeg trenger noen som snakker e-n-k-e-l-t og f-o-r-s-t-å-e-l-i-g.

*Hvor lenge er ny snø ny? Når blir snø gammel?
*Hvis man vil være sikker på at man ikke får bakglatte ski - bør man sikte seg inn på smøring som passer bedre for kaldere eller varmere temperatur?
*Hvis det er isete i løyper (varmegrader på dagen og kuldegrader når kvelden kommer) - er det noen smørestalltips?
*Hvor mange lag smører man med? 1 lag? 2 lag? Flere lag?
*Hvor mye har man på for "1 lag" smøring?
*Må man fjerne gammel smøring? Evt. når er det "lov" å droppe fjerning av gammel smøring og når MÅ man fjerne gammel smøring?

Min smøredebut var i dag. Det var -0,8 grader ute og det er antakelig ikke kaldere i løypa. Jeg antok at det var ny snø (det snødde i går) og smørte med blå swix (det jeg tror er 1 lag - temperaturgrense for ny snø for blå swix er -1 til -7 grader). Jeg fikk lett bakglatte ski. Det var isete i løypene. Hva gjorde jeg feil? Feil smøring? For lite smøring?

Noen som forbarmer seg over meg?


#2

Tallulah sa for siden:

Jeg har ikke peiling, jeg vil bare si at du aldri, aldri må legge på sånn klistertape, samme hvor smart og enkelt noen mener det er. Det er djevelens verk.


#3

Canisa sa for siden:

:knegg:

Med -0,8 skulle du nok smurt med blå spesial, eller noe annet for litt varmere vær enn blått. Ideelt sett er det temperaturen i snøen du skal måle, og ute i skogen er det ofte kaldere enn ved huset.
*Nysnø defineres vel som snø som har fallt i løpet av de siste timene.
*For å ikke få bakglatte ski kan man smøre "festesmurning" (smurning for litt varmere vær) under hele bindingsfestet. Altså blått f.eks. med blå spesial som festesmurning.
*Isete løyper krever ofte smurning for varmerer vær for å få feste. I tillegg er det lurt å legge et tykkere lag med smurning, da isete underlag fortere sliter vekk smurningen.
*Ett lag med smurning er som regel nok på nysnø/lett puddersnø, mens på isete underlag/våt snø er det ofte lurt med et tykkere lag eller to lag.
*Hva et lag smurning er, er vanskelig å forklare, men jeg legger ofte smurning i en omvendt v (begynner ved midten av skia og drar smurningen nedover og ut mot siden) med ca. 5 cm mellomrom. Deretter drar jeg det utover med en korkbit.
*Da jeg gikk aktivt på ski, fjernet jeg ALLTID smurningen før jeg satte vekk skiene etter trening/renn. Nå er jeg veeeldig lite nøye ... Myk smurning er viktigere å fjerne før du legger på hard smurning enn omvendt. Hard smurning gir bare bedre glid på varmt føre. Myk smurning kladder i kaldt vær!

Å smøre ski handler mye om å prøve og feile. Trikset er å alltid ha et par bokser med smurning og en korkbit med på skituren slik at du kan legge på litt mer ved behov. Bakglatte ski er grusomt irriterende!


#4

Kneazle sa for siden:

Fin tråd! :hjerter: :snylter:


#5

Benzo sa for siden:

Abonnerer. :går på klister fra påsken 05:


#6

Veronal sa for siden:

:hyper: Du snakker et språk jeg forstår, Canisa. :hyper:


#7

Elise sa for siden:

Du skulle kjøpt smørefrie. :nemlig:

:hehehe:


#8

Joika sa for siden:

Ny snø er ganske finkornet og gammel snø er mer grovkornet (slaps).

Dette selges til "alle" smøringsgrønnskollinger i småpakker hos skiforhandlere:

Blå ekstra (er fint å ha.. den har stor spennvidde).
Rød spesial (dekker plussgrader).
Universalklister om du noen gang vurderer klister.
Kloss og skrapedings.

Om skiene er bakglatte kan det hjelpe å smøre på en større flate lenger frem (fra helen og fremover), men obs obs.. man risikerer elendig gli, så ikke klin på for mye med en gang.

Det er kjekt å ha sitrusolvent (skirens) og fiberlene for å rense sålen skikkelig innimellom. :ja: Trengs ikke gjøre hver gang, men det beste er selvfølgelig å gjøre det hver gang.


#9

Veronal sa for siden:

Blir ny, finkornet snø mer grovkornet over tid - eller er det utelukkende temperaturavhengig? (Dvs. har vi minus 10 konstant i løpet av et par uker - vokser snøkrystallene - eller er ny snø ny snø hele tiden?)


#10

Appelsin sa for siden:

Trodde det stod "Sunnmøring for dummies" :rofl:

Jaja, jeg er like lite til hjelp uansett..


#11

Martis sa for siden:

Fin tråd. :D

:abonnerer:


#12

Hasselnøtt sa for siden:

På min siste skitur forrige uke hadde jeg stor suksess med følgende:

Ta et par ski som ble smurt med feil smøring uka før. Gå på dem hjemmefra, på snølagte fortau, men bry deg ikke med å ta dem av i det bare fotgjengerfeltet. Tråkk derimot forsiktig over asfalten, ikke skli. Skvett deretter opp i lysløypa, og gå avgårde. Funket som bare rakker'n. :blunke:


#13

Veronal sa for siden:

:knegg: av Hasselnøtt. Det er dessverre bare natur og sånt her jeg bor, ellers var det et glimrende tips. :fnise:


#14

emm sa for siden:

Ikke smør lenger frem fra bindingen enn ca 20 cm.
I sporet kan det lønne seg å tenke på å ha skien mest mulig ned på snøen for å bevare glien. Studer teknikken til proffene ( :knegg: ), hvis du løfter bena for mye når du går fiskebein feks. vil luften mellom skien og snøen gjøre smøringen dårlig, og du vil få kladdeski uansett.
Går føret fra kaldt (feks blå swix) til varmt (feks rød swix) kan du smøre for varmere grader oppå den gamle smøringen, men aldri aldri omvendt (fra varmt til kaldt). Fjern gammel smøring med jevne mellomrom.



#16

Joika sa for siden:

Jeg mener den blir mer grovkornet etterhvert, evt pakker seg sammen. Eller blir slapsete da. Den vil jo ikke være "pudder" over tid.. :)


#17

Bada-Bing sa for siden:

Hva kommer det av?:confused:


#18

Miss Norway sa for siden:

Jo større felt man smører festesmøring på, jo mer feste (og mindre glid). Da kan man ofte gå rett oppover bakker, og ha god kontroll i nedoverbakker. :glis:


#19

m^2 sa for siden:

En ting som funker veldig fint, er å virre rundt i løypa med et åpenbart frustrert barn, og åpenbart bakglatte ski og se litt hjelpeslaus ut. Da får man gjerne hjelpe hjelp :nemlig: Der man minst skulle forvente det :flau:
Jeg ble f.eks stoppet av en eldre (vi snakker 75+) dame i marka-anorakk og sånn gammeldags sekk, som blid og fornøyd smørte opp både mine og lillegutts ski. Nå har jeg vanligvis kontroll på slikt, men glemte smørningen ++ hjemme og hva som enn var igjen av smørning var ikke tilpasset forholdene.

Det må da funke som sjekketriks og? Eller? :gruble:

Et annet triks: skaff deg dravillig hund, sele og strikk. Du behøver aldri smøre ski eller gå fiskebein igjen :btdt: Gitt at krapylet drar oppover og da, ikke bare nedover og på flata. Tips på forhånd: lær bikkja "stopp"-kommanden. Høyre og venstre kan være kjekt det og, men stopp er aller best...


#20

Observatøren sa for siden:

m^2: :humre:

allium:
Var det nysnø eller gammel snø? Var det kaldt eller litt varmere?

Jeg har denne modellen som jeg har lært av norsk nettskole:
Når du skal smøre bør du tenke på TLM-prinsippet. Man legger først på et tynt lag av den smurning man vurderer er den rette. (heller for hard enn for myk)

Dersom festet er for dårlig, legger man på et ekstra lag (T-Tykkere) Voks kan man legge på i mange tynne lag, klister skal man være mer forsiktig med å legge på for tykt.
Dersom det fortsatt er dårlig feste, smører man et lengre stykke av sålen med festesmurning.(L-Lengre) Først og fremst kan man gå lengre framover skien.
Dersom festet fortsatt skulle være for dårlig, må det brukes en mykere smurning. (M-Mykere)

mer her.


#21

Observatøren sa for siden:

Vanlig blå funker fra -2 til -10 på nysnø. Blå ekstra er -1 til -7 på nysnø, og er litt mykere voks. Lilla spesial er 0 til -3.

Jeg kjører som oftest på med blå ekstra i et-to lag. Dersom det blir bakglatt og det å smøre mer av festesonen ikke funker, legger jeg litt lilla på toppen, men bare midt under. For mye lilla gjør kladding.



#23

Daisy sa for siden:

Det finnes en App for dette!


#24

Liljekonvall sa for siden:

Og om det er første gang du går med hund på ski og i tillegg har hundebånd med strikk, så ta høyde for at selv om du tror du har kontroll på bikkja ved å holde i båndet, så er strikken elastisk. :o

(Jeg skulle stoppe og vente på følget vårt, som hunden min og jeg hadde rast fra i nedoverbakkene, da det kom en annen skiløper med hund. Jeg tok et bra grep om båndet på i min hund (trodde jeg), men akkurat i det skiløperen og den andre hunden var rett ved oss, tok min et byks fram (og det var her omtrent jeg kom på at strikk tøyer seg). :what: Og når min hund ville hilse, ville selvsagt den andre det også, og bråstoppet. Det gjorde ikke skiløperen bak for å si det sånn -----------> svalestup som endte halvveis over hunden sin. Og nei, jeg forventet masse kjeft, men dengang ei. Mannen var så flau at han heiv seg opp, børstet av seg snøen og føyk avgårde før jeg rakk å spørre om det gikk bra. Men nå har jeg lært da. :riktig: ).

Ellers ser jeg at Saint har mange gode tips her. Og det er lurere å ta på flere tynne lag smøring enn ett tykt.

Det står forresten på smøringen, hva slags føre den er beregnet på. Det er iallefall en pekepinn om ikke annet.

Jeg har gått aktivt på ski i mange år (barn - ungdomsår) og er grundig bortskjemt av at faren min som er mer eller mindre proff når det gjelder smøring.
Men etter jeg ble voksen, har jeg da lært meg sånn noenlunde å smøre til kaldt vær. Har alltid med meg en ekstra smøringsboks i lomma og en kloss til å gni ut. Har jeg bomma litt, så kan jeg legge på et ekstra lag, og i verste fall smøre litt lengre fram. Men for meg er dårlig glid verre enn litt glatte ski.

Hater klister og klisterføre, så da gjør jeg det så enkelt at jeg velger skøyteski. :D


#25

Bomull sa for siden:

Tre tynne lag smøring er langt bedre enn ett tjukt, og smør gjerne skiene inne før du går, i romtempetatur altså.


#26

Miss Norway sa for siden:

Eller bare enda enklere: Varmere farge, jo varmere vær. :ja:

Det er lett å feste mykere voks oppå hard, men du får ikke den hardere voksen til feste seg utenpå den mykere, den dras bare rett av når du begynner å gå.

Men generelt: Av smurning klarer man seg altså helt utrolig godt med bare blå ekstra og lilla. Fordi det dekker spennet mellom 0 og minus syv-åtte grader, og når det er kaldere enn det er det ikke så ofte man gidder gå ut (med barn). Og er man så tøff, ja da eier man en grønn i tillegg. Og går man ett hakk videre så går man på fluorkarbonvoksene (De "gamle" voksene heter nå V, mens de "nye" heter VR), og bruker dem oppå for å nyansere og tilpasse smurningen ennå mer. Det er så gøy å treffe perfekt! Men det er ikke et must, man klarer seg fint med V-voks. Av ting som kun er morsomt å ha er et smurningstermometer, som viser med pil hvilken smurning man skal velge. (Men helt unødvendig egentlig, infoen står jo på skismurningen.)

Det som ER et must er en kork eller kloss til å gni smurningen jevn med. Og så skirens og fiberlene (papirduk som ikke loer) til vask når været endrer seg, eller skiene er fulle av rusk og gammel smurning. :nemlig:

Her ligger det instruksjonsvideoer for skismøring: [url]www.swixschool.no[/url] De fleste trenger bare å se dem om festesmurning, men det er også greitt å vite hvordan man kan få god glid etterhvert også.


#27

Corbeille sa for siden:

Praktisk!
Tusen takk for tipset, den var jo super!


#28

Corbeille sa for siden:

Og plutselig trenger jeg mye mer smøring :cool:

Merkelig :rolleyes:


#29

Ulvefar sa for siden:

Fine traaden!


#30

Oddveig sa for siden:

Lær deg fargene, blå lilla rød, både for voks (minus) og klister (plussgrader)
Universalklister er jo også lurt. Men det beste er to par ski, så slipper du å fjerne gammel klister. Sjekk dagens temperatur og finn en boks som passer!
Lykke til!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.