Hverdagen slår meg i huet og magan hver dag med utfordringen: Hva skal jeg lage til middag? Som kresne unger liker? Som jeg liker? Som ikke tar mer enn en bitteliten halvtime å lage? Som ikke inneholder hel- eller halvfabrikata? Mao middag fra bunnen av smekket sammen på no time? Hva er ditt stalltips og sikkerstikk?
Kyllingfileter i biter og grønnsaker i stekepanna - gulrot, løk, paprika, hvirløk, sukkererter, sellerirot eller hva vi nå har.
1 pakke matfløte (heller over kjøttet og grønnsakene) og indisk krydder, salt, pepper og det jeg finner i krydderhylla (ja, ikke kardemomme da..)
Ris.
Kyllingkjøttdeig stekes, krydres med litt salt, pepper, spisskumin, litt crème fraîche og ha oppi boks med ferdigkokte kikerter eller bønner. Kok opp vann og hell over couscous som har en smørklatt, noen rosiner og kanel. Ferdig. Tar under 20 minutter.
Lag kjøttkaker i store porsjoner, frys ned i porsjonspakker; da kan det taes ut av frysen den morgenen du skal ha det til middag, og da er alt som trengs saus og poteter. :værsågod:
Fiskeburgere med grove steinbitkaker eller noe annet godt. Grove hamburger-brød. Server med rødbeter, purreløk og majones. Kjepegodt, kjempekjapt og ikke så helt galt sunt heller.
Når jeg tenker etter er vel fiskekakene og hamburgerbrødene helfabrikata så det holder, men det går jo an å lage selv en dag man har god tid, og ha klart i fryseren ...
Pensle laksefileter med teriyakisaus, legg dem i ildfast form, stek på 200 grader i 20 minutter. (Bruker 30 minutter hvis filetene er frosne) Server med wokede grønnsaker, ris og raita.
Wok med strimlet kylling eller svin og grønnsaker. Servert med ris.
Wraps med spekeskinke, avokado, kesam, ruccula og cherrytomater. Serveres kaldt. Lynraskt og godt.
Hm... Kanskje jeg rett og slett skal overtale meg selv til å bruke en halv time her og nå på å bestemme ukens middagsmeny, i stedet for omtrent like lang tid hver dag?
Men hvordan lager jeg tomatsuppe på tyve minutter? Her må det være trollkjerringer ute og fllyr... Opplys meg gjerne!
Smelt smør (2 ss?), tilsett hvetemel (2 ss?) på samme måte som man starter en hvit saus, tilsett en boks med tomatpuré og hiv på kokende vann (fra vannkoker). Dump oppi makaroni og egg (hvis du liker hardkokte egg i suppen). Salt og pepper etter smak. Koke til makaroni (og egg) er ferdigkokt. Vi har oppi timian også.
(Mengden smør og hvetemel avgjør hvor MYE suppe det blir. Vi pleier å gå ut fra 2 ss her og 2 ss der.)
-hiv på pastavannet. Når pastaen er ferdig, er alt det andre ferdig hos meg.
-fres hvitløk og chili (finhakket) i olje i en kaserolle. Skal ikke bli brunt.
-tilsett bokstomat
-smak til med sukker, salt, pepper og eventuelt syre (sitron, balsamico...), og noe grønt. Jeg bruker timian, det passer perfekt for min smak. La putre på lav varme.
Mitt tips til tilbehør: steik bacon lett sammen med gultrot og løk. Jeg bruker ostehøvla gulrot og store løkbiter. Her kan man bruke det man liker.
-server! Passer godt med salat og brød etter egne preferanser.
Linsepure lager seg selv på tyve minutter. 0,5 liter linser kokes i 1 liter vann+buljong. Kok i ca tyve minutter, og mos med stavmikser om du ønsker. Har du ferdigkokte kikerter, så kan de også kokes opp litt, helles av, tilsettes en fløteskvett, litt smør, salt/pepper, og moses med stavmikser. Begge deler er kjempegodt til kylling og svin.
Det er sjelden middagslagingen tar mer enn tyve minutter her i huset også. Dersom vi skal ha noe som tar lag tid, lager vi det kvelden eller dagen i forveien. Jeg synes det er helt genialt med gryteretter og ovnsretter, som lages helt klar og bare settes i ovnen når vi kommer hjem.
Frosne laksefileter (med smør, salt og krydder på) i ovnen på høy varme er ferdige på maks tyve minutter. Pasta og brokkoli koker du ferdig mens laksen står i ovnen, og så serveres det med pesto. Vil du heller ha ris til, så sett på den med det samme du kommer inn døren, den bruker 20-30 min avhengig av hvor hvit den er. (Vi bruker bare brun basmati-ris.)
Hvis du har tre minutter om morgenen: Skjær fersk laksefilet i biter og ha i en skål eller ziploc-pose sammen med en halv flaske teriyakisaus (står sammen med soyasaus i butikken) og sett i kjøleskapet. Når du kommer hjem, heller du dette i en ildfast form som er stor nok til at bitene ikke ligger oppå hverandre, drysser tett med sesamfrø oppå og setter i ovnen på 225 grader. Det tar kanskje ti minutter før det er ferdig, så ris eller pasta bør settes i gang først. Brokkoli og tomater til, f.eks.
Sett på ris. Smelt en god klump smør i stor stekepanne, press 4-5 hvitløkbåter oppi og la det surre på ganske lav varme mens du skjærer kyllingfilet i biter. Ha kyllingen i stekepannen og skru opp varmen til ganske varmt, rør/snu bitene til alle er litt stekt på alle sider. Ha i et par never cashewnøtter, dryss på en ts havsalt, press en sitron og hell over, rør rundt. Sett på lokk, skru ned varmen og kok brokkoli mens ris og kylling gjør seg ferdig. Dette er antagelig favorittretten til Poden hvis man ser bort fra pølser og sånt.
Jeg må jo være innmari treig på kjøkkenet jeg da? Flere ting som er nevnt her som jeg ikke hadde klart på 20 minutter. F.eks Pizza, gryterett etc. Retter med masse oppkutta grønnsaker i? Da må man kutte opp dagen før, ellers sprenges mitt tidskjema fort. Til tross for at vi har gasskomfyr så tar det noen minutter før vannet koker, noen minutter å skjære opp, dekke på, vaske underveis etc. Så hos oss går minuttene fort, og ofte blir det 30 +
Mitt tips er å lage stor gryte med pastasaus og fryse ned i porsjoner. Kan brukes til pasta og lasagne og smaker bedre enn saus på glass.
Hvor lang tid tar det å skru på stekeovnen, måle ut 1,5 dl vann som varmes noen sekunder i mikroen mens du hiver oppi en pakke tørrgjær og litt salt i en bolle før du slenger oppi hvetemel og rører til deigen har riktig konsistens før du trykker ut deigen på et bakepapir, smører med en skje ut tomatsaus, drysser over revet ost og pynter med grønnsaker og f.eks. spekeskinke?
Går det an å bruke mer enn 10 minutter på det? :gruble:
Jeg bruker heller ikke særlig mer enn 20-30 minutter på middag de fleste dager. I dag stekte jeg karbonadedeig, hadde i gulrøtter og sopp, revet hvitløk, tilsatte litt flytende buljong, tacokrydder og ketchup. Serverte med fullkornspasta. Denne er hele familien veldig glad i.
Ang. pizza, om du har brødbakemaskin, kan du hive ingrediensene til en deig i den om morgenen og tidsinstille så den er ferdig og stor og fluffy til du kommer hjem. Da er det bare å klappe deigen ut og pynte pizzaen. Vi gjør det ofte på hytta, innstiller så deigen er ferdig når vi kommer tilbake fra tur.
Veronal, din variant legger jo ikke inn tid for heving av deigen? :confused:
Pizzabunnen hever nok innen kjernetemperaturen dreper gjæren. Prøv og se. Jeg får legge til at vi lager italiensk pizza, men selv tykkere versjoner blir fluffy nok. Jeg lager ikke flatbrødversjoner, altså.
Det står alltid tydelig på de hvor mye de skal fortynnes. Som skrevet i forrige innlegg, de siste par flaskene jeg har kjøpt har vært konsentrerte og dermed drøye i bruk.
De finnes i ekstremt mange prisklasser, men på min ICA står de vel ved siden av pestoen og ikke langt fra buljongen. :tenker: De er omtrent på samme str. som små pestoglass og har mørkebrun væske i seg. : detaljert:
Jeg har testa Veronals pizzaoppskrift og kan melde om at den hever akkurat passe i ovnen, og blir herlig sprø og sikkert ganske autentisk italiensk. :sannheltsvitne:
Svarer jeg, siden Veronal har lært meg å bake rask pizza i en tidligere tråd. Deigen hever nok i ovnen. Trengs ikke noe mer heving enn de få minuttene den får mens ovnen blir varm. :)
Her fant jeg også oppskrifter hos produsenten - har ikke sett på dem enda, men regner med da jeg får et bilde av hva de kan brukes til og omtrentlig hvor mye.
Dette er for meg det største hinderet i å prøve å lage 'hjemmelagd' mat. Hele tiden refereres det til kraft, fond osv. Og dette har jo ikke jeg.
Det er jo ikke store saken å lage kraft og fond selv.
Jeg pleier å utnytte alt mulig avskjær og overskudd fra fisk, kjøtt og grønnsaker. Hiver det bare på kok, og lar det stå og minde sin egen business til det er ferdig. Fryser enten i små begre eller isbitposer, og da er det jo bare å ta fram den mengden man skal ha.
Er det like mye lugubert i ferdig-fondene som i ferdig-buljongene?
Jeg lagde fond av vannet fra kjøttrullene til jul og har fortsatt mye frosset ned i isbitposer i fryseren. Når det blir tomt får jeg koke sommerrull eller vårrull. :knegg:
Denne retten hørstes ut som noe som kan falle i smak hos oss også. :riktig:
Men hvor mye er litt flytende buljong? Hvor mye tacokrydder bruker du? Og skal ketchupen rett i retten? Hvor mye?
En dæsj flytende buljong - ca 1 ss, tenker jeg. Mengden tacokrydder varierer litt, men jeg er ikke veldig sparsom. Ketchup rett i retten ja, ca 1-1,5 dl.
En av mine favorittretter er faktisk spaghetti (må være sånne lange) med en saus av ketchup og sennep. Det høres usannsynlig ekkelt ut, og min mann myrder meg bare jeg nevner denne retten (han har nektet å smake, jeg skal vedde på at han hadde likt det om han turte å smake!). Men det er overraskende godt! Man bare steker kjøttdeig og blander i godt med ketchup og en god dæsj sennep (ikke for mye), litt salt og pepper. Så lar man det putre litt og heller det direkte i gryta med kokt spaghetti og rører godt rundt så alt blandes. Serveres med loff og gjerne salat. Det skal ikke være "sausete", altså. Bare lage smak og gjøre at det blir litt saftig, men ikke mye saus.
Ja, usunt som fy, og mange vil sikkert brekke seg når de hører det (jeg hadde gjort det selv om jeg aldri hadde smakt), men det er utrolig godt! Best om kjøttdeigen ikke er helt finkornet, men med litt store klumper her og der. venter på spy-smileyene
Når vi har veldig dårlig tid her hjemme bruker vi ferdig strimlet svinekjøtt eller pølser i biter og en frossenpose med suppe- og lapskausblanding. Smaker kjempegodt. www.matprat.no/artikkel.aspx?artid=7469
Jeg er veldig skeptisk til buljong og fond og slikt. Ser at Rachael Ray bruker svære kanner med flytende buljong og lurer fælt på hva som egentlig er oppi de der. Jeg har brukt noen terninger fra Vogel som har vært gode, de er salt- og gjærfrie. Men nå har jeg vanlig Toro kjøttbuljong og grønnsaksbuljong i hylla, huff.
Mange gode tips her. Min favoritt er en pastarett.
"Oppskrift"
Start med å koke opp vann fullkornspasta.
Hakk det du har av grønnsaker. Liker spesielt godt squash og auberginer i denne retten jeg. Evt blomkålbuketter bør være små og gulroten skivet med ostehøvel for at alt skal bli ferdig samtidig.
Fres grønnsakene. Ha over 1 buljongterning+1dl vann/1 dl buljong, litt tomatpure og creme fraiche (mer eller mindre etter smak, jeg varierer ofte). La det putre litt.
Brun kyllingfileter på passe sterk varme.
Bland sammen boks med hakkede tomater (to-tre bokser til 4 personer), et glass tomatpurè, noen fedd hakket hvitløk (jeg jukser og bruker noen teskjeer fra glass), urtekrydder (f.eks. oregano), og evt litt hakket chili (også fra glass, hvis man skal rekke 20-minutters-fristen).
Skjær squash i skiver, legg det i en smurt ildfast form. Hiv oppi frosne spinat-terninger. Ha evt oppi litt svarte oliven. Legg oppi kyllingfilètene, og hell over tomatsausen. Topp med ost. Sett i stekeovnen i 15-20 minutter (mindre, hvis kyllingen er delt opp i biter, hvis man skal rekke innen 20 minutter).
Imens koker man grønne linser, og/eller ris. (Har man kokte linser stående i kjøleskapet fra i går, hiver man det bare oppi formen sammen med det andre, og voila, alt-i-ett-form).
Kan sikkert også lages med svinefilet, eller sågar hvit fisk (sei eller torsk). Og man kan ha oppi flere grønnsaker, og evt brune litt løk sammen med kyllingfiletene.
Hei og hopp...
Forstår at mange river seg i håret når de tenker på middag, men det behøver ikke være så komplisert.
En enkel lapskaus kan lages med svinebiff (trenger ikke koke så lenge) og lapskausblanding fra fryseren, og hvis man ikke får den tykk nok kan man bruke potetmos pulver i.
Ellers har matprat en side med bare raske retter....:)
Blomkål/brokkolisuppe.
Lag mye og bruk restene til gratinert pastaform med skinke dagen etter. :nikker:
Kylling med mango chutney, ris, salat og nanbrød.
Kok mye ris og lag steikt ris dagen etter.
Har bare slupeoppskrifter da.
Brokkoli/blomkålsuppe:
Del opp en halv blomkål og en halv brokkoli i små biter og kok mørt.
Smelt smør og rør inn hvetemel. Spe med vannet fra grønnsakene, litt flytende buljong og litt fløte.
Hiv i grønnsaker og bruk stavmikser. Hvis du skal lukse seg litt ekstra sprøsteiker du litt bacon og har oppå, eller steiker noen halvsteikte bargetter.
Pastagrateng:
Kok pasta (vi bruker fullkornsmakaroni), hiv over supperester og kokt skinke. Topp med ost og steikt i ovn.
Server gjerne med salat.
Kylling med mango:
Skjær kylling og steik, hiv over ett halvt glass mango chutney. Kok ris, lag salat (vi bruker med eple og sukkererter), steik nanbrød.
Hvis starter med risen e middag ferdig på 22 min.
Steikt ris:
ris, kokt skinke, amrikansk gr.saksbl (frossen en kopp ca), 2 egg, en halv løk, litt soyasaus, litt øystersaus, salt, pepper og sukker.
Rør inn noen reker rett før servering.
Hemmelig ingrediens suppe
Tar omtrent 12 minutter, og vi trenger som regel ikke handle en gang.
Ingredienser:
En pakke kyllingkjøttdeig
Et egg (kan sløyfes)
Hvitløk
krydder
Kyllingbuljong
Tre pakker nudler (uten krydderblandingen, det er bare MSG)
Grønnsaker
Lages sånn:
En pakke kyllingkjøttdeig blandes med
masse hvitløk, raspet ingefær, litt chili, paprikapulver og et egg.
Formes til halvteskjestørrelse boller som hives rett i en stor gyte med kokende vann tilsatt kyllingbuljong.
Med en gang bollene er i gryta, legger du i tre pakker nudler og et par fedd hvitløk skåret i tynne skiver.
Tilsett noen grønnsaker som f.eks hakket vårløk, gul paprika, små biter av gulrøtter, sukkererter, grønne erter, maiskorn, broccolibuketter, spinatputer, bambusskudd osv osv, rett før servering.
Serveres med en kung fu-historie.
Denne retten KAN ta ca 20 min. Jeg velger å ha den litt i stekovnen etterpå, men det er ingen nødvendighet:
Kok ris etter anvisning på pakken.
1 glass mangochutney (jeg bruker den som er HOT, med rosa lokk) blandes godt med 1 liten kartong fløte og 2 ts sambal olek. Stek oppskåret kyllingfilet og hell over sausen (jeg pleier å ha saus og kylling i ildfast form, og sette i stekoven i ca 15 min). Serveres med ris, og dryss over cashewnøtter.
Er knallgodt med wokede grønnsaker til :riktig:
Dette er en rett jeg har fått bare positive tilbakemeldinger på, og den er, tror jeg, den beste kyllingretten jeg har smakt :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.