Forskningsinstituttet Bioforsk hevder at det er en myte at økologisk landbruk pr. definisjon er mer miljøvennlig. –Det finnes gode og dårlige økologisk driftsformer og det finnes gode og dårlige konvensjonelle driftsformer, sier forsker Audun Korsæth til ukestidsskriftet Mandag Morgen.
En økologisk åkerlapp som kun er basert på naturlig gjødsling, skiller ut mer miljøskadelig nitrat enn en åkerlapp som er dyrket ved hjelp av kunstgjødsel. Forklaringen er at planter som gjødsles med den økologiske plantemassen, grønngjødsling, har dårligere evne til å oppta næringsstoffer. Dermed forsvinner mye av plantemassen ut i grøfter og vassdrag.
–Det er gjort en del undersøkelser på næringsstoffinnhold, men det viser ingen signifikante forskjeller. Innholdet av antioksidanter er heller ikke større i økologiske matvarer, sier Haga Rimestad. Line Emilie Tvedt Sverdrup i Vitenskapskomiteen for mattrygghet, leder faggruppen som jobber med plantevernmidler. Hun sier at helserisikoen er like liten for vanlig mat som for økologisk.
Noen avviser igjen dette da:
Gjermund Stormoen, daglig leder i Debio som kontrollerer og godkjenner økologisk produksjon i Norge, sier han er enig i at økologisk landbruk har bidratt til bedre dyrevelferd i konvensjonelt landbruk. Han støtter ikke de andre resultatene fra Bioforsk. –Problemet er at Bioforsk fokuserer på noen enkeltsituasjoner. Men den totale miljøgevinsten er det ingen tvil om, sier Stormoen. Han sier økologisk drift gir større artsmangfold, og det gir også mer humusmasse som binder karbondioksid.
At økomat er bedre for dyrevelferden tror jeg så absolutt på.
Etter alt jeg har lest om emnet har jeg alltid hørt at det ikke er bevist at økologisk mat er mer næringsrik eller sunnere enn ikke-økologisk mat.
Utover det så er økologisk mat så dyr i Norge at det aldri vil være noe alternativ for meg. I mange europeiske land er prisforskjellen mellom "vanlig" og økologisk mat ganske så liten, til dels er det ikke prisforskjeller i det hele tatt.
I Norge kan man godt risikere å betale fire ganger så mye for en kilo økologiske gulrøtter som for vanlige gulrøtter, det er det største aberet for meg.
Det tror nok jeg og, samtidig så tror jeg det er noe i at dyrevelferden generelt har blitt bedre. Dyrene er mer utendørs enn før iallefall, og de har bedre "vilkår" inne. Av det jeg har sett. Og jeg forsto det sånn at det var noe av fokuset i den reportasjen, og det jeg hørte på radioen.
Det finnes jo utallige måter å se an saken på, noen påstår f.eks. at å spise økologisk kylling innebærer en større helsefare fordi frittgående kylling som går ute, har en viss risiko til å bli smittet med all slags skumle ulumskheter fordi den kan smittes fra avføring fra fugler. Det må jo i så fall bli en avveining for hver enkel om man tar denne sjansen fremfor å velge kyllinger som har levd hele livet under uverdige forhold, men som aldri er i kontakt med fugler.
Det samme har jeg hørt om økologisk salat, som blir gjødslet med naturlig gjødsel fra griser og derfor har det vært tilfeller av E-coli smittet salat i statene.
Det finnes sikkert for og imot med absolutt alt.
Når det gjelder smaken har jeg virkelig prøvd og testet meg frem, og funnet ut at jeg ikke foretrekker smaken til økologiske grønnsaker/frukt overfor vanlig frukt og grønnsaker. Det som imidlertid hadde MYE mer å si for meg var om det var sesonggrønnsaker eller ikke. Gulrøtter smaker bedre hvis man kjøper dem i "riktig" sesong, og det samme gjelder alle andre produkter også.
Jeg handler endel økologisk, og der blir ikke brukt sprøyte middler i produksjonen det er iallefall viktig synes jeg. Og så dyrevelferden.
Økologisk mat er heller ikke genmodifisert så jeg kjøper alltid økologiske mais.:nikker:
Man har nå i hvert fall gladere dyr og slipper unna sprøytemidler og annen gift. Det er uansett positivt. Jeg kjøper økomat når jeg kan, og har tenkt å fortsette med det.
Jeg synes det er interessant at det ses nærmere på. Det finnes enormt mye synsing på dette området, og få upartiske undersøkelser. Selv klarer jeg ikke å smake forskjell på økologiske og andre grønnsaker, og jeg synes det er flott at det blir slått fast at næringsinnholdet er likt og at ikke noe er mer skadelig enn andre, slik at man kan velge hvordan man vil bruke pengene sine på en informert måte.
Jeg velger økologisk der jeg kan forsvare det i forhold til pris, og kommer til å fortsette med det. Jeg syns det smaker friskere og bedre, spesielt agurk er stor forskjell i smak. Jeg er uansett ganske sikker på at det er sunnere å spise økologisk, fordi man slipper alle sprøytemidlene.
Vi vil ha økologiske varer og vi vil ha økologiske varer som ser bra ut. Naturlig grodde varer som er verken sprøytet eller manipulerte, ser gjerne slik ut. Bonden må jobbe mye mer for en god avling enn han må med sprøytede produkter. Økologiske avlinger er mindre, han må kaste mer og ergo er det mindre penger i pungen til å overleve på.
Jeg har ikke hatt råd til å prioritere økologisk mat og kan puste lettet ut og slippe den litt dårlige samvittigheten en stund nå, til en ny studie viser det motsatte igjen.
Jeg klarer forøvrig heller ikke å smake forskjell på økologisk vs ikke-økologisk og derfor har økonomien fått råde.
Jeg så et dokumentar om dette på tv for en stund siden. Jeg mener å huske at konklusjonen var at økomat først og fremst er bra for samvittigheten og følelsene, og at det som er gjort av tester ikke viser nevneverdig forskjell på smak, levekår for dyr eller sprøytemidler. (De fant mer eller mindre ikke spor av sprøytemidler på ikke-økologisk).
Jeg kjøper noe økologisk, men ikke alt. Jeg har rett og slett ikke nok kunnskap om landbruk til at jeg kan mene noe fornuftig, det blir synsig og tro fra ende til annen. Derfor helgarderer jeg. :knegg: Jeg smaker heller ikke forskjell, annet enn at sesongferske grønnsaker er bedre. Jeg kjøper en del grønnsaker fra lokale gårder, og det er både ferskt og økologisk. Selvsagt er det bra varer, men hvorfor vites ikke.
Det er grunn god nok til at jeg fortsetter å kjøpe økologisk i de tilfellene det ikke er så alt for mye dyrere enn "vanlig" mat. Det er jo en kjennsgjerning at slik som det økologiske jorbruket driftes nå er det lite effektivt. Det betyr ikke at man skal kaste hele konseptet på båten, men istedet fortsette å forske og utvikle det.
Bioforsk ser forøvrig ut til å være nært knyttet til Landbruksskolen på Ås, der det tidligere har kommet en del kraftige utspill mot økologisk landbruk. Bare nevner det. :plystre:
Jeg prioriterer økologisk der det er snakk om mat som allikevel er produsert i Norge, og når det kommer til kjøtt og egg. Ellers syns jeg det er viktigere å støtte rettferdig handel og faktisk kjøpe varer som kommer fra land der de trenger inntekten.
Det er vanskelig med økolandbruk, og det er vanskelig å skille mellom hva som er bra for bonden, og hva som er bra for forbrukeren. I tillegg må man veie stor og frisk avling opp mot giftige stoffer bonden da evt. må jobbe med.
I tillegg kommer argumentene om at økologisk dyrking er usolidarisk, fordi man da produserer mindre, noe som må settes opp mot skjevfordelingen av mat i verden. Det er ikke egentlig for lite ris f.eks, men vi i vesten kjøper opp alt av den (og kaster sikkert over halvparten).
Tok med meg en brosjyre om økomat fra Coop Konsum i går. Her står mye av det samme. Det nevnes mer omega-3 i kjøtt og melk og mer c-vitamin og antioksidanter i grønnsaker.
Ang. pris så synes jeg ikke forskjellen er så stor lenger som den var i starten. Änglamark-serien hos Coop og I love Eco hos ICA er jo rimelige økoserier med gode produkter.
Jeg handler sjelden økologisk, og ut i fra det jeg har fått med meg i det siste er det ingenting som tyder på at jeg bør ha veldig dårlig samvittighet.
Men er det slått fast at næringsinnholdet er likt da? Det finnes jo andre undersøkelser som påviser det motsatte. Og næringsinnholdet er jo en ting. Resten av sprøytemidler er en annen ting som gjør at jeg velger økologisk der jeg kan.
"Flere populære viner inneholder plantevernmidler som kan føre til kreft. Bare økologisk vin er stort sett helt uten helseskadelig gift, viser ny svensk undersøkelse."
Men denne undersøkelsen fra Bioforsk var jo kun på kornproduksjon med grønngjødsling. Hvilken undersøkelse er det Haga Rimestad baserer sine uttalelser på?
Hvis man tror på denne undersøkelsen så betyr det jo at det er sunnere med økologisk. Denne undersøkelsen har jo faktisk undersøkt næringsinnholdet i frukt, grønt og melk. Ikke bare korn som siste undersøkelsen fra Bioforsk.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.