Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Det kostet dyrt

#1

banana sa for siden:

Jeg og min mor har en kronisk diskusjon over setningen "det kostet (noen) dyrt". Mamma, som ikke har norsk som morsmål men snakker det perfekt og holder seg veldig til reglene, mener at ingenting koster dyrt. En ting koster mye (eller lite), men er dyr (eller billig). Jeg er selvsagt enig. Men så er det dette uttrykket, da - det kostet henne dyrt. Jeg reagerer ikke på at det ikke følger regelen, og jeg tenker at det ligger en forskjell i at man ikke sier det kostet dyrt, men det kostet noen dyrt. Jeg tror, uten å ha noen som helst faglig bakgrunn for det, at dette er et uttrykk som er godkjent i egenskap av å være nettopp et uttrykk. Men kan noen som har mer greie på språk gi meg innspill på dette? Eller må jeg ta kontakt med Hegge i Aftenposten for å få en avklaring så en av oss kan kaste inn årene en gang for alle?


#2

Martis sa for siden:

Dialekt? Jeg har ikke hørt dette uttrykket før.


#3

Blondie sa for siden:

For meg er det kun et uttrykk, ja. Jeg er enig med moren din i filosoferingen.


#4

banana sa for siden:

Det står bl.a. i avisene rett som det er, og brukes f.eks. i aktualitetsmagasiner over en lav sko.


#5

banana sa for siden:

Gjør et søk på "det kostet henne dyrt" på Google.


#6

m^2 sa for siden:

jeg har hørt uttrykket før, og bruker det selv, men aner ikke hva som er korrekt :vetikke:


#7

allium sa for siden:

Uttrykket "for en billig penge" er vel i samme klasse?

Ellers brer jo billige priser om seg. Som om man kjøpte prisen?


#8

m^2 sa for siden:

Fra ordnett.no:

kosteII [-å-] -et 1 stå i en pris av; måtte betales med: hatten kostet 400 kroner / det koster (penger) å være kar / det koster flesk / det koster mer enn det smaker; det kostet ham dyrt (el. meget) å innrømme feilen / det kostet kamp å få loven vedtatt / han skal få svi, koste hva det (koste) vil
2 spandere: de kostet på seg en eventyrlig bryllupsreise / han har kostet på huset adskillige tusener; – ( litt.) hjelpe, besørge ved å betale utgiftene: de kostet gutten frem til examen artium
Etym.: gno. kosta , meng. el. mnty., mlat.


#9

Nenne sa for siden:

Dette er jo et uttrykk som ikke handler bare om penger. Når noe koster noen dyrt, kan det like gjerne bety at kostnad i form av tap av noe.


#10

Martis sa for siden:

Oi, det var virkelig noe eksempler der ja. Jeg bruker i allefall ikke dette uttrykket, så jeg har ikke resonnert over det før.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Det uttrykket har jeg sett i bøker og aviser ja. Har nok brukt det selv også, og har ofte hørt det muntlig. Jeg ser på det som et vendlig vanlig uttrykk.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.