Mandag denne uken stod det oppslag i barnehagen at det har vært et tilfelle av hjernehinnebetennelse i bhagen. Det var et kort skriv, ingen detaljer annet en at dette var en alvorlig sykdom og så en "fakta" liste over hva man må være oppmerksom på. Det var et særdeles dårlig informasjon fra bhagens sin side.
Uansett, i går var bydelsoverlgen tilstede for å gi litt mer informasjon som var greit nok. Men det mange av oss foreldre reagerer på er at det overhode ikke blir satt i verk noen som helst tiltak som f.eks å gi barna på avdelingen der barnet gikk antibiotika. Flere nevnte at voksene som blir utsatt for folk med smitte ofte får antibiotika som et forebyggende tiltak bare for å være på den sikre siden, men dette gjelder ikke for barn?
Er det noen her inne som har erfaringer med hjernehinnebetennelse og hva slags tiltak som eventuelt ble satt i verk?
Selv om bydelsoverlegen sa han aldri hadde opplevd at andre barn hadde blitt smittet så klarer jeg bare ikke helt å slappe av og lurer på hva jeg evt kan gjøre. Kan jeg gå til fastlegen til barnet mitt og forlange å få antibiotika? Noen som vet?
Det er jo ikke sikkert det var smittsom hjernehinnebetennelse? Det er vel det første man må finne ut, før man begynner å dele ut antibiotika?
Jeg skjønner at du blir redd, men jeg ville vel funnet ut det først.
Nettopp. Vi foreldre reagerer også på at ingen tiltak overhode blir iverksatt. Barnet ble sykt forrige uke, endte opp på sykehus på fredag når diagnose ble konstatert og det står en lapp på døren når vi henter på mandag??
Takk for link Propella. Det var jo tragisk det tilfelle i Oppegård der barnet døde, det var også B typen som gutten i vår barnehage fikk. Nå var det vel forrige onsdag han ble syk, det er nå 8 dager siden så vi kan visstnok snart være sikre på at ingen andre er smittet (maks inkubasjonstid 10 dager). Det er uansett sikkelig ekkelt ... hjernehinnebetennelse er og forblir de store skrekken for meg.
Nope, ingen tiltak er satt i gang. Jeg spurte om de f.eks kunne la være å bruke drikkeflasker en periode (de drikker jo av hverandres flasker hele tiden) og kanskje være ekstra oppmerksomme på visse ting men nei, hadde ingen hensikt sa bydelsoverlegen. Det er nettopp dette vi foreldre er litt frustert over, vel ikke så rent lite, vi er oppgitte over at ingenting blir foretatt men visstnok følger de Folkehelseinstituttet og gjeldende regler.
Jeg er litt usikker på om du er oppgitt over bydelsoverlegen eller barnehagen? For sistnevnte følger vel bare råd og anbefalinger derfra, og hvis han forholder seg til regler og rutiner som fra Folkehelsa, så bør man vel gå utifra at det er bra nok.
Jeg og andre foreldre er oppgitt over begge. Barnehagen for dårlig og sen informasjon og bydelsoverlegen for å ikke svare i detalj på alle spørsmål som ble spurt. Siden det ser ut til å være forskjellig praksis på hva slags forebyggende tiltak som blir satt i verk så spør jeg altså om noen her inne har opplevd det samme og hva som da skjedde ...
I min lokalavis stod det nylig en artikkel om tiltak som er satt i verk i forbindelse med et utbrudd ( et barn) som fikk strepokokker som var multiresistente.
Der ble barnehagen stengt mens den ble vasket ned og sterilisert. Endel løse ting som gulv og dør matter ble erstattet og slitte gulvbelegg ble også byttet. I tillegg driver de fortsatt og vasker etter smittelegens pålegg. Dørhåntak ol taes flere ganger per idag i følge min venninne som har barn der. Hun sier at det er veldig fokus på hygiene der forsatt etter 3 måneder.
Så skummelt, Lisa. Jeg vet ingenting om retningslinjene når slike ting oppstår, men jeg syns barnehagen burde vært flinkere på kommunikasjonen og informasjonen gitt til dere foreldre. Da ville dere følt dere mindre usikre og redde, og det er viktig.
De som penicillinbehandles bør holdes hjemme, regnes som syke, og observeres nøye i samme tidsrom. Økt oppmerksomhet bør opprettholdes også i tiden etter første uke. Formålet er å hindre, mildne eller forsinke et tilfelle nummer to hos dem som har vært mest eksponert i den perioden risikoen er størst. Penicillin utrydder ikke eventuelle meningokokker som bæres i svelget, men kan hindre utvikling av meningokokksykdom i den tiden man tar penicillin. Det er viktig å begrense bruken av penicillin til dette formålet. Hele skoleklasser og barnehager er for eksempel ikke aktuelle målgrupper for penicillinbehandling. Utgifter til antibiotika til slike nærkontakter dekkes av Folketrygden (”blåreseptforskriften” § 4 punkt 2). Bare ved spesielle epidemiologiske situasjoner kan andre strategier overveies. Dette bør gjøres i samråd med Folkehelseinstituttet.
Takk for tilbakemeldinger alle sammen. Barnehagen har delvis lagt seg flat og beklaget dårlig informasjon. Visstnok fikk de info fra Ullevål på en fredag ettermiddag (før barnehagen stengte) at det var et farlig tilfelle av hjernehinnebetennelse. Likevel hengte de ikke opp lapp før på mandag ettermiddag, og på denne lappen stod det ikke engang hvilke avd barnet gikk på eller noe videre informasjon om hvordan det gikk med barnet.
Vel vel, vi kan visstonk føle oss trygge nå at ingen andre barn har blitt smittet. Det er godt over 14 dager siden dette barnet ble sykt og maks inkubasjonstid er vel 10 dager.
Det er skumle saker hjernehinnebetennelse, den store skrekken men skulle noen komme ut for det så ha i bakhode at selv om det heter "smittsom hjernehinnebetennelse" så er det visstnok ytterst sjelden at andre barn blir smittet, selv om de er i konstant kontakt med barnet som er berørt.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.