Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

I eller på

#1

Tante Grønn sa for siden:

Jeg begynte å stusse på dette med i og .
Altså: jeg er i Oslo, men jeg er Skarnes (bygda). Er det noen språkregler som forteller, når man sier de forskjellige?


#2

Skilpadda sa for siden:

Det er ingen regler som alltid gjelder, tror jeg, men typisk er man i en by, i alle fall. Når det gjelder mange stedsnavn, kommer det an på hva navnet betyr, egentlig - man er typisk et fjell eller et nes, men i en fjord eller en dal. På Hafjell, på Skarnes; i Balsfjord og i Hattfjelldal. Og så finnes det masse lokale særegenheter, såklart. :)


#3

tiddelibom sa for siden:

Tror ikke det er en vanntett regel, men jeg har hørt at man er i byer som ligger ved sjø/vann, og byer som ikke gjør det.


#4

kisha sa for siden:

Jeg er i en by, men på et sted.


#5

Skilpadda sa for siden:

Interessant, det har jeg ikke hørt før. Har du noen eksempler? Jeg vet man sier "på Kongsberg", f.eks., men har tenkt at det er fordi man er et berg.


#6

Bluen sa for siden:

Jeg ville si "på Hamar" og "på Lillehammer", men begge disse ligger jo ved vann. Det har kanskje sammenheng med at det er innlandsbyer? Jeg tror knapt det finnes en eneste regel uten unntak på dette området. F.eks. er jeg troende til å si både i og på Strømmen.

...og så grøsser jeg når jeg ser eller hører "på Trysil", for det heter det virkelig ikke - fjell eller ei. :niks:


#7

Guava sa for siden:

Nå som mange steder har fått bystatus er ikke den regelen like anvendbar som tidligere.


#8

allium sa for siden:

Jeg har hørt "på" om innlandssteder og "i" om kyststeder.


#9

Guava sa for siden:

Jeg er i hvert fall ikke i Stord.


#10

Bluen sa for siden:

Nei, når man snakker om øyer gjelder vel nesten alltid ?


#11

Guava sa for siden:

Når man snakker om Agder kan man si både i og på, men det brukes forskjellig. Jeg er i Agder, men været på Agder er sånn og sånn.


#12

Acsa sa for siden:

Det med Agder var oppe i et Språkteigen nylig, men neimen om jeg husker begrunnelsen! :humre:


#13

Toffskij sa for siden:

Det er definitivt ingen vanntette regler her, bare tradisjoner. Gjerne forskjellige tradisjoner for ett og samme stedsnavn. :gal:


#14

Guava sa for siden:

Hadde vært interessant å høre begrunnelsen siden jeg vet instinktivt når jeg skal bruke det ene og det andre, men klarer ikke helt å finne teorien bak.

#15

Skilpadda sa for siden:

I utgangspunktet er man vel på en øy og i en kommune. Når en øy også er en kommune, tror jeg det hender man bruker begge deler, litt avhengig av om det er det geografiske stedet eller den administrative enheten. Kanskje det er det som er tilfelle med Agder-eksempelet til Hattifnatten?


#16

indie sa for siden:

Mitt hjemsted kan man ha både i eller på foran. Men det er gjerne i forskjellige sammenhenger. Hvis man er på *** så har man gjerne dratt fra et helt annet sted til kommunen. Men er man i *** er man i selve tettstedet i kommunen, og har gjerne dratt dit fra et sted i nærheten.

Nå bor jeg i Bergen, og når jeg sier forskjellige stedsnavn og bydelsnavn her, inkludert Bergen, så er i det mest naturlige. Unntaket er Laksevåg, der kan jeg si på Laksevåg.


#17

tiddelibom sa for siden:

Hm. I Lillesand (ved sjøen) I Oslo (ved sjøen) I Sarpsborg (ved Glomma)
På Dombås, på Røros, på Kongsvinger (men der har du jo også Glomma)

Tror forresten de som bor på Kongsberg også kan si de bor I Kongsberg. Og der har du jo Numedalslågen, selv om det er innland.

Nei, det er absolutt ikke vanntett, det her. Alliums forklaring er kanskje bedre, og blir noe av det samme.


#18

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Men så heter det Molde, og det er en kystby som ikke ligger på ei øy.

Og så heter det forbi Drammen, har jeg hørt.


#19

Enhjørning sa for siden:

:latter:
Selvfølgelig!

Selv bodde jeg i ***skog (bygda), men vi handlet ****moen(sentrum).
Det har vel også litt å gjøre med dette som padda snakket om: Man er i en skog, men på en mo.


#20

Obelix sa for siden:

Jeg ville sagt i Lillehammer og i Hamar. Og i Trysil.


#21

Skilpadda sa for siden:

Heter det "på Molde", altså? Jeg har alltid sagt "i Molde". Og jeg får over ti ganger så mange treff på Google på "i Molde" som "på Molde" (jeg mener selvsagt ikke at det beviser hva som er riktig, men det antyder i alle fall hva som er vanligst).

:knegg:


#22

Avatar sa for siden:

:snurt:


#23

Hyacinth sa for siden:

Ofte hører man liksom selv hva som passer best. Men jeg skal innrømme at jeg tar meg i å både si De bor på Lillehammer og De bor i Lillehammer.

Man sier som regel på Sandnes. Men det burde vel strengt tatt hett i Sandnes.


#24

Appelsin sa for siden:

Jeg har lurt på dette mange ganger selv, har lurt på om det finnes noen regel.

Jeg kommer fra Førde, i Førde, som er en liten by innerst i en fjord= saltvann (eller brakkvann :knegg: ). Nabokommunen Jølster (i) har to "sentrum", som ligger i hver sin ende av et vann, Vassenden (på) og Skei (på). Alle små steder rundt Førde har enten på eller i festet ved seg og alle later til å være enige. Jeg har tenkt at det har med høyden i landskapet å gjøre, at i-steder ligger ved sjøen, ved fjorder og i daler, mens på-steder ligger oppå hauger og ved enden av vann og sånt :blånn:

Mannen min som kommer fra Sørlandet, synes ikke noe av det er logisk. Svigermor mener til og med at det heter "på Førde" :dåne:


#25

Appelsin sa for siden:

På Molde???

Nei! Det har jeg da aldri noensinne hørt før, og jeg har jo jobbet oppi strøket der, i halvannet år. Nekter å tro at jeg ikke har fått det med meg :cool:


#26

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes også det høres helt merkelig ut med på Molde.


#27

gajamor sa for siden:

Det heter definitivt ikke "på Molde". Man er jo tross alt "i biin". Derimot heter det "på [Åndals]næs", siden den bystatusen bare er noen få år gammel.


#28

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Jeg er født på Molde (det var nærmeste sykehus) og oppvokst på Nordmøre. Har ikke bodd der fast etter tidlig nittitall, men det het alltid "på Molde". Det er mulig at det går en gradvis utvikling bort fra "på" til fordel for "i", men blant voksne folk (i hvert fall mine foreldres generasjon) heter det fortsatt "på".

Det kan være flere grunner til at man bruker preposisjonen "på" i stedet for "i" om et stedsnavn; i Moldes tilfelle er det nok fordi byen arvet navnet etter en gård.

Jfr: www.nrk.no/nyheter/distrikt/more_og_romsdal/1.6239354


#29

Tallulah sa for siden:

Jeg er født i Ålesund og der var det aldri noen som sa på Molde. Verken i min, min fars eller min farfars generasjon. Kanskje det er et veldig lokalt fenomen? Jeg har heller aldri hørt noen fra Molde si det.
På Åndalsnes er jo fordi det er et nes.

Jeg sier på alle Oppland og Hedmarkstedene - Gjøvik, Rena, Raufoss, Rena, Hamar, Lillehammer osv. Men i de ulike dalene, selvfølgelig. Men jeg tror man kunne sagt i alle de stedene også, men det høres veldig lite lokalkjent ut. På er kanskje et dialektfenomen der det ikke er snakk om å være fysisk på noe (fjell, nes, berg osv)?

(der så jeg artikkelen du linket til, Kjøkken - interessant!)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.