Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvilke utvekslingsorganisasjoner finnes for tiden?

#1

Divine sa for siden:

Femtenåringen min nevnte i år at han kunne tenke seg å gå et år på skole i Japan. Hvor kan han henvende seg?

Jeg har vært utvekslingsstudent selv, men det er lenge siden, så jeg regner med at utvalget og antallet utvekslingsorganisasjoner har endret seg kraftig siden den tid.



#3

Ru sa for siden:

Jeg dro som Erasmus-student, men det er bare innenfor Europa (det er et EU-finansiert program). Da tar man et år av studiene utenlands, på en høgskole/univ. som hjemmeskolen har avtale med.

Hør med ANSA, kanskje?




#6

Tallulah sa for siden:

Jeg var i USA med STS, og selv om jeg hadde et fint år var organisasjonen crap. Men det er jo grøss og gru 18 år siden, så mye kan ha endret seg.


#7

Divine sa for siden:

Takk for tips. Dette skal jeg sjekke ut.

Femtenåringen har ikke snakket om dette før, så jeg ble litt overrasket. Så nå må vi sjekke priser og krav til forkunnskaper og sånt, og sette oss ned og ta en skikkelig prat om dette er noe han virkelig vil. Regner med det er dyrt. Jeg husker at mamma måtte ta en ekstrajobb for å dekke reisen min, og det til tross for at jeg fikk stipend gjennom organisasjonen jeg reiste med.

Jeg reiste til USA med ASSE i 87/88. Grei organisasjon, men så liten at de ikke hadde mye å tilby mens jeg var der. Heldigvis var det en AFS-gruppe i nærheten som synes synd på meg, så jeg fikk være med der på turer og sånt med dem.


#8

Lotta67 sa for siden:

Jeg var med AFS i Nederland i 1984-1985. Non-profit organisasjon som jobber for fred ved å utveksle ungdom.


#9

Tjorven sa for siden:

Jeg reiste med AFS. Jeg synes den organisasjonen var ålreit. Engasjerte meg litt i arbeid for den i ettertid (var leder på noen samlinger og sånt). Nå begynner jo det å bli veldig mange år siden, men den organisasjonen har jo eksistert siden like etter krigen.


#10

Éowyn sa for siden:

Jeg reiste til USA med ASF i 1995/96. Har ingenting å utsette på organisasjonen.


#11

Lotta67 sa for siden:

Den har eksistert siden første verdenskrig. AFS står for "American Field Service" og var i utgangspunktet en organisasjon for utveksling av helsepersonell mellom USA og Frankrike. Sakset fra AFS' sider:

AFS (American Field Service) ble opprettet i 1914 som et frivillig ambulansekorps i tjeneste hos de allierte tropper under første verdenskrig. Under krigen erfarte ambulansesjåførene at personlig kontakt over landegrensene bidrar til forståelse og vennskap.

Les mer om historikken her.
AFS Norge Internasjonal Utveksling hovedside.

Når det gjelder Japan, tror jeg det er et litt vanskelig sted å dra til på grunn av kulturforskjellene (alltid blide vanskelig å vite hva de egentlig mener) men jeg ville ha tatt kontakt med nordmenn som har vært der og som kan fortelle mer. Jeg er helt sikker på at det går an å ha et fantastisk år i Japan! Ta gjerne kontakt med AFS for å få navn.


#12

Tjorven sa for siden:

Jeg tok visst feil krig. Som sagt det var lenge siden jeg var engasjert.

Etter hva jeg har forstått av sønnen til Divine så er han langt over middels interessert i Japan. Jeg har selv tilbragt et par måneder i Japan. Kulturforskjellene er helt enorme, men nettopp det gjør det jo ekstra interessant. Da jeg studerte japansk var det flere i klassen min som hadde vært på utveksling i Japan. Det var nok en kuturell urfordring, men ikke verre enn mange andre steder. Nettopp det at man vet at forskjellene er store gjør at man er litt mer åpen for forandring.


#13

Lotta67 sa for siden:

Tjorven, når var du ute, da? Jeg var i Nederland i 1984-1985. Jobbet også som frivillig i flere år etterpå. Som utvelger/intervjuer, språklærer, kursholder etc. Sikkert det samme som du har gjort.


#14

Tjorven sa for siden:

Jeg var i Ungarn i 92-93. Så jobbet jeg litt som frivillig frem til jeg begynte å studere i 95. Jeg var bare med som "lærer" på kurs for de som hadde kommet til Norge og folk som skulle ut.


#15

trøtt sa for siden:

Jeg dro til USA med ASSE i 91/92 og jeg var ikke fornøyd med organisasjonen.

Jentungen min snakker om å reise og har fått med seg brosjyre hjem fra skolen. Hun vil inn i et opplegg hvor hun reiser ut 2.året på vgs og får det til å telle som et av åra på vgs. Husker ikke hva organisasjonen het, jeg kan spørre henne om hun husker.


#16

Tjorven sa for siden:

Da jeg kom tilbake så la de om reglene slik at veldig mange kunne få godkjent året sitt ute som enten 1. eller 2. klasse på videregående. Man måtte vise til fagplan osv. De som hadde vært i engelskspråklige land gjorde ofte dette. Det var ikke noe poeng for meg siden det faglige utbytte av mitt år var veldig avvikende fra norsk læreplan. Jeg tror dette var ganske uavhengig av hvilken organisasjon man hadde reist med. Men dette var altså i 93. Mye kan jo ha endret seg siden den gang.


#17

Lotta67 sa for siden:

Så spennende! ;-)


#18

Lotta67 sa for siden:

Da jeg reiste i 84-85, fikk jeg ikke året mitt goskjent her. Derfor ble det også så som så med innsatsen. Da jeg kom hjem og skulle gå siste året på videregående, syntes jeg det var kjipt at klassen min hadde vært russ året før og at jeg måtte bli kjent med en helt ny klasse.

Høres lurt ut sånn som hun skisser. Være borte det andre året og komme tilbake det siste året til samme klasse og være russ sammen med dem. Det gjorde tantebarnet mitt og hun dro med AFS, hun også. Tror hun bare måtte ta 1-2 tilleggsfag her, men resten fikk hun godkjent. Tror ikke dette kommer an på organisasjonen, men regelverk i skolesystemet som er lik for alle. Og da er det jo en fordel å gjøre det bra på skolen i vertslandet og velge de riktige fagene, selvfølgelig :-).


#19

Sitron sa for siden:

Hva heter den der gubbeforeningen da som shipper folk avgårde?


#20

trøtt sa for siden:

Det er sikkert helt riktig, det var ikke sånn da jeg var ute.


#21

Éowyn sa for siden:

Rotary?


#22

Divine sa for siden:

Lions Club?


#23

Éowyn sa for siden:

Jeg ville opprinnelig til Japan, men fikk ikke "lov" av studieveileder (eller var det undervisningsinspektøren? husker ikke) grunnet studiet jeg gikk på. Jeg gikk 2-årig grunnkurs helse- og miljøfag og dette ble erstattet av helse- og sosialfag ved reform 94. Japansk skoleår begynner i januar så jeg ville ha kommet tilbake til et helt annet studie og måtte ha begynt på nytt i 1. klasse.

Så jeg vet ikke helt hvordan det blir å få godkjent 2. året dersom man reiser til Japan. Men dette bør jo studieveileder på skolen vite.

(Jeg endte opp med å reise til USA i stedet, men hadde jeg kunnet gått tilbake i tid ville jeg heller ha valgt et spansktalende land for å få lært et annet språk.)


#24

Sitron sa for siden:

Ja. Takk! Nå har jeg hatt Montessorri i hodet siden tråden her ble startet og jeg VET jo at det er helt feil. :knegg:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.