Den første av barna i søskenflokken til meg og min mann skal konfirmeres neste år. Etter at han har blitt konfirmert, blir det konfirmasjoner med 1-2 års mellomrom helt til alle av søskenbarna er konfirmert, inkludert mine egne. Svigerinnen min er alene om ansvaret for sine tre barn, eller, hun bor sammen med en, men han har sine egne barn å forsørge også. Slike store utgifter vil nok i største grad havne på dem selv når det gjelder egne barn.
Hun tjener ikke all verdens og er litt fortvilet over hvordan hun skal få til denne konfirmasjonen, økonomisk sett. Jeg har foreslått at man kan gjøre konfirmasjonene til et slags familieprosjekt. Når hun har konfirmant, kan vi andre hjelpe til med retter til koldtbord og kakebakst. Når det er en av de andres tur, hjelper alle den også. På den måten får man fordelt litt av utgiftene og det blir kanskje lettere å gjennomføre. Er ikke det en god ide vel?
Men så tilbake til spørsmålet: Hva har man i koldtbord? Da tenker jeg både tradisjonelt, men også andre ting f.eks. mer tapaslignende som også gjerne kan inngå i et koldtbord.
Tenkte jeg skulle foreslå noen småretter jeg kan lage, men trenger ideer.
Dugnad er glimrende. Det blir fest uten at noen brekker ryggen økonomisk. Vi har hatt koldtbord flere ganger, og jeg presser ubeskjedent hele familien til å bidra.
På et koldtbord er det mye som går an. Mine favoritter, så langt jeg husker, er:
Vi hadde litt dårlig råd da jeg skulle døpe minsten i fjor, og da laget jeg hele koldtbordet og alle kakene selv. Tror vi sparte ganske mye på det, egentlig. Noen venner laget litt av det også. Jeg hadde bla:
*Alt hjemmelaget, veldig enkelt:
-Falafler og hummus
-Påleggsalater (rekesalat, tunfisksalat etc)
-Skinke, ost i skiver
-Pai med brokkoli og ost
-Karbonader med løk
-Eggerøre og laks
-Cabaret
-Krydrede, stekte scampi
Husker ikke mer i farten. Ja, og så 9 kaker, men det er jo som en lek for meg som elsker å bake. Brukte 2 dager på koldtbordet og tør ikke tenke på hvor mye penger jeg måtte lagt ut for å bestille alt.
Jeg har fått servert koldtbord mange ganger og med ulike personer tilstede. Det det går mest av er reker, roastbiff, spekemat, laks, eggerøre, kylling og karbonader. Dette er vel standard på de fleste koldtbord.
Kalkun som settes helstekt på bordet. Man har fra før skjært opp brystet og satt det pent på plass igjen. Pyntes med de hvite mansjettene som følges med og salat m.m som legges rundt fatet. Tar seg fint ut på et koldtbord.
Strimler av svinefilet (fingertykke strimler) som vendes i egg og rulles i griljermel
Cabaret
Reker
Kyllingvinger
Roastbeef
Karbonader
Spekefat
Hel kokt ørret
Røkelaks
Eggerøre
Potetsalat
Vanlig salat
Diverse dressinger og remulade/majones og rømme.
Snitteloff/vanlig brød.
Møljebrød (istedet for flatbrød, bedre smak)
Vi blir mellom 25 og 30
Koldtbordet skal jeg lage selv.
Vi skal ha 6 kaker.Kanskje litt mye men min mann jobber hos en baker og vi får halvparten derfra,
Ostekake
Oreokake
Verdens Beste (Kvæfjord kake)
En sjokoladekake
Marispankake
Kransenkake og is
Jeg pleier alltid å lage koldtbord selv, er utrolig enkelt og det meste kan gjøres klart dagen i forveien.
Jeg har ikke eksperimentert så mye til sånne tilstelninger siden det pleier å være både mange barn og eldre, bruker det gode gamle som jeg vet de fleste liker.
Det jeg pleier å ha er:
Roastbeef og løk
Karbonader og stekt løk (varmes i stekeovn)
Laks og eggerøre
Kylling (jeg har pleid å gjøre det enkelt, kjøper ferdig grillet og deler i 4. Varmes.)
Litt forskjellig spekemat
Noen forskjellige oster (f.eks. brie, camembert og krydderost) og druer
Kabaret
Remulade
Majones
Smør
Dressing
Cherrytomat, agurk etc. til pynt
Hjemmelaget potetsalat
Grønn salat
Brød (både grovt og loff)
Noe kjeks (til ost)
Flatbrød (til spekemat)
Dette er absolutt en god ide, og jeg tror de fleste vil være enige i det. Jeg bidrar heller med et par retter hvert år enn å måtte stå for hele greia selv de gangene det er aktuelt. Har man stor slekt blir det mange munner å mette - men også mange å dele jobben på.
Du har fått mange gode forslag.
Var det meg ville nok jeg ha bidratt med en ting som var litt 'moderne' og en ting som var litt mer klassisk så blir det noe for en hver smak.
Jo og en kake av et slag hadde jeg vel også slengt sammen.
Jeg fordelte litt på to innlegg, det er to forskjellige forslag som selvagt kan blandes.
Det er egentlig kun fantasien som setter begrensninger.
Veldig god ide å lage koldtbordene sammen, ev få noen til å lage forskjellige ting som de tar med (det gjør vi i min slekt ved større uformelle sammenkomster).
Ellers kan det være en ide å prøve å få tak i en kokk som vil tjene litt penger på fritiden.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.