Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Det florerer av sukker i barnehagen

#1

LimboLine sa for siden:

Jeg er sjokkert over hvor mye søtt som serveres i barnehagen vår.
Jeg trodde barnehagene hadde skjerpet seg litt på dette med sukker, jeg.
Da min datter startet i barnehagen som ett-åring, så jeg fort at det ble servert Marie-kjeks o.l. nesten daglig. I tillegg får ungene både prim og gomme på brødskiva i tillegg til Litago yoghurt.
Jeg ga beskjed (da hun var 1 år) om at de godt kunne holde igjen på søtsaker til henne, og det gjorde de en periode. Jeg følte meg megasnål og ordentlig hysterisk, for jeg så tydelig at ped. leder ikke hadde forståelse for mitt valg.

For en liten mnd. siden snakket ped.leder med meg ang. sukkerinntaket til datteren min og "maste" om at hun måtte få mer sukker ( :knegg: det føltes ihvertfall sånn). Jeg følte meg hysterisk og "ga etter".
Nå ser jeg til stadighet at det er vafler, syltetøy og kjeks i barnehagen.
En dag (karneval) fikk de hver sin lille godteripose, saft, boller og kaker, og min datter ble dårlig i magen og bæsjet dagen lang.. Hun er jo ikke vant, stakkars.

Overreagerer jeg? Hvordan er deres barnehager?


#2

Veronal sa for siden:

Jeg er ikke tilhenger av sukkerfri barnehage, men jeg ønsker et reflektert forhold på kosthold. Det betyr konkret at jeg ikke synes kjeks er OK (unntatt f.eks. på tur), jeg synes ikke søtt pålegg i regi av barnehagen er OK og jeg applauderer kakefri bursdag. Varme lunsjer i barnehagen synes jeg skal være noe annet enn Toro tomatsuppe og fiskepinner. Jeg synes det er OK med kake i regi av barnehagen i enkelte sammenhenger. Godteripose på nissefesten 1 gang i året synes jeg også er greit.


#3

Nin sa for siden:

Jeg må bare si at jeg er helt enig med Veronal her. :nemlig:


#4

LimboLine sa for siden:

Jeg også. :knegg:


#5

Dixie Diner sa for siden:

Og jeg. :knegg: Barnehagen vår er sukker-redusert. Det er mye bedre enn sukkerfritt, for det innebærer pepperkakebaking til jul, bollebaking til fastelavn og kakao på tur innimellom. Altså et helt naturlig forhold til normal mat. Samtidig er jeg veldig glad for at det ikke er lov med kake i bursdager (for det får de jo uansett hjemme) og at søtt pålegg ikke er lov. Men varm-mat (som de får 1 gang i måneden eller noe sånt) består for det meste av posesupper eller nudler og grønnsaker, og det synes jeg kunne vært mye bedre. :mumle:


#6

Apple sa for siden:

Høres ut som vår barnehage, men har inntrykk av at det bare er jeg som reagerer.

Her er det prim som pålegg, kake til hver bursdag, rester etter andre avdelingers bursdag, ekstra baking i vinter/høstferie, fastelavnsfeiring, karneval med pinada, sommerfest, sjørøverfest, nissefest osv med søtsaker.

I tillegg ble jeg oppfordret til å ha med en yoghurt hver dag (det er jo ikke det verste, men), samt kakao til turene på mandager.

Det blir temmelig mye, så jeg har tenkt å ta det opp på neste møte. Er heller ikke tilhenger av sukkerfri bhg, men synes man skal ha et bevisst forhold til det, samt noen kjøreregler.


#7

Karamell sa for siden:

Barnhagen til ungene er såkalt sukkerfri, men de hadde pepperkaker til jul. Og jeg har sett vafler en gang.

Barnehagen jeg jobber i nå har både prim og gomme. Fastelavnsboller hadde de også. Og ungene har med termos med det foreldrene bestemmer på tur.


#8

Dixie Diner sa for siden:

Her er det også Pinjata på karnevalet, men med konfetti inni. :knegg:


#9

Apple sa for siden:

:humre:


#10

Mandarin sa for siden:

Veronal og meg er totalt enige i denne saken. :nemlig:


#11

Tito sa for siden:

Jeg er nesten helt enig med Veronal. Jeg synes det er en uting med pålegg med masse sukker i, godteposer er greit til nissefest og ikke kjeks i ny og ne og i hvert fall ikke daglig. Men kake til bursdagene synes jeg er greit, det er tross alt ikke så mange av årets dager dette dreier seg om. Og en sjelden gang bollebaking og pepperkakebaking er ok. Yoghurt kan de også styre unna, og frokostblandinger.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Det kan jo bli ganske mange dager etter hverandre med kake om ungene har nære bursdager. Da blir det også mange måneder etter hverandre uten kake, men allikevel. Jeg ser ikke vitsen i og med at de aller fleste skal hjem og fråtse i kake etter barnehagen.


#13

Veronal sa for siden:

Tito: Å, du skulle hørt om bursdagsfeiringen i barnehagen til Prototypen. Den er kakefri, men for en bursdagsfeiring. Den kan ikke måle seg med en tradisjonell kakefest. (Dessuten - i vår barnehage ville det i så fall blitt 3 kaker bare denne uken - jeg synes 3 kaker på 1 uke er i overkant.)


#14

Left sa for siden:

I vår barnehage har de også sukker-redusert, og spiser i det store og hele sunn, vanlig mat. Det har blitt skjerpet inn veldig etter at jeg tok det opp.
På et planleggingsdag for ca 1,5 år siden, ble det vedtatt at de skulle få et sunnere kosthold. Ungene spiser alle måltider der, så det er faktisk litt viktig at de får skikkelig mat. De nærmest la det frem som om det skulle bli helt sukkerfritt.
Allikevel kom 1,5 åringen min hjem med syltetøy på genseren rett som det var, så jeg spurte hva de holdt på med. Etter det har de faktisk skjerpet seg i forhold til oss i hvert fall.
De har kakefri bursdagsfeiring osv, hvor barna kan få fruktspyd f.eks (frukt får de jo hver dag uansett, til alle måltider, så de gjør det bare litt mer fancy akkurat til det måltidet), og de har fokuset på andre ting enn at man må spise for å kose seg. De har byttet brød, til et som er mye grovere, og pålegg som syltetøy og prim er bare unntaksvis. De spiser mye grovt knekkebrød osv. Så i det store og hele er jeg veldig fornøyd med barnehagen på akkurat det området.


#15

Tito sa for siden:

Utdyp gjerne.

Men, er det 3 kaker på en uke, blir det jo mindre resten av året. På en avdeling er det gjerne bare 17-18 barn, og 18 dager av 365 er ikke så mange.


#16

Tjorven sa for siden:

Jeg mottar gjerne tips om bursdagsfeiring uten kake. Ungene får fersk og oppskåret frukt i barnehagen hver eneste dag, så det vil ikke akkurat gjøre susen.

Jeg lagde pizzasnurrer til knertens ettårsdag. Men å bake slikt til en avdeling med 9 småttiser er ganske anderledes enn å lage pizzasnurrer til 18 sultne 3-6-åringer.


#17

Tito sa for siden:

Og en ting til: Jeg tror at mye av den overdrevne sukkermengden barn får i seg i dag, får de i hjemmet og ikke i barnehagen. Datteren min har hatt besøk av venninner som har blitt til middag her, og når vi da serverer kun vann vil de ikke ha fordi de er vant til å få saft hjemme. Og jeg kjenner flere som har Sjokade og Nugatti som vanlige pålegg i hjemmet. En venninne av meg unnskyldte seg med at barnet nektet å spise om hun ikke fikk Sjokade, og da måtte hun jo få det. :himle: Hun mente det var bedre enn om hun lot være å spise i det hele tatt. Men, hadde ungen aldri fått tilbud om Sjokade, hadde hun nok vært vant til å spise noe annet.

I vårt hjem finnes ikke sjokoladepålegg, og ungene får bare Minifras-kornblanding i ukedagene og MultiCheerios kun på lørdager. Yoghurt får de også ekstremt sjelden. Vi spiser grovt brød med kaviar, makrell i tomat, ost og skinke. De får litt Mager Prim, men prøver å styre inn på de andre påleggene.


#18

Veronal sa for siden:

Tito:

Barnehagefeiringen i vår barnehage er som følger:

I forkant av bursdagen så får barnet bestemme hva som skal være på kronen (Prototypen ble 4 år 10. mars og valgte en hvit leddbuss på rød krone). I tillegg får barnet velge bursdagsretten fra bursdagsmenyen (barnet valgte pølsepizza - andre muligheter er pasta (englevinger), smoothie, fruktsalat osv.). Videre får barnet med hjem et lite hefte som skal fylles ut med detaljer om barnet (navn og hvor gammelt barnet blir), det skal fylles ut en side som heter "fortelling om meg", det krysses av for om barnet vil ha med seg noe i barnehagen på bursdagen for å vise frem (Prototypen tok med en leddbuss), barnet tegner en tegning og man lager en liste over sanger som barnet vil synge i bursdagssamlingen.

På bursdagen så starter dagen med matlaging. På Prototypens dag sto pølsepizza på menyen og hvert barn fikk utdelt pølser for oppdeling. Så fikk bursdagsbarnet raspe ost før alle barna fikk delta i å smøre tomatsaus ut på pizzabunnene. Etter matlagingen har man bursdagssamling hvor bursdagsbarnet sitter på en flott bursdagstrone og barna synger og danser for bursdagsbarnet før man går gjennom bursdagsheftet i plenum. Skikkelig midtpunkt for en dag, altså. Bursdagssamlingen avsluttes med bursdagslangbord hvor man spiser bursdagsretten etter høytidelig tenning av bursdagstoget mens bursdagsbarnet sitter på bursdagstronen sin øverst på langbordet.


#19

Tjorven sa for siden:

Jeg kjenner at jeg er utrolig på bølgelengde med Tito her. Jeg blir litt satt ut av hva mange av ungene i barnehagen har med i matboksen til frokost. Sjokopops med skojolademelk er slett ikke uvanlig. Også diverse sjokoladepålegg.

Ungene mine får yoghurt hver dag. De nekter å drikke melk, så noe må vi gjøre for å få i dem kalsium.


#20

Tito sa for siden:

Dette høres jo flott ut det, men det forutsetter at personalet har tid til å gjøre dette, og lyst. Og dette er mye arbeid når det må gjøres 3 dager på en uke. Jeg tviler på at dette hadde skjedd i vår barnehage.


#21

mkj sa for siden:

Jeg synes også det er bra at det er lov med litt godsaker innimellom. Men om det er kjeks til daglig så blir jo det hele litt misforstått. Ungene mine får youghurt og prim også, men det varieres og prim spises igrunnen sjeldnere enn annent pålegg uten sukker. Om de hadde fått prim hver dag i barnehagen så ville jeg synes det ble ensformig om ikke annet.Hos oss er det kaker på bursdager. For min del kunne det gjerne være uten det, men synes ikke det er en viktig kampsak for meg - men med litt fantasi burde det være mulig å gjøre stas på bursdagsbarnet uten kake. Kanskje et litt fint 'fest-fruktfat' kunne gjøre susen, dette bør nesten da barnehagen hjelpe til med, for sånt kan jo ikke stå ferdig oppskjært i timesvis.Synes ped. leder så saken fra en litt rar vinkel. Klart det er leit at datteren din blir utenfor om de andre får kjeks og ikke hun, men da kunne det kanskje være en ide å kutte ned på slike saker til hverdags.


#22

Travolta sa for siden:

Jeg må innrømme at jeg ikke har sjekket så nøye hva som egentlig serveres i barnehagen. Jeg vet selvsagt at de har brødmåltider hver dag, samt noen varmt i løpet av uka. Men hva slags brød som serveres, og om prim er blant utvalget - nei, det vet jeg ikke. Og om tomatsuppa er fra Toro vet jeg heller ikke. Det må jeg sjekke ut! Samtidig kjenner jeg at jeg ikke vil la meg opprøre for mye dersom det skulle være prim på bordet. Det er ikke det verste ungene kan få i seg, synes nå jeg. Jeg er mer nøye på at storesøster drikker minst mulig brus, saft og den slags. Snuppa mi er tynn som ei flis, og jeg foretrekker faktisk at hun i dårlige perioder spiser en skive med prim eller peanøttsmør dersom det gjør at hun spiser.

Jeg synes også det er okey at det serveres sjokoladekake når det er bursdager. Det er vi foreldrene som har med dette, og det er ingen restriksjoner på hva vi kan ha med (dvs. kake og is er greit, men ikke godteriposer). Det er 18 barn på avdelingen. Selvsagt synes jeg det er fint hvis noen har med fruktspyd i stedet, men litt kake nå og da finner jeg helt ok. Jeg antar at det blir slutt på sånt når de begynner på skolen. Eller?


#23

Tito sa for siden:

Ikke hos oss.


#24

Tito sa for siden:

Dette er veldig vanlig i vår barnehage også. Jeg har opplevd at en av de tidligere ansatte klagde på dette til meg mange ganger, også gjerne foran barnet som satt der og skulle spise "klisset" som hun gjerne kalte det. Men det er en helt annen diskusjon og passe vel bedre inn i tråden for hvordan man snakker til barna i barnehagen.


#25

Left sa for siden:

Kjøp frukt du vanligvis ikke alltid har, og skjær opp og server på spyd - det er kjempestas. Blir noe helt annet enn eplebiter i ei skål.
Melon, druer, kiwi, ananas, appelsin osv.


#26

Inagh sa for siden:

Jeg jobber i en veldig sukkerredusert barnehage, og ungene våre får frukt som melon, durer, kiwi, ananas og appelsin flere ganger i uka. Skal love deg det ikke er spesielt stas når noen kommer med fruktspyd til bursdag da. :humre:

Ei heller var "kanapeer" med kaviar og leverpostei toppers, selv om de var formet som hjerter og stjerner. :knegg:

Men hva som går ned på bursdager er smoothie, fruktsalat med kesam og slike ting. Foreldrene har også fått et hefte med oppskrifter som vi har hentet fra en eller annen bok som er anbefalt som "sunnere" enn vanlige kaker -altså kaker med mindre sukker.

Selv syns jeg det er helt greit at vi ikke serverer, eller at Storebror får, syltetøy, prim, banos, sjokopålegg og slikt i barnehagen. Det blir nok sukker som det er.


#27

Tjorven sa for siden:

Barnehagen er faktisk utrolig flinke til dette. Frukten serveres riktignok ikke på spyd, men de har masse forskjellig og spennende frukt hele tiden. I tillegg til det vanlige; eple, pære, banan, druer og appelsin varieres det alltid med noe eksotisk som: fersk ananas, mango, papaya, melon eller hva de har funnet på butikken (jeg tror de handler frukt på en innvandrersjappe i nærheten). Så frukt er ikke et alternativ som bursdagsfeiring.

Men jeg ser jo at det er potensiale til å gjøre mer ut av selve feiringen uten at det nødvendigvis spises noe søtt. Det bare krever enda litt mer jobb fra personalet.


#28

MokkMokk sa for siden:

Sånn har vi det også. Veldig fornøyd. :nikker:


#29

Blåbær sa for siden:

Vi hadde omtrent samme opplegget i barnehagen jeg jobbet, og det er virkelig ikke så mye arbeid. Tar omtrent like lang tid å bake en kake som en pizza, og rutiner rundt matbordet har en jo hver dag? Hvis en ikke har tid til å sitte seg ned å snakke med ett barn 15 min for å planlegge bursdagen så er det noe alvorlig gale med rutiner og bemanning, mener jeg. Å lage hefte og krone gjør en mens barna tegner.

Storebror går i sukkerredusert barnehage, og vi er veldig fornøyd med det.
De får brunost, og av og til prim. De får av og til sukker på onsdagsgrøten eller sytletøy på vaffelen, men de prøver å begrense sukkerinntak. Jeg skulle ønske de laget mer mat fra bunnen, men som så mange andre har de det for seg at hjemmelaget mat tar så¨lang tid. De er blitt flinkere da.


#30

Nessie sa for siden:

I Hannah sin barnehage har de kuttet ut kake til bursdag. De serverer ikke prim og gomme hver dag, de fokuserer på sunn mat og jeg er fornøyd.
Jeg tåler fint en sjokolade til karnevalet.

Jeg ønsker å bestemme når min datter skal spise søtt selv. I den ene barnehagen jeg jobber i nå har de kaker enda, det kommer det til å bli slutt på snart. ;)


#31

Nessie sa for siden:

Det står jo i de forholdsvis nye retningslinjene fra Sosial - og helsedirektoratet at de anbefaler å kutte sukker i feks feiringer:

De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke.[LEFT][LEFT]Gjennom et barnehageår er det mange bursdager, merkedager og høytider samt anledninger som foreldrekaffe, utflukter og temadager. Dersom det ved mange anledninger blir servert søt og fet mat og søt drikke, kan dette fortrenge annen og mer næringsrik mat og drikke og bidra til at barnas totale kosthold blir helsemessig ugunstig. De fleste markeringer og feiringer bør gjennomføres uten servering av søt og fet mat og søt drikke. Barnehagen oppfordres til å finne alternativer til søt og fet mat og søt drikke ved feiringer og markeringer.

www.helsedirektoratet.no/portal/page?_pageid=134,67665&_dad=portal&_schema=PORTAL&navigation1_parentItemId=996&_piref134_76551_134_67665_67665.artSectionId=269&_piref134_76551_134_67665_67665.articleId=79233[/LEFT]
[/LEFT]


#32

Azi sa for siden:

Vi har ikke kake i barnehagen vår. Med 100 barn så ble det en stund mange kaker som skulle spises. Så da sa vi stopp. Men det er forsatt mange som tar med seg kake og ikke respekterer reglene.


#33

Left sa for siden:

Nei, jeg forstår jo at det ikke er så spenstig med fruktspyd om de får slik frukt til vanlig. Det gjør de nemlig ikke her. Her går det i mye rå grønnsaker og vanlig frukt som epler, pærer, banan og appelsin.
De lager ellers stort sett all maten de skal spise i barnehagen, så om vi ikke vil ta med noe, så lager barnehagen noe. Grove rundstykker som barna har vært med å bake f.eks - det er nå godt da :)
Grove vafler har de laget, grove lapper, pizza, fullkornspasta osv. De bruker det som en aktivitet, og noe de vil prioritere, så tidsaspektet i forhold til bursdager er ikke noe tema. Det har de tid til.


#34

Bille sa for siden:

Føler meg som en etterdilter, men er enig med Veronal jeg også. :p


#35

SpetakkelRandi sa for siden:

jeg er enig i at dette ikke skal skje hver dag!!! jeg hadde tatt dette opp. knaksje det er flere foreldre som er enige med deg..
en gang i blant med vafler og yogurt er ikke ille syns jeg.


#36

Millivilli sa for siden:

Jeg synes også det er vanskelig. Da min jente begynte i barnehagen ba jeg om at hun ikke skulle få søtsaker. Hun fikk youghurt når de andre fikk is, og jeg følte meg litt dum som skulle ha spesialbehandling for ungen min. Etterhvert som hun har blitt større har jeg følt at jeg har måttet slakke, så nå får hun det samme som de andre.


#37

Bokormen sa for siden:

I barnehagen her får de velge mellom grove vafler, pizza, fruktsalat eller fruktspyd på bursdagen sin. :) Og de gjør mye ut av dagen - det flagges ute, det henger plakat med bursdagsbarnet på i garderoben, og de får sitte på bursdagsstolen mens de spiser. Det er en sukkerredusert barnehage - og det er ikke slik at de messer om hvor farlig sukker er. De baker til jul, de serverer lussekatter på luciadagen, og på sommerfesten etc har de kake. Jeg er bare glad til - de kan kose seg med kake e.l., men de ikke.


#38

Left sa for siden:

Sånn er det hos oss også.


#39

astrid_d sa for siden:

I "vår" barnehage er det ikke spesiell servering ved bursdager. Her markeres barnet og ikke kake/mat. Barnet er midtpunkt i bursdagssamling. Man tenner lys, får på seg konge/dronningkappe om man ønsker det. Ut av en sangpose trekker man konkreter som er en sang/rim/regle. Et konkret for hvert år man fyller. Man får stjerneskudd om man vil og det blir sendt opp bursdagsraketter. Barna har sjelden nevnt at at man ikke får kake/is.


#40

Nessie sa for siden:

Min erfaring er at det er utrolig sjelden barna etterspør kaker etc på bursdagsfeiringen sin i bhg.


#41

Millen sa for siden:

I vår barnehage er de sukkerredusert, men ikke helt fanatiske. Det er ikke lov med yoghurt og søtt pålegg. Men de baker lussekatter og pepperkaker til jul, boller til fastelavn og lignende. Når det kommer til bursdager er det gjerne frukt. Vet noen har hatt med pizza også.
Saft får de en sjelden gang, typisk når det feires noe spesielt som f. eks. når foreldre kommer og skal spise lussekatter og lignende.
Synes det er veldig greit at de har et normalt forhold til sukker igrunn.


#42

LimboLine sa for siden:

Mye mulig.
Hos oss er det ikke sånn.
Datteren min får ikke noe søtpålegg eller søtt hjemme, annet enn yoghurt (blandet med masse 4-korn), rosiner og frukt.

Det høres kjekt ut!

Jeg ønsker også å bestemme dette selv, men har ingen kontroll.
Hjemme har vi ikke brukt prim, syltetøy eller gomme på brødskiva, men dette har hun fått i barnhagen. Derfor må vi "holde igjen" hjemme. :sukk:
Hun spiser godt med mat, og er glad i all slags pålegg, derfor synes jeg ikke noe om at de skal dytte prim og andre sukkervarer på skiva.

Nei, hadde det bare vært en gang i blant, så hadde det vært ok.
Skal prøve å ta mot til meg og ta det opp på neste foreldremøte, men jeg tror jeg dør på meg dersom ingen andre støtter meg eller er enige.
Da må jeg bytte barnehage. :knegg:

Ja, det er slik med meg også.

For meg hadde det ikke hatt noe å si, om hun ikke fikk sukkerprodukter på månedsvis. Jeg ser ikke saft og boller som nødvendig i kostholdet.

Jeg er ikke redd for overvekt, men at hun skal bli sukkergal (som meg).


#43

Undrer sa for siden:

Det er faktisk mange barn som ikke liker sjokoladekake heller. De blir gjerne sittende uten noen ting når det er fødselsdagsfeiring i bhg.

Jeg er glad at man har begynt å tenke kosthold i bhg.

Ofte er det de ansatte sine tanker om mat og barn som gjør at det er mye kaker, søtsaker og tomatsuppe i bhg.


#44

Chablis sa for siden:

Der jeg jobber tar foreldrene med noe til bursdagsfeiringen selv, vi legger oss ikke bori hva det er. Nå er det kun 8 barn der uanesett. Barna får også kjeks, boller og kakao innimellom.
Der mini går vil de helst ikke at man ta med is eller kake på bursdagen men mange gjør detlikevel. Det er en naturbarnehage som er sukkerredusert men barna får allikevel, kakao , boller osv- Det gjør meg ingenting. Synes det blir for mye "hysteri" for tiden. Noen vil man bare skal servere brelett, noen vil bare ha melange ++. Jamen ikke lett å tilfredstille alle. Vil tro det mange plasser ender med at man kutter matservering i barnehagene og foreldre må ta med mat selv.

Selv hadde jeg med fruktspyd når mini hadde bursdag, og selv om de får frukt hver dag ble det veldig populært. Alt ble spist opp og de ville ha mer.


#45

Irma sa for siden:

I Podens avdeling har vi regnet oss fram til at det har vært 14 anledninger med søtsaker (kake, is, gelé ol.) på ni uker nå. Vi synes det er alt for mye, og er usikker på hvordan vi skal gripe det an. Mitt inntrykk er at avdelingsleder synes kaker er en fin ting og at yoghurt er en dum ting, og at foreldre som forsøker å ymte frampå noe annet på foreldremøte blir latterliggjort så det synger.


#46

Nessie sa for siden:

Da synes jeg dere skal henvise til retningslinjene. :ja: Samt finne frem litt fakta om tannhelsa til barna, for det er vel noe om at den har blitt dårligere og? Flere hull? :vetikke:


#47

Irma sa for siden:

Jeg ser litt an. Det har vært og kommer til å bli en del personalutskiftning, så jeg har foreløpig litt is i magen. Da retningslinjene ble tatt opp på forrige foreldremøte opplevde jeg at de ansatte latterliggjorde retningslinjene, og la opp til at det å tale for mindre sukker var idiotisk. Jeg sa allikevel i fra (og flere med meg) men fikk siden et brev i posten hvor det sto at flertallet av foreldrene var for å opprettholde sukkernivået. Med kaker og ballonger som illustrasjon. Det ble ikke avholdt noen avstemning på det møtet vi var på, og tre av fire som utalte seg talte klart for reduksjon av sukkerbruken. Det skal ikke være så lett har jeg skjønt.


#48

Nessie sa for siden:

:dåne:
Jeg kjenner jeg blir litt matt. Min erfaring er ofte omvendt. At bhg vil, men foreldrene hoder litt igjen. Jeg synes det er rart at de ikke tar kosthold mer på alvor. For meg er sunt kosthold en del av god kvalitet i barnehagen. Hannah spiser jo flere måltider der enn hjemme i grunn, og da blir det litt vesentlig for oss mener jeg. :ja:


#49

Nessie sa for siden:

:knegg:


#50

Irma sa for siden:

:humre:


#51

Kanina sa for siden:

I Kløvers barnehage har det vært utrolig mange bursdager tett etter hverandre nå, med tilhørende is, kake, etc. Men det betyr vel at det snart blir litt roligere på den fronten. (Med mindre noen lyver på seg en ekstra bursdag i året... :knegg: )


#52

Nessie sa for siden:

:ja:


#53

Irma sa for siden:

Vi holdt på med mat til Podens fødselsdag i barnehagen timesvis forrige uke. Der forventes det at foreldre ordner med middag/lusj og dessert/kaker til omtrentlig tyve stykker. Eh, jeg tror iallefall det, siden vi hittil ikke har opplevd at det ikke har blitt gjort. At vi velger noe laget-fra-bunn-av framfor Grandiosa er forsåvidt vår egen dumhet. :knegg:


#54

Kråka sa for siden:

Barnehagen jeg jobber i har ikke mengder med sukker. De har fruktspyd eller fruktsalat når noen fyller året. De har julekaker til jul, og en eske drops på karnevalet. Ellers har de pålegg som leverpostei, smøreoster, brunost, hvitost, egg, fiskekaker eller prim på skiva. Har aldri kaker, vafler eller mat med mye sukker i. Barnehagen skal fremstilles som sukkerfri, utenom jul og karneval da.


#55

Chablis sa for siden:

Synes det er helt greit jeg. Koser meg med å lage noe som poden ønsker og vil ha med.


#56

Avatar sa for siden:

Jeg er i grunn akkurat der Veronal er. Alt med måte! :nemlig:


#57

Irma sa for siden:

Podens forrige bursdag ble kalt sukkerfri. Det betydde at de ikke serverte pålegg med sukker (han fikk all mat der) og at det ikke var sukkerholdige ting til hverdags. Til bursdag fikk de f.eks fruktsalat med kesam eller yoghurt. Is på sommeravslutning og pepperkaker til juleavslutning f.eks. Vi var veldig fornøyde med den løsningen.


#58

Chablis sa for siden:

Jeg skjønner den for vår del som har hatt småspist gutt så passer det best å lage selv. Vil jo gjerne han skal spise det som blir laget spesielt til han for å markere dagen.
Å jeg må bare si at nårman har 3 bursdager på 2 uker så er jeg jamen glad vi ikke skal lage noe spesielt til hver av de bursdagene. vi er 2 ansatte på 8 barn å jeg føler vi har nok å gjøre.


#59

Chablis sa for siden:

Forsåvidt enig men da er man jo avhengig av å ha barn som liker noe av det man serverer. Å da ikke bare pasta og pølser.


#60

Siwa sa for siden:

Jeg jobber i, og barna går i en sukkerfri/redusert bhg :jupp:
Hos oss bruker vi Fruktose som erstatning for sukker, og det funker veldig bra :jupp:
Vi har kosthold som ett av satsnings omr i bhg, og da har vi godt norskt kosthold..
Varm lunch 2 dager i uka, men en dag fast fiskemat og den andre valgfri. Der får barna være med å velge utfra en oppsatt meny..
Vi koser oss med vafler og boller til ettermiddagsmat innimellom, og til karneval får alle barna en pastilleske hver fra Pinjata'n ;)

Til bursdager har vi barnet i fokus, og ingen stresser med verken kake, is eller annen mat :niks: Til og med de store barna i bhg synes dette er greit :jupp:


#61

Veronal sa for siden:

Oi, jeg hadde ikke likt om barnehagen min var så hysterisk at de brukte fruktose i stedet for sukrose. :iiik:


#62

Sokk sa for siden:

De fleste barn er ikke kresne. Min erfaring er at når barn regelmessig blir servert forskjellig mat lærer de å like den maten. :nemlig: Og en samling med "bursdagsoppskrifter" er sannsynligvis ikke spekesild eller annen veldig sær/spesiell mat? Barn liker ikke bare pølser og pasta, men det krever jobbing for å få innført "nye" typer mat dersom barna er sære i matveien eller "ikke liker". I barnehagen er det forresten mange som spiser mat de ikke vil spise hjemme - foreldrene er helt overrasket mange ganger. (Blodpølse? :eek: Kokt fisk?? :dåne: osv.)

Barnehagen jeg jobber i har kosthold som satsningsområde, men er ikke sukkerfri. Derimot spiser vi veldig variert mat, og i løpet av de siste to årene er vi gått over fra mye halvfabrikata til å lage all varmmat fra grunnen. Denne uka hadde vi hel, ovnsstekt laks fylt med paprika og purre, kokte poteter og brokkoli. :nam: Barna får være med og lage til maten, og se hvordan fisken ser ut inni. :humre: Vi baker alt brødet vi spiser. Søtpålegget er borte, ingen etterlyser det. Derimot har vi grønnsaker til lunsj hver dag, som oppskåret paprika, tomat, purre, agurk, sukkererter osv, og det blir absolutt lagt merke til om det mangler! Av og til baker vi boller eller steker vafler, med god samvittighet. Resultatet hos oss er nysgjerrige og lite kresne barn som tør å smake på nye ting. Kanskje fordi de er vant til å få servert mye forskjellig? :nikker:

Barna mine går i samme barnehagen og jeg er strålende fornøyd med mattilbudet de får. Sjefen min sier at det er veldig smart å ha personalbarn, for da blir barnehagen fulgt med argusøyne. :nemlig:


#63

Chablis sa for siden:

Vi har alltid grønnsaker på bordet når det serveres lunsj. Vi har mye forskjellig varmmat,laks, kylling, kjøtt osv. så det hjelper fint lite med mye forskjellig der. Nå skal det være sagt, jeg har aldri vært borti så mange sære barn i en barnegruppe før. Å at det fungerer hos dere er flott men ikke dermed sagt det fungerer på barnegruppen hos oss.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.