Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Leirgryte

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg har en leirgryte som jeg aldri bruker. Det vil jeg gjøre noe med. Har noen gode forslag til hva som blir godt? Oppskrifter? Må gryta i vann før bruk? Annet jeg må tenke på?

Det er jo en sunn måte å lage mat på, så jeg skulle gjerne brukt den mer. Rettere sagt: I det hele tatt.


#2

Señora sa for siden:

Wenche i TV2 kokte i leirgryte for ikke veldig lenge siden husker jeg. Hun sa at om den ikke hadde vært brukt på lenge burde den ligge i vann i et døgn før bruk for å trekke vann slik at ikke all den gode kraften skulle trekke inn i gryta.

Nå er jeg usikker på om det var et døgn eller mer, men noe sånt var det.



#4

Hyacinth sa for siden:

tusen takk!


#5

Tammen sa for siden:

La den ligge i vann ja.
Åhh det er så godt!!:nam:


#6

Señora sa for siden:

Får man kjøpt slike gryter i dag, og i tilfelle hvor?



#8

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg tror det, men vet ikke hvor.

Det at gryta skal i vann og dessuten settes i kald ovn, gjør det at det kanskje ikke egner seg så godt som hverdagsmat? Jeg vet om en travel familie som bruker den mye i hverdagen. Noen med erfaringer med det?



#10

Irma sa for siden:

Clas Ohlson selger iallefall leirgryte. Til 189,- ser jeg. Vil tro at Jernia og tilsvarende butikker selger slike også.


#11

Anuk sa for siden:

Gryta kan ligge i vann mens du skjærer grønnsaker, men den må nesten stå i ovnen et par timer.

Man kan jo gjøre den klar kvelden i forveien, og sette den i ovnen før man stikker å handler og henter barna feks? Ellers er det nok mest til helgebruk for meg.


#12

Irma sa for siden:

Tror aldri vi har laget noe i leigryta som må stå mer enn en time faktisk. Normalt rundt 45 min til 1 time.


#13

Teofelia sa for siden:

Fårikål a la Teomannen
Dette er en fantastisk god oppskrift på fårikål. Vi har aldri fårikål på "gammelmåten" lenger etter at Teomannen kom opp med denne.

Til ca 4 "normale personar" (ikkje storetarar)

1 hovudkål
1,2–1,5 kg fårikålkjøt (eventuelt skiva lammelår)

Gni kjøtet inn med salt, pepar og eventuelt urter. Eg brukte mosa timian, salvie og kvitlauk i litt olivenolje då du var her.

Brun kjøtet lett i jernpanne
skjer opp kål i terningar
brun litt kål av gongen lett i jernpanne saman med spisskummin. Ca ei klype for kvar bruning.

Legg kål og kjøt lagvis i leirgryte. Prøv å leggje kjøtet med feitt ut mot kanten av gryta.

tilset ca 2 dl vatn.

Steik på ca 200 grader i ca 3 timar. Flytt litt på kjøtet under steiking slik at ikkje noko vert liggjande på toppen heile tida og vert brent.

Viss det vert for mykje veske, ta av lokket på slutten av steikinga.


#14

Camomilla sa for siden:

En sånn har jeg stående på kjøkkenet, har ingen oppskrifter, men det aner meg at jeg plutselig får brukt den.


#15

Tangina sa for siden:

Vi lager ofte steik i leirgryte. Lar den ligge i vann en halv time først, legger grønnsaker i bunnen, steika oppå og heller på noe væske alt etter som. Setter den i kald ovn og setter temperaturen ganske høyt. Det blir alltid deilig, saftig kjøtt på dette viset.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.