Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Redd for bjørn- unødvendig engstelse?

#1

Apple sa for siden:

Vi skal sannsynligvis på hytta til svigermor i påsken, den ligger et sted i Nordland i nærheten av svenskegrensen.

Flott, ny hytte og jeg gleder meg veldig. Helt til jeg plutselig kom på at de visstnok finnes bjørn i området der. Nå vet ikke jeg hva det vil si, altså hvor mange på hvor stort område, sambo mener det bare er én og at vi aldri vil støte på den. Likevel var det en bonde som mistet noen sauer i nærheten der, så den er tydeligvis ikke så langt unna. :redd:

Jeg er bydame fra vestlandet og kjenner at jeg engster meg for dette. Har overhodet ikke lyst å legge ut på noen skitur i skogen der.

Vet at alle kommer til å riste oppgitt på hodet og tenke "bydame", le osv, og det gjør meg også irritert. Jeg ler ikke av dem når de ikke tør kjøre bil i Oslo, liksom.

Men hva tenker dere, er jeg helt irrasjonell her?


#2

Maverick sa for siden:

Jeg synes du er irrasjonell, og prøver så høflig jeg kan å ikke le. ;)


#3

Apple sa for siden:

:snurt:
Er ikke du bydame da, hæ, hæ??


#4

Maverick sa for siden:

Best of two worlds. :stolt:

Ikke redd for bjørn, og ikke redd for å kjøre bil i byen. Men altså, ta en titt på statistikken. Bjørneangrep er ikke akkurat på toppen av killerlista.


#5

Marit K sa for siden:

Irrasjonelt. Bjørnen er mye mer redd for deg enn du er for den, og vil nok ikke trekke dit hvor den både kan høre og lukte at det er mennesker.
Vi har hytte på Finnskogen, hvor det er ulvetråkk 50 meter fra hytteveggen. Det stopper meg ikke fra å reise på hytta, men jeg passer på at familie og venner som har med seg husdyr ikke lar disse løpe langt avgårde på egenhånd. Vi hører ulven, men ser den ikke.


#6

Sitron sa for siden:

Jeg kan dra isteden for deg, jeg kunne godt tenkt meg å se bjørn.


#7

Carrera sa for siden:

Bjørn og ulv kan man jo støte på nær sagt hvor som helst i skog og mark. Er jo endel streifdyr rundt om.

Men trøst deg med det at bjørnen er mye mer redd for deg enn du er for den, og den hører mye bedre enn deg, og er nok over alle hauger før du i det hele tatt kommer nær den.


#8

Apple sa for siden:

Ja, det er jo bra at det er irrasjonelt, for da kan jeg kanskje klare å slappe litt mer av. Vet jo at den er redd, men man vet jo aldri om man går rett på den.

Og nå er det på tide å våkne fra hiet sitt også. Sulten og gretten. :neglebit:


#9

Malus sa for siden:

Bjørnen er mer redd deg. At den har tatt sau betyr at den var sulten, og hvis den blir sulten så tar den ikke deg (da tar den andre ville dyr eller mer sau). Vil tro at det er flere hytter i området, og hvis det var vurdert at det fantes en farlig bjørn i området, så hadde det nok vært utstedt fellingstillatelse på den for lenge siden. Det hende rat noen bjørner blir for nærgående, men de lever ikke lenge.


#10

Ine sa for siden:

Skjønner at du er litt redd jeg.


#11

kisha sa for siden:

Bjørnen ligger vel i hi i påska. Det er på høsten i bærsesongen man kan treffe på den.


#12

Apple sa for siden:

Går den ikke i hi om høsten og våkner om våren da?


#13

Fluke sa for siden:

Ja, engstelsen er unødvendig. :nemlig:
(Sier hun som er pisseredd for å gå på en elg -og enda verre: er livredd kyr.)


#14

Frøydis sa for siden:

Jeg er fra Nordland og har aldri sett en vill bjørn og har aldri tenkt tanken på at det skulle dukke opp en i påskefjellet.


#15

Apple sa for siden:

Godt å høre. Et søk på nett nå viser at det finnes endel i Nordland, Hattfjelldal, der vi skal. Får håpe den ikke blir fristet av grill-lukta.


#16

amo sa for siden:

Du må legge deg ned å spille død hvis du møter bjørnene. :nikker: Da går det bra.


#17

Maxine sa for siden:

Jeg bor i rovdyrland, og har aldri sett verken bjørn eller ulv.

Selv om jeg vet de finnes rundt oss, har jeg aldri tatt med meg hagla på tur i skog og mark.

Jeg er mer redd for å kjøre bil i Oslo enn å treffe på annet enn elg i skogen ;)


#18

-ea- sa for siden:

Pkt 1) Du skal til Nordland. Noooord = snø.
Pkt 2) Du skal dit i påsken. Om fjorten dager = snø.
Pkt 3) Snø = Bjørnen sover, bjørnen sover, i sitt lune hi.

God tur! :humre:


#19

Minerva sa for siden:

Det er jo ikke usannsynelig at du kan treffe på en bjørn, særlig hvis du har tenkt til å gå utenfor oppmerka løyper. Var det ikke sist påske at noen tråkket gjennom et hi, og fikk en søvning bjørn i hælene? Dette var kanskje ikke det du ville høre, men hvis du er veldig engstelig får du sette et par bjeller på skistavene og gå på preparerte løyper. Bjørner flykter som oftest når de hører lyd.

(Da vi reiste rundt i Canada møtte vi på 7 bjørner. Da hadde vi en bjørnespray. En slags tåregass for bjørn. Vi trengte aldri å bruke den, men jeg syns den var betryggende. Jeg vet at det er litt forskjell på Nordland og Canada altså, men nå fikk jeg sjansen til å briefe litt med at jeg har møtt en bjørn. :humre: )


#20

Tito sa for siden:

Bjørnen er garantert mer redd for deg enn du er for den. Og hvis du skulle være så uheldig å treffe en bjørn, hørte jeg en gang et tips på radioen at man skal holde seg rolig og kanskje synge en sang for bjørnen. Ja, det høres teit ut, men den skulle visst bli beroliget av det og det kunne hindre den fra å bli aggresiv. Deretter skal man trekke seg stille unna.


#21

kisha sa for siden:

Jeg har møtt bjørn. Det var den helga jegerne skulle jage bjørnen under sausankinga. De dro opp på fjellet og skulle ta bjørn. De sendte 4 bjørner ned i bygda i stedet. Men det var i slutten av august.


#22

Lenam sa for siden:

Det er vel i grunn ganske mange hytter i Hattfjelldal, du skal se Bjørnen allerede har spist seg mett. :nemlig:

:lol:


#23

Tjorven sa for siden:

Jeg skjønner det litt jeg, men er helt enig i at det er irrasjonelt.

Da jeg var barn gikk jeg IKKE på utedoen på hytta etter mørkets frembrudd fordi jeg var redd for ulv. Det fantes visstnok en ulveflokk i skogen der, men vi så aldri noe til den.


#24

Kate sa for siden:

Jeg bor også i Nordland, ikke så langt unna svenskegrensa. Vi er mye i fjellet, både på ski og til beins hele året, og jeg har aldri sett en bjørn. Elg har vi stadig i hagen, men noe skumlere enn det har jeg ikke sett. tror nok du trygt kan spenne på deg skiene og kose deg i vakre Hattfjelldal.


#25

Apple sa for siden:

Takk, ble litt mer beroliget av ordentlige svar. SVigerfamilien har en tendens til å 1) enten narre meg med det og lage historier om bjørner de har sett, bjørnespor osv. 2) Eller bagatellisere og si at det finnes bare én bjørn i Hattfjelldal o.l.

Nå er forøvrig turen bestillt, så nå må jeg ut og kjøpe ski.


#26

kisha sa for siden:

Jeg var ikke høy i hatten på hytta vår i sommer. Det var observert bjørn like ved mange dager på rad. Postmannen hadde sett den like bortfor hytta. Så jeg holdt med helt inne ved hytteveggen. Rundt juletider fikk jeg høre at det bare var tull.
Men jeg vet at det er et hi noen kilometer unna.


#27

apan sa for siden:

Jeg forstår deg også godt selv om det sikkert er helt irrasjonelt. Men jeg bekymrer meg for det utroligste selv. Jeg er mest redd for massemordere i fjellet, ikke særlig rasjonelt det heller.

Likevel kjenner at jeg fniser litt for meg selv over det eneste elendige rådet jeg klarer å komme med; dropp blåbærsyltetøyet til pannekakene.


#28

Apple sa for siden:

Dårlig gjort å ødelegge sommeren for deg på den måten!

Og apan: takk for godt tips.:D
Honning er også utelukket på tur.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.