Inspirert av denne tråden i dag, samt et par sjokkerende funn i skap og skuffer de siste dagene, lurer jeg på om det er flere som ikke er flinke til å kaste mat som er utgått på dato. I dag oppdaget jeg at det flytende smøret som jeg brukte så sent som på onsdag faktisk hadde gått ut 30. januar. :sjokk: I forrige uke oppdaget vi at ketchupen hadde utgått i desember i fjor. Som det påpekes i tråden om fetaost er jo ikke utløpsdatoer absolutte, og ketchupen virket fremdeles fin, men når ikke lenger produsenten vil/kan gå god for produktene føler jeg ingen grunn til å bedrive risikosport.
I dag tidlig fant jeg for øvrig 2 flasker fun light iste som gikk ut i august og oktober 2007. Jeg har ennå ikke konkludert med om vi er for slappe, har for stort kjøkken eller om vi rett og slett er like glad i årgangsmat som vi er i årgangsvin. :cool:
Hva med dere - har dere matvarer liggende som er utgått på dato? Og i så fall har dere noen imponerende utløpsdatoer å vise til?
Ja, jo, det hender jo det. Det er helst i skapet vi finner de groteske tilfellene, Toro-saus som gikk ut på dato et år i forveien og sånt.
Den beste episoden hadde jeg for øvrig i sommer, hjemme hos mine foreldre. Jeg skulle bake boller, og trengte kardemomme. Mamma fant frem krydderesken fra skapet, og lette seg frem til riktig pakke. Da oppdaget jeg noen fantastiske retro krydderbokser fra Blackboy. Brune med oransje ornamenter på, utrolig kule. Jeg trodde jo selvfølgelig dette var noe hun hadde kjøpt i en interiørbutikk eller noe sånt. Neeeida. Gikk ut på dato i hhv 1981 og 1983. :knegg: Mamma ble både grønn og hvit og rød da hun innså hva jeg oppdaget.
Jeg prøver å rydde i skuffer og skap jevnlig, men det har hendt at jeg har funnet krydder med utløpsdato for to år siden og sånn. Så fullstendig vanntett er vel systemet mitt ikke.
Nei, vi har ikke gammel mat. Jeg går alltid gjennom kjøleskapet når huset vaskes før helga. Rydder og sjekker datoer. Samme gjør jeg noen ganger i året i tørrvareskapet. :husmor:
Ja vi har nok en del tørrvarer utgått på dato, men det spises likevell.
Sjekker aldri datoene på ting. Tørrvarer har det ikke noe å si på annet en det kansje kan ha mistet smaken litt. Å kjøleskapet ryddes jevnlig når det ukehandles, men kjølemat merker en jo fort om er dårlig.
Ja, men det er som regel bare snakk om tørrvarer. Hadde en real opprydding før jul en gang, ribba alt og da fant jeg poser med supper med dato i 2004 og 2005 ...og slike ting! :knegg:
Tja, jeg rydder jo med jevne mellomrom, men av og til oppdager jeg jo klenodier. Min mor har også retrokrydder, samt egg som gikk ut på dato for minst et halvt år siden ... Best før er kun sludder; i følge min far. :himle:
Jeg rydder jevnlig i tørrvareskapet, så der er det ikke så verst. Men så klart, noen ting måtte jeg kaste. Jeg er mer nysgjerrig på hvordan det hadde vært å rydde i mormors skap. Både søstra mi og jeg har tilbudt oss, men vi får ikke lov. Da vi ryddet ut av huset deres før de solgte lagde vi en utstilling av bla vaniljesauspulverposens utvikling. Den eldste var 16 år over best før-dato.
Det er stadig noe. Det mest fascinerende var en hermetikkboks som vi tydeligvis må ha flyttet med oss, til tross for at den var utgått på dato før vi flyttet inn her. :dåne:
Tørrvarer kan fort gå ut på dato, spesielt slike ting man ikke bruker så ofte. :nikker:
Min svigermor har noen retro Toro-poser. Vet ikke datoen på de, men de ser ut som om de er fra 60- eller 70-tallet en gang...
Her er det ikke noe gammelt nå, men før vi pusset opp kjøkkenet fant jeg litt som var gått ut for 1-2 år siden. Vi flyttet hit for 2,5 år siden, så derfor ikkenoe eldre. Rydder taørrvareskap kun en sjelden gang. Kjøleskapet gås over oftere.
Jeg har ikke gammel mat nå lenger, fordi jeg nettopp har ryddet kjøleskapet og tørrmatskapet. Men det stod mye rart der inne ja. Diverse dressinger og greier som hadde best før dato for lenge siden. :(
Hehe:)
Slår denne, såvidt. I fjor da vi reiv ut kjøkkenet for å sette inn nytt fant vi en hel eske med krydder. Esken sto i øverste skap i sånt gammelt 50-tallskjøkken med skråskap. Mulig vi avslører oss selv som sjusker, men de skapene har vi tydeligvis aldri ryddet i. Familien til mannen har bodd her siden 1988, vi tok over i 2002.
Vel, her fant vi da krydder med stempelet "Best før 1979". Krydderet fant vi ut må ha fulgt med på flyttelasset i 1988.
Er kanskje ikke så mange andre som har matvarer i sitt eget hus som stammer fra da de selv var 3-4 år? :knegg:
Jeg går jevnlig igjennom skuffer og skap så her er det ikke særlig mye mat som er gått ut på dato. Bruker aldri mat der datoen er passert, selv om det er "best før". Eller forresten; egg brukes selv om datoen er passert med noen dager.
Har ikke noe nå for ryddet sist i skuffer og skap til jul, men skal si det blei div å kaste da ja. Mest tørrvare og gjerne et par år gammelt.
I kjøleskapet er det skjeldent noe går over datoen. Jeg takler ikke mat som har passert datoen. :grøsser:
I kjøleskapet er man hver dag, og man har litt mer oversikt. I store skuffer men masse forskjellig tørrvare må jeg innrømme at jeg ikke er like god på kontrollen.
MEN det sjekkes ALLTID FØR bruk da. :nikker:
Må innrømme at vi har kastet mer enn vår "fair share" av matvarer. Ingen kontroll på utløpsdato før jeg faktisk tar varene fram. Jeg er ekstrem og drikker ikke engang melk som går ut samme dag. :(
Egg har jeg lært at man kan spise litt over datoen, og best før kan muligens strekkes til dagen etter.
Men du Elinblu, du ser det før du serverer, og serverer allikevel? ;)
Jeg er nøye på å sjekke datoen og vi har aldri muglete/inntørkete matvarer i kjøleskapet. Jeg har skrekk for mugg, og er jeg i tvil om rømmen har holdt seg, kaster jeg den direkte i søppelbøtta.
Når det kommer til egg, pesto og fetaost går jeg ikke etter datoen.
Jeg mener selv at de er holdbare et par uker etter åpning (pesto og fetaost) eller etter best før-dato (på egg).
Vi er like lite flinke til å kaste matvarer som vi er til husarbeid generelt. Det går etter skippertaksmetoden - veldig sjeldne skippertak når det gjelder tørrvarene. For et par måneder siden kastet jeg halve matskapet og da fant jeg suppeposer og slikt fra 2006 (men det er jo ingenting mot 1979! :humre: ).
Jadda. Men ikke så gammel som man kan finne hos svigermor. Nolomann og søsknene hans smugleser på alle best-før-datoene før de forsyner seg fra skapene i barndomsheimen. Mannen påstår at han frykter fisk fra 1972 ligger og muterer i fryseboksen. :knegg:
Mitt verste tilfelle var her i høst når jeg ryddet i fryseren. Der fant jeg en pakke seifilet som var best før tidlig 2001. Den har ganske lang holdbarhet i utgangspunktet, så den har faktisk overlevd 2 flyttelass! :flau:
Ellers rydder jeg oftere i kjøleskap enn i tørrvareskapet, så det er ikke så mye gammelt der, men noe finnes da der også:
[ATTACH]20440[/ATTACH]
Jeg er ganske håpløs med at jeg bare MÅ prøve alt som er nytt, men det er gjerne ikke noe godt allikvel. Og dressing lager jeg visst mye bedre selv har jeg funnet ut. Gulrøttene hadde forøvrig stått innerst i kjøleskapet i mange uker, for de ble glemt der før jul og bildet ble tatt i januar. :rødme:
Tørrvarer bruker jeg gjerne om de er over datoen, det samme med egg, yoghurt, rømme o.l. Ser jo selvfølgelig an konsistens, lukt, smak og slike ting først da. Melk smaker vondt same dag som den går ut (psykisk?).
Mannen min minner meg på at vi har flere historier fra dette huset. Mange kilo kjøtt fra fryseren til svigermor* ble kastet forrige sommer. Dette var da kjøtt hun hadde fått av sin mor som døde i 1982...Vi kaller det bare "arvesteika".
*vi deler hus og sannsynligvis samlemani/kastefobi
Jeg er ikke spesielt hysterisk av meg, og legger større vekt på mitt eget skjønn enn på best før-datoen. Alt som lukter eller ser tvilsomt ut går i søpla, ellers bruker jeg det (innen rimelighetens grenser, posesuppe fra 80-tallet ville jeg nok betakket meg for).
Jeg har et glass med muskatnøtt som gikk ut i 2006 (det tar jo flere år å få brukt alle nøttene i et glass), og i fryseren står noen glass med hjemmelaget fruktpuré som jeg laget da poden var baby (sannsynligvis en gang i 2005). De siste kan jeg nok kaste...
Mannen liker å handle stort og noen ganger blir det vel stort, så jeg har flere flasker olivenolje som gikk ut på dato nå i februar. Oljen kommer jeg til å bruke dersom det ikke begynner å lukte harskt av den.
(Bare så det er sagt: Vi har så godt som aldri mageproblemer her i heimen, så jeg tror skjønnet mitt holder mål.)
Det eneste jeg har som har gått ut på dato er en uåpnet 3 liter med rødvin (Chenet), den gikk ut i januar.
Har ikke hatt hjerte til å kaste den, men kommer jo aldri til å åpne den heller. :rolleyes:
Garantert. For det første er jeg Den Fødte Sjuske. For det andre smaker sennep like godt år etter år. Skjønt det at jeg en gang fant små, små mark på skinka som var noen dager for gammel har gjort meg noe mer grundig i min udersøkelse av utgått vare. Men lukter det godt og ser normalt ut, spiser jeg det.
Fantastisk. :knegg: Men det slår ikke den gangen mamma ryddet hos mormor og fant pakker med Freia vaniljesauspulver og annet på poser og bokser som gikk ut på 60-tallet. Hvis jeg ikke husker feil, fantes det da? Jo jeg mener det stod 1960-et eller annet på den ene pakken.
Jada, finner stadig noe som gikk ut for måneder siden. Men ikke så ille som svigermor, mannen ryddet hos henne for ikke så lenge siden, og da fant han syltetøy og tørrvarer som gikk ut på 80-tallet :grøss:
Det er ikke så lenge siden vi ryddet i kjøkkenskapet, og kjøleskapet tok vi grundig forrige helg. Så nei, her er det ikke noe gammel mat. (Det var en god del som ble kastet fra kjøkkenskapet, da). :)
Min sjels elskede ryddet i tørrvareskapet og fant noe couscous og risottoris som var over dato. Ellers er vi temmelig nøye på det, all den tid vi forsøker å ta avstand fra våre gale mødres policy om at datoer er meeeeget veiledende og at leting i krydderskap og tørrvareskap er en slags kulturhistorisk matarkeologi. "Jøss, denne emballasjen gikk ut av produksjon på åttitallet, jo!" :knegg:
Det der har jeg gjort med hermetikk- og tørrvarer også. Jeg hadde en rydderunde for et års tid siden og tenkte jeg skulle gi bort den posematen jeg likevel aldri brukte. Jeg endte opp med å kaste alt - det meste hadde best før-dato før årtusenskiftet. Vi flyttet i 2001 ...
Nå tror jeg det er lite, muligens en fløteputt eller to og rømmerester, som har en lei tendens til å bli igjen litt for lenge i kjøleskapet.
Nei jeg har helt noia for gammel mat, men det hender det dukker opp noen tørr poser med sauser og div, men kjøleskapet sjekker jeg flere ganger i uken.
Men hos mamma for omkring 10 år siden, spiste jeg og min bror grøt, og da vi så på kanelen hadde den gått ut i 1978!
Hender det dukker opp noe tørrvarer og sånt som har gått ut. Dressingen har en lei tendens til å gå ut på dato også, men i kjøleskapet sjekker og kaster jeg oftere om det er tilfelle.
Det er jo faktisk ganske mange "best-før"-datoer som ikke betyr "uspiselig etter". Og eggdatostemplingen opplyser vel også produsenten om er noe vås og EØS-påkrevd. Jeg synes det er vel mye hysteri på dette med datostemplinger. Men ikke engang jeg spise ketsjupen vi fant i kjøleskapet hos min svigerfamilie som gikk ut i 1993... :humre:
Jeg er ekstrem til å rydde i skap og skuffer etter utgått mat.
Jeg får hår på ryggen hvis jeg oppdager at jeg har spist noe som gikk ut i går.. :sparke:
Jfr det forrige innlegget mitt er jeg ikke spesielt hysterisk på datomerking. Men cherrytomatene som har ligget i kjøleskapet i flere uker - og som fortsatt er så og si like fine - de har jeg ikke lyst til å spise, altså. :skeptisk:
Vi har ikke så mye gammel mat, faktisk. Noe av krydderet vårt er kanskje ikke akkurat helt up to date, men ikke kjempegammelt. På tross av jeg har sjusketendenser, er jeg ganske flink til å rydde i matskapet (mest fordi vi har lite skapplass)
Jeg stemte nei, best før betyr best før, men løy. Såpass ærlig må jeg være. :knegg: Vi finner innimellom krydder og tørrvarer som har gått ut på dato, men det kastes konsekvent. Det er knapt noe jeg kan komme på jeg spiser frivillig etter utløpsdato. :sær med sart mage:
Jeg husker heimkunnskapslæreren på ungdomsskolen. Vi skulle bruke worchestershiresaus ved en anledning, og jeg viste henne flaska som hadde gått ut på dato for ti år siden eller noe sånt. Nei, det gjorde ingenting! Bare å tylle innpå. :humre:
Inka husker vel en periode hjemme hos oss der poser og bokser i kjøleskap/brødboks burde vært merket med "Åpnes på eget ansvar". :knegg:
Vi har skjerpet oss!
Dette kan jeg finne på å gjøre med gulosten, dersom den ikke er overmuggen, da. Har aldri hørt at det er farlig på noen måte, og smaken er jo like god. Ihvertfall etter mine smaksløker. Svenskene påstår jo at osten vår ikke er god før den er langt over forbruksdato. :knegg:
Jo hardere mat, jo korter kommer vel sporene. Derfor skjærer jeg vekk mugg på gulost, om det skulle oppstå, men f.eks mugg på "våte" ting kastes umiddelbart.
Godt mulig.
Fikk bare prentet inn på skolen at mugg lager sporer, så selv om man skjærer bort så kan det finnes muggsporer igjen som man ikke ser.
Jeg kaster all mat som har antydning til mugg.
Jeg har fått servert mye rart hos mormor - og har heldigvis fått herdet (og ikke ødelagt) mage av det.
Hjemme hos oss kan det nok finnes mat på grensepunktet i kjøleskapet. Det hender at rømmebokser og sånt havner utenfor vår kontroll. Tørrvarene lever definitivt sitt eget liv. Prøver å sjekke dato dersom jeg vet noe er på grensa, ferskvarer kastes dersom de er dårlige/utgått. Krydder blir jo ikke dårlig da, bare mister smaken.
Har sjelden mat som har gått ut på dato i kjøleskapet, har feks bare en type dressing om gangen for å slippe å måtte kaste så mye. Eggene er hjemmeproduserte, men jeg prøver å bruke de opp innen 1- 1 1/2 mnd. Tørrvarer er jeg ikke så nøye med og har ikke noe problemer med å bruke krydder som har gått ut på dato. Det mister jeg bare litt av smaken.
På hytta til svigers fant mannen en pakke ananasgelé som var produsert før best før-datostempling.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.