Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger strikkehjelp! Haster!

#1

Myrsnipa sa for siden:

evasunivers.blogspot.com/2007/08/made-by-eva-nr-1.html

Kan noen med erfaring se på denne oppskriften?
Jeg strikket denne ferdig i går og den ble regelrett enorm. Jeg måtte tove den og det fine mønsteret ble borte. :sur:

Nå vil jeg strikke den på nytt og har to spørsmål:

Når 96 masker ble enormt stort, hvor mange masker skal jeg prøve meg på? Det er en oppskrift på 90 masker der også, men det høres ut som liten forskjell.... Og så må det gå opp i opp med mønsteret....HJELP!

Og kan jeg strikke denne i et annet artig garn med ujevnheter, eller burde jeg holde meg til dette garnet for å få frem mønsteret?


#2

Filifjonka sa for siden:

Er strikkefastheten riktig i forhold til det som står på lappen på garnet? Virker lua veldig "løs"? I så fall kan det hende at oppskriften er riktig, men at du strikker løsere enn standard strikkefasthet. Strikk en prøvelapp og regn ut fra dette, skift evt. til tynnere pinner hvis du strikker løst.


#3

Slettet bruker sa for siden:

Målte du den på 96 cm?
Da kan du regne ut hvor mange masker du skal ha for å få riktig størrelse. Ellers kan du strikke en prøvelapp og måle denne.

Når du har funnet hvor mange masker du burde ha så runder du opp eller ned så maskeantallet blir delbart på 6 masker så stemmer mønsteret.


#4

Bomull sa for siden:

Strikker du litt løst? I så tilfelle kan en løsning være å gå ned et pinnenummerm for å få bedre strikkefasthet :) Mønsteret går opp i 6, så du kan sikker redusere ytterligere til 84 m osv.

Mønsteret kommer nok best frem med ensfarget garn, men det er jo bare å prøve seg frem. Denne går det vel fort å strikke ser det ut til, så du kan jo kanskje strikke en ensfarget og en med litt spraglete garn? ;) Prøv med et artig garn du, det kan bli fint det - dette er jo et tykkere garn og større mønster enn mye annet. Blir det for lite, er det fortere at det fosvinner.


#5

Myrsnipa sa for siden:

Takk for svar alle sammen. Ikke at jeg heelt skjønner hva dere mener med strikkefasthet og sånn men. :blond:
Damene på jobb sa at jeg strikket litt løst men ikke veldig..

Dele på 6 ja...takk Spetakkelet, det var det jeg trengte på den fronten.


#6

Myrsnipa sa for siden:

Jeg strikker på pinne nr 5. Er ikke de ganske små fra før av da? :nybegynner:


#7

Slettet bruker sa for siden:

Hvis du strikker litt løst så blir det penere om du bruker litt mindre pinner enn det som står i oppskriften. Da blir den mindre også.


#8

Bomull sa for siden:

Strikkefasthet er hvor mange masker du har på 10 cm, og så regner man størrelser ut fra det. Vi strikker jo alle litt forskjellig, noen veldig løst, andre stramt osv. Strikkefastheten angir hvordan du må strikke for å få størrelsen som er laget ut fra hvert enkelt mønster.

Hvis du strikker litt løst, betyr det at du bruker færre masker på 10 cm enn angitt og plagget blir derfor større enn i oppskriften. Da kan du gå ned til pinne 4.5 kanskje, evt. 4, det er lettere enn å skulle strikke strammere. :jupp:


#9

Slettet bruker sa for siden:

Pinne nr 5 er svære pinner. Men det spiller ingen rolle om pinnene er små eller store - poenget er at maskene du lager skal være så-og-så stramme på den pinnen som er oppgitt for at størrelsen skal bli riktig. Strikker du litt løsere må du ha mindre pinner, strikker du fastere må du ha større.


#10

Filifjonka sa for siden:

Garnet er merket med strikkefasthet, altså hvor stor prøvelappen skal bli hvis du legger opp så og så mange masker og strikker så og så mange pinner.

Hvis du strikker løsere blir lappen for stor, og du må gå over til tynnere pinner. Hvis du strikker strammere, blir lappen mindre enn den skal, og du må bruke tykkere pinner.

Det er veldig lurt å lage en prøvelapp for å sikre at strikketøyet blir riktig både i størrelse og form. :)


#11

Myrsnipa sa for siden:

Prøvelapp høres ut som en anstrengende greie som man må bare rekke opp etterpå. :iiik:
Men jeg skjønner poenget. Jeg skal kjøpe meg mindre pinner i dag og prøve igjen...


#12

Filifjonka sa for siden:

Det er kjedelig å strikke prøvelapp, men det går jo ganske fort. Og etterhvert som man har strikket endel så trenger man ikke gjøre det hver gang, da vet man jo om man f.eks. strikker veldig løst og må gå ned en pinnestørrelse.
Det er selvfølgelig viktigere om man skal strikke en stor jakke enn om man strikker en lue, mer som står på spill om man strikker et stort plagg og legger ned masse arbeid og størrelsen blir helt feil.


#13

Myrsnipa sa for siden:

Skjønner absolutt poenget. :nikker:


#14

Nin sa for siden:

Alternativt til strikkelapp kan du ta målebåndet og måle lua du har strikket.
Mål hvor bredt 10 cm er så ser du hvor mange masker du trenger pr 10 cm for å få riktig mål.
Altså er 20 masker 10 cm og du har 10 cm på 15 masker, må du gå ned så mange masker pr 10 cm på hele omkretsen.

Men som kloke hoder sier over her er det veldig lurt å gå ned på pinnetykkelsen hvis du strikker løst.
Jeg strikker litt fast og går alltid opp 1/2 nummer på pinnene.


#15

Candy Darling sa for siden:

Nå er jo denne allerede tovet, så da er kanskje ikke det noen løsning. :knegg: Jeg hadde typisk gått ned til 90 masker OG en punnestørrelse. Jeg strikker aldri prøvelapp, men det er jo selvsagt bare dustete. Det går kjappere enn å strikke en hel lue som ikke virker. Det er bare det med helt meningsløst arbeid som gir meg the creeps.


#16

Luftslottet sa for siden:

Et tips er å ikke rekke opp prøvelappen, men notere seg hva slags garn og pinner du brukte på den og beholde den til senere. Da trenger du ikke nødvendigvis å strikke en ny neste gang du skal bruke samme garn (med mindre du har begynt å strikke løsere/fastere siden den tid).


#17

Nin sa for siden:

:o Fikk ikke med meg at den var tovet allerede.


#18

gajamor sa for siden:

Jeg lager alltid prøvelapper. Men det er fordi jeg aldri bruker det samme garnet som i oppskriften, så jeg må regne om hele greia. Det er nesten det morsomste med hele strikkeprosjektet; litt forholdsregning i hverdagen.

Men jeg gidder sjelden å strikke 10x10 cm. Det holder som oftest med 15 masker, 1 cm. Så måler jeg hvor bredt det er over de midterste 10 maskene.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.