Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

GPS-merking av demente?

#1

Left sa for siden:

Hva tenker dere om oppslaget på nyhetene i går? Om å sette på demente som har for vane å gå ut på egen hånd en GPS-sender?


#2

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Sikkert mange dilemmaer med det, men for noen kan det sikkert ha en god funksjon også.
Har vurdert det på min egen sønn i en periode man ikke kunne blunke med begge øynene samtidig før han var over alle hauger, så ja, jeg er positiv....


#3

Frantzen sa for siden:

Jeg skønner tanken bak, men er skeptisk. Tingliggjøring av mennesker, og kanskje fort en sovepute for institusjoner...
Er generelt skeptisk til overvåking, selv om jeg ser at det har sine positive sider også.


#4

Fluke sa for siden:

Jeg er veldig skeptisk, men vet at jeg som pårørende til en dement som pleide å ta seg en tur veldig gjerne skulle kunnet spore vedkommende ...


#5

Perhonen sa for siden:

Hvorfor skulle det være negativt? Jeg skjønner tanken om tingliggjøring, men hva da med at mennesker faktisk blir borte, skader seg, fryser, blir syke fordi de vandrer avsted og man ikke finner dem. Min gamle far er ikke helt pålitelig og jeg ville absolutt satt pris på at han ble funnet hurtigst mulig. Nærmest koste hva det koste vil.


#6

Grøten sa for siden:

Var det ikke fjord to demente faktisk døde fordi dem hadde gått seg bort og ikke blitt funnet i tide?
Ser ingen grunn til at det ikke skal blir brukt i en slik sammenheng. Er jo kun en trygghet for personen det gjelder og folkene rundt vedkommende. :nikker:
Absolutt for.


#7

Bomull sa for siden:

Jeg er nok på enkelte områder skeptisk, men samtidig ser jeg klare fordeler ved det - og det blir jo heller ikke overvåking føler jeg, men en "reddende engel" hvis uhellet er ute. Litt slik som noen jakker har innebygget sender slik at man lettere kan bli funnet om man rammes av et snøras.


#8

Grøten sa for siden:

Ja når du sier det så har jeg sånn på min Bergansjakke. :confused: Om jeg noen gang får bruk for den er jo en ting, men føler meg jo ikke overvåket av å gå med den. Er jo bare en sikkerhet om uhell skulle skje.
Det viktigste tenker jeg, er at det ikke er et system som bllir missbrukt. Det må være en kontroll på det, slik at det blir brukt til det det er ment for. Nettopp for å gi demente en trygg "frihet". Ikke som barnevakt eller som erstatter av tillsyn.


#9

Left sa for siden:

Ser både fordeler og bakdeler med det, og synes det er vanskelig å ta stilling til om jeg liker det eller ikke.
HVIS det skulle vært aktuelt, så måtte det i såfall vært på de som er erklært alvorlig dement, og som ikke er i stand til å ta vare på seg selv i det hele tatt om de skulle finne på å ta seg en tur ut på egen hånd. Og det bør være et problem med at denne personen stadig går ut også om det skulle kunne forsvares.
Det skal ikke være en sovepute for de som skal passe på.
Samtidig blir det litt som å gjete en hund, så ja - jeg vet ikke helt om jeg synes noe om det. :confused:


#10

Sitron sa for siden:

Jeg kan ikke skjønne hvordan en slik ordning kan være lovlig.


#11

Pebbles sa for siden:

Dette kan jeg ikke fatte at man kan være skeptiske til dette?

Overvåkning generelt, ja - men her snakker vi om mennesker som ikke evner å orientere seg på egenhånd. Kan noen være litt konkrete med hva de mener vil kunne være negativt ved dette?
For meg er det utelukkende positivt for de menneskene det gjelder - tenk så forferdelig å gå seg bort blandt ukjente og ikke finne hjem. Tviler sterkt på at de vil føle det som en innskrenkning av eget privatliv om de skulle være så heldige at noen lett kunne oppdage hvor de var og komme å redde dem ut av situasjonen raskt.


#12

Grøten sa for siden:

Det du sier ang jakka stemmer selvfølgelig. Blir jo ikke det samme. Og har jo ikke reigstret mitt navn noe sted liksom. :rolleyes:
Men noe av samme opplegge kunne kanskje vært brukt, kombinert med en sentral på jakkene til evt pasienter.
Ser iallfall bare positivt på det OM det blir brukt rett og under kontrollerte forhold. Og som jeg skrev over, ikke som en "barnevakt" av demente. KUN som en sikkerhet for dem selv og de pårørende.
Kunne jo iallfall vært testet synes jeg.


#13

amo sa for siden:

Det skulle ikke vært nødvendig,men slik helsevesenet fungerer i dag bør det kanskje være et alternativ? :vetikke:
Det er vansklig å få tilstrekklig med avlasting for de pårørende,så man kan ikke forvente at de har full oversikt og engasjement i tilegg til jobb og sitt eget liv.


#14

kie sa for siden:

Tja. Jeg tenker vel at det heller er tilsyn disse menneskene trenger. Det er skammelig hvor mye mange demente blir overlatt til seg selv.


#15

Grøten sa for siden:

Nei nei, absolutt ikke. Jeg har bare vært med å lete etter en i fjord sommer. :nemlig:
Sett hvor tøft det er for de pårørende å lete og ikke vite.

Ser selvfølgelig problemstillingen med at dem kan kle av seg, man kan jo ikke sette databrikke i nakken på dem liksom. Må jo bli i sko/jakke el som personen benytter når den forlater de trygge rammene.

Som på nyhetene, paret der som kona hadde tatt gps på sin mann, om noen iallfall kunne brukt det, så ser jeg ikke probelmet liksom. De kunne jo fått tilbude, og kanskje ville noen likte selv?
Sier ikke at det nødvenigvis er det rette å gjøre, men tror i mange situasjoner det kan bringe med seg fordeler.


#16

amo sa for siden:

Storberg ordner det kjappt han. :nemlig:


#17

Sitron sa for siden:

Kjapt og kjapt. Jeg lurer på hva datatilsynet har å si. Hvordan skal det vurderes hvem som er dement nok? Jeg er meget skeptisk og syns vel umiddelbart at løsningen er personale fremfor merking.


#18

Robyn sa for siden:

I utgangspunktet er jeg enig i at mer personale helt klart er å foretrekke.

Men siden det aner meg at det ikke kommer til å skje i nærmeste fremtid kan dette absolutt være et alternativ til de mest demente.

Det er mange grader av demens, og ikke alle vil ha behov for det.
Min mormor var alvorlig dement men var ikke av typen som stakk av (det var vanskelig nok å få henne med ut i frisk luft :rolleyes: ), men jeg så jo hvordan de sleit med andre på avdelingen som stakk avgårde så fort noen hadde glemt å låse døren etter seg.

Men det burde nok begrenses til de som er så demente at de ikke kan være ute på egenhånd.


#19

Bomull sa for siden:

Da jeg en tid jobbet på et sykehjem her i byen, var jeg på en lukket avdeling med nokså demente. Men én av disse var en del mer oppegående enn de andre, og hun var en nokså bestemt dame som likte å gå mye tur osv. For å ivareta hennes behov best mulig, fikk hun ofte gå ut alene mot at hun alltid hadde en lapp rundt halsen der det var bilde av henne, stod navn og hvor hun bodde hen. Hvis hun glemte det, kunne hun stoppe og be andre fortelle henne veien hjem osv. Det fungerte veldig greit - og da snakker vi en langt på vei dement dame altså.


#20

Tante Sofie sa for siden:

Det er jo ingen tvil om at det optimale her er fleire aldersheimsplassar (nei, det er nødvendigvis ikkje sånn at alle demente i Noreg får plass på aldersheim, ganske enkelt fordi det er fullt!) og fleire tilsette per avdeling. Problemet er jo at dei aller aller fleste kommuner har eit så stramt budsjett, at det ikkje går. Eit alternativ er gjerne større overføringar frå staten, som er øyremerkte til omsorg for eldre, men staten er jo jamnt over ikkje veldig gira på å auke overføringar, og kommunene like lite glade i øyremerkte overføringar! (vil ikkje bli styrte av Oslo, for tenk!!)

Så då er kanskje gps ikkje så veldig dumt, som eit alternativ nr 2. Det er iallefall ikkje verdig for alle dei eldre som er virrar rundt aleine, utan å vite kvar dei er, for det er eindel av dei!


#21

Nenne sa for siden:

Jeg skjønner veldig godt at du tenker sånn og selv om jeg ikke har opplevd slikt i min familie, ville jeg definitivt ha ønsket dette selv om det ble aktuelt.

#22

Obelix sa for siden:

Det er meg bekjent ikke lovlig i Norge,
I USA har man mange overvåkingshjelpemidler rettet mot demente.
Noe som fører til direkte overvåking.

Jeg kjenner jeg har mye jeg skulle sagt i denne diskusjonen, men må tenke meg om litt om før jeg skriver noe.


#23

Mjau sa for siden:

Dette er vel lovlig så lenge personen selv godkjenner ordningen? Eller stemmer ikke dette?

Så på nyhetene om dette paret der mannen hadde en slik sak, og kona brukte den om mannen var ute på sin daglige gåtur og ikke kom hjem etter antatt tid.

Syns dette må være noe man kan bruke for at den demente skal kunne bo lenger hjemme sammen med de som er glade i dem, og som en form for avlastning for de pårørende som bor sammen med vedkommende på den måten at de ikke trenger å bekymre seg absolutt hele tiden.
Det fungerer nok ikke så greit for de som bor alene, for hvordan skal man da vite at vedkommende er savnet?


#24

Grøten sa for siden:

Jeg har ikke peiling eller noen mening om hvordan den skal se ut, hvem som skal sjekke, når man gjør hva osv. Synes bare ideen er god om noen klarer å finne løsningen.
Det er alltids noen som klarer å lage en løsning på dette om samfunnet vil ha det tror jeg da. :jupp:

Men at det burde bli satt inn flere folk og mere penger i helsenorge er nok noe alle er enige i. En dings kan ALDRI erstatte et menneske.


#25

Sitron sa for siden:

Jeg kjenner at dette er litt provoserende. Ja, ja, ja, det er menneskelig å feile. Men herlighet, det er jo stadig noen som glemmer et eller annet når det er snakk om demente på institusjon som stikker av. Det burde ikke være lov å "glemme" å låse døren. Da får de begynne å opptre med sluser med selvlukkende dører og koder for å åpne de, om så må til.


#26

Ru sa for siden:

Dette er jeg mer enn skeptisk til, man skal ha et personvern selv om man er dement. :niks:
Bedre sikkerhet og flere ansatte på sykehjemmene heller. Og flere sykehjemsplasser.
For hva med de som fortsatt bor hjemme i påvente av plass? De stikker kanskje ikke så mye av, fordi de er hjemme?


#27

Tjorven sa for siden:

Min bestemor var sånn dement som stakk av. Hun kom seg helt vanvittig langt (hun satt seg på toget og gikk av på en vilkårlig stasjon). Løsningen ble jo å låse døra på sykehjemmet hun bodde til slutt. Det gikk jo utover ganske mange andre.

Når hun kom til rette igjen, var hun veldig fortvilet over alle problemene hun hadde forårsaket. En slik sender ville vært en trygghet for både henne og oss, og ville gjort hverdagen for de litt friskere på sykehjemmet hennes bedre. Derfor er jeg for.


#28

Sitron sa for siden:

Merke tenåringene sine og gjerne med sendere som registrerer andre tenåringer slik at man kan holde øye med hvem de oppholder seg sammen med. :nemlig:


#29

Ru sa for siden:

De hadde det i Legoland tidligere ... GPS-armbånd som markerte hvor barnet var inne på Legoland-området på et medfølgende kart.


#30

Left sa for siden:

Ikke sant? Det optimale hadde jo vært mye mer bemanning, men slik er det jo en gang ikke på de fleste steder. Det er ille at man i det hele tatt tenker tanken med GPS, for slik skal det jo ikke være.


#31

Juste sa for siden:

En viss forskjell på det vel Sitron? Det og ha en mulighet til å finne igjen folk som ikke kan ta vare på seg selv kontra det og finne igjen tenåringer som ikke vil bli funnet igjen....

Jeg kjenner at et slikt system, basert på at det kun aktiveres når den det gjelder faktisk er merket savnet er noe som jeg ville vurdert dersom jeg hadde en sterkt dement slektning. Forøvrig også enig i kommentaren at det ikke finnes noe som heter å "glemme" og låse en dør på et sykehjem med demente pasienter, da får man finne et låssystem som fungerer.


#32

Obelix sa for siden:

Jeg tenker at dette blir et voldsomt definisjonsspørsmål.
Når er man så dement at man trenger det?
Har man en alvorlig grad er man sannsynligvis ikke samtykkekompetent og kan ikke være med på å ta avgjørelsen selv. Ergo kan dette defineres som tvang.
Når er ikke demens i seg selv en diagnose som man kan utøve tvang på bare fordi de er demente, selv om det i ny paragraf 4A i pasienterettighetsloven åpner for "lettere" bruk av tvangsmidler ovenfor denne pasientgruppen.

Hvor går grensen mellom omsorg og overvåkning?
Det er ikek slik at når man er dement så vil en omsorgsperson i forkant finne ut av når den syke er så syk at den ikke finner veien hjem igjen. Det kan skje plutselig. Akutte forvirringer bl.a.
Er det da greti at personene går med gps på seg fra diagnosetidspunkt?

Hvem skal bestemme om en person trenger gps?
Er det et privatanliggende kan vel i utgangspunktet hvem som helst utstyres med det.
I institusjon er dette ikke lov.

Ang sykehjem: man antar at på hvert sykehjem er det ca. 80 % med demens. Bade diagnostiserte og ikke diagnostiserte.
Og hvor mange spes. plasser finnes det?
Jo kanskje man er heldig å ha en post med skjerming hvor det er plass til 8-10 beboere.
Noen steder er man heldige å ha fler plasser/poster.
Når det er så mange demente på et sykehjem sier det seg selv at man burde hatt flere plasser, men diskusjonene der er en helt annen enn den som er her.

Denne pasient gruppen har tidligere hatt en veldig dårlig rettssikkerthet i form av innleggelser på tvang. Nå vet jeg at det diskuteres om hvorvidt demens skal defineres som en alvorlig sinnslidelse slik at det kan foregå innleggelseser på paragraf på grunnlag av sykdommen.
Veldig mange bor hjemme helt til det skjer noe drastisk som; faller og brekker lårhalsen, går ut med trusa på hodet i bare tøfler midt på vinteren, blir kjørt hjem av politiete fordi de ikke finner hjem, kjører i mtsatt retning på E6 osv.
Først da blir mange tatt hånd om av hjelpesystemet. Og det er nedverdigende og unødvendig at dette må skje før noe annet skjer.
Det er også fremdeles endel tabuer knyttet til en demens diagnose. Før var man gal hvis man hadde det. Hvem vil vel stemples som gal?

Ja dette ble total avsporing.

Og jeg er skeptisk til bruk av overvåkingsverktøy inntil man finner en grei måte å disponere det på.

:gjett hva jeg jobber med:


#33

Sitron sa for siden:

Tja, forskjell og forskjell. Likheten blir at det sitter pårørende igjen med hjertet i halsen for om den man har mistet blir funnet igjen i live eller ikke. Den demente har muligens frosset ihjel i en grøft, tenåringen ligger muligens bak en kontainer, død etter overdose.

Så forskjellene kan diskuteres opp og ned og i mente. Det vil alltid være noen som mener at deres kjære må skjermes mot egne handlinger og derfor er kandidater til å mer eller mindre tvangsovervåkes.


#34

Kanutte sa for siden:

Først og fremst velger jeg å bruke betegnelsen person med demenssykdom fremfor dement. Diagnose er kun et aspekt ved en persons liv, og denne gruppen er like uensartet som andre grupper. Ut i fra egne erfaringer med å arbeide med personer som har denne diagnosen, kan svært mange klare seg greit hjemme lenge avhengig av tiltak rundt dem (tilpasset hjelp med praktiske gjøremål, tilsyn, tekniske hjelpemidler) og hvordan sykdommen utvikler seg hos den enkelte. Når personen begynner å stikke av eller "vandre" er min erfaring at vedkommende rykker raskt fram i sykehjemskøen (som personen som regel har ventet lenge i). Jeg er også skeptisk til GPS - i hvert fall før jeg får presentert hvordan dette skulle fungere, tildeling, oppfølging etc. Ellers finnes det jo enklere kognitive hjelpemidler som kanskje bør brukes i større utstrekning.


#35

kie sa for siden:

Eller rett og slett håndtak som går "feil vei", kodelås eller noe annet. Et sted vet jeg at man rett og slett har selvlukkende dører med kodelås og koden skrevet opp på døra. Beboerne klarer ikke å koble denne lappen med tastegreiene, og pårørende og ansatte har bare en liten ekstra ting å gjøre for å gå ut og inn.

Det skulle tatt seg ut dersom jeg "glemte å låse døra" da jeg jobbet i akuttpsykiatrien.


#36

kie sa for siden:

Jepp. Og en annen ting.
Hva med den kognitive siden av en depresjon? Mange eldre er faktisk deprimerte. Slik jeg ser det vil en bedre bemanning, økt kompetanse etc. ivareta hele mennesket i langt større grad.

Og jeg frykter at man dersom man får GPS vil overlate demente enda mer til seg selv.


#37

Sitron sa for siden:

Eller i fengselsvesenet; oooops, sorry. :snill:


#38

kie sa for siden:

Ikke sant? :knegg:


#39

Perhonen sa for siden:

Hvilke kognitive hjelpemidler kan min mor og min fars øvrige familie ta i bruk hvis han går sin vei og vi ikke finner ham. Hva om han faller (det er her snakk om en gammel mann) han er ikke i stand til å forstå bruken av en mobiltelefon, langt mindre huske hvorfor man skal bruke en sånn dings. Fordi min mor er "frisk" (hun er 85 år gammel) får ikke min far, som er eldre enn henne, sykehjemsplass fordi kommunen mener min mor er fullt ut i stand til å ta seg av ham. (kommunen sparer penger) Hun er ikke i stand til å ta seg av ham, som finner på all verdens krumpspring både natt og dag. Og er det da riktig at hun også skal låses inne i sitt eget hjem, sammen med ham.

Hva ville du selv ha ønsket hvis du var den som var/skulle bli dement/alzheimer?

Jeg ville definitivt ønsket meg et system som kunne spore meg opp om jeg tullet meg bort.


#40

Sitron sa for siden:

Da foreslår jeg at du skriver en viljeserklæring og tinglyser denne.


#41

Perhonen sa for siden:

Høres absolutt smart ut. Min far lider av noe som så fint heter Bodylewis demens, om det er arvelig må gudene vite, men jeg ser ikke borte fra det. Og en ting er at jeg ville mislike sterkt å ligge i en bakgård og fryse på meg lungebetennelse. Noe annet er at jeg heller ikke har noe ønske om å bli til bry for mine pårørende.


#42

Kanutte sa for siden:

Perhonen: det er lenge siden jeg var innom hjelpemiddelfeltet; men du kan sjekke ut [url]www.falckigel.no[/url] I tillegg bør dere kontakte kommunal ergoterapeut som kan hjelpe dere videre med informasjon og søknader. En person jeg kjente hadde et smykke med adresse og telefonnummer slik at andre rundt ham kunne hjelpe ham hjem når han gikk seg vill.
Ut i fra hvordan du presenterer situasjonen, høres det ut som at begge dine foreldre vil få en bedre hverdag om han fikk innvilget sykehjemsplass. Eventuelt dagsenterplass, eller kortids avlastningsopphold.
Dette feltet er problematisk og komplekst, men jeg tror heller på å skaffe flere avlastnings/sykehjemsplasser og utdanne dyktige fagpersoner enn å overvåke personer med demens og så ferdig med det.


#43

kie sa for siden:

Mitt poeng her er at jeg mener man må gjøre noe med de første tingene du påpeker her og at GPS er et dårlig alternativ for mennesker som trenger omsorg og tilsyn.

Jeg har truffet på en del av de som fortsatt bor hjemme og deres utslitte pårørende. Jeg mener tilbudet de får ofte er altfor dårlig.

Et menneske er dårlig nok til å vandre forvirret rundt og fryse ihjel om vinteren. Istedet for å tenke GPS mener jeg altså da at man må tenke på hvor i alle dager sviktet det når denne personen i det hele tatt kom i den situasjonen? Og da mener jeg IKKE at pårørende har sviktet. Det er det offentlige som har sviktet både pasient og i stor grad de pårørende.

Jeg mener at det er god grunn til å frykte at GPS vil føre til at pasienter med demens får enda mindre av den allerede stusselige hjelpen de får i dag.


#44

Kanutte sa for siden:

Kie er smart og velformulert.


#45

kie sa for siden:

Takk. :stolt:


#46

Propella sa for siden:

:ja: Det er viktig og riktig å si en person med demens, ikke demente. På samme måte som man skal si en person med kreft/ADHD/parkinson/diabetes osv.

Jeg ser at det kan finnes tilfeller der GPS-merking vil være et godt hjelpemiddel. Likevel er jeg redd for at det vil føre til at mange vil få plassert en GPS-sender i klærne sine istedet for den omsorgen de trenger. Det er noen få som vil kunne god nytte av et GPS-hjelpemiddel.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.