Fant dette. Ser jo ut som venninnen min har fått rett info. Hm.
Maltodekstrin er et karbohydratholdignæringsmiddel som ofte benyttes som erstatning for sukker. Det er en polysakkarid, og forekommer normalt som et hvitt hygroskopisk pulver. Maltodekstrin er lettfordøyelig og og opptas like lett av kroppen som sukker.
Maltodekstrin utvinnes fra stivelse ((C6H10O5)n). I Europa benyttes vanligvis stivelse fra hvete i framstillingen, mens det i USA benyttes stivelse fra ris, mais eller potet. Maltodekstrin laget av hvetestivelse kan ha spor av gluten og derfor være farlig for mennesker som lider av Cøliaki. Det kan også være spor av aminosyrer i mat som er tilsatt maltodekstrin.
Maltodekstrin har CAS-nummer 9050-36-6.
Maltodekstrin skal være trygt i et normalt glutenfritt kosthold. Men for de som er ekstremt følsomme for gluten, og lever naturlig glutenfritt, er selv ikke "spor av gluten" trygt, så da bør man kanskje holde seg unna.
Hm, så rart. Jeg fikk da nettopp et skriv fra Norsk Cølikiforening hvor det stod at det var glutenfritt :gruble: Men ser jo andre steder at det kan inneholde spor av gluten.
Ja, når man har intoleranse for hvete, så kan man heller ikke spise hvetestivelse, ergo utgår alt annet enn naturlig glutenfritt. Men jeg vet ikke helt ang maltodextrin.
Ja, de som har hvete - allergi skal holdes helt unna hvete, de skal ikke ha noe som er merket "kan inneholde spor av..." heller, mens det kan jo de fleste cøliakere spise (om de ikke er på naturlig glutenfritt da så klart).
Antagelig. Vi begynte med glutenfritt, men ser at vi må justere litt, ettersom jeg ser at Lillebror konsekvent velger bort produkter med hvetestivelse i. Han har aldri gått med på å spise noe han ikke tåler. Så nå sjekker jeg for det også.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.