Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er maltodekstrin og er det alltid glutenfritt?

#1

Hyacinth sa for siden:

Jeg spiste det da jeg spiste glutenfritt en periode.
Flere jeg kjenner med cøliaki spiser det.

Ei venninne har fått beskjed om at det noen ganger inneholder gluten. Det kan visst også være laget av mais eller ris.

Hva ER det egentlig, og kan det spises dersom man spiser hvetefritt?


#2

Hyacinth sa for siden:

Fant dette. Ser jo ut som venninnen min har fått rett info. Hm.

Maltodekstrin er et karbohydratholdig næringsmiddel som ofte benyttes som erstatning for sukker. Det er en polysakkarid, og forekommer normalt som et hvitt hygroskopisk pulver. Maltodekstrin er lettfordøyelig og og opptas like lett av kroppen som sukker.
Maltodekstrin utvinnes fra stivelse ((C6H10O5)n). I Europa benyttes vanligvis stivelse fra hvete i framstillingen, mens det i USA benyttes stivelse fra ris, mais eller potet. Maltodekstrin laget av hvetestivelse kan ha spor av gluten og derfor være farlig for mennesker som lider av Cøliaki. Det kan også være spor av aminosyrer i mat som er tilsatt maltodekstrin.
Maltodekstrin har CAS-nummer 9050-36-6.


#3

Kanina sa for siden:

Maltodekstrin skal være trygt i et normalt glutenfritt kosthold. Men for de som er ekstremt følsomme for gluten, og lever naturlig glutenfritt, er selv ikke "spor av gluten" trygt, så da bør man kanskje holde seg unna.


#4

m^2 sa for siden:

Hm, så rart. Jeg fikk da nettopp et skriv fra Norsk Cølikiforening hvor det stod at det var glutenfritt :gruble: Men ser jo andre steder at det kan inneholde spor av gluten.


#5

Babe sa for siden:

Jeg bruker det i min datters kosthold og har beregnet det som glutenfritt ut fra cøliakiforbundets retningslinjer.

Nå spiser hun hvetestivelse hun da, er ikke på naturlig glutenfritt.


#6

gullet sa for siden:

Cøliakiforeningen går også god for glutenfri hvetestivelse, men som det ble sagt, det er ikke naturlig glutenfritt og noen reager.


#7

pulverheksa sa for siden:

Jeg anser også maltodeksin som trygt for vesla, hun spiser hvetestivelser og også en del produkter med "spor av gluten".


#8

Dragen sa for siden:

Sånn som du beskriver det her, vil jeg prøve å unngå det til Lillebror. Han er allergisk mot hvete og velger derfor naturlig glutenfritt.


#9

Kanina sa for siden:

Ja, for det er vel andre regler å følge når det er hvete-allergi, kontra cøliaki?


#10

Hyacinth sa for siden:

Ja, når man har intoleranse for hvete, så kan man heller ikke spise hvetestivelse, ergo utgår alt annet enn naturlig glutenfritt. Men jeg vet ikke helt ang maltodextrin.


#11

Babe sa for siden:

Ja, de som har hvete - allergi skal holdes helt unna hvete, de skal ikke ha noe som er merket "kan inneholde spor av..." heller, mens det kan jo de fleste cøliakere spise (om de ikke er på naturlig glutenfritt da så klart).


#12

Dragen sa for siden:

Antagelig. Vi begynte med glutenfritt, men ser at vi må justere litt, ettersom jeg ser at Lillebror konsekvent velger bort produkter med hvetestivelse i. Han har aldri gått med på å spise noe han ikke tåler. Så nå sjekker jeg for det også.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.