Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmelaget aioli/majones

#1

Fibi sa for siden:

Hvordan gjør man det? :blånn:



#3

Turban Smukk sa for siden:

Sånn cirka som dette:

2 eggeplommer
1-2 fedd hvitløk, most med kniv (pass på mengden)
litt sitronsaft
(1 ts (?) dijonsennep, valgfritt)
salt
1 dl solsikkeolje
1 d kaldpresset olivenolje (NB! Denne setter lett smak, egentlig bedre med bare nøytral olje)

Ha eggeplommer, hvitløksmos, sitronsaft og dijonsennep i en bolle. Pisk sammen med elektrisk håndvisp e.l. Spe med olje, først dråpevis, siden i en tynn stråle. Tynn den ferdige aïolien ut med vann til ønsket konsistens, og smak til med mer salt og sitronsaft. Hvis den skiller seg kan man forsøke å tilsette litt kaldt vann.

Den blir best hvis den får stå noen timer slik at smakene setter seg. Kan oppbevares i kjøleskap i ca en uke.


#4

Fibi sa for siden:

Tusen takk. :D


#5

Tallulah sa for siden:

Jeg bruker bare god olivenolje i aioli, jeg syns det smaker best.


#6

Turban Smukk sa for siden:

Poenget er vel at den bør være veldig god. Jeg har opplevd at en halvgod setter en utpreget smak på aïolien som ikke er spesielt god. Da er det bedre å bruke litt av hver synes jeg.


#7

Tallulah sa for siden:

Vi bruker bare god olivenolje. :snobb:


#8

Fibi sa for siden:

Jeg brukte litt god olivenolje, og litt rapsolje. (Må spare på olivenoljen siden jeg skal lage focaccia også. :fnis: )

Men jeg fikk det til. :tøff:


#9

Turban Smukk sa for siden:

Matsnobberi kan jeg like, faktisk. :fnise: Men får du ikke bismak på aïolien? Det har nemlig jeg fått.

Så fint! :)


#10

Ru sa for siden:

Man jukser, og blander majones med en dæsj rømme/creme fraiche, tilsetter hvitløk, salt, pepper og sitronsaft.
:ferdig:


#11

Tallulah sa for siden:

Nei. Men man må jo like olivenoljesmak da. Jeg liker de så grønne og smakfulle som mulig. :nam:


#12

Mistral sa for siden:

Jeg foretrekker å bruke rapsolje, olivenoljen setter for karakteristisk smak syns jeg.

Det er viktig at alle ingrediensene har samme temperatur, ellers blir det vanskelig å få majonesen til å tykne. La eggeplommen(e) stå i romtemperatur en stund før du begynner.


#13

Eia sa for siden:

Eller nok en jukseoppskrift, som jeg har fått ovasjoner for - gang etter gang (de skulle bare visst ...):

1 pk majones (ekte)
2 fedd hvitløk, presset
litt salt og pepper
bittelitt sitronsaft eller hvitvin
vann til ønsket konsistens
Voila!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.