~TM~ sa for siden:
For en tid tilbake så jeg på FBI og der var det om kortreist vs langreist fisk.
På fiskepakkene er det i følge programmet en kode som forteller om fisken er langreist. Er det noen som husker den koden?
håper
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
~TM~ sa for siden:
For en tid tilbake så jeg på FBI og der var det om kortreist vs langreist fisk.
På fiskepakkene er det i følge programmet en kode som forteller om fisken er langreist. Er det noen som husker den koden?
håper
Vimsen sa for siden:
Attedetvar??
~TM~ sa for siden:
Fisk som fiskes i Norge for så å sendes til Kina for foredling og så tilbake igjen forurenser mye mer enn fisk som fiskes og foredles på tilnærmet samme sted. Fisk som sendes f.eks til Kina kalles gjerne langreist fisk.
Kortreist mat brukes om lokale (i mang en forstand) matvarer.
Veronal sa for siden:
~TM~ sa for siden:
Tusen takk, Veronal!
Vimsen sa for siden:
Åh. :flau:
Kaija sa for siden:
Nok en grunn til at jeg skal bruke fiskebutikken i Langesund mye mer. Anbefales for alle grenlendere!
Katinka sa for siden:
Må få meg briller.
Leste langreist fis - hvilken koding?
Mandarin sa for siden:
:haha:
Ler høyt
Mandarin sa for siden:
Ja til kortreist fisk!
Frost sa for siden:
Det oppfordres til å spise fisk framfor kjøtt pga av miljøet. Langreist fisk må jo være like miljøfiendlig som kjøtt? Kanskje det er enda verre?
Det må da gå an å merke kortreist fisk? Mange bevisste forbrukere er sikkert villig til å betale ekstra for dette. Men da må man ha muligheten til å velge. Det valget finnes ikke i dag. Er ikke alle steder i norge som har ferskfisk butikker.
~TM~ sa for siden:
Jeg tror ikke det er like ille. Kjøtt fra klovdyr (storfe, sau, svin) er vel det verste bl.a pga C2O-utslippene? Her er det jo både utslippene fra dyrene, og fra transporten som må regnes med.
Frost sa for siden:
Det er ikke så enkelt når 98 % av frossenfisken er langreist.
Klipp fra www.nrk.no/programmer/tv/fbi/1.1321398
Miljøregnestykket viser at forskjellene er betydelige:
7 ganger så store utslipp av CO₂(karbondioksid)
20 ganger så store utslipp av NOx (nitrogenoksider)
186 ganger så store utslipp av SO₂(svoveldioksid)
Denne koden viser at fisken har vært innom en kinesisk fabrikk før den ble returnert til Norge.
For dem som vil tenke miljøvennlig er det nesten umulig å vite hva som er kortreist torsk og hva som er langreist.
Det finnes ingen krav om at fiskeprodukter skal merkes med reiseveien den har hatt.
FBI har imidlertid fått vite at det på Findus sin 400 grams torskeblokk er trykket en intern kode (CN3700/02372) som viser at produktet har vært innom en kinesisk fabrikk.
En sjekk i 14 butikker i Tromsø og Oslo viste at 98 prosent av torskeblokkene fra Findus var merket med denne CN-koden.
Frost sa for siden:
Det er jo transporten som må regnes med. Og transporten forurenser betydelig. Kinesiske fabrikker er jo heller ikke særlig miljøvennlige.
Frost sa for siden:
De som produserer i Norge bør se det som et markedsføringspoeng og merke varene sine tydelig.
Men det er desverre få fiskematprodusenter i Norge som produserer i stor skala. Er flere år siden de la ned det meste her nord iallefall.
~TM~ sa for siden:
Nei, men fiskens egne utslipp er jo ikke tilstede. Den fraktes dessuten med båt, så det kunne sikkert vært verre.
Jeg leste i høst/vinter en reportasje om at gass fra bl.a kuer er et meget stort miljøproblem fordi vi produserer og spiser så mye kjøtt. ... og når man så får transport og foredling på toppen?
Jeg holder fremdeles en knapp på fisken, selv om den er langreist.
Det beste ville uansett vært god merking av fisk, slik at man lettere kunne velge kortreist.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.