:D
Jeg har arvet to oppskriftshefter fra femtitallet min farmor brukte en gang i tiden. De er fantastiske! Det ene er fra Freia, det andre fra Nidar. Felles for begge er at det er oppskrifter sendt inn av husmødre landet over, og det er fornøyelig lesing.
Freia kan melde:
Dette med et sant billede er jeg litt skeptisk til, bildet av kaken Sprut er ikke akkurat tiltalende. :knegg:
Milly Bergh har sendt inn oppskrift på "negerkake fra Kanada", som passer "for familier med mange uskikkelige barn. De plagede mammaer kan spise den med smør på til sin formiddagskaffe. Ingrediensene kan røres sammen akkurat sånn det passer Dem for tiden og humøret. Kaken vil alltid lykkes, hvis De bare bruker lunken sirup, fyller deigen 3 centimeter høi i lave blikkformer og smører formene rikelig med fjellsmør." Og kakene, de blir svarte som negre. :gal: Nidar kan bare by på Mulatt-kake. Den kan glaseres, hvis man har råd.
Man kan også få oppskrift på blant annet Oslokaken, Kjeltringer, nevnte Sprut, Kinesisk chokoladekake (som ikke sier noe om hvorfor den er kinesisk), Sølvkake og To-kaken.
Det som gjør oppskriftene ekstra spennende, er at de ikke har noen temperatur kakene skal stekes på, siden ovnene på den tiden oftest var drevet av vedfyring, eller bare hadde en varme.
Nå blir søndagene spennende fremover, jeg tror vi må innføre femtiallets te-selskaper igjen. Kanskje jeg skal bake kakene, og legge ut bilder av de ordentlige kakene ved siden av scannede bilder fra heftene.
Fornøyelig!
Jeg har også arvet endel eldgamle kokebøker bla. Mina Thiis, og jeg kan le meg skakk av å lese i dem.
Formiddagsselskap med dine venninder med negerkake og sherry må da være noe?
Bøkene til Hanna Wisnes er også klassikere, hva med kokeboken For Tjenestepiger, For fattige Husmødre, og Husholdningsbog for tarvelige Familier i By og Bygd. Den ligger ute på nett i sin helhet, men jeg finner ikke igjen linken.
Jeg fant Hanna Wisnesboken! Riktignok var det ikke den for tarvelige familier, men vi finner nok noe nyttig for det i Lærebog i de forskjellige Grene af Husholdningen: www.dokpro.uio.no/litteratur/winsnes/frames.htm
Hah, så kult! Ser kakeoppskriftene gode ut da? Du må scanne så vi får se!
Mamma har noen oppskriftsbøker fra tidenes morgen. Felles for alle oppskriftene er at alt ser så brunt og trist ut. En oksegryte, for eksempel, er mørk, dyster, brun og orange, og virkelig ikke tiltalende. Jeg lurer på om det er et norsk fenomen, jeg innbiller meg at amerikansk sekstitallsmat var litt mer fargerik.
Amerikanerne var flinkere til å fargelegge bildene sine, i allefall. :knegg:
Jeg fikk forresten også Len Deightons's Action Cook Book. En skikkelig tounge-in-cheek mannsjåvinistisk sak fra 1965. Den er helt fantastisk!
Og Den Lille Mesterkokken - skikkelig politisk korrekt barnekokebok fra '76, med spennende oppskrifter som hvordan legge ut tørket frukt i mønster som en morsom mann. :knegg:
Egne oppskrifter beregnet på plagede mødre med uskikkelige barn! fantastisk! :lol:
Når man har uskikkelige barn, så er det jo kjempefint at ingrediensene kan blandes etter eget forgodtbefinnende og det blir godt resultat uansett. :nemlig: Her skal det bakes negerkake så får ve se om det blir skikk på unga - og om de ikke skikker seg, så skal jeg trøste meg med et stykke med smør på. :ja: (Kake med smør på? :skeptisk: )
Her er forresten oppskriften på negerkaken:
1/2 kg sirup
1/4 kg sukker
600 gram mel
1 teskje støtte nelliker
1 teskje kanel
1/2 teskje pepper
1/4 l lunken melk
det revene ller fint opskårne skall av to citroner
saften av en halv citron
4 teskjeer Freia Bakepulver.
Som sagt kan den røres sammen akkurat sånn det passer Dem for tiden og humøret. Kaken vil alltid lykkes, hvis De bare bruker lunken sirup, fyller deigen 3 centimeter høi i lave blikkformer i omeletfasong - ikke i de høie smale formkakeformer - smører formene rikelig med fjellsmør og passer på at kaken ikke brenner sig den 11/2 time den skal stå i ovnen. Av denne porsjon får De tre mellemstore kaker.
Temperatur den skal stekes på aner jeg da altså ikke.
Man må forresten ikke så langt bakover i tid for å finne fornøyelig lesestoff. Har arvet flere årganger av Alt Om Mat, fra 70-tallet. Mye fint lesestoff der også, og like mange blasse kjedelige bilder.
Veldig mye fokus på økonomi, rester, spise mat som er rimelig for årstiden osv.
Husker spesielt en reklame - tror det var fra Sivesind Kjøkken - 'En ener i Furu' Den hadde nok slått an i dag.
Jeg har den store kokeboka til Henriette Schönberg Gerken (eller hva hun nå het)
Der har jeg oppskrifter på både ekte og falsk skillepaddesuppe.
Med god fremgangsmåte på hvordan man skal ta livet av skillepadda som skal i den ekte suppa.
Og selvsagt et eget kapitel med sykemat.
Det skal være støtte nelliker i kaka?
Tar man da en blomst og sier til den at den er innmari mislykka som rose betraktet selvom den prøver å ligne, også blir den lei seg og passer i kaka?
Eller er det en vissen en som må støttes opp litt?
Og hvilken farge skal det være? :står klar på kjøkkenet:
:secret: Jeg tror Smilefjes visste det, og at hun bare tullet litt. Håper jeg da. Blomsternellik i kake kunne blitt litt spesielt.
Men takk for tips om nellikspiker for å sprite opp teen litt. :nikker:
Det er selvsagt lov! Ikke alltid greit å avsløre om noen tuller eller ikke. :nikker:
Jeg har endel teer som har nellik i seg allerede, men har aldri tenkt på å slenge noen opp i vanlig te, men det skal testes ut. Søtning i te er jeg ikke så glad i.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.