Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ketogenbarn i bhg


#2

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har ikke erfaring med sånt kosthold på barn eller i barnehage. Men går i ketogent kosthold selv. Jeg vil tro du vil få en betydelig utfordring i å lære bort at én bit ikke er ok, at frukt ikke er sunt osv.


#3

noen sa for siden:

Hvis det er medisinske grunner til at barnet må gå på ketogen diett, bør det vel være mulig å få barnehagen til å følge opp. Slik er det jo med andre barn med behov for diettmat.



#5

Dixie Diner sa for siden:

Sikkert pga. epilepsi. Ketogen kost har ofte veldig god effekt på epilepsi hos barn.


#6

Slettet bruker sa for siden:

Det vil også være en fordel å ha liggende alternative løsninger i fryseren når de andre skal få is og bursdagskake og sånt slik at ditt barn også får være med på festen.


#7

Karamell sa for siden:

Ja, de fleste barnehager har vel frukt+ knekkebrød ca. kl 14.


#8

Eia sa for siden:

Sorry for avsporing, men jeg har hørt at ketogen kost ble brukt først og fremst medisinsk, mot blant annet epilepsi, og at det der ble oppdaget at det også hadde andre effekter, bl. a. vektreduserende sådanne. Vet du noe om dette, Iset?


#9

Dixie Diner sa for siden:

Hvor mye karbohydrater kan hun spise? Nå er jeg ikke helt inni den medisinske "versjonen" men folk på ketogene dietter kan ofte spise litt bær. Kanskje hun kan ha en liten mengde friske bær i en liten boks når de andre har frukt?


#10

Dixie Diner sa for siden:

Det står noe om dette i Bedre uten brød, som er skrevet av legen Wolfgang Lutz. Den ligger desverre nedpakket i kjelleren nå (er litt i flyttemodus) men kanskje Smilefjes vet noe?


#11

Slettet bruker sa for siden:

Jeg bruker det mot vekten ja.
Det som skjer er at insulinet holdes så langt nede at cellene ikke klarer å lagre unna fett. Dermed kan man spise seg gos og mett uten å legge på seg. Neste ting er at det jo er insulinet som gir beskjed om at man er sulten. Hos de som går på ketogent kosthold finnes så og si ikke sultfølelse eller fysing. Dermed spiser vi mindre og går da ned i vekt. Til slutt er det dette med at kroppen liker å forsyne seg av den energien som er lettest tilgjengelig. De fleste mennesker har et lager glukose i leveren sin som er der kroppen henter energi når man trener for eksempel. Først når dette lageret er brukt opp - etter en times tid for mange - begynner man så smått å forbrenne kroppsfett om man greier å trene videre. (Det at dette lageret går tomt er kjent for de fleste som den fasen der man "går tom" og ikke greier å fortsette uansett).

For oss i ketose så er vi i konstant fettforbrenning hele døgnet og går dermed ikke tomme før det er tomt for kroppsfett.

Men ketogent kosthold for å behandle vektproblemer er en helt ekstrem løsning som jeg ikke vil anbefale for noen med mindre de har betydelige problemer og det ikke virker med karborestriktivt kosthold som ikke innebærer ketose. Dette er siste utvei før slankeoperasjonen og noe man ikke hopper på. Dessuten krever det at man kan en hel del om mat og kropp på forhånd. Det er ikke bare å legge seg på 20g karbo per døgn og vente på suksessen for å si det sånn.

Men når man er med ryggen mot veggen og ingen andre utveier finnes er dette en veldig bra siste løsning. Jeg mangler drøyt femti kilo av meg selv nå.


#12

Dixie Diner sa for siden:

Men så finnes det jo mange som ser på det som "Det Rette" for menneskekroppen og føler seg utrolig vel på et slikt kosthold. Jeg kjenner folk som har levd ketogent og tilnærmet ketogent i 10-20 år og har helse som sunne og friske 20-åringer (disse er over 50 år gamle). Mens andre trives med litt mer karbo. Det er ganske individuelt.


#13

Kjøkkenskriveren sa for siden:

Nå, da lærte jeg noe i dag også.


#14

Slettet bruker sa for siden:

Det er helt sant - og jeg er sånn selv. Jeg er bare veldig forsiktig med å anbefale ketogen kost fordi det ikke er så lettvint. Det er mye å lære seg, og gjør man litt feil så ender man gjerne med å legge på seg isteden. Også må man jo spise balansert så man får i seg vitaminer, antioksidanter og allslags godsaker - så jeg pleier å si at det er for spesielt interesserte. De som etter det fremdeles vil prøve pleier å være veldig fornøyde. Med unntak av en kar på jobben som insisterer på å prøve uten å vite noe som helst utover 20g karbo per dag, ikke vil lage noe som helst av mat og nekter å veie maten sin eller noenting. Han spiser 20g karbo per dag fra blomkål og en grillet kylling fra butikken. Han blir neppe slank... Eller energisk eller frisk og opplagt eller noe av de andre gode tingene med ketose.

En annen ting er at insulinet har en effekt med at det hjelper kroppen å holde i gang betennelser. Så ketogen kost kan også ha en effekt på å dempe betennelser som er vanskelige å bli kvitt.


#15

Slettet bruker sa for siden:

Sunn og ikke sunn... Det kommer jo litt an på da. Jeg har aldri hørt at fabrikkprodusert mat, mel eller potet er spesielt sunt for noen verdens ting? Jeg spiser rent kjøtt, fisk eller egg og grønnsaker - det finnes verre matvaner tror jeg.

Men i bringebær er det nesten ikke fruktsukker. Kun 3g per 100g bær. Jeg spiser gjerne noen få bringebær - kanskje hun også kan det? Det meste annet av bær blir for mye bortsett fra multe som ligger på det samme som bringebær, men de er vel for sure for et barn.


#16

Frantzen sa for siden:

Jeg ville vært veldig grundig i min informasjon til personalet - kanskje dette er noe også det medisinske personalet rundt barnet ditt kan bidra med? Jeg antar at når et så lite barn går på ketogen diett så er det under streng oppfølging? Mitt avlasterbarn som går på ketogen diett skal ikke engang bruke annet enn en bestemt tannkremtype, pga sukkerinnhold (nå får han flytende mat gjennom knapp i magen, så der reguleres det av seg selv). Det smilefjes nevner om egen mat i fryseren til bursdagsfester og slikt er et godt tips!
Du skal ihvertfall ikke være redd for å kreve at dette følges nøye opp, det er en selvfølge at barnet ditt ikke skal "utsettes" for feil mat. Dette er jo spesielt viktig dersom det er (noe jeg antar) for å regulere en sykdomstilstand.


#17

Dixie Diner sa for siden:

Det er vel fettet folk får spader av, men der er det i dag så delte meninger selv blandt fagfolk at det ikke er så mange som lenger bastant sier at mettet fett er skadelig. Heldigvis. Som du sier så stusser jeg også over hvor bastante mange er i sine fordommer mot det jeg vil kalle "helt naturlig mat" mens kneipp med prim er helt greit.


#18

Frantzen sa for siden:

Og der ser jeg at du har skrevet mer om det jeg lurte på. :)


#19

Slettet bruker sa for siden:

Iset - jeg er enig. Jeg er ikke redd fett. Men man må jo ikke spise masse fett i ketogent kosthold heller. Nå for tiden ligger jeg på vesentlig mindre fettinntak enn de aller fleste med normalt kosthold vil jeg tro.
Men jeg merker absolutt ingen verdens ting på kolesterol eller blodfett eller noe som helst på vinteren når jeg drikker kremfløte til frokost heller. Det er som du sier - gammeldags med den holdningen til fett.


#20

Slettet bruker sa for siden:

80 % fettinntak?
Hvor i alle dager fikk du det tallet fra? Det er rett og slett rent tull og ikke nødvendig i ketogent kosthold. Jeg spiser minimalt med fett og er aldri ute av ketogen forbrenning.


#21

Slettet bruker sa for siden:

dollypop - du kan jo gi henne nøtter og avocado? det er sunt fett og veldig godt. Og mer proteiner så får hun det hun skal ha til sunne og friske muskler.


#22

Frantzen sa for siden:

Jeg tror nok det er forskjell på medisinsk ketogen diett på et barn, og den slankeorienterte som overvektige velger å følge. Ihvertfall ville jeg vært forsiktig med å mene for mye om akkurat den hvis man ikke har eksplisitt kunnskap om dette.


#23

Slettet bruker sa for siden:

det har du rett i. :lister meg ut:


#24

Slettet bruker sa for siden:

dollypop - jeg mente ikke å irritere deg. Og jeg tror ikke du skal si at det er så enkelt for meg å følge ketogen diett fordi jeg bare kan sprekke også gjør det ikke noe.

Det er en grunn til at jeg har valgt å ikke ta en eneste bitteliten sprekk på noe som helst vis - aldri. Det skjer ikke at jeg smaker en liten smak på en is eller spiser ett eneste eple. Ok? Jeg skjønner hva det er å leve på en streng diett, selvom jeg ikke dør om jeg lar det være.

Og jeg skjønner VELDIG godt at det siste du ser for deg at du klarer nå er om hun skulle hatt en matallergi på noe av det hun tross alt kan spise.

Jeg vet ikke nok om dietten hennes og hva slags forskjeller det er på den og min. Men om det er mange likheter så har jeg etterhvert samlet meg et knippe oppskrifter og ting man kan erstatte standardmaten med som ligner men som ikke inneholder stort av karbohydrater. Si fra hvis jeg kan bidra med noe.

Om konsekvensen av å bryte dietten er ulik så kan man jo uansett ha noen råd hvis det trengs dersom opplegget er noenlunde likt.

Ellers kan man lage brød med soyaprotein. :)


#25

Slettet bruker sa for siden:

Jeg tar forbehold om at dette er den maten jeg spiser og at det kan være andre regler eller hensyn for barn. I og med at dere skal bruke nøtter i bakingen ser det ut som hun får lov til å spise bittelitt karbohydrater da det er litt i nøtter. For voksne er de fleste i ketose om de spiser ned mot 20 gram karbohydrater i døgnet, vet du hva tallet dere er anbefalt å legge dere på er så kan jeg forsøke å tilpasse oppskriftene mine og sende over til deg etterhvert?

Jeg har noen oppskrifter som er grunnoppskrifter, også tilpasser jeg litt etterhvert. Det er typisk pizzabunn, iskrem, rundstykker og brød.

Skal det være mat med sukker bruker jeg sukrin. Det har overhode ingen blodsukkerpåvirkning og er naturlig i motsetning til splenda som jeg ikke ville gitt barn. Dessuten er det likt sukker i smak synes jeg. Splenda, stevia og en del av andre søtemidler smaker grusomt.

Jeg spiser som nevnt mest rent kjøtt, fisk eller egg med mye grønnsaker. Dessuten spiser jeg bringebær, multer og noe jirdbær. Jordbærene blir nok for mye karbohydrater for barnet ditt enda, men resten kan man bruke.

Hun kan bruke soyamelk, men pass på så du får den uten sukker i.
Etterhvert vil hun kunne spise en del typer ost som det ikke er karbohydrater i.

Hvis hun skal ha dessert kan hun kanskje tåle litt bringebær og heller få iskrem ved siden av? Sånn bruker jeg bær - som en smakstilsetning bare.

Det finnes et stort utvalg kakeoppskrifter også, du kan se litt i oppskriftsidene på lavkarbo.no. Bare tell over karbohydratene da noen av oppskriftene er beregnet på lavkarbo mat ikke nødvendigvis ketogen mat.


#26

Slettet bruker sa for siden:

Soyaprotein er protein fra soya. Ja, det er mye proteiner men man bruker ikke store mengden.

Grunnen til at hun ikke skal ha for mye protein er at kroppen begynner å danne karbohydrater av dem om tilgangen blir for stor.



#28

Tonjemor sa for siden:

Nå har jeg ikke lest hele tråden. Men hvis det er en medisinsk grunn til at barnet må gå på diett så er barnehagene flinke til å fulge opp. Min eldste datter har gått på og må gå på lav protein diett hele livet sitt pga en kronisk sykdom. Det er mange utfordringer knyttet til diett, men det meste kan løses. God opplæring av de ansatte er veldig viktig.
Ta gjerne kontakt hvis du ønsker erfaring med diett i barnehage. Jeg har snart 6 års erfaring på det feltet. Både positiv og dessverre negativ erfaring.

Nå har jeg lest litt mer og ser at dere blir fulgt opp via lege og ernæringsfysiolog. Det blir vi også. Min eldste har gått på diett fra hun var 3 uker. Ser at hun har motsatt diett av ditt barn, vi skal ha en svært begrenset mengde proteiner og MYE frukt og grønt.
Jeg blir jo litt nyskjerrig, og spør pent hvorfor hun må gå på diett? Har hun en stoffskiftesykdom?


#29

Eia sa for siden:

Dollypopp: jeg håper og tror det går greit med opplæring av både dere og barnehagepersonalet i dietten, og at hun ikke lider av nøtteallergi :krysse fingre:

Jeg er litt opptatt av dette med ketogen diett og epilepsi fordi min gode venninnes barn har tuberøs sklerose og har som en del av sykdomsforløpet veldig vanskelig epilepsi. Han går periodevis på ketogen diett.

Her fant jeg litt fra Norsk Epilepsiforbunds sider, i en spørsmål-og-svar-side:


#30

teamor sa for siden:

PKU? Masse erfaring her og :)


#31

teamor sa for siden:

Og til HI: med en så alvorlig diett bør det søkes ekstra resurser til bhg.


#32

Tonjemor sa for siden:

Ja det stemmer det.. Nå ble jeg jo supernyskjerrig. Hvordan har du erfaring med PKU?


#33

Tonjemor sa for siden:

Ja enig her, det å barn på streng diett i barnehage krever utrolig mye av personalet. Da er det greit å ha noen tilgjengelig som kan det skikkelig. Jeg har prøvd å lære opp mange personer, men folk tolker ting ulikt. I barnehage er det også gjerne hyppige utskiftninger i personalet, det kan komplisere ting.


#34

teamor sa for siden:

Sendte deg PM jeg ;)


#35

teamor sa for siden:

det er ikke for sent å søke om ekstra resurser, og det sier seg nesten selv at dere burde få det. Ikke en hel assistent altså, men noen timer pr uke som er øremerket tilrettelegging for barnet ditt.


#36

apan sa for siden:

Jeg kan ingenting om dietten, men ut fra erfaring med barnehager ville jeg absolutt tenkt at dere trenger ekstra ressurser. Jeg er fornøyd med barnehagen, men jeg synes alt av spesiell særbehandling nærmest er bare å glemme - det er jo helt håpløst å si hva de skal ha på seg for eksempel, og alt som trenger noe ekstra virker veldig vanskelig.
Jeg kan ikke forstå at det ikke går an å søke om ekstra ressurser nå.


#37

Katta sa for siden:

Det bruker jo å være rimelig greit å få ekstra ressurser med den typen diagnoser? Ikke bruker kommunen å være interessert i alle epikrisene heller, de ønsker seg oftest en legeattest hvor det står på norsk hva problemet er. Og hvor mye oppfølging som kreves. Og den magiske setningen om at det er vanlig at et barn med den diagnosen i den aldersgruppen tildeles assistent. Etterhvert går det vel greiere, men sånne veie-alt-man-spiser og telle proteiner og karbohydrater til hvert måltid-dietter tar tid både å lære seg og å gjennomføre hver dag. Håper dere får plass i en god barnehage med lærevillig personale.


#38

teamor sa for siden:

Men det er ikke det altså. Kanskje for sent til å ha klart til barnehagestart, men slike midler kan søkes gjennom hele året.

Hun trenger ikke bare tilsyn under maten, men sansynligvis også planlegging, tilrettelegging, tilbereding, oppfølging og i det hele tatt - noen som kan være i tett samarbeid med foreldrene.


#39

teamor sa for siden:

Du må bare stå på, for det er desverre sånn i slike tilfeller at det er de barna som har mest ressurssterke foreldre som får det beste tilbudet. De som har foreldre som orker og makter og forstår nok av byråkratiet til å holde ut..

Lykke til!


#40

Spoon sa for siden:

Enig med de andre her, du har helt klart rett til ekstra ressurs for barnet ditt i barnehagen, det skulle bare mangle!

Ellers så er jeg helt sikker på at personalet vil ta dette alvorlig. Jeg har selv jobbet med barn med diett (PKU) i barnehage, og vi ble kurset masse i det. Vi hadde en vernepleier som ekstra ressurs, og hun hadde hovedansvaret for planlegging, veiing, måling og tilbereding.


#41

Tonjemor sa for siden:

Teamor har mange gode innspill her. Enn sånn type diett krever ressursterke foreldre som ikke gir opp. Uansett hvor du henvender deg så vil ikke personer forstå hva du snakker om. Du må alltid regne med å måtte forklare nøye hvordan situasjonen deres er. Min datter har alltid hatt en ekstra ressurs i barnehagen og vi fikk barnehageplass med første prioritering selv om hovedopptaket var over. Vi flyttet til Oslo juli 2003 og søkte da om plass. På mirakuløst hvis så klarte de å finne plass til henne slik at hun begynte i barnehagen i august 03. Vi startet barnehageåret med å kalle inn Senteret for sjelde diagnoser (SSD), helsestasjon, fastlege og PPT i tilfelle vi skulle trenge deres hjelp senere. I tillegg var styrer og avd.ledere på alle avdelingene til stede. En slik diett er noe hele barnehagen må vite om da det har så store konsekvenser hvis noe blir gjort feil.
Og så klart dere har krav på 1.prioritering i barnehage. Dere har da mer behov for barnehage enn mange andre. Både pga av avlastning og pga av at dietten bør tas hand om av kompetente personer mens dere er på jobb/skole.
Vi som foreldre lærte opp personellet selv i utregning og veiing. Barnehagen forstod selv at dette er noe som ville kreve mer enn vanlig og søkte selv om ekstra ressurser. En barnehage er bare fornøyd med å få flere personer å spille på.

Her må du bare stå på for å få hjelp, det er ingenting som kommer gratis. Du må jobbe hardt for å få det du har krav på. Etter 6,5 år har vi enda ikke kommet i mål med alt. Nå holder vi på å søke avlastning, krangler med både Nav om hjelpestønad (dette har dere sannsynligvis krav på dere også) og hjelpemiddelsentralen. Vær OBS på at det er du som sitter på kunnskapen, ikke NAV eller noen andre. Og det er dere som foreldre som må sørge for å få ting gjort.


#42

Tonjemor sa for siden:

Bare ta kontakt hvis du lurer på noe. Jeg sitter oppi mye av dette akkurat nå fordi vi strever litt med SFO og ressurser der.


#43

Tonjemor sa for siden:

Dette er helt hårreisende! Du burde absolutt klage på den behandlingen du har fått. Hva i all verden er det folk kan lire av seg å si?

Når det gjelder vekt så er det store problemer med hjelpemiddelsentralen. Hvertfall i Oslo. Det har vært et vedtak hos Nav sentralt hvor vekter ikke lenger er definert som hjelpemidler, men som behandlingsmidler. Dette gjør at de ikke lenger dekker dette. Vi har flere vekter, vi har en lommevekt som måler i desimal. Denne kan vi ha med oss på tur. Vi hadde to slike men den ene har blitt ødelagt. Hvis denne her konker ut så sliter vi skikkelig. Da må vi eventuellt kjøpe vekt hos Landgraff og Flintab selv. Lommevekten koster 1400 og kjøkkenvekten som vi skal ha koster nesten 6000. Åhh får lyst til å bare grine når jeg tenker på hvor vanskelig systemet skal være for oss som trenger hjelp.


#44

Tonjemor sa for siden:

Godt at du er klar for å ta kampen, man trenger å få andres erfaringer for å få motivasjon nok. Tenker jeg skal krangle litt med hjelpemiddelsentralen selv i morgen jeg. Jeg har egentlig bare lyst til å droppe det, er ikke helt klar for kampen, men kan liksom ikke det heller.


#45

oddrun74 sa for siden:

Hei. Jeg ha nettopp fått denne diagnosen på min sønn etter 2 år med masing på leger. Lurer litt på hvordan det går med ditt barn etter start på diett og med barnehage. Vi skal på opplæring neste uke. Er veldig spent.


#46

3barnsmor sa for siden:

Hei!ser dette innlegget er gammelt men prøver å skrive her. Ser at to av dere har barn med ketogen diett. Datteren min har vært under utredning siden hun var 4mnd og er nå 16mnd. De har trodd henne har cp men nå mener de hun kan ha glut1deficiency syndrom.hun har for lavt sukker i benmargsprøven og nå tester de genet. Hadde vært fint å snakke med andre som har barn med denne sykdommen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.