Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er den perfekte ukesmeny for en barnehage?

#1

turi sa for siden:

Mange mener at det er for dårlig kost i barnehagen.

Hva mener du kan være en perfekt ukesmeny, gitt at barna får 3 måltider pr dag. Og hvor mye hadde du vært villig til å betale for denne menyen?

Der jeg jobber hører vi foreldre som mener at vi har for ofte kaker, ikke grovt nok brød, skulle gjerne hatt flere måltider med varm-mat. Men det kommer ikke så veldig mange forslag til hva vi kan gjøre med budsjettet vi har.

Nå ønsker jeg inspirasjon!!! Og også gjerne til bål/ovn-i-lavvo-mat!!


#2

Hyacinth sa for siden:

Nå får ikke mitt barn noe som helst i barnehagen, utover frukt og melk.

Men jeg hadde vært såre fornøyd dersom barnehagen hadde gjort noe av dette:

-servert brødmåltider med skikkelig brød, ikke kvasigrovt kjøpebrød. Og servert det samme med rene kjøtt- og fiskeprodukter, samt masse grønnsaker
-generelt sett mer grønnsaker, frukt og bær
-fokus på matglede og å være kreativ i maten, uten at det går på bekostning av det sunne. Eks fruktspyd, grønnsaker og dip, smoothie etc, hva vet jeg..
-varmmat hver dag. Ungene skulle være med å lage. Mer FISK! Eks laks i ovn etc. Rene kjøttprodukter. Mye grønnsaker. Linser og bønner. Laget små tapasbord, kanskje, med ulike sunne småretter.
-Kanskje en kokk i barnehagen? Det er en ideell verden vi snakker om, sant? En eller flere personer som kan bruke tid på dette. Sunn mat på en innbydende måte. Lære unger å bli glad i god og sunn mat.

Hm, det var det jeg kunne komme på i farten.


#3

Hyacinth sa for siden:

Siden du nevner lavvo, så er wok ideell turmat. Konge å steke på bål.


#4

Veronal sa for siden:

I vår barnehage har de turdag 1 dag i uken hvor de ganske ofte lager mat når de er på tur. I tillegg har de varm lunsj på fredager, baker brød noen ganger (aner ikke hvor ofte) og lager bursdagslunsjer selv (egen bursdagsmeny).

Jeg er ikke forkjemper av varm lunsj hver dag og er strålende fornøyd med dette.


#5

Nessie sa for siden:

Variasjon er litt viktig for meg.

Hos oss får de alle måltidene i barnehagen. De har varm mat ca en dag i uka, og kan det være grønnsakssuppe, fiskeboller i hvit saus, fiskekaker i (hjemmebakte) grove hamburgerbrød, pølse, grøt etc.

Ellers er det brødmåltid eller frokostblanding med melk/yoghurt. Frukt og grønt daglig.

Hannah er en del av en "utegruppe", og de lager veldig bra mat ute synes jeg. Kostholdfoksuet i barnehagen har blitt mye bedre det siste året, og jeg har ingenting å utsette på barnehagen. Det er slutt på bollebaking, saft, kaker og litt vel mye "kos".


#6

Hyacinth sa for siden:

Men hva er grunnen til at mange barnehager har varmmat bestående av en av følgende retter:

-fiskeboller i hvit saus
-spaghetti med kjøttsaus
-pølser
-risengrøt
-pizza
-tomatsuppe

Hvorfor lager de ikke noe annerledes? Skal vedde på at en del barn spiser sånn mat hjemme også. Hvorfor ikke bruke mer rene råvarer (man trenger jo ikke så mye!) og la barna bli kjent med nye smaker?


#7

Nessie sa for siden:

Det meste handler vel om økonomi og tid. Det er ingen ekstra ansatt i barnehagen som tar av seg matlaging. Hos oss får vi 10 kr pr dag fra foreldre i "matpenger", det dekker vel knapt frukta? Jeg synes grønnsakssuppe, fiskeboller og slike ting er ok. Hos oss er det ikke ofte pizza og pasta. Men de har havregrynsgrøt flere dager i uka som frokost.


#8

Bokormen sa for siden:

I minsten sin barnehage har de varmmat en dag hver uke. De rullerer mellom suppe, fisk og kjøtt - i mange varianter. Alt lages fra bunnen av, og barna spiser som regel veldig godt i følge personalet. :nikker:


#9

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er vel sånn det blir. Jeg skulle ønske (i en ideell verden) at de fantes kokker i barnehagen. Gjerne sånne kule mannlige kokker (a la han der i Foreldre og barn, f.eks.) som ivrer for å lage bra mat til barn. Noe a la det der Jamie-konseptet. :)


#10

Veronal sa for siden:

Vi har en utdannet kokk i barnehagen vår. :stolt:


#11

Isolde sa for siden:

I A sin barnehage er de kjempeflinke. De har hatt hjemmelagede fiskepinner, hemmelaget fiskegrateng, tikka masala, tapas, pinnekjøtt, bacalao. I dag hadde i Lapskaus. Neste mnd står både pizza og hamburger på plakaten og det er helt greit.

Men barnahagen har bare varm mat 1 gang i uken. Så de har kansje litt mer tid fordi det er opplegget for barna akkurat denne dagen.


#12

Hyacinth sa for siden:

Da håper jeg at denne kokken går foran med et godt eksempel i forhold til andre barnehager og serverer massevis av fersk fisk, rent kjøtt, bønner, linser og delikat tilberedte grønnsaker! :D


#13

Veronal sa for siden:

Jada, upåklagelige retter. Dessuten er det team work - dvs. unger har kjøkkentjeneste - kutter grønnsaker osv. Dermed inngå det som en del av det pedagogiske opplegget og er ikke bare noe som krever ressurser av barnehagen.


#14

Hyacinth sa for siden:

Ja, jeg fatter bare ikke at ikke flere barnehager lar ungene være med på sånt! Guttungen min får være med av og til han, altså, men ikke på den måten jeg skulle ønske at opplegget var.


#15

Fadese sa for siden:

Jeg er stort sett fornøyd med "vår" ordning:
Frokost: Barna velger mellom hjemmebakt brød (ordnes av trivselsettellerannet) og pålegg eller müsli. Et par dager i uka ordner de havregrøt.

Formiddagsmat: To dager i uka har de varm formiddagsmat. Én av disse dagene er det fiskemat (blandingsprodukter, men GODE blandingsprodukter. Den andre kan det være suppe, kylling, pølser (turukene) eller annet. Når de ikke har varmmat, har de brød og pålegg.

Fruktmåltid: Jeg skulle ønske det kunne vært smøremåltid eller noe som metter litt mer til dette måltidet, men jeg har ikke gjort noe med det. Det går litt lang tid fra formiddagsmat til middag, synes jeg.

Dette betaler vi kommunens sats for kostpenger for. Er det 250 kroner i måneden, tro? De reelle utgiftene pr barn er en del høyere, men barnehagens økonomi er så god at de ikke behøver øke kostpengene.


#16

DM sa for siden:

Jeg tror vi betaler 300 i matpenger i barnehagen. Da får de grøt om morgenen dersom de kommer før klokken ni. Og så får de varm lunch, og frukt. Lunchen er ofte vegetarlasagne, vegetarpizza med grov speltbunn (begge deler med masse grønnsaker og ost), lapskaus, grønnsakssuppe og en dag baker de rundtstykkker.


#17

gajamor sa for siden:

-Noen brødmåltider kan suppleres/erstattes med havregrøt. Da sparer man en del penger, og det er veldig bra næring for ungene. Sett gjerne frem litt smør, slik at det ikke blir slankekost for pipestilkene.

-Fisk bør det være mulig å få tak i billig. Litt fisk, rotgrønnsaker og fett i aluminiumsfolie er rask og sunn utemat.

  • First Price kyllingfilet er god og billig. Coop har noen digre poser med frosne wok-mix-grønnsaker som er merkelig billige. Skjær alt i tynne strimler og få tak i en wok, så har du et bålmåltid til.

-Mange unger liker grove knekkebrød. Det kan ihvertfall være et supplement til brødet.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.