Jeg er hemmafru og titter innimellom på Rachael Ray som lager mat på TVN. I dag var det snakk om fantastiske crock pot, som visstnok brukes til såkalt slow cooking.
Noen som har erfaring med en slik en? Er det å få kjøpt i Norge? Man skal visstnok kunne hive ting i gryta 4-12 timer før maten skal spises, reise på jobb og få nydelig mørt kjøtt når man kommer hjem. Jeg blir litt skeptisk og litt nysgjerrig.
Det stemmer det. Man kan smekke oppi en stek, poteter, løk, gulrøtter, krydder og litt vann. Sette den på før man går på jobb og så kommer du hjem til ferdig middag. Jeg personlig liker ikke å gå fra ting som står på på denne måten, uten tilsyn. Men, jeg har laget masse god mat i min Crock-pot opp gjennom årene. Har ikke brukt min siden vi flyttet fra Amerika.
En annen favoritt i vår vennegjeng var: Små (svenskelignende) kjøttboller, et glass Grape Jelly (fåes vel ikke i Norge), og masse ketchup. La de stå i crock-poten i noen timer. Herlig fingermat!
Jeg har sett at noen av sjappene på Grønland selger sånne elektriske crock pots (likner litt på riskokere), men jeg aner ingenting om kvaliteten på dem. De er av merker jeg aldri har hørt om.
Men du kan jo gjøre det samme i stekeovnen, med jerngryter med lokk. Det er det som er de originale slow cookers, ikke de elektriske. Det er en moderne oppfinnelse. Jeg tør aldri å gå fra slike ting, og ville nok ikke gått i fra en sånn her heller.
Men jeg lagde en pot roast på "gamlemåten" i helga, jeg slang en svinestek, grønnsaker, portvin og litt buljong i ei jerngryte, satte på tett lokk og i ovnen på 165 grader i 4-5 timer på søndag. Det ble megagodt.
Greia er at man skal ha en gryte som holder godt på varmen rundt hele, jerngryter er geniale sånn, ikke at det bare skal være varme under i fra.
:nikker: jeg ønsker meg egentlig en sånn, men innser at så lenge jeg har en jerngryte og ikke så veldig stor plass så kommer sambo aldri til å gå med på en diger leirgrytesak i tillegg. :knegg:
Jeg har både leirhryte og jerngryte så da ville en slik Crock pot egentlig være overflødig. Jeg skal jammen prøve meg på langtidssteking i påsken altså. Det er jo egentlig en veldig lettvint måte å lage middag på.
Veldig lettvint de dagene man har mulighet til å vente i timesvis mellom matlagingen og spisinga. For oss betyr det stort sett at det må skje på helg eller andre fridager.
Vi lager mye mat ute sommerhalvåret, og jeg ser for meg at det vil føles tryggere å sette en slik dings ute på glassbordet på terrassen noen timer, enn å bruke stekeovnen. Jeg er også sånn som deg glitter, som ikke er glad i å forlate huset med stekeovnen på. Vi har både leirgryte og jerngryte, så litt slow cooking skal vi nok fikse hvis vi får ånden over oss.
Hun ene på TV-showet brukte faktisk pose oppi crock poten, og bare løftet posen ut når det var ferdig. Finurlige greier.
Aner ikke noe om denne potta.
Prinsippet bak slow-coocking er at man lager mat med en stabil temperatur... det er mest sannsynlig det som gjør at denne potta er noe annet enn en vanlig kjele.
Et tips er, om dere vil lage mat på denne måten, å ikke gå over hundre grader.
det suverent beste er å steke på den eksakte temperaturen dere vil at maten skal opp på, til den er på den temperaturen.
For eksempel, om du skal ha en biff av indrefilèt opp i 57 grader(noe som er perfekt, etter min smak) så steker man biffen på denne temperaturen, til kjernetemperaturen er den samme. Da må kjøttet selvfølgelig forsegles først, men det tar 2 minutter å få gjort.
Prinsippet bak det er at maten ikke taper fuktighet. Vann fordamper som kjent på temperaturer over 100 grader celsius, dermed gjelder det å holde temperaturen under det.
Kan vel legge til, at om man steker kjøtt på denne måten er det en god ide å smelte smør, med hvitløk og rosmarin, pepper og salt,(saltmengde kommer an på smøret/smak) og helle det over/rundt biffene før det går inn i ovnen.
So That.
vær så god, men husk at de fleste vanlige ovner ikke er så stabile. så på vanlige ovner, kan dere safe på noe dere tror er ca 5-10 grader over ønsket kjernetemperatur, og steke (med steketermometer!!!!!!) til ønsket temp.
Ikke dropp smøret, forresten, for all del. Selv om det høres utrolig usunt ut, så er det sikkert ikke så ofte dere gjør dette. Og fett er smaksbærer nr 1, så det frakter smaken av kryddere og lignende fantastisk bra.
det er derfor, om dere bruker f. eks safran, som er psykt dyrt, er det lurt å frese det i smør før dere bruker det. Det vil kutte mengdebehovet(dermed også kostnaden) betraktelig;)
Jeg innser at jeg har sett for mange amerikanske dopfilmer, for jeg leser stadig "crack" og "pot" i overskriften og skal herved rusle ut av tråden igjen, da jeg ikke har noe konstruktivt å komme med. :knegg:
Hvordan er det med bakteriedannelse når man steker på så lav temepratur over lang tid? Jeg ser at crock pots har ca 70 grader som laveste temperatur, og 79-90 som høyeste.
Mange som ville mene det er farlig.
Mattilsynet krever jo at mat under oppvarming skal varmes opp til 60 grader i løpet av 2 timer.
Jeg velger nå å ta den risikoen.
"Mat er en risk, uansett. Kroppen er en fornøyelsesplass, ikke et tempel, hvorfor ikke nyte den mens man kan?"
-Anthony Bourdain
Joda, jeg kan også ta risker, men jeg er skeptisk til det med mat spesielt på vegne av barn. Det kan godt være at dette ikke innebærer noe fare altså, jeg vet for lite om det i og med at det aldri har vært en problemstilling.
Kommer an på råvaren, og landet. Jeg ville ikke laget f. eks brasiliansk kjøtt på denne måten, jeg liker å leve med en fungerende mage.
I storfekjøtt er jo det meste av utøyet i overflaten, så det går nok bra. Men om maten i seg selv er barnevennlig, det er jo en helt annen sak. Personlig ser jeg på dette som en middag man tar når de små har lallet;)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.