Pinnekjøtt er veldig godt, men jeg har bare laget det tre-fire ganger selv og har ikke noen sterke tradisjoner eller preferanser når det gjelder røkt/ikke røkt, hvor kjøttet skal komme fra osv. Det eneste jeg er sikker på er at jeg foretrekker å brune kjøttet litt i stekeovnen på slutten, og at skikkelig god kålrabistappe er viktig. :)
Er det stor forskjell på selve kjøttet? Jeg så en annonse igår med Lofotlam, det kostet nesten 200 pr kg. Er ikke dette ganske mye dyrere enn f.eks. Gilde? Er det stor forskjell på kjøttet, sånn at det er verd pengene? (Mesteparten er jo bein uansett, liksom.) ;)
Jeg skal lage pinnekjøtt til 10-12 personer en dag i jula, og tar også gjerne imot råd om hvor mye kjøtt jeg bør beregne.
Dessverre er jeg blitt vant til pinnekjøtt som er laget av kjøtt fra spesielt utvalgte ungsøyer som har gått på fjellbeite hele sommeren, og som er tørket på stabburet. De ynkelige små bitene av lam man får i butikken blir ikke det samme mer. Men prisen på skikkelig godt pinnekjøtt er jo ekstrem.
Eg hadde satsa på kjøt frå ein av dei "vanlege" leverandørane som normalt ligg på ca 100 kr kg. Du kan vere heldig eller uheldig med partiet uansett kva for leverandør du brukar, men eg har alltid vore nøgd med kjøtet frå "kjedene".
Det var akkurat sånne ting jeg tenkte på. :nemlig: Husker vi pleide å spise pinnekjøtt hos noen vestlendinger som hadde fått det hjemmefra, det var helt fantastisk godt. Men nå har jeg ikke tilgang på spesielt utvalgte ungsøyer, og må ta til takke med det som fins i vanlige butikker her... :)
Altså.... for to år siden kjøpte jeg pinnekjøtt fra Baunen i Bergen. 200 kroner kiloen. Jada, det smakte godt. Men ikke bedre enn noe annet jeg har spist.
Jeg smaker forskjell på kjedekjøttet og det aldeles rørende gode pinnekjøttet fra villsauen på Lygra. :rørt: De har også nydelig utegangarpinnejkøtt på slakterbutikken min på Adamstuen.
Det er sikkert greit å bruke kjedekjøtt til en diiiiger middag, så du ikke blakker deg helt, og heller spare pengene til en mindre middag. Sats på mye kremfløte til kålrotstappen og gode poteter:) Og en god akevitt!
Takk for svar, alle sammen. Tror nok at jeg satser på kjøtt fra en av kjedene da, siden vi er så mange. Så får vi heller ta feinschmecker-varianten en gang vi er bare noen få. :)
Og ja: Jeg har ganske mye fløte i kålrabistappen, og den pleier å være utrolig god.