Jeg synes de fleste tomater i butikken smaker så godt som ingenting. Jeg husker i barndommen da mamma, søsteren min og jeg hentet tomater hos den lokale tomatgartneren. Lukta i drivhuset, de store mengdene med tomat som vi tok med oss hjem i sesongen. Tomatene som lå i skåler på bordet og smakte sommer og sol - og tomat. Nå smaker tomatene ingenting.
Vi vil ha billige matvarer, og vi klager over prisene selv om vi bruker bare i overkant av 10% av lønna vår på mat. Vi må jobbe 115 minutter for å fylle en ukes handlekorv (jeg tror det var i Mat & Helse jeg leste dette).
For to dager siden handlet jeg på Mega, og fant piccolotomater merket "Nyhet! Ekstra søt smak.". Jeg kjøpte dem, de var nesten dobbelt så dyre som andre tomater pr. kilo. De smakte tomat! Sånn som tomatene smakte da jeg var liten. O jubel! O lykke!
Det er tragisk, tragisk, tragisk at det betegnes som en nyhet at maten smaker det maten skal smake. Hvorfor kjøper de fleste tomater som ikke smaker noe? Er vi så ufattelig gniene at vi ønsker oss mat uten smak for at det skal bli billig nok?
Hva gjør FP'erne - kjøper dere vanlige tomater og er happy med at de smaker mest vann, eller legger dere litt penger i gode tomater?
Vanlige tomater smaker ikke godt, nei. Det kjøper jeg sjelden. Kjøper alltid de som ser best ut. Ellers blir det jo ikke spist, og da blir det ihvertfall dyrt.
Om sommeren dyrker vi minitomater selv, og gomler dem i oss rett fra busken. Om vinteren kjøper vi så godt som bare økologiske minitomater, de smaker best. Så ja, vi betaler nok for smak.
Jeg kjøper så godt som bare cherrytomater, som jeg syns smaker litt mer tomat enn ingenting. De funker som hverdagstomater, men ikke rent sjelden kjøper jeg også sånne dyre minitomater som virkelig smaker noe. Så ja, jeg er villig til å betale ekstra.
Jeg betaler ekstra fordi jeg er glad i god mat, ikke fordi jeg syns det er greit at billig mat ikke smaker noe. Jeg syns det er et dårlig tegn for samfunnet at folk putter i seg dårlig mat bare fordi det er så billig, det forringer matvarene våre.
Jeg kjøper aldri de billigste tomatene. Betaler gladelig mer for å få tomater med smak. Når det kommer til mat er jeg aldri gjerrig, jeg vil ha mat med god smak.
Aldri kjøpe tomater til under hundre kroner kiloen. Jeg er veldig glad i tomater og kjøper de dyre med god samvittighet. De billige er så kjipe at da er jeg heller uten.
FP er nok ikke representativt. Det er jo klart flest (eller mest i kilo, i det minste) vanlige tomater i butikkene, ergo må det være størst marked for slike. Det er årevis siden jeg sluttet å kjøpe "vanlige" tomater. Jeg er mer enn villig til å bruke penger på gode og "rene" råvarer fremfor dårlige. Jeg burde ha forutsett at folk som frekventerer FP er opptatt av matkvalitet, og ikke bare kvantitet, men dette var massivt.
Den statisktisk ikke-holdbare konklusjonen er at ikke-FP'ere generelt sett kjøper mat av dårligere kvalitet enn FP'ere. Noen må jo kjøpe de kjipe tomatene, mener jeg.
Om sommeren og høsten har vi egendyrkede tomater i alle fasonger og farger. De er kjempe gode og vi har flere busker for hvert år som går. Ellers kjøper jeg de dyre i butikken med god samvittighet. Jeg husker ikke hva tomatene heter, men elsker de som kommer i en gjenomsiktig trekantet eske. De er litt avlange og smaker utrolig godt.
Åh så enig jeg er! Tomatene smaker vann! I Italia smakte de smågodt! Jeg elsker tomater og velger seriøst smaksbomberike tomater fremfor snop om jeg kan, de er så gode!
Akkurat når det gjelder frukt og grønt så betaler jeg oftest litt mer for de gode varene, fordi vi spiser endel av det og jeg vil ha mat som SMAKER. Velger ofte økologisk siden det smaker bedre. Mannen driter i sånt desverre og kjøper alltid det billigste.
Jeg skal dyrke tomater selv i sommer. I hagen min. :rørt:
Jeg betaler for smak.
Økologiske tomater smaker tomater.
Det samme gjelder faktisk for det meste jeg har smakt av økologisk mat, så her går det i økologisk så ofte vi har råd til det.
(Det er no' skiiit at økologisk skal være dyrere. :mumle: Heldigvis har vi Coop-medlemskort, så vi får 15 % rabatt på økologisk frukt og grønt - da bir det faktisk ikke s galt summa summarum.)
Jeg kjøper ikke de vanlige, smakløse tomatene. Men jeg kjøper alltid de bittesmå når jeg finner dem. Heter de perletomater, tro? :gruble: Nåja, ekstra røde og fristende (og dyre) tomater får ofte bli med hjem. Jeg er ikke like kresen på alle grønnsaker, men tomater som smaker vann er ikke godt.
Det er lenge sidan eg kjøpte dei billigaste tomatane, sjølv om budsjettet vårt er lovlig stramt. Eg synes utvalet har blitt mykje betre dei siste åra, eg kan ikkje hugsa at (butikk)tomatane eg åt i barndommen var spesielt smaksrike?
Jeg betaler for smak. Men jeg blir allikevel litt oppgitt over at det faktisk finnes noe på markedet som hete "smakstomater". Det gjør at det er greit at vanlige tomater ikke smaker noe, for det fins jo noe annet som heter smak. :rolleyes:
Det med en ukes mat for 115 minutter er kanskje fordelt per person? Så hvis man tjener 250 per time så handler man for rundt 500 per uke per person eller noe? :gruble:
Det ble kanskje litt mye igjen etter det budsjettet jeg har.
Hvis vi ukeshandler betaler vi vel rundt 1500,- kroner om vi virkelig begrenser oss og går etter et relativt stramt budsjett. Greit nok at mannen har ei super timelønn, men 750 kroner timen har han desverre ikke. :knegg:
Betaler mer enn gjerne ekstra for god mat.
Og tomater er en av de tingene som man virkelig smaker forskjell på i forhold til pris.
Her i huset er det 2 av 4 som elsker tomat, og det er lille prinsen og meg.
Vi bare går å gleder oss til å slafse i oss hundrevis av tomater i sommer i Italia.
Om sommeren som dyrker jeg tomater i hagen, men resten av året kjøper jeg klasetomater eller små plommetomater, men jeg lukter altid på tomatene før jeg kjøper dem, de må lukte godt av tomat
Jeg husker ikke helt hvor jeg tok det fra, jeg mener det var lederen i siste(?) Mat og Helse, som refererte til en rapport. Jeg tror det stemmer. Iset - du holder sikkert det bladet, kan du ikke sjekke?
Her skorter det på innsatsen din, tror jeg. 115 minutter er så godt som 2 timer. La meg anta at dere bare handler til 2 stk (anslag til sikker side). Det betyr at dere spiser for 750 kr. hver i uka. Trekk fra litt siden ungene også spiser litt, si 600 kr pr voksen. En timelønn på i underkant av 300 kr er altså tilstrekkelig til å oppfylle påstanden. Antagelig spiser ungene for mer og dere for mindre, da blir timelønna som kreves lavere. Si 250 kr. Det er maaaaaaange i dette landet som tjener mer eller mye mer enn 250 kr/time. Og det er mange som tjener mindre. Men vi snakker gjennomsnitt av befolkningen her. Jeg kan ikke se at det er noe som helst usannsynlig i påstanden om 115 minutters jobb pr ukes-handling pr gjennomsnittsnordmann.
Det var litt uspesifikt om det gjaldt for de man forsørger også, og dessuten var det begrenset til Oslo. Men igjen; jeg ser ikke at det er usannsynlig i det hele tatt.
Jeg kjøper "ordentlige tomater" selv om det koster mer. Alle mulige andre varianter enn de fargeløse smaksløse i løs vekt. Cherrytomater, smakstomater, solskinnstomater osv. Prøver litt forskjellig hver gang.
Jeg liker ikke tomater. Mulig det er fordi jeg ikke har smakt "skikkelige" tomater? Cherrytomater går, men vanlige tomater klarer jeg rett og slett ikke smaken på.
Begge deler. Liker vanlig tomat, men kjøper også andre. Klasetomater og plommetomater. Cherrytomater om vi skal ha "gresk salat" e.l. Bifftomat er best oppå brødskiva og på hamburger. Kjøper ellers gul paprika fordi den er bedre, og vi velger soppen vi liker best. Når jeg tenker etter så handler vi nok generelt det vi liker best, og foretrekker klart Meny og lignende butikker, i forhold til utvalget. Men ser at vi burde kanskje vurdere rimeligere alternativ av og til. :rolleyes: Pengene løper ut.
Forsøker alltid å finne tomater som smaker tomat. Kjøper gjerne klasetomater til trippel pris dersom nødvendig. Kan heller la vær å spise tomater dersom de ikke smaker.
Jeg betaler også gledelig, men studentlommeboka mi er gjerrig for tiden så det er kun når jeg skal unne meg litt ekstra.
Vet dere hva jeg så her på IcaMaxi en dag? En voksen mann som åpnet en pakke med en eller annen form av "luksustomater i klase" og la de i en pose slik at de så ut som løsvekt. Makan. :skuffet:
Jeg skulle gjerne kjøpt alle mulige gode tomater, men er man student så er man student. Kjøper oftest de vanlige, innimellom cherry-tomater. Aller mest prøver vi å kjøpe grønnsaker og frukt i sesong, slik at vi spiser mest tomat når de rimelige også smaker OK.
Eg kjøpe stort sett cherry eller dulcita. Så ja, eg betale for smak. Men om vi skal ha taco eller noko slikt kjøpe eg vanlige i lausvekt.
Og med det samme vi er inne på det kan vi godt snakke om hermetiske tomatar. Eg har nemlig funne nokre kjempegode som dei selge hos Meny blant anna. Dei smake Italia. Og akkurat no huske eg ikkje merket. :sparke:
Betaler for smak selvsagt. Vet jo at ikke alle tenker slik, men for oss er det bedre å spise litt færre tomater med smak, enn å kaste uspiste smakløse tomater. Dessuten,- ssammenlign kiloprisen på "dyre" tomater med f.eks sjokolade og godteri,- da er de kanskje ikke så ille like vel. Og mye sunnere:)
Ja, det sier jo litt om de andre tomatene når disse merkes med "smakstomater". Jeg betaler gjerne ekstra for gode tomater, og skjønner egentlig ikke hvorfor de selger de smakløse som bare smaker vann.
:eek: Jeg burde kanskje slutte å la meg overraske av hva folk får seg til å gjøre, men vettuhva!
Sånne cherrytomater på boks er gode! :nam: Ellers synes jeg hermetiske tomater stort sett smaker mer enn ferske, og de er vel stort sett produsert i Italia eller i nærheten.
Tomater skal lukte og smake sånn som de bestefar dyrket i drivhuset sitt hver sommer. Masse lukt og smak av sol og god tid. :nemlig:
Vi prioriterer god mat og kjøper det vi har lyst på uten at vi tenker noe særlig på prisen. Så hos oss blir det mest sånne bittesmå perletomater, datterino- eller dulcita-tomater. Geniale å legge i matboksen til sønnen også, sammen med snacksagurker, da får han i seg litt grønnsaker til lunsjen.
Vi kjøper aldri de "vanlige" tomatene og kjøper som oftest cherrytomater eller andre smakstomater. Storebror og jeg småspieser tomater dersom vi har det liggende. Nesten som smågodt det! Økologiske foretrekkes dersom de er bra.
Vi er generelt sett lite "økonomiske" når det gjelder mat, og betaler gladelig mer for å få bedre kvalitet.
På Meny kjøpte jeg en gang (av alle ting) duehjertetomater til 60 kroner pakka, viste det seg - det gir en kilospris på 240 kroner. :skremt: Det har ikke gjentatt seg. Jeg er vanligvis ikke gnien i tomatveien, men der går grensa.
Storebror elsker cherrytomater (ja, de smakløse) Han kan glatt sette til livs en kurv på en helg - vi har derfor nesten alltid cherrytomater. Personlig foretrekker jeg små, smakfulle tomater som koster mer.
Ja, jeg betaler gjerne litt for tomater som smaker noe. Men jeg sliter litt med kvalitet vs pris når jeg handler, det matregnskapet vårt ser ikke pent ut alltid.
Samme her. Eldste spiser det som om det skulle vært smågodt, hun er helt vill etter dem. Det i en skål, sammen med fetaost og oliven, og hun er overlykkelig. :knegg:
Jeg kjøper aldri de vasne tomatene i løsvekt. Tomater skal smake og lukte godt, og jeg betaler for skikkelige tomater. Det er nemlig skikkelige tomater eller ingen tomater.
Og så skal vel tomater heller aldri ligge i kjøleskapet? Har vært hos mange som har dem liggende der, men jeg synes de mister nesten all smaken når de er iskalde. Jeg elsker både frukt og sjokolade som ligger kaldt, men akkurat bananer og tomater har jeg ALDRI i kjøleskapet altså.
Noen som har smakt de villtomatene ICA har?
Brett med små tomater assortert i både grønt, gult, rødt, orange, stripete og you name it.
DET må være de beste tomatene jeg har smakt fra av vanlig dagligvarebutikk.
Villtomatene er knallgode, ja. Ellers kjøper vi perletomater/ cherrytomater. Vanlige tomater går til nød dersom de skal stekes. Vi kjøper aldri løsvekt.
Vår handlekurv for uka jobber vi nok adskillig mer enn rett under to timer for. Uansett hvordan vi regner timelønn, skal det betales skatt av lønna også. Vi er fem, og ukehandler for 2500 kroner sånn omtrent, hvis jeg regner med supplering av melk, brød og bleier.
Men de matvarene du nevner skal heller ikke ligge i kjøleskapet. Tomater blir melne, agurker vonde og bananer brune. Tomat og agurk har det best svalt, men ikke oppbevar dem sammen. Da dreper de hverandre.
Samme her. Men så er vi ganske bevisste på hva slags varer vi kjøper.
Hver gang jeg er i Polen så kjøper jeg tomater på markedet og spiser dem som om de skulle være epler. Fantastisk gode! Jeg har klaget over norske tomater så lenge jeg kan huske. For bare ca 10 år siden så hadde vi nesten ingen alternativ til de vanlige smakløse tomatene, så kanskje vi skal være glad for at det nå i hvert fall finnes alternativ selv om det ofte er dyrt.
Vanlig løsvekttomater smaker ikke godt, så hvis det ikke er annet alternativ kjøper jeg ikke tomat.
De små Perletomatene de har på Maxi/ICA er kjempegode, og jeg kjøper dem uten å se på prisen.
Nesten alt av frukt og grønt har mistet smak, syns jeg. Leste noe om at det er fordi alt dyrkes frem for fort.
Men det er stort sett bare Tomater jeg vil betale mer for. Når det gjelder andre varer er jeg mer bevisst på pris.
Jeg er imponert over at alle andre enn meg a) har et forhold til hva ulike tomattyper koster og b) har et aktivt tomatvalg.
Jeg titter på hva som ser godt ut og putter det i handlevognen. Check. :flau:
Nå skal det sies at jeg sjelden bruker tomat til annet enn tomatsaus, i hvert fall nå på vinteren. Kanskje jeg skal cherrypicke tomatene heretter. :Pun intended:
Agurkene liker jeg best fra kjøleskapet men det er en smakssak. All frukt unntatt bananer har jeg i kjøleskapet, da smaker de best synes jeg. Men tomater og bananer har jeg aldri i kjøleskapet. Ikke avokado heller.
Jeg blir nesten alltid skuffet over perletomater. De smaker jo nesten ikke noe, eller har jeg vært uheldig? De tomatene jeg liker best er cherrytomater i klase, altså med hams og stilk på. De skal ikke være for bløte, men passelige og mørkeoransje. Og romtempererte, selvsagt.
Er ikke cherrytomater de minste? Bortsett fra perletomater, kanskje. Jeg mener ikke de som ligger som små baller i en kurv, men de klase-greiene. Ikke klasetomater altså, men mindre. :undrer:
Du må ha vært uheldig, mine har alltid smakt mye.
Snacktomater kalles de ofte de du snakker om, de er kjempegode ja. Men perletomatene er enda bedre. :nam: Men de må ikke være for store.
Åh og så kjøpte jeg to bifftomater samt et par plommetomater i dag, som jeg egentlig skulle ha til middagen i morgen. Meeen så måtte jeg bare prøvesmake litt, og plutselig så var det tomt gitt. :flau:
Min andre halvdel har heldigvis (!!!!!!) ein kamerat som har stoooort gartneri med tomatar og agurk i. Der får vi store mengder fantastiske tomater (og agurker) til veldig ok pris.