Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Er Nikon d70 bra nok for mine vakreste?

#1

Wix sa for siden:

Vi har Nikon d70 som familiekamera, og tar mye bilder med det. Er ganske fornøyd med bildene, men når jeg feks så Elise sitt portrettbilde med ekstern blits så ser jeg jo at vi har litt å gå på... Steike så fint bilde! Nikon d70 var jo veldig bra for sin klasse en gang i tiden, men det er jo ikke så nytt lenger, og kanskje er det verdt å supplere med ekstern blits, eller kjøpe et annet kamera..?

Jeg er ingen proff fotograf da, tar for det meste bilder på automatgiret, selv om jeg egentlig har lært litt om hvordan det skal gjøres med manuell lukkertid/blenderåpning så har jeg liksom ikke tid til å styre med det når jeg skal ta bilder av barna.

Blir det bedre bilder med nyere (og dyrere?) kamera og evt blits osv?


#2

Maverick sa for siden:

Ekstern blitz er en Fin Ting, og det er ikke noe poeng i å investere i et dyrere kamera enn D70. Når kameraet allerede er så bra er det like greit å finjustere den som holder kameraet i stedet for. ;)


#3

Elise sa for siden:

Takk for kompliment! :D

Kameraet mitt er canon eos 350d, det var vel den laveste modellen til canon da et var i salg, for over 2 år siden. Har ikke så god greie på det, men tror ikke nikon d70 er så mye verre enn det, altså.

Ekstern blitz gjorde virkelig susen her. :jupp:


#4

Wix sa for siden:

Passer alle eksterne blitser til alt elle hvordan er det med det egentlig? Hvilken blits er bra? Og hvor mye koster den?


#5

Juste sa for siden:

Nikon D70 er et strålende kamera, og mer en godt nok til å ta portrettbilder i tilnærmet profesjonell kvalitet. Dersom du skal ta gode portrettbilder er det en nødvendighet med ekstern blitz for å få indirekte lys. Denne Sigma-blitzen er et godt valg.

Hvilken linse bruker du?, linsevalget har også mye og si for bildekvaliteten.


#6

Wix sa for siden:

Godt å høre at kameraet fremdeles duger!

Linsa er AF-S Nikkor 18-70 mm 1:3.5-4.5G ED. Sier ikke meg all verden. :vetikke:

Si at jeg har 5000 å bruke på oppdatering av kamerautstyr, hva skal jeg da kjøpe? Bruker som sagt kameraet til å ta bilder av mine (små) barn, lager fotobøker, forstørrer, henger på veggen. Vanlig familiebruk altså, men vil gjerne ha veldig gode bilder for det!


#7

Obelix sa for siden:

Ettersom jeg forstår har linsa mye å si for hvordan bildene blir.
Jeg har egentlig ikke peiling, men vi bruker en Sigma 18-55 og den får vi ganske bra bilder med.
Ønsker meg derimot en telelinse og en macrolinse itillegg.

Les litt på foto.no. Der står det mye om foto generelt.


#8

Elise sa for siden:

Min kostet 2700, men det var pga dårlig utvalg i butikken, og dyr butikk. Kunne helt sikkert fått en billigere hvis jeg hadde ventet eller bestilt på nettet. (Men jeg hadde bestemt meg og skulle ha den "NÅ", så da var det ikke tid til å tenke.)

Du kan ikke ta blitzen fra mitt kamera og over på ditt, men du kan få samme blitz tilpasset Nikon. Noen produsenter har blitz til flere kameratyper, mens canon og nikon lager bare til sine egne. Såvidt jeg har skjønt er det ikke noe vits i å bruke penger på original blitz, da betaler du endel for merket.

Jeg vet ikke hva annet jeg ville kjøpt hvis jeg var deg... En 50 mm, kanskje. Her har du en til 1500 kr. www.komplett.no/k/ki.aspx?sku=321825 Egner seg bra til portretter. Jeg har ikke testa min 50 mm sammen med den eksterne blitzen enda, det tror jeg at jeg må gjøre etterpå. (Og jeg ville ikke tatt mine råd for god fisk, jeg har egentlig ikke peiling.)


#9

emma-li sa for siden:

jeg har det kameraet og er super fornøyd. har hatt det i 1 år nå.. :)
har også extern blitz utenom


#10

Malus sa for siden:

Har hatt Nikon d70s i 2,5 år og er fortsatt strålende fornøyd :)


#11

Juste sa for siden:

Da har du helt sikkert det kamerasettet jeg hadde før det ble stjålet. Den linsen er mer en god nok til å ta gode portretter.

Dersom du har 5000 og bruke så bruk det på:
-Blitz
-Reflektor
-Tripod (stativ)
-Ekstern utløser
-Et fotokurs (som sikkert er den beste investeringen du kan gjøre).


#12

ponna sa for siden:

Jeg har også d70 og mener det fungerer optimalt til en som ikke fotograferer mer enn privat/nybegynner/hobby. Du skal selvfølgelig kjøpe deg en ekstern blitz framfor et nytt dyrt kamera, som også ofte behøver en ekstern blitz for å få optimale bilder;)


#13

ponna sa for siden:

Jeg har forøvrig en Nikon SB-600 blitz, veldig fornøyd med den;)
Til portrettfotografering bruker jeg macrolinse, da får du bedre bilder enn med standardobjektivet;)

Om jeg hadde hatt 5000 kr å bruke på ekstrautstyr ville jeg kjøpt en god blitz og en macrolinse.


#14

mrc sa for siden:

Har hatt D70 i vel 4-5 år nå og har vært strålende fornøyd. 18-70-linsa overgår det meste av det som i dag ellers leveres som standard kit-objektiv på rimeligere speilreflekser.

Solid har det også vært. Er i utgangspunktet et jobbkamera for min del, og det kameraet har blitt frakta rundt utrolig mye uten spesiell beskyttelse annet enn å ligge i ryggsekken o.l. (blant annet ofte mellom hjem og jobb). Har vel til nå tatt ca. 50 000 bilder med det. Sliter litt med forstyrrelser i bilder når jeg bruker 1/6400 eller raskere lukkertid kombinert med høy blender. Er vist et problem på tidlige utgaver av kameraet, eller så begynner lukkeren å bli sliten, men har ikke direkte gitt praktiske problemer - sjeldent jeg trenger så rask lukkertid.

Bruker en SB600 og en SB80 som tillegg til det. Greit med to blitser i en del sammenhenger.


#15

mkj sa for siden:

Jeg har også en 350d og jeg tror at d70 på papiret er et bedre kamera. Man får mye mer igjen for å kjøpe eksternt utstyr som bedre objektiv, blitz og stativ enn det du får for å kjøpe et nytt kamera. Videre kan det lønne seg å gå på et kurs.

Elise - hvilken blitz har du? Jeg har en 430, men jeg sliter med å få til å bruke den. Det er som om kameraet ikke skjønner at blitzen sitter på. Jeg bruker blenderprioritering som innstilling, og tenker at kameraet da bør skjønne at blitzen sitter på. Men av og til blir halve blidet svart f.eks. så jeg har sluttet å bruke den.


#16

Elise sa for siden:

Jeg har en Metz-blitz, husker ikke mer enn det.

Kameraet skjønner ikke at den skal justere seg etter blitzen her heller nei, så jeg bruker bare manuelle innstillinger på både kameraet og blitzen.


#17

Juste sa for siden:

Har du oppdatert softwaren? Jeg opplevde i hvert fall en forbedring etter at jeg oppdaterte.


#18

Wix sa for siden:

Jeg er også fornøyd med vårt d70, det er solid og har fått seg noen smeller her og der. Og batteritiden er jo fantastisk. Lader det utrolig sjelden egentlig.

Har bestemt meg for å kjøpe en ekstern blits, og lurer på om jeg skal ha nikon sb600, sb800 eller sb900. Hm.


#19

Wix sa for siden:

Lurer på om det må bli SB 800 jeg, så har jeg muligheter i store rom innendørs også. Hm.


#20

Wix sa for siden:

Fant ut at 800 var ute av produksjon og vanskelig å få tak i, så nå er 900 bestilt. Det var de 3800 kr.. :rolleyes:


#21

Tallulah sa for siden:

Vi har også d70 og er veldig fornøyd. Det er mer enn godt nok til mitt hobbybruk, og Glittermannens mer profesjonelle bruk. Vi har et godt utvalg linser, ekstern blits og stativ, og blir ikke bildene bra da så er det vår feil, ikke kameraets. ;)


#22

Molokai sa for siden:

Da har du en KNALL blitz. Jeg vil nå anbefale deg å bruke litt tid på www.strobist.com - les gjennom Lighting 101 og mange av On Assignment artiklene.

I tillegg kan du vurdere å bruke noe av det gjenstende på litt rimelig utstyr så du kan få behagelig blitzlys - som noen andre har nevnt: lstativ til blitzen, reflektor osv..

www.fotopia.no har relativt rimelig utstyr - der fikk jeg tak i det jeg trengte, inklusive radiobasert fjernstyring til blitzen (noe du kanskje vil vente med ettersom du har noe fjernstyringsmuligheter i kameraet ditt).
Men for 1500 fikk jeg tak i det jeg trengte der for å sette opp én blitz på stativ og et par til løst om jeg har noen flere blitzer tilgjengelig.


#23

Tallulah sa for siden:

Anbefaler også bøkene The Digital photography book vol. 1 og 2, de har enkle tips til hvordan man tar bra bilder.


#24

GydaG sa for siden:

Men jeg tror du har gjort et veldig godt valg.
Jeg har en sigmablitz til mitt D80 og den har vært gjennom endel, og jeg har funnet ut at jeg må ha nikonblitz neste gang jeg skal oppgradere her. Det er et dårlig tegn når det ryker av blitzen etter avfyring tror jeg :rolleyes:


#25

Katta sa for siden:

Åh sånn blitz ønsker jeg også meg. Du blir sikkert fornøyd. Jeg har en sigmablitz som går sånn delvis sammen med kameraet. ;)

Anbefaler forresten boken "understanding exposure" av Brian Peterson. :)


#26

Wix sa for siden:

Hehe, det høres ikke bra ut. Trodde vel egentlig at sigma også skulle være et greit merke sånn generelt sett, men jeg vet ikke om spesifikke blitser til å si noe egentlig. Er veldig fornøyd med min blits hvertfall, den dekker absolutt mine behov og jeg får lyse fine myke ansikter på bildene mine. Har nettopp bestilt de bøkene glitter henviser til også! Nå manger jeg bare makro-objektiv. :nikker:


#27

Katta sa for siden:

Sigmablizen min har fungert bra i mange år altså, den begynner å dra på åra og er ikke helt kompatibel med det kameraet jeg har nå. Tror ikke det er noe galt med sigmablizser i sin helhet. Og hva man mangler...hehe... jeg mangler "bare" en god vidvinkellinse og en skikkelig zoomlinse. Nærmere bestemt Nikon 80-400. Og så kunne jeg godt tenke meg en ny blitz... og selvfølgelig nytt kamera på sikt :o.


#28

Wix sa for siden:

Jeg drar opp denne tråden for å spørre om dere mener at d70 fortsatt tar bedre bilder enn et vanlig digitalkamera nå til dags, sånn a la ixus eller noe sånt? Vi har kjøpt nytt kamera, og svigerfar vil ha vårt gamle. Syns ikke jeg kan ta noe særlig betalt for det, det er jo rimelig gammelt - eller hva tror dere?

Dere var jo veldig entusiastiske på d70ens vegne her, men jeg må si at kamera faktisk har en del å si altså. Nå har vi investert i en nikon d3s med et par objektiver og Lightroom, og jeg må si at det er fantastisk altså. MYYYYE bedre enn d70, og ikke tror jeg fotografen har blitt så mye bedre i mellomtiden heller. Se disse vedlagte bildene feks, jeg ville aldri fått til noe sånt med d70.


#29

Snuppa sa for siden:

Jeg har hatt D70 i 5 år nå. Veldig fornøyd med det. Jeg har tilogmed kjøpt nyere kamera for å oppgradere, men ender alltid opp med å bruke D70.


#30

Wix sa for siden:

D70 er ikke dum da, men det er klart at det kommer an på hva man sammenligner med. D3s er opp et par klasser feks, og da skulle man egentlig bare forvente at det gir bedre bilder.


#31

Niobe sa for siden:

Jeg har et flere år gammelt Canon 400D. Med ekstern blitz og oppgradert objektiv. Og jeg har ikke sett et kompaktkamera ta bedre bilder enn jeg klarer med dette. Hvertfall ikke i begrenset belysning.

Søsteren min fikk nettopp 550D, som jo er noen hakk opp. Men jeg er mer erfaren, og tar likevel bedre bilder. ;)


#32

Wix sa for siden:

Det er et godt poeng. Nesten alle kameraer nå tar jo gode bilder ute, i godt lys. Inne er det en annen sak, det krever litt mer.


#33

GydaG sa for siden:

Jeg syns ikke noe kompaktkamera kan måle seg med speilrefleks, men selv om jeg har et D70s liggende i boden til en regnværsdag ble jeg desperat her i helgen og kjøpte meg D7000 siden D80 døde for noen uker siden.
Nå skal jeg snart ta litt bilder med det også, hittil har det bare vært gråværsdager både inne og ute, så jeg er spent på om det svarer til forventningene mine.
Jeg hadde ikke ant hva jeg evt skulle ha tatt for et D70, men jeg foretrekker faktisk å ha det liggende i boden i tilfelle vi putselig står her uten kamera ved viktige happenings.
Men jeg må ha ny ekstern blitz altså, det er rett og slett helt uaktuelt å ikke kjøpe det snarest.


#34

Sure Eplet sa for siden:

Jeg vil tro at om man stort sett kjører auto, vil det være mer hendig og vel så gode bilder med kompaktkamera. Det passer godt i lommen, og ikke tror jeg man må rense bildebrikken heller.

Men det er jo ikke feil å kjøpe en ekstern blitz om man har bruk for den, den kan sikkert følge med til et eventuelt neste kamera :)

Det er sååå viktig å være komfortabel med kameraet sitt, da blir det mange flere bilder. Og det går fint an å ta crappy bilder med fancy utstyr :knegg:


#35

kiki sa for siden:

Jeg har bare et Nikon D40, men har investert i gode objektiver, og er veldig fornøyd. Mitt siste kjøp var et Sigma vidvinkel 10-20 mm, så nå venter jeg bare på en sjanse til å prøve meg på stjernefotografering. :D

Min erfaring er at tilleggsutstyret og det å kanskje lese et par fotobøker o.l har mer å si enn kamerahuset. Men jeg har ikke all verdens peiling da.


#36

mrc sa for siden:

Når det gjelder D70 og optikk, så skal det sies at det 18-70-objektivet som ble levert med i kit-et var ganske ok sammenlignet med kit-objektivene som har blitt levert sammen med mange andre kameraer - f.eks. Canon fra samme periode, og tildels også en del senere.

Helt klart at optikk er viktig, og ekstern blits.

Nå skal man vel være litt forsiktig med å bringe "salgsannonse" inn i vanlig tråd, men hvis noen skulle være interessert...

Jeg en Sigma 70-300mm F/4-5,6 DG Macro og Nikon SB-80DX liggende som jeg kan tenke meg å selge etter delvis overgang fra Nikon til Olympus. Sigma-objektivet er en rimelig telezoom - krever litt lys, men er bra hvis man ikke har de aller største kravene til denne typen objektiv. Synes det har vært kjekt å ha til f.eks. arrangementer ungene er med på hvor man har vært litt unna o.l. Har ikke behov for det lengre ettersom jeg har kjøpt et nytt zoomobjektiv til min nye speilrefleks. selv om det er mer enn telezoom fungerer den også ganske variert pga. macro-funksjonen, og både en del typer nærbilder og portrett kan det være egnet til også.

Nikon SB-80DX-blitsen er forgjengeren til SB800 og altså en av Nikons toppmodeller tidligere. Kraftig blits som også kan benyttes sammens med andre blitser (altså f.eks. utløses på bakgrunn av andre blitser - f.eks. om man trenger fill-in-lys fra en annen retning for å unngå skygger e.l.). Jeg har i tillegg en SB-600, og bruken av D70-en er ganske begrenset i dag, så trenger ikke begge blitsene. SB-80DX-en kan godt benyttes med helt andre kameramerker for fjernutløsning eller ved manuell innstilling i "studio". Brukte denne tidligere en del i kombinasjon med SB-600 når vi tok "studio-bilder" hjemme. Her ble det også gjerne slik at vi kjørte begge blitsene manuelt for å få mer kontroll når flere blitser var i bruk.

SB80DX-en er ikke 100 % kompatibel med D70 og nyere kameraer, gjennom at Nikon hadde en endring noe teknologi på denne tiden. I praksis er det vel at enkele moduser for blitsen ikke kan benyttes, men vanlig Auto skal fungere (mens TTL-lysmåling fungerer vel ikke så vidt jeg husker). I hvert fall med tanke på bruk som sekundærblits betyr det uansett veldig lite... Er ellers bl.a. softbox/diffuser å få kjøpt til blitsen for en rimelig penge hos norske forhandlere eller Ebay.

Send en PM om noen skulle være interessert. Ser for meg 1000 kr for blits og 600 kr for objektivet - evt. 1500 kr for begge samlet.


#37

Wix sa for siden:

Jeg har det jeg trenger, men det jeg lurer på er hvorfor i huleste skifter man fra nikon til olympus?


#38

gurgle sa for siden:

Det gjør man vel ikke? :knegg:


#39

Isolde sa for siden:

Optikk har mye å si, men det har jo kamera også. Vist man har en grei fotograf og bytter kamera så vil man få bedre bilder. Har man en grei fotograf og bytter objektiver får man bedre bilder. Har man en dårlig fotograf og kjøper nytt kamera, og sammenligner med en grei fotograf på et gammelt kamera så kan nok det gamle kamera forsatt vinne.

Jeg har ikke mange objektiver, men jeg har gode. Jeg har et veldig godt kamera, og 1 50mm, og en 70-200. Klarer meg ganske godt med disse to. Men ekstern blits er også ganske viktig. Selv bruker jeg det sjeldent fordi jeg har så utrolig god Iso at jeg kan gå langt over 1000 uten at det gir noe problemer i bildene. Brukte det mye mer med det gamle kamera mitt. Men blits har jo noe for seg også. Tok 2 bilder for 1 uke siden hvor blitsen absolutt kom til sin rett:

Begge bildene er jo fine, men stor forskjell på de. Eneste er at blitsen skulle vert litt svakere, så det ikke før jeg kom hjem på pcen.


#40

mrc sa for siden:

Ikke helt frivillig på en måte, men når man ikke trenger å betale selv for det er det en ganske god deal... ;-)


#41

Wix sa for siden:

Fine bilder! Hvis du tar bilder i raw-format kan du endre på lys og sånt på en veldig god måte i feks Lightroom, det anbefales virkelig. Man kan endre på eksponering på hele bildet, fill-light, gjøre deler av bildet mindre lyst osv. Det er som en liten mini-photoshop kun for bilder, bedre enn Elements, som er noe litt annet igjen.

Men den opprinnelige problemstillingen i tråden er utdatert da, vi har byttet fra nikon d70 til nikon d3s, og jeg har et veldig bra f1.4 50 mm objektiv, et 105 mm makroobjektiv, og en 35-300 mm zoomobjektiv eller hva det var. Har også ekstern blits. Zoomobjektivet er den jeg liker minst av objektivene men den er lettest å bruke. Fast optikk tar bedre bilder.


#42

Tallulah sa for siden:

Veldig godt poeng.

Vi har fremdeles D70-kameraet vi kjøpte for snart åtte år siden, og Høvdingen greier helt fint å ta bilder av den kvalitetet du viser til Wix. Jeg greier det ikke, men jeg greier det ikke med noe kamera. :knegg: Jeg vil tro at det fremdeles er bedre enn de fleste kompaktkameraer, men det krever mer av fotografen.


#43

mrc sa for siden:

tja - Olympus E-30 + Olympus sin 12-60mm + batterigrep + FL36R + FL50R ligger på ca. 25000kr, så når man får det gjennom jobb... Hadde nok foretrukket å fortsatt være på Nikon, men....

for så vidt svært fornøyd med kameraet. Hadde vært kjekt med mulighet for video, men ellers virker det svært bra. 12-60-optikken er fantastisk (24-120mm@35mm).


#44

gurgle sa for siden:

Jeg har egentlig lyst til å bytte ut min "gamle" D70 med et fullformatskamera fra Nikon. Men det blir ikke noe med det første, dessverre.


#45

Wix sa for siden:

Jeg kan virkelig anbefale det, men det er klart at det er ikke særlig billig. På en måte angrer jeg litt når jeg tenker på at vi kunne fått en ganske fin familieferie istedet for det kameraet, jaja - kan ikke tenke så mye på det. :)


#46

Isolde sa for siden:

Jeg tar bare i RAW og bruker alltid lightroom. Problemet med lyset i blitsbildet der er akkurat de blanke sonene i ansiktet. Tar jeg ned eksponeringen vil jo resten av bilde også bli mørkere. Jeg prøvde å fjerne det, men burde nok hatt photoshop, fikk det ikke til i verken ligthroom eller elements.

Jeg angrer ikke på at jeg gikk opp til fullformat. Jeg elser 5D kamera mitt. Men jeg fotograferer veldig veldig mye. Og så lenge jeg klarer å holde kostnaden på annet fotoutstyr nede så er de 15000 kamera kosta meg vert det.


#47

Niobe sa for siden:

Jeg vet ikke hva Lightroom er, men i Photoshop er det jo enkelt å justere bare noen partier på bildet.


#48

Isolde sa for siden:

Ja, photoshop er det ikke noe problem i. Går ann i elements og ligtroom og men mye vanskeligere.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.