
Blå sa for siden:
Jeg er ikke en aktiv bruker av kokebøker, men Andreas Viestad er et unntak. Hans oppskrifter er gode, i tillegg til at han skriver godt. Jeg kan sitte og bare kose meg med bøkene hans.
I "Det beste jeg vet" er en deilig oppskrift på croissant. Og siden pain au chocolat i utgangspunktet er croissant med sjokolade i, så har vi hatt en veldig usunn, men også veldig god frokost i dag. :hjerter:
Dette tar lang tid, fordi deigen må hvile mange ganger. Men den kan fint hvile i kjøleskapet over natten. Jeg gjorde det meste i går og tok den ut av kjøleskapet i morges for å bake dem ferdig, og det gikk fint.
Ingredienser:
500 g hvetemel
2ts salt
4 ss sukker
3 dl melk
20 g gjær (jeg brukte en halv pose tørrgjær)
200 g smør
Løs opp gjæren i kald melk. Bland melken med mel, salt og sukker i en bolle. Kna deigen sammen. Den skal være ganske fast. La den hvile minst en halv time i kjøleskapet.
Kjevle ut til en firkant (ca 40x40cm). Ta ut smøret og høvle tynne skiver som du dekker halve deigen med. Brett deigen som en konvolutt. La deigen hvile i kjøleskapet. KJevle ut deigen til et langt rektangel, brett den i tre som et brev. Gjenta dette fire ganger og la den hvile i kjøleskapet mellom hver gang.
Siste gang du har kjevlet ut til et rektangel deler du deigen i tre striper, ca 13 cm (jeg målte ikke og det gikk bra med meg), deigen skal være ca en halv cm tykk. Del stripene opp i trekanter og dersom det skal være sjokolade i, så skjærer du opp kokesjokolade i tynne biter og legger på den nederste delen av trekanten. Rull hver trekant sammen til små halvmåner. La dem heve. varm ovnen til 200 grader og bak croissantene midt i ovnen til de er gyllenbrune. I følge Viestad tar dette 15-20 minutter. Hos meg tok det litt over 10, så det er verd å følge med.
Som sagt. Dette er kanskje noe av det minst sunne i verden. Men det er også utrolig godt. Jeg sitter fremdeles har og stønner litt, en halv time etter frokost.