Hva slags saus bruker en til ribbe m/pølse og medister til? Jeg som bare bruker ferdigsaus ellers må evnt. ha noe enkelt. Evnt. noen tips til hva jeg kan ha oppi en kjøpesaus i tillegg. Ikke si noe om å bruke skyen på ribba, for jeg får aldri noen sky til overs etter den er grillet på slutten. :sparke: Det er vel brun saus av noe slag jeg må ha kanskje?
Alternativt kan du bruke sjysaus fra pose, ha litt fløte i og jevne den med maisenna :nam:. En liten dæsj balsamico eddik, litt Dijon sennep salt og pepper :nam: er godt oppi også.
Vil du ha et triks av meg? Kjøp ribbefett på Meny eller andre butikker. Du finner små "pølser" i kjøledisken med ribbefett og så bruker du dem til å lage saus av. Det er så enkelt og uproblematisk og så er du sikker på å unngå brente fingre. Funker fint som snus. :nikker:
Kan noen fortelle meg hvordan jeg lager en brun saus av sjyen? Kanskje jeg skal prøve meg på det. Har aldri laget brun saus selv fra bunnen av jeg. :flau:
Brun smør og mel, spe med kraften, ikke spe mer om den blir tykk før det koker opp, spe mer. Har du iikke noe kraft å spe med, bruk kjøttkraftterninger i varmt vann, og du har mer å spe med. ;)
Kok opp vann som du heller oppi langpannen når du har tatt ut ribba. Har du hatt nok vann i langpannen mens du steker ribba, bør det være en god del kraft å få ut av det. Bruk en stekespade til å skrape sammen det litt svidde og sil all kraften så du slipper å få det i gryta.
En pose sjysaus er fint å blande i hvis det ikke er nok ribbefett.
Kjære Elisabet, ikke bruk posesaus på julaften, da....Det er lett å lage brun saus!
Grunnoppskrift:
5 dl. eller 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
2 ss. smør
4-6 dl. kraft (kjøp i velassortert butikk)
1/2 dl matfløte
negro sukkerkulør for pen farge
salt og pepper
Start med å smelte smøret i en gryte.Tilsett hvetemelet og rør det jevnt med en visp. Middels varme.
Tilsett kjøttkraft og la det koke i 5-6 minutter, tilsett evt mer kraft dersom sausen blir for tykk, rør hele tiden mens du har i kraften slik at det blir uten klumper. Ha i fløten og salt og pepper. Smak til. Ferdig.
Du kan godt lage dobbel porsjon, og lage sausen tidligere på dagen for bare å varme opp før middagen. Når ribba er ferdig heller du evt tiloversbleven stekesjy oppi sausen og blander det inn.
De glassene er helt topp. Bruk et slikt glass og spe med vann til passe mengde. Jeg pleier selv å kjøpe hos slakteren, man kan få kjøttdisken til å bestille eller man kan kjøpe en pose oksehaler og koke selv.
Elisabet, hvis du passer på å etterfylle vann i pannen mens ribben stekes så blir det stekesjy til overs. Vi pleier å legge litt gulrøtter og løk og en potet i pannen også. Det gir smak og stivelse.
Tror jeg må testlage en brun saus jeg. Kan jo bare gjøre det tidligere på dagen på julaften, så blir den god kan jeg bare varme opp igjen.
Mim: Takk for oppskriften. Bruner du ikke smør og mel i det hele tatt i den? Bare bruker sukkerkulør for å få fargen? Det er nemlig den bruningen jeg er redd for å ikke få til og alt blir sikkert brent. :sparke: Hva slags kraft bruker du? Også må jeg bare få si hvor glad jeg er for at dette oppskriftforumet ditt finnes Mim. :D
Nei, jeg bruner ikke. Det smaker stort sett alltid ganske vondt, synes jeg. brent mel og svidd smør? :grøss: det er derfor jeg bruker sukkerkulør for å få fin farge.
Jeg bruker kraft fra kjøtt/slakterbutikken, men du kan kjøpe et glass med fond i matbutikken, eller til nød bruke oksefond på flaske. Ikke like bra, emn ikke så helt galt heller. Jeg bruker litt eller mye kraft etter som jeg har, og her passer det med kalv, storfe eller svin. Du kan også gjøre som safran sier, men hvis du vil lage sausen i god tid blir det pes.
Jeg tror dette kommer til å gå fint, og jeg er bare glad jeg kan hjelpe. :klemme:
Må bare fortelle deg Mim: I mellom alle handlelistene som har blitt handlet inn til jul så hadde jeg glemt å kjøpe sukkerkulør. Det oppdaget jeg fem på ti i kveld. Fem minutter før butikken stengte. :dåne: Sendte mannen av gårde i en fart selv om det kom så kjekt fra svigermor i sofaen at "da fikk vi bare lage den på gamlemåten". Nei, det blir brent smak uansett sier jeg (kunne jo ikke si at Mim hadde sagt det). :knegg: Nei da, det gjør det ikke sier hun. Så fikk jeg litt støtte fra svigerfar i sofaen, at jo det gjør det. :nemlig: De trenger jo ikke å vite at jeg aldri har laget brun saus før. :fnis:
I tillegg til brun saus må vi ha noe meksikansk til. :D Da blir det salsa mexicana, med tomat, løk, koriander og litt chilli. Ribbe er jo egentlig ikke typisk norsk, da.
Her er det svigerfar som lager saus, og den inneholder bl.a. en halv liter kremfløte (nei, matfløte duger ikke), sjy fra ribben og anseelige mengder brunost. :tusenkaloriersenere: