Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Saus til ribbe m/tilbehør?

#1

Elisabet sa for siden:

Hva slags saus bruker en til ribbe m/pølse og medister til? Jeg som bare bruker ferdigsaus ellers må evnt. ha noe enkelt. Evnt. noen tips til hva jeg kan ha oppi en kjøpesaus i tillegg. Ikke si noe om å bruke skyen på ribba, for jeg får aldri noen sky til overs etter den er grillet på slutten. :sparke: Det er vel brun saus av noe slag jeg må ha kanskje?


#2

~TM~ sa for siden:

Vi bruker ikke ha saus.


#3

allium sa for siden:

Jeg lager saus av sjyen. Ikke det svaret du ville ha, men er det ikke bare å helle av sjyen før du griller?


#4

Ole Brumm sa for siden:

Svigers lager brun saus av sjyen tror jeg.


#5

Nessie sa for siden:

Lag en brun saus, ha i sjyen og litt nellik - så smaker det jul og ;)


#6

Elisabet sa for siden:

Takk for tips. Har ikke tenkt på at jeg kan ta å helle av skyen før jeg griller. :flau: Da får vi se om vi får til noen saus av noe slag.


#7

Albertine sa for siden:

Jeg lager også brun saus og bruker stekekraften fra ribba. Blir veldig godt!


#8

Filifjonka sa for siden:

:riktig: Jeg også.


#9

Señora sa for siden:

Alternativt kan du bruke sjysaus fra pose, ha litt fløte i og jevne den med maisenna :nam:. En liten dæsj balsamico eddik, litt Dijon sennep salt og pepper :nam: er godt oppi også.


#10

Nenne sa for siden:

Vil du ha et triks av meg? Kjøp ribbefett på Meny eller andre butikker. Du finner små "pølser" i kjøledisken med ribbefett og så bruker du dem til å lage saus av. Det er så enkelt og uproblematisk og så er du sikker på å unngå brente fingre. Funker fint som snus. :nikker:


#11

Elisabet sa for siden:

Kan noen fortelle meg hvordan jeg lager en brun saus av sjyen? Kanskje jeg skal prøve meg på det. Har aldri laget brun saus selv fra bunnen av jeg. :flau:


#12

Line* sa for siden:

Brun smør og mel, spe med kraften, ikke spe mer om den blir tykk før det koker opp, spe mer. Har du iikke noe kraft å spe med, bruk kjøttkraftterninger i varmt vann, og du har mer å spe med. ;)

:gammel bestemor:


#13

kiddo sa for siden:

Kok opp vann som du heller oppi langpannen når du har tatt ut ribba. Har du hatt nok vann i langpannen mens du steker ribba, bør det være en god del kraft å få ut av det. Bruk en stekespade til å skrape sammen det litt svidde og sil all kraften så du slipper å få det i gryta.
En pose sjysaus er fint å blande i hvis det ikke er nok ribbefett.


#14

allium sa for siden:

Men det er jo bare fett - man trenger kraft for å lage saus.


#15

Harriet Vane sa for siden:

Kjære Elisabet, ikke bruk posesaus på julaften, da....Det er lett å lage brun saus!

Grunnoppskrift:
5 dl. eller 4-6 porsjoner
2 toppede ss. hvetemel
2 ss. smør
4-6 dl. kraft (kjøp i velassortert butikk)
1/2 dl matfløte
negro sukkerkulør for pen farge
salt og pepper

Start med å smelte smøret i en gryte.Tilsett hvetemelet og rør det jevnt med en visp. Middels varme.

Tilsett kjøttkraft og la det koke i 5-6 minutter, tilsett evt mer kraft dersom sausen blir for tykk, rør hele tiden mens du har i kraften slik at det blir uten klumper. Ha i fløten og salt og pepper. Smak til. Ferdig.

Du kan godt lage dobbel porsjon, og lage sausen tidligere på dagen for bare å varme opp før middagen. Når ribba er ferdig heller du evt tiloversbleven stekesjy oppi sausen og blander det inn.


#16

daffy sa for siden:

Hvilket merke og hvor får du tak i den kraften du bruker til brun saus? De jeg har funnet på glass på Ica ol koster 70 kr for et glass ...


#17

Siw sa for siden:

Jeg er ikke vant til å ha brun saus til ribba men bruker sjyen fra ribba til saus.
Dette er noe min mormor og mamma har gjort i alle år.


#18

Harriet Vane sa for siden:

De glassene er helt topp. Bruk et slikt glass og spe med vann til passe mengde. Jeg pleier selv å kjøpe hos slakteren, man kan få kjøttdisken til å bestille eller man kan kjøpe en pose oksehaler og koke selv.


#19

safran sa for siden:

Elisabet, hvis du passer på å etterfylle vann i pannen mens ribben stekes så blir det stekesjy til overs. Vi pleier å legge litt gulrøtter og løk og en potet i pannen også. Det gir smak og stivelse.


#20

Elisabet sa for siden:

Tror jeg må testlage en brun saus jeg. Kan jo bare gjøre det tidligere på dagen på julaften, så blir den god kan jeg bare varme opp igjen.

Mim: Takk for oppskriften. Bruner du ikke smør og mel i det hele tatt i den? Bare bruker sukkerkulør for å få fargen? Det er nemlig den bruningen jeg er redd for å ikke få til og alt blir sikkert brent. :sparke: Hva slags kraft bruker du? Også må jeg bare få si hvor glad jeg er for at dette oppskriftforumet ditt finnes Mim. :D


#21

Harriet Vane sa for siden:

Nei, jeg bruner ikke. Det smaker stort sett alltid ganske vondt, synes jeg. brent mel og svidd smør? :grøss: det er derfor jeg bruker sukkerkulør for å få fin farge.

Jeg bruker kraft fra kjøtt/slakterbutikken, men du kan kjøpe et glass med fond i matbutikken, eller til nød bruke oksefond på flaske. Ikke like bra, emn ikke så helt galt heller. Jeg bruker litt eller mye kraft etter som jeg har, og her passer det med kalv, storfe eller svin. Du kan også gjøre som safran sier, men hvis du vil lage sausen i god tid blir det pes.

Jeg tror dette kommer til å gå fint, og jeg er bare glad jeg kan hjelpe. :klemme:


#22

Elisabet sa for siden:

Må bare fortelle deg Mim: I mellom alle handlelistene som har blitt handlet inn til jul så hadde jeg glemt å kjøpe sukkerkulør. Det oppdaget jeg fem på ti i kveld. Fem minutter før butikken stengte. :dåne: Sendte mannen av gårde i en fart selv om det kom så kjekt fra svigermor i sofaen at "da fikk vi bare lage den på gamlemåten". Nei, det blir brent smak uansett sier jeg (kunne jo ikke si at Mim hadde sagt det). :knegg: Nei da, det gjør det ikke sier hun. Så fikk jeg litt støtte fra svigerfar i sofaen, at jo det gjør det. :nemlig: De trenger jo ikke å vite at jeg aldri har laget brun saus før. :fnis:


#23

Gremli Skremli sa for siden:

I tillegg til brun saus må vi ha noe meksikansk til. :D Da blir det salsa mexicana, med tomat, løk, koriander og litt chilli. Ribbe er jo egentlig ikke typisk norsk, da.


#24

Candy Darling sa for siden:

Her er det svigerfar som lager saus, og den inneholder bl.a. en halv liter kremfløte (nei, matfløte duger ikke), sjy fra ribben og anseelige mengder brunost. :tusenkaloriersenere:

Men god blir den! :D


#25

Nessie sa for siden:

Her blir det en brunsaus som grunnsaus liksom, og så litt sjy fra ribba + nellik tenker jeg... :blånn:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.