Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Har du planer for hagearbeidet i år?

#1

Pepper Lemon sa for siden:

Endelig vår, og tid for å ta frem hagesaksen! Dette er den beste tiden på året, jeg synes det er kjempegøy å plante, beskjære, gjødsle og så.

Nytt i år er at hele hagen er ny. Vi flyttet til nytt rekkehus i vinter, og jeg har fått nye utfordringer. I dag har jeg jobbet med å beskjære et epletre som hadde vokst seg stort som ei furu, og krevde både saging og klipping. Jeg er spent på om treet fortsatt bærer frukter, det er et veldig gammelt tre.

Vi har også klatreroser her (Flammentanz), som jeg skal prøve å beskjære i morgen. De har stått der i ca 20 år, så det er vel ikke mye de bør skjæres.Klematisen som står sammen med dem er jeg mer usikker på hva jeg skal gjøre med. Noen som har noen tips om gamle klematis?

Ellers har vi plantet eføy i dag, som skal dekke inn carporten vår.

Jeg skal plante noen Astrid Lindgren-roser inntil den ene husveggen. Disse rosene har jeg hatt utrolig mye glede av i den forrige hagen. De er remonterende, og blomstrer langt ut på høsten. Fine, store roser. Krever null stell utover gjødsling og ganske hard beskjæring.

Jeg lurer også på om jeg skal våge meg på et magnoliatre. De er jo fantastisk nydelige, men jeg vet ikke om jeg får det til. Er det noen som har prøvd det? Noe slik som dette kunne jeg tenke meg (magnolia soulangeana), på en solrik plass i hagen:

Nå er jeg i hagemodus, og vil veldig gjerne høre om det er andre her som har planer for hagen i sommer. Jeg er også veldig interessert i tips om stauder, jeg trenger noe som kan komme tilbake i årevis, og gjerne som blomstrer i juli/august. :vilha:


#2

Tallulah sa for siden:

Vi har planer for bakgården, siden vi allikevel må bytte et gjerde og grave opp noen bed som er fullstendig overtatt av skvallerkål. Det er virkelig en møkkaplante. Siden det er en bakgård, og veldig få som bor her tar noe særlig ansvar for hagearbeidet må vi plante noe som ikke krever mye stell, og som blir så stort og tett at den tar knekken på skvallerkålen. Helt hva det skal være vet jeg ikke ennå. Tips mottas med takk.

Vi skal klippe to digre, stygge roserbusker helt ned, det samme med en rhododenron som er skikkelig pistrete - i håp om at den blir pen og tett.

Jeg lurer også på om det er noe det går an å plante i en hekk som forhindrer den hersens nabokatten å komme inn og bruke vår bakgård som toalett.

På parsellen er vi godt igang allerede, dvs. vi er godt i gang i vinduskarmene og venter på at telen skal gå slik at vi kan plante ut aspargesen.


#3

Esme sa for siden:

Vi har bare noen store terrassekasser, vet ikke om det teller?
Uansett: Skal rydde opp i den ene hvor vi har jordbær, i fjor kom det masse masse, og nå er de 3 år gamle, så det kan bli bra i år også.

I de to andre skal vi ha margeritter og riddersporer tenker jeg, de holder seg fint. I den ene har vi en klematis som jeg er spent på om har overlevd vinteren.


#4

Pepper Lemon sa for siden:

Mener du å gjøre den høyere? Eller gjøre den tett i bunnen? I så fall kan dere plante en bunndekker. Eføy eller noe annet som klatrer kan man plante på bakken, og det filtrer seg rundt alt det får tak i. Men det lager jo gjerne litt villniss da.

Skvallerkål er noe skjit. :mumle:


#5

Esme sa for siden:

Men det smaker veldig veldig godt i supper og slikt.


#6

Martis sa for siden:

Dette blir første året mitt med hage og jeg har litt prestasjonsnerver. Hagen er egentlig veldig fin, men jeg må gjøre den litt mer barnevennlig. I tillegg ønsker jeg meg noen roseplanter, det er en her, men den er litt puslete.

Vi kjøpte i april i fjor og da var hagen veldig vinteraktig, men når vi overtok i august var det planter og trær overalt så jeg skaffet meg en hagebok for å prøve å avdekke hva som egentlig var her. Og så var det dette med stell...

Jeg har krokus ihvertfall, og de blomstrer nå :D


#7

Pepper Lemon sa for siden:

Står den oppklatret inntil en vegg i potte? Klipper du den da, eller venter du bare til den våkner til liv?

Really? :sjokk: Koker du den som spinat, eller noe slik?


#8

Esme sa for siden:

Den står i den ene kassen inntil veggen ja. Jeg vet ikke om jeg skal klippe den eller ei jeg? Har så lite peiling på sånt. Egentlig så har jeg planlagt å kjøpe hus om en stund og surre rundt i hagen med stor hatt og være sånn eksentrisk rosegærning, men er ikke helt der ennå.

Man bruker de nye og ferske skuddene, kan brukes som spinat for eksempel ja. Lettkokt. Godt i lun potetsalat, med maldonsalt og god olivenolje.


#9

Maverick sa for siden:

Terrassekasser her også. Eller, egentlig bare terrasser med potter og sånt på. Skal prøve å gjøre det frodig i år. Lover!


#10

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg har ikke helt fått til det imaget. I dag hang jeg i epletreet iført baggy jeans og mørkrosa fuskpels. Nabodamene her er mye stiligere. Jeg har observert at blomstermalte støvler er det nyeste innen hageeksentrikermote:


#11

Esme sa for siden:

Oooh, de støvlene, cordfløyelbukser, litt gammel cardigan og stor hatt og en tanke beruset på sherry så er man der altså! :hjerter:

Jeg må si at jeg gleder meg sånn til å bli pensjonist og kan gi total beng i alt mulig av kutyme.


#12

Maverick sa for siden:

Noen ser på Agatha Christie? :knegg:


#13

Esme sa for siden:

Fiddlestick, dearest one!


#14

Heiko sa for siden:

Jeg burde ha hatt mange planer for hagen. Det er et sabla kaos. Vi har ingen peiling på hagestell. Hjelp!


#15

Esme sa for siden:

Kjøp dette:

  • Stor blomstret hatt
  • Et par flasker tørr sherry
  • Blomstrede havestøvler (merk uttalen der)
  • Rosesaks

Så er det bare å ta på seg alt og rave rundt i haven mens man klipper løs på alt man får tak i.


#16

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg har heller ingen peiling, Heiko. Men google er din venn. Og det lønner seg å ta turen innom hagesenter om søndagene og be om råd. Man blir gjerne litt hekta når man først setter igang.


#17

Palmen sa for siden:

Heiko: lei en gartner. :knegg:


#18

Pepper Lemon sa for siden:

Esme burde bo i Ullevål Haveby. :nemlig:


#19

Maverick sa for siden:

Jeg liker Esmes strategi, altså.


#20

Tallulah sa for siden:

Kan jeg friste med dette lekre hagesettet fra Victoria og Albert Museum i serien "Pretty Useful Tools"?


#21

Optimist sa for siden:

Vi klipper ikke Klematisen. Hart hørt flere steder at man ikke skal gjøre det- det er på de "gamle" greinene blomstrene kommer. :ja:


#22

Maverick sa for siden:

Alpeklematis er planten som en vakker dag kommer til å overta kloden. :spår:


#23

Obelix sa for siden:

Vi har hage på størrelse med et frimerke og der la vi beleggningsstein i fjor.
Har et lite bed langs husveggen hvor det er litt ymse.
Plantet en mini Kiwi plante ifjor og er spent på om den kommer i år.
Ellers blir det krukker med blomster.
Og i år skal jeg få kjøpt meg en amerikansk dekkstol hvor jeg kan liggesitte unser parasollen med et glass hvitvin

Har lyst til å plante et kirsebærtre, med hvite bær.
Vi får se.

Og så skal jeg ha agurkplante, tomater, solsikker og erteblomster.


#24

Heiko sa for siden:

Jeg ble mer skremt en beroliget.


#25

Obelix sa for siden:

Hvis man har Klematis i krukker da må man klippe ned og sette de inn om vinteren for at de ikke skal fryse. Har man den i jorden kan man bare la den stå og klippe innimellom.
hilsen min gartenervenninne.


#26

Hjertensfryd sa for siden:

Tja. Planer har me alltid. Akkurat no er det kanin og hønsegård som er under oppbygging. Og så er det litt flytting og endringer på nokre bed, litt beskjæring i frukthagen. Kanskje me kjøper inn litt meir bær busker i år. Fjorårets potetåker blir nok redikkåker i år. Poteter fungerte dårlig.
Inne er det sådd masse. Mais, bønner, chili, agurk, rosmarin, lavendel, basilikum og timian. Lavendel har eg ein plan med. Håper å plante den ut i bed som er ved inngangspartiet og litt andre plasser.
Resten havner i bed litt her og der. Nokre i krukker ute.
Ja og så var det vel ein jordbæråker som trengte litt tilsyn og.

Sa eg at me har litt å gjera på heime ? :knegg:


#27

Mistral sa for siden:

Bergenia. Ikke sexy, men veldig takknemlig, spesielt i skygge.

#28

Mei sa for siden:

Jeg har (som vanlig) store planer for verandaen vår. Jeg ser at både ripsen, solbæra, peonen og bjørnebærbusken har overlevd i pottene sine. Det samme har sukkulentene i "steinbedet" mitt. I tillegg spirer det tomat, paprika, chilli og diverse krydderurter i kjøkkenvinduet. Jordbær må til, i tillegg til fargerike blomster og sikkert noe nytt jeg finner på hagesenteret som kanskje fungerer og overlever, og kanskje ikke. Jeg har lyst på et syrintre der ute, men det blir kanskje litt for meget når vi bare har 6 kvadrat til rådighet?

Det beste med verandahage er at man ikke trenger å kaste bort tid på snegler og ugress. :hjerter:


#29

Honda sa for siden:

Hagearbeid ja. :(
Har 2 mål med tomt som må planerest etter drenering og kloakk graving i fjor. Flyttet all massen som var rundt huset til baksiden, for der var det veldig ulent. Så ALT må fikses.

Jeg vil ikke ha vår. VIL IKKE.

Ikke vet jeg hva jeg skal plante og ikke bryr jeg meg så mye. Har tatt vare på noen blomster. som står i gammel potetåkeren til svigermor. hehe.
Tror ikke jeg blir å bruke så mye penger på blomster, trær og busker er det litt av. Men vi skal selge til høsten\vinteren\neste vår så tenker at kanskje andre har annen smak en det jeg har.

Har tenkt litt på å plante rips trær, men har null ide hvor jeg skal få tak i dette... et rips busk på gartneriet i fjor kostet 500 kr.... :kjip:

Dessuten synnes jeg det er veldig greit å sitte i egen hage uten å nyse hver 3 sek.

Vet bare atnår vi flytter blir jeg å savne mine 3 stk fine svære hegg trær


#30

Blå sa for siden:

Vi kjøpte hus med stor og fullstendig overgrodd hage høsten 2007. I fjor sommer fjernet vi enorme mengder med gamle trær og busker, så nå kan vi i hvert fall se hagen. I tillegg fjernet vi en stor rhododendronbusk og begynte å planere det stedet der vi en gang skal ha en utesitteplass, og jeg grov opp en potetåker.

I år er det vårblomster i den gamle potetåkeren og der skal jeg etterhvert plante gress. Jeg holder på å grave opp en ny potetåker og kjemper en hard kamp mot hanefoten (skvallerkål). Den har helt overtatt her, og den har et rotsystem av en annen verden.

Årets planer er denne potetåkeren. Vi skal plante to plommetrær og et epletre (et overlevde fjorårets store slakt) og jeg har tenkt å sjekke ut mulighetene for å plante hageblåbær.

Ellers skal jeg prøve å restaurere det gamle vedskjulet og generelt få litt mer kontroll på hagen. Har jeg egentlig tid til å gå på jobb? :gruble:

Og Esme, når som helst du har lyst til å vandre rundt og være eksentrisk hagearbeider så er du velkommen hit. Jeg har både sherry og madeira. :nemlig:


#31

Veronal sa for siden:

I år skal vi egentlig bare høre gresset gro.

Etter å ha anlagt 1 hage i gamlehuset (faktisk vellykket selv om det var første hagen) så har vi tenkt å bruke lengre tid på hagen i nåværende hus. I fjor plantet vi 360 hekkplanter, rullet ut 350 kvm gress eller noe sånt, la belegningsstein, anla 1 stort bed, plantet bambus her & der, plantet skråningsbeplanting til den store gullmedaljen + 1 prydepletre. I år skal vi hovedsakelig, som nevnt, høre gresset gro. Før den tid så blir det beskjæring (når vi en gang finner igjen hekken vår under all snøen :gal: ), gjødsling av hekk og gress og jevnlig trimming av gresset som står på tapetet.

Jeg blir utrolig nerdete når jeg først setter i gang og kan alle latinske navn og sånt. :gal:


#32

Optimist sa for siden:

Det stemmer. Vi bor så høyt over havet at det meste av planter og trær som er nevnt i dene tråden vil ikke overleve her.. :leppe: Men Klematisen står i jorden og blomstrer opp igjen hvert år selv om den gjennom vinteren ser helt død ut. :nemlig:


#33

Niobe sa for siden:

Jeg kjenner på et snev av panikk.

Vi har hage for første gang i vårt liv, og den er grådig forsømt. Vi ser jo at mye må gjøres, men vi aner ikke hva, og i hvilken rekkefølge.
Så langt har jeg forbarmet meg over blomstebedene på forsiden av huset. De virket veldig overkommelige...


#34

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har forsket på klematis de siste par årene.
Det ser ut som den blomstrer mest hvis den ikke er klippet ned fra året før. Men samtidig så blir det stikkende frem en del visne greier innimellom som ikke ser pent ut.

Hvis man ikke klipper den tilstrekkelig lenge og det blir en snørik vinter så finner man klematisen i en rull foran klatredingsen sin, og da ser jeg for meg at den skal klippes. Eller skaffes en støttekontakt? :gruble:

Dermed har jeg altså latt være å kloppe klematisen et par år og i år klipper jeg den. Så får vi se hva som skjer. Forskningen fortsetter...


#35

Blå sa for siden:

Niobe: jeg er ingen ekspert, men jeg holder i hvert fall på med det samme som deg. :nikker: Det jeg har satset på, og som ser ut til å fungere, er å grave opp hagen, en del hvert år, og plante poteter. Jeg graver opp veldig grundig. Snur jorden to ganger, fjerner røtter og stener. Og potetene skal være gode for jordkvaliteten, blant annet fordi de også bidrar til å "lufte ut" jorden. Jeg ser i hvert fall at det området der jeg hadde poteter i fjor nå er godt for blomster, og skal, som sagt, prøve å plante gress der nå.


#36

Pepper Lemon sa for siden:

Veronal: Hva bruker dere bambusen til? Er det for å hindre innsyn, dekke til en grøft eller noe i den duren? Vi stod og så på bambus på hagesenter i går, men jeg er veldig usikker på hvordan det blir. Har du bilde av deres?


#37

Tallulah sa for siden:

Bambus er så fint! Det lager nydelig lyd når det blåser, og den sprer seg fort. Hvis man vil begrense den innefor et område bør man grave ned plast i en ring rundt som et underjordisk gjerde. Når jeg får meg hage/kolonihage skal jeg ha bambus.


#38

Rug sa for siden:

Jeg hater naboens bambus! Alle blader som faller av om vinteren havner i vår hage, så jeg må rake opp bøtter og spann om våren. Det ser skikkelig slaskete ut hos oss hele vinteren.

Klematis kommer i tre varianter, noen skal klippes helt ned, noen bryter bare på gamle skudd, noen gjør begge deler. Dermed finnes det ikke en universalregel.

Jeg har mye hosta i hagen, flerårige stauder som dekker fint og har flotte blader. Dessuten har jeg i år fått meg pioner som jeg gleder meg vilt til å se blomstre. Ellers er vi stort sett ferdige med anlegging, det er rett og slett ikke plass til mer her.


#39

Tallulah sa for siden:

Tak for tips, jeg syns den var ganske fin! Vet du om den er giftig? Endel barn her, så vi prøver å unngå de kjipeste.


#40

Slettet bruker sa for siden:

Hvordan vet man hvilken klematis man har?


#41

Candy Darling sa for siden:

Min plan er å se hva som har overlevd vinteren, og fortsette fjorårets strategi. Nemlig å plante helt tilfeldig ut over året og satse på at noe blir fint. Jeg er nok hageeksentriker allerede. :nemlig:


#42

Veronal sa for siden:

Monsoon: Det som Glitter sa. Vi har den på to plasser ved terrassen i nærheten av husveggen slik at den står litt i le og med tiden at terrassen blir litt i le. Den rasler i vinden. :hjerter: Våre er bare noen knøtt foreløpig.


#43

Veronal sa for siden:

Her er den ene:
poff

Vi har tre andre på den andre siden av terrassen på vei ned på andre siden av huset.


#44

LilleRosin sa for siden:

Min plan også!

Utover sommeren orker jeg ikke luke lengre, men skvallerkål har ganske fine blomster de og.


#45

Nessie sa for siden:

Mine planer er litt sånn: :lalala:

Jeg skulle ønske de var sånn: :danse:

:gal:


#46

Optimist sa for siden:

Jeg gleder meg til du legger fram forskningsresultatene dine, Smilefjes. :ja:


#47

Cielo sa for siden:

Du har lagt ut bilde av hagen til moren til en av mine barndomsvenninner, Monsoon. :) Den er så fin.

Ang. Magnoliatre så har naboen vår det. Det er utrolig fint.


#48

Éowyn sa for siden:

Jeg har lyst til å plante noe vi kan spise, men er usikker på hva som vil overleve klimaet her. Har så langt tenkt på tomatplanter, ruccolasalat og sukkererter, kanskje løk og. Men usikker på om jeg bør så dette i et minidrivhus inne først? Sukkererter kan vel såes rett ut? Jeg er kanskje for sent ute for å så tomatplanter så kanskje bare kjøpe ferdige tomatplanter?

Plantene vil stå ved halvveggen som deler vår hage fra naboens og bort til hjørnet av huset vårt. Det er ikke verdens beste solforhold i hagen vår, men den delen får i hvert fall formiddagssol. Det er ganske lunt der. Blåser det ute kommer det sjelden vind dit.


#49

Tallulah sa for siden:

Sukkererter sår du rett ut. Tips: Legg dem i vann natta over, da spirer de lettere.
Ruccola sår du også rett ut. Tips: Så i runder med en ukes mellomrom, det er veldig irriterende at all salaten blir moden samtidig, og går den i stokk blir den bitrere i smaken.
Løk setter du rett ut i jorda. Hvitløk også. Da dytter du bare fedd ned i jorda.
Tomat burde vært sådd inne allerede, men det er jo helt greit å bare kjøpe en plante.


#50

Éowyn sa for siden:

Tusen takk! :)

Men hva menes med å den går i stokk? :o


#51

Tallulah sa for siden:

Den består ikke bare av blader lenger, men det kommer en sånn "pinne" i midten som det etterhvert kommer blomster på.


#52

Éowyn sa for siden:

Aha.... Takk for oppklaring. :)


#53

Selma sa for siden:

Vi kom hjem fra fjellet i dag og det er deilig å se at hagen har blitt snøfri i løpet av påsken :). Første prosjekt er å fjerne gammel rusk og rask

Vi skal rive verandarekkverk, fjerne noen rosebusker og bygge ut terasse i forlengelsen av en veranda (bygger oss et trinn ned og får terasse på bakkeplan). Her er det stort sett vi som har ideene og snille svigerfar som snekrer:)

Terassen skal avsluttes med en støttemur og ei trapp. Ellers så ser jeg for meg noen store kasser på terassen der jeg kan plante noen lave rosebusker og kanskje noen stauder innimellom

Jeg kjenner at jeg trenger masse ideer - noe som har nettsider å anbefaler? Hvilke hageblader er bra?


#54

Toffskij sa for siden:

Vi skal putte hardføre ting i store potter. Og ha tomater og kanskje jordbær. :betongheller:


#55

Maxine sa for siden:

Planer? Hage?

Etter at metern med snø er forsvunnet om en måneds tid, håper jeg å få satt igang ei gravemaskin. Deretter blir det ny mur og ny plen ved hovedhuset.

In my dreams. Slik i virkeligheten blir det vel å flytte sandkassa.. Og vedlikeholde 5 mål plen, med tilhørende epletrær, andre bærbusker og litt til.


#56

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har forresten en plan til. Jeg har en rhododendron som er minst seks-syv meter i diameter. Den skal vekk i løpet av sommeren. :tøff:

Også skal jeg ha ut det meste av blomsterbedet har jeg bestemt og sette ned noen lave busker som blomstrer litt ulikt isteden. Jeg gidder ikke luke.


#57

iana sa for siden:

Jeg skal plante bambus bak sandkassa til ungene. Så skal jeg omorganisere i terrassebedene. Jeg har 4 mål hage og er møkklei av å luke. Min mann dyrker vindruer på friland. Han utvidet litt i fjor men det ble ikke vellykket, så vi kjøper vel noen nye planter og prøver å plante dem i en annen del av hagen.


#58

Miss Norway sa for siden:

Mitt beste tips er vaktmester/gartner som fikser det som skal fikses. :lat:


#59

Tallulah sa for siden:

Gi den til meg! Vi har nemlig verdens styggeste og pistrete rhododendron i bakgården, men vil gjerne ha en pen en.


#60

Slettet bruker sa for siden:

Den er ikke så pen akkurat. Men det er mulig den kan beskjæres eller noe sånt? Men jeg vet ikke hvordan man skal få fraktet den - den er kjempestor, på størrelse med hele bilen min. Går det an å flytte på sånt?


#61

Tallulah sa for siden:

Jeg bare tullet litt altså. Vi har ikke noe bil til å flytte noe sånt vi heller. Ellers går det nok an. Bare grave den opp (rhododendronrøtter ligger visstnok grunt). Jeg har tenkt til å prøve å beskjære vår, den kan jo ikke bli verre enn den er nå.


#62

Marit K sa for siden:

Vi har hageprosjekt på gang ja, men fordi vi kommer til å ha en del å gjøre innendørs også, så begrenser det seg litt.
Til å begynne med, så skal vi anlegge plen på 200kvm med grovplanert uteareal. Jeg aner ikke hvordan jeg skal ta fatt på galskapen, men etter å ha funnet ut av vi må ha ca 20cm med god jord over det hele før vi sår, så har jeg i alle fall fått meg til å be om pristilbud på 40 kubikk med plenjord fra en lokal leverandør. Hvor mye kan noe slikt koste da tro. :undrer:
Gleder meg ikke akkurat til å sette i gang med den jobben. :hehehe:


#63

Slettet bruker sa for siden:

:mumle:
:der røyk sjansen til å bli kvitt dævelskapen:


#64

safran sa for siden:

:hjerter:

Alle burde bo i Ullevål haveby. :nemlig:

Jeg har allerede klippet plommetreet, kanskje det kommer noen plommer på det i år. I fjor kom det to blomster, men ingen plommer. :himle: Jeg har fylt på jord i alle bed, og tenkte å plante hageblåbær og kanskje en sjærsmin. Det lukter så godt og minner meg om da jeg var liten.
Ja, og så har jeg kjøpt diverse frø som jeg burde ha plantet i potter forengst.


#65

Tallulah sa for siden:

:sorry: Finn.no?


#66

Veronal sa for siden:

Det er veldig lett å flytte rhododendron. :erfart, n=3: Røttene er i en klump som ligger veldig grunt og det er ikke noe problem å få med seg alt. Tror det er lett å få solgt også. På noen plantesenter selger de også store versjoner - så det er et marked for det.


#67

Ru sa for siden:

Rhododendron er flyttbare ja. Her i borettslaget har de ommøblert rhododendron i årevis. :knegg:

Planene for i år er magre. Vi skal selge, og altså flytte, så jeg vil ikke så ut noe greier i vinterhagen som ikke kan flyttes. Det blir vel noen sukkererter i kjøkkenvinduet, tenker jeg. I tillegg har poden plantet solsikke i barnehagen og fått med hjem og de spirer allerede. De kommer vel til å vokse gjennom taket eller noe. :dåne:
Alt hagepikkpakket mitt er pakket vekk, så det får bli en potte her og en der.
:sukk:
Men jeg skal kjøpe meg hage. :trasser: Og så skal jeg sitte der og drikke rødvin.


#68

Rug sa for siden:

Bambus er fint det altså, når det er fint, det er bare så innmari stygt når det hiver av seg om vinteren. Og irriterende. Og sitter sykt godt fast i plenen.


#69

Mjau sa for siden:

Rohdotingen er lett å flytte ja.
Mamma mente min ikke ville blomstre det året jeg flyttet den, men det gjorde den. Den ble faktisk mye finere og ;)
Jeg er litt uvøren med hagen jeg da. Flyttet tulipanløker etter at bladene og knuppen hadde kommet opp og jeg. Gikk helt fint det og :)

Nå bor jeg i ei steinrøys, og vi har en plan om å lage ferdig gårdsplassen og så litt plen i sommer. Thats it tror jeg. Må ikke gå ut for hardt, og heller bruke litt tid på å planlegge mer...


#70

Candy Darling sa for siden:

Jordbær i kasser, ja. Det bør vel gå bra i noen stygge, men akk så praktiske selvvanningskasser? :blond:


#71

Mei sa for siden:

Jeg har jordbær i absolutt-ikke-stygge sink- eller terakottapotter.


#72

Fadese sa for siden:

Det er min første sommer med skikkelig hage, så mye må læres.

Men jeg vet jeg skal:

  • Rive opp en del stauder, fylle på med ny jord og istedet så/plante grønnsaker. Jeg tror i alle fall at jeg vil benytte bedene som allerede er der til grønnsaker, men etter hvert har jeg lyst til å gjøre noen endringer slik at grønnsakshagen blir lagt til et hjørne av hagen. Jeg vet vi skal så gulrøtter og sukkererter, så får vi se hva annet vi finner på.
  • Lære meg hva jeg skal gjøre med rosebuskene, hekk og frukttrær. Rosebuskene og ikke minst hekken ser temmelig pjusk ut etter vinteren.
  • Vi bør ordne et system til søppeldunkene på framsida av huset, men jeg vet ikke om vi får ordnet det i år. Tips mottas med takk! Det gjelder da for tre små dunker (restavfall, papp/papir og plast).

#73

Camomilla sa for siden:

Hagen ja.
I fjor hadde jeg potter med tomater, jordbær og urter. Skal ha det i år også. Planen er også å få plantet gulerøtter i hagen og satt opp epletre. Pottene på terassen skal fylles med blomster så snart det lar seg gjøre. Så fort snøen er borte skal jeg klippe av de visne "blomstene" på syrintreet.


#74

Candy Darling sa for siden:

Spørsmålet er: er det finest med levende jordbærplanter i stygge plastdingser eller døde planter de fine sinkbøttene mine. :nemlig:


#75

Pepper Lemon sa for siden:

Hvorfor dør jordbærplantene i de fine pottene? Er det dreneringen som er problemet? For vanningen kan umulig være utfordringen. :husker sommerværet i Oslo i fjor:


#76

Camomilla sa for siden:

Når setter man forresten krokusløkene?


#77

Candy Darling sa for siden:

I fjor, Camomilla. :hjelpsom:

@Monsoon: nei, kanskje ikke i fjor, men ellers holder ikke planter ut i mer enn 4 soldager hos meg. :sparke:


#78

Veronal sa for siden:

Camomilla: På høsten, før jul.


#79

Camomilla sa for siden:

Da får jeg sette de til høsten, ble så inspirert av noen fine krokuser i dag.
Jeg har bare en enslig her ute.


#80

Maverick sa for siden:

Det kan se ut som om alt hagearbeid jeg gjør blir i Farm Town på Facebook. :flau: Men der har jeg veldig fine jordbæråkre, altså. :stolt:


#81

Maverick sa for siden:

Øy, jeg har gått forbi 15.000 uten å merke det engang! :sjokk:


#82

m^2 sa for siden:

Jeg har flyttet fra 5 mål tomt og massevis av frukttrær, prydbusker og blomster til 1 mål med et par thujatrær ( :gal: ) og noe prydbartrær.
Alle blomstene jeg ville ta vare på fra gamlehagen, og det var mange, står i ventebed hos mine foreldre i påvente av å bli flyttet hit - det skal bli så fiiint!

Det skal bli ny hekk med blærespirea og lyse grønnfarger i kontrast, og jeg skal plante noen klatreplanter - både klematis og andre blomstrende, og noen med bare grønne blader - rundt lysthuset :jupp:
Også fjerne noen temmelig umotiverte steinhauger i hagen - de er "til pynt", men det er bare vanlig gråstein i en haug, som forrige eier plantet stemor rundt. Merkelige greier.


#83

Selma sa for siden:

Kan du komme og plante i hagen min også? :blafre: Fiine blomster! Sånne farger skal jeg også ha i hagen min etter at vi har utvidet terrassen


#84

Nooria sa for siden:

Her er planene mange i år som i fjor. Jeg skal

  • lage en gangvei av naturlig stein,
  • en levegg og en portal (av naturlige materialer)
  • lage minst to nye staudebed med gammeldagse stauder
  • forsøke å få til blomstereng under en eik og en bjørk
  • plante flere klatreplanter ved huset og ved garasjen

Mannen skal

  • lage stakittgjerde og port
  • beskjære naboens trær slik at vi beholder fjorutsikten

(Jeg regner med at dere ser ut av listene våre hvem som er hageentusiasten)

Foreløpig har jeg

  • sådd diverse stauder, urter og sommerblomster
  • tatt avleggere av pelargoniene som jeg har overvintret
  • priklet noe av det jeg har sådd

Ang. Clematis: Jeg har lært at de småblomstrete ikke skal beskjæres men at de storblomstrede skal beskjæres.

Så et spørsmål: Er det noen som har erfaring med den ettårige klatreplanten Morning Glory, Heavenly blue? Jeg sådde den for 3 uker siden, og nå klatrer de oppover veggen min inne i stua :eek:. De skal være kraftigvoksende, ha massevis av nydelige trompetformede blomster som er himmelblå, og blomstre lenge. Jeg synes det er rart at jeg ikke har hørt om den før ettersom den skal være så fantastisk, og jeg blir derfor litt skeptisk. Hvorfor har ikke "alle" den tenker jeg (som klematis, klatrehortenisa og klatreroser)? Hva er haken ved den, siden så ikke er tilfelle? Jeg forsøkte å google den men fant ikke så mye.

Det er rart å se på snørestene ute på plenen og tenke på at om 2-3 uker er den grønn, full av løvetann og Iberiasnegner :hehehe:.


#85

Harriet Vane sa for siden:

Have, ja... Jeg har feil antrekk, nemlig ammegenser, olabukser og Asics utløpte joggesko, store solbriller og gigantisk kaffekrus fra Kaffebrenneriet.

Jeg har en forhage med tre avsatser, der forhagen er dårlig barket oppå en duk. Der står det en formklippet Tuja, en liten og en stor rhododendron, en busk jeg ikke vet hva er x 5, noe som kryper og er stikkete, en gyvel(?), en del planløst krypstaudeopplegg i klatter og noe som klatrer oppetter avsatsene. Avsatsene er ustelte og uten noe spesielt.

I bakhagen har jeg plen som trenger ettersåing (vi flyttet inn i oktober i høljregn, så vi tråkket opp en del foran plattingen), en stor rhododendron, kirsebærtrær, mer gyvel, en busk med gule blomster, furu, bjørk, et tre med miniminiepler, blodrips og en mur som må skjules. I tillegg ligger det en haug av noe klatregreier som har falt ned.

Hagen her bærer veldig preg av at ingen har brydd seg noe særlig om den. Naboene, derimot. De har sherry, hatter, fine gummistøvler, hage.., unnskyld, havehansker, og en veldig fin hage.


#86

Ru sa for siden:

Jeg skal forresten ta opp noen avleggere av takløken vi har utenfor. Når er det best å gjøre det da, mon tro?
Jeg har masse fine takløker arvet av en tidligere kollega. Ryktene sier at de kommer fra Arboretet. :host:


#87

Niobe sa for siden:

Kan jeg spørre noen hagerelaterte spørsmål?

Nede i hagen har vi et lite tre. Det er bare ca 80 cm høyt, og alle grenene henger liksom på en side, litt i vifteform. Om ingen skjønner hva slags tre det kan være, så skal jeg ta bilde av det, jeg har ikke klart å google meg frem til noe som ligner.
Spørsmålet er om jeg kan flytte det? Grave det opp og plante det et annet sted?

Spørsmål nummer to:
I det ene bedet er det to busklignende greier som ser døde og stygge ut. De har jeg tenkt å grave opp. Men bak dem står et slags vintergrønt, kjegleformet tre. Barlind, kanskje? Hvertfall, på grunn av disse buskene antagelig, så har treet ingen grener på nederste halvdel. Vil det få grener der om jeg tar vekk buskene. Eller må jeg plante noe annet der for å skjule treets mangler? :knegg:


#88

Candy Darling sa for siden:

Jeg har beskjært epletreet. :kry: Det var fort gjort, det er bare årsgammelt, og jeg gjorde lydig det som sto i Boken, nemlig å klippe bort de 3 grenene som pekte innover i treet.

:Gartneremne:


#89

Veronal sa for siden:

Du er sikker på at det ikke er gravhauger til døde kjæledyr? :moahaha:



#91

Anne C sa for siden:

Planer og planer..... Det ikke akkurat sånn at jeg har planlagt noe, men det er masse som burde gjøres der ute. Vi planerte ut tomta for to år siden, fikk gress til å gro i fjor, men ellers er det veldig mye som må gjøres. Jeg er bare ikke særlig motivert.


#92

m^2 sa for siden:

Yikes! :sjokk: Den ene har til og med innlagt lys :skremt:


#93

Jenna sa for siden:

:knegg:

Min plan er å ta en tur til Plantasjen, kjøpe nye kasser og poppter og deretter plante litt fint i dem. Har 2 balkonger og lurer på å lage et lite drivhus på den ene. Lyst til å prøve meg på tomater.


#94

Lucifer sa for siden:

Der har du meg! :D
Jeg er IKKE glad i hagearbeid. Ikke mannen heller, så her blir fler og fler planter fjernet, til våre foreldre og besteforeldres fortvilelse. Vi har hekk, gressplen og ja det var det. Grus har vi også. :D
Men nå som snøen er borte må vi nok ut og rydde litt ja. :nemlig:


#95

gajamor sa for siden:

Vi har tatt ned ei gigantisk furu, så den neste måneden går vel med til å rydde opp greiner, sage og stable ved.

Den lille trepeonen min har fått masse skudd nederst på stammen, så det ser ut til at den skal klare å rette seg opp. Den var plantet helt innunder en thuja-lignende sak, og mistrivdes totalt. Den store trepeonen har også fått mer luft rundt seg nå, etter at vi kappa ned furua og ei lita gran. Jeg flytta ei stor buskrose i fjor, og skal flytte den andre i år, slik at naboen slipper å få halve buska inn på sin eiendom.

Rhododendronene sto også fullstendig feil i forhold til jordsmonnet, så det siste jeg gjorde i fjor høst var å flytte dem. Jeg syns allerede de begynner å komme seg.

Ellers blir det vel å strø litt bark her og der, og en umasse med luking. Det store uteprosjektet i år blir å male huset. Jeg tviler på at det blir tid til så mye mer, ungene lar meg ikke jobbe mer en 10 minutter av gangen.

Åja; vi skal sette opp ei trampoline. Det er veldig høyt på prioriteringslista.


#96

Harriet Vane sa for siden:

Peoner i Bergen. Går det bra? Jeg elsker peoner, mormor har masse og de er nydelige og lukter godt. Men er det for skyggete og regnete her?


#97

Mandarin sa for siden:

Har du navn på noen av disse herligehetene? :vilha:


#98

m^2 sa for siden:

De største rosa er hestemynte, de blå rankene er en Veronica-type, de hvite er en type nyseryllik, og de minste rosa er Tjæreblomst. De blå øverst til venstre i det nederste bildet er Prakthjelm, øverst til venstre i det samme bildet ser du bladene til Kjempekonvall.
:myser:


#99

m^2 sa for siden:

Dette er min store inspirasjonskilde :jupp:


#100

Candy Darling sa for siden:

Peoner i Bergen bør gå bra, farmor hadde noen gigaschwære både på Laksiken (Skyggenes dal) og på hytten i solbadet område. I den grad solbadingen var påfallende.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.