Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Dårlige vaner (mat, kosthold og servering)

#1

Veronal sa for siden:

Jeg er på livsstilsendringskjøret, har brukt permisjonstiden effektivt og er der jeg ønsker å være volum- og fasongmessig. Jeg har brukt tid på aktiv livsstil og er på rett vei, men jeg tenkte jeg burde reflektere litt over hva som er gode og dårlige vaner når det gjelder mat, kosthold og servering.

Alle innspill mottas med takk.


#2

Veronal sa for siden:

Jeg kan bidra selv med noen eksempler på hva jeg tenker på:

I nær familie har man f.eks. servering som strekker veldig ut i tid. Dessert serveres f.eks. aldri umiddelbart etter middag - i stedet blir det 2. bordsetning hvor man serverer dessert - kanskje 1,5 time etter middagen avsluttes. Hva skjer - jo man får plass til mer dessert (eller egentlig - det som skjer for de som er vant med denne praksisen er at man spiser mer middag fordi man trenger ikke å "holde av plass" til desserten :rolleyes: ). En stund etter dessert serveres gjerne kaker og godteri.

Andre ting er et utvidet helgebegrep. Dvs. at lørdag gjerne blir både fredag, lørdag og søndag.


#3

Esme sa for siden:

Tips for å få nok grønnsaker til maten: Ha to store bokser i kjøleskapet, en med ferdige, svært lettkokte grønnsaker som asparges, stringbønner etc og en boks med ferdig oppskårne grønnsaker som reddiker, blomkålbuketter, sukkererter, knaskerøtterskiver. Da er det kjempelett å ta litt av hver boks og lage salat til middagen. Bare legge på noen små tomater, gresskarfrø etc og litt olje og sitron.
Ellers pleier jeg å ta en neve av hver boks til kveldsmat også.

Jeg lager opp til disse boksene to ganger i uken sånn ca.


#4

m^2 sa for siden:

Hm... hva slags mat er det snakk om da? Er det noen valgmuligheter?
Og hva tenker du på som en "lørdag"?

:)


#5

Divine sa for siden:

Veronal: Tja, jeg synes ikke det du beskriver her er "dårlige vaner". Det er kanskje vaner du selv ikke ønsker å ha, og det er selvsagt helt greit. Men det er litt søkt å generalisere det og implisere at det skal gjelde for alle og enhver. Eller misforstår jeg deg nå?

Esmes tips er forresten veldig bra. Det har jeg hørt av henne før, og valgt å følge. :jupp:


#6

Veronal sa for siden:

All slags mat, m^2. Med lørdag så tenker jeg på både om middagen blir kosepreget og om det er noe ekstra kalorikos på kvelden. :sparke: (Ukjent begrep for meg siden august i fjor minus jul og påske, men jeg har vært der. :bekjenner: )


#7

apan sa for siden:

Jeg sliter også litt med å skjønne poenget ditt her, Veronal (noe som er uvant siden du pleier være så presis :knegg: ). Tenker du hva som er viktig for å holde ønsket vekt og volum? Generelle "småregler" i hverdagen? Eller er det noe annet?


#8

Veronal sa for siden:

Divine: Jeg tenker vel i utgangspunktet at folk kan selv bidra med det de subjektivt synes er dårlige vaner for at jeg (og andre som ønsker det) kan reflektere over om de er enige i om det er noe som de vil definere som dårlige vaner.


#9

Travolta sa for siden:

Det med utvidet helg kjenner jeg meg godt igjen i. Det blir godteri både fredag, lørdag og søndag. Jeg tenker derfor at vi må rett og slett slutte å kjøpe inn så mye.

Ellers har jeg forsøkt å forebedre kostholdet ved å lage mer fra bunnen. Kutte ut posesupper-og sauser. Jeg har blitt overrasket hvor enkelt det er. Ikke at vi aldri har posesuppe mer, men vi lager ting fra bunnen av i større grad nå. Ofte like enkelt, men du verden så mye det har å si for smaken. :)

Ellers skjærer jeg ofte opp frukt på tallerken til storesøster. Da spiser hun mye. Pynter gjerne med litt kanel på eplene for å piffe det opp litt.


#10

Divine sa for siden:

Ah, takk for oppklaring. :blomster:


#11

him sa for siden:

Ingen tips fra meg. :) Stikker bare innom tråden for å skryte av hvor flink du er. :riktig: Livsstilendring er vanskelig, det å gjøre ting anderledes er krevende.


#12

Veronal sa for siden:

Jeg tenker på alt mulig som folk kan identifisere som en dårlig eller "dårlig" vane. Jeg prøvde ikke å begrense det fordi jeg hadde et håp om at mange ville mene noe.


#13

m^2 sa for siden:

Hm... jeg tenker at kosemat behøver jo ikke være usunt nødvendigvis. Her i huset praktiserer vi mye "plukkemat" siden det er allergier og lavkarbo og hva-har-du ute og går. Taco, ostefat, tapas, lag-din-egen-porsjonspizza, indisk mat med valgmuligheter, rekermåltider osv til kosekvelder foran tv-en. Det hjelper også veldig at lillegutt ikke liker godterier overhodet.
Det du beskriver høres mer ut som sånn svigermor/foreldre-setting for meg, med hele store middager, desserter (alltid plass i dessertmagen), og gjerne kake etterpå? Hvis det er ofte må man kanskje pent ta et standpunkt til det?

Jeg har en mor som er litt sånn "alt ordnes med god mat - dess fetere dess bedre". Det er vanskelig å si ifra når hun vil løse Verdensproblemer med mat, egentlig...


#14

Irma sa for siden:

Her må jeg følge med skjønner jeg. Hadde over et år godis- og kakefritt før den siste graviditeten, og skulle ønske jeg fant motivasjon til å finne tilbake dit.

En ting jeg synes er greit i jakten på et sunnere liv og en kortere helg (og eventuelt andre utskeielser) er mottoet: "Det er lov til å kaste mat." Siden jeg ikke er en middagsrestetafser så dreier det seg i hovedsak om godis og denslags. Kjøp inn planlagt mengde på lørdag, kast eventuelle rester lørdag kveld. Kast alle kakerester eller send de med andre etter selskapeligheter.

Jeg har også god erfaring med å ha ferdig skrellede grønnsaker liggende i vann i kjøleskapet som snacks. Og ferdig vasket frukt. Da øker inntaket har jeg merket. Hjemmelaget kornblanding av 4-korn+havrekli+nøtter i poser oppmålt med passende mengde til et måltid. Alltid klar imsdalflaske med romtemperert vann. Jeg drikker mye mer vann når det er lunkent. Ikeas fine knekkebrødbokser og knekkebrød av groveste type klar på benken. Ubegrensede midler når det gjelder innkjøp av friske bær hele året igjennom. Frukt- og bærsalat er et bra alternativ til godis.

Detaljert middagsplan og handling en gang i uka. Ingen småhandling.


#15

Tallulah sa for siden:

Å lage mat fra bunnen av er i grunn mitt beste tips, i tilelgg til å "oppgradere" all junkfooden. Dvs. grove kjøttpølser i stedet for finmalte pølser, hjemmelaget fiskegrateng med mer fisk, hjemmelagde fiskepinner og chicken nuggets, hjemmelaget potetstappe med andre grønnsaker mikset inn osv. Det har gjort at vi har fått et mye mer bevisst forhold til mat, i tillegg til et "nærere" forhold, vi skjønner mat bedre.

En ting vi må bli bedre på er fastere måltider. I helgene er i grunn middag det eneste måltidet vi spiser sammen. Glittergutten er ofte sulten når han våkner, da er ikke mannen og jeg sultne. Så kommer vi helt ut av synk, og det fører til mye småspising gjennom hele dagen.


#16

Pappalille sa for siden:

Jeg er ram på å glemme å spise. Særlig nå som jeg har ei lita ei som krever min oppmerksomhet brått og veldig med én gang. Kan ikke vente fem minutter. Jeg utsetter ofte spising, og dermed glemmer jeg det. Skummelt når en ammer.

Tror jeg skal lage meg matpakker og legge i kjøleskapet.


#17

Katta sa for siden:

En vane som jeg skal prøve å få, er å alltid ha med en flaske vann og en pakke knekkebrød (sånn ferdigsmurt) i vogna når jeg går tur. Jeg går plutselig tom for energi fordi jeg har glemt å spise, og da er veien til kiosken kort.


#18

Benzo sa for siden:

Glemme å spise? :grineler:


#19

Veronal sa for siden:

Takk for tips så langt! Mange er implementert allerede og andre er ting som det jobbes med å få indoktrinert.

Katta: Smart. På jobben har jeg kommet så langt at hvis jeg jobber lenge og trenger noe ekstra å gå på så kjøper jeg et knekkebrødsandwich i stedet for sjokolade. :stolt:


#20

Pebbles sa for siden:

Jeg kan og vet alt som er å vite om kost og mat. : i det ubeskjedne hjørnet:

Og jeg er todelt, kjenner jeg. Det er av stor viktighet hva man spiser i hverdagen, det er det ingen tvil om. Samtidig så kan man bli så nøye på dette og innrbeide så rigide regler at man spolerer både mat- og livsglede.

Mitt ideal er å ha et kjøle- og kjøkkenskap fyllt av sunne matvarer (og for meg er det lavkarboinspirert med basis i kjøtt, fisk og mye grønt), samtidig som jeg syns det er helt greit å kose seg med kosemat og rødvin på en fredag også.

På en tirsdag kveld også,forresten, hvis man får veldig lyst. :jupp:


#21

allium sa for siden:

Ikke spise mens man gjør noe annet. Ikke kjøpe en bolle eller en sjokolade på Narvesen og stappe den i seg mens man løper til bussen. Ikke spise rett fra kjøleskapet.

Lag mat, legg på tallerken, sitt ned og spis.


#22

Katta sa for siden:

Dette er viktig for meg også. Og så er det viktig å lage god mat og kose seg, selv om jeg ikke kan spise ubegrenset. Hvis jeg skal spise mat jeg oppfatter som kjedelig, ender jeg med en stor sprekk veldig fort. Så jeg prøver å servere både meg selv og barna mat som ser pen ut og som er pyntet med litt grønnsaker.


#23

Irma sa for siden:

Dette kjenner jeg meg igjen i. Det drøye sommerhalvåret synes jeg er fint i så måte. Vi har forskjellige urter i kasser på terrassen og i grønnsakshagen, forskjellig kjøtt i fryseren og webergrillen står alltid klar til dyst. Enkelt å lage lettvinn, sunn og smakfull mat. Og lite oppvask, slik at man heller kan bruke tiden på å ta seg en tur ut.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.