Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Trenger noen råd ang. glutenfritt og melkefritt kosthold

#1

Maya80 sa for siden:

Saken er att vi har lyst til og prøve melkefri og glutenfri diett på ett av barna siden hun er autist. Vi har pratet med legen hennes om dette og han var veldig positiv till dette, men desverre veldig liten erfaring på dette. Det blir meg om henne som kommer til og gå på dette. Noen som har barna på dette eller seg selv? Hva må jeg tenkte på hvem kan man kontakte for å få riktig veiledning? Jeg er opptatt att hun må få i seg riktig næring i tilegg, før vi starter opp.
Når det kommer til meg så er det pga adhd jeg tenker på mest, jeg kan mest sannsynelig ikke starte på medesiner likevel, og derfor har jeg tenkt og prøve diett. Noen her som kan anbefalle bøker eller erfaringer, hvet det finnes fedon etc men hva passer best?


#2

Slettet bruker sa for siden:

Når det gjelder melkefri diett så har vi erfaring. Jeg vet ikke hvor strengt det skal være i forhold til denne problemstillingen. Men skal det være 100 % så er stalltips fra meg at du kun kjøper det du vet hva som er i. Ikke pølser, ikke ferdigmat uten at du kan lese på pakken selv osv. Det er melk i mye rart - som servelat for eksempel. Lag alt selv fra bunnen til henne så er du sikker.

Neste stalltips er soya. Hun vil trenge kalsium og i soyamelk er det kalsium. Dessuten kan soyamelk brukes som man ville brukt melk. Det finnes soyayoghurt, rømme, noe ostegreier (som ikke er godt), is osv.


#3

ingling sa for siden:

Hei! Jeg har levd melkefritt i over ett år, så begynner å bli litt dreven på det. Soyaprodukter er vel og bra, men ikke bruk det for mye da det er lett å utvikle allergi mot det. Til frokostblanding, drikke og i en del bakverk er rismelk veldig godt. Min favoritt til det meste er likevel havremelk, det fungerer veldig likt som melk i en del "tradisjonelle" retter som pannekaker, hvit saus til fiskeboller og lasagne, etc. - sånn mat som unger vel ofte liker :)Ellers bruker jeg kokosmelk en del både i matlaging, baking og faktisk også i smoothie som jeg ofte spiser til frokost. Det er en litt uvant smak for barn kanskje, men den er jo mild og god, så verdt et forsøk. Se også [url]www.utenmelk.no[/url], der er det ulike fora som du sikkert vil ha nytte av.

[url]www.kernesundfamilie.dk[/url] har du kanskje vært borti alt siden du har lest en del om autisme og melke/glutenfri diett? De har en del gode tips i hvert fall, uten at en trenger å sluke alt som står der. De går jo også inn for sukkerfri diett for de som er autister eller har ADHD, vet ikke om dere har tenkt på det.

Lykke til!


#4

Tuneland sa for siden:

Ikke i all soyamelk vel. Det er noen som det er tilsatt kalsium i, det står presisert på pakken. Det samme gjelder rismelk.


#5

ingling sa for siden:

Soya inneholder nok noe kalsium i seg selv, men det finnes også andre måter å få i seg kalsium på: grønne grønnsaker og sesamfrø uten skall er veldig gode kilder. Det kan være nødvendig med tilskudd av kalsium og magnesium (magnesiumen er nødvendig for at kalsiumen skal funke best mulig), men det kan sikkert legen vurdere. Det finnes kalsiumberikede produkter av soya, ris og havre


#6

Kanina sa for siden:

En ernæringsfysiolog vil kunne hjelpe til med kostholdet. Jeg lever glutenfritt, og følger egentlig ingen ekstra forholdsregler med tanke på andre næringsstoffer. Men med melkefritt blir det nok litt annerledes, ja. Bare spør hvis du lurer på noe konkret ang. matlaging.


#7

pulverheksa sa for siden:

Jeg kan en del, spesielt om glutenfritt.


#8

annemede sa for siden:

[url]www.npif.no[/url] har hatt en del om dette tidligere.


#9

ingling sa for siden:

Enig i at ernæringsfysiolog er lurt, jeg går til en og er superfornøyd. Bare spør meg også om konkrete oppskrifter, eller ta en titt på bloggen min hvis du trenger inspirasjon: ingling.blogspot.com


#10

Tallulah sa for siden:

:nikker: De er veldig flinke på dette, så du bør absolutt ta kontakt med dem. Det samme med Norsk Cøliakiforening, de kan mye om glutenfritt. Ellers ville jeg som andre også nevner tatt kontakt med en ernæringsfysiolog som kan noe om det, slik at dere kan få satt opp diett som sørger for at dere får i dere de næringstoffene dere trenger.


#11

m^2 sa for siden:

Lillegutt går på melke- og glutenfritt diett (pga melkeallergi og cøliaki). Jeg holder han også stort sett unna soya fordi jeg synes jeg ser forverring når han får i seg det.
Jeg vil anbefale deg å kikke på cøliakiforeningens sider, der er det også etpar linker til gode glutenfrie kokebøker, bakekurs osv.
Melkeproduktene klarer du alltids å erstatte med noen annet uten så mye om og men, men det må litt mer tankegang og gjennomføring til for å få det til glutenfritt.
På npif.no som er nevnt over her er det gode tips :jupp:

Vi har fått hjelp av ernæringsfysiolog på barnehabiliteringen til å se gjennom den maten han får et par ganger, og gi oss råd om evt. vitamintilskudd og sånt.

Fedon er hverken melke- eller glutenfritt!


#12

Maya80 sa for siden:

Tusen takk for mange gode svar. Skal ta en ekstra tur til legen før jeg starter opp på dette. Jeg kommer nok til å spørre litt seinere om tips og råd, men jeg fikk ihvertfall noen svar på det jeg lurte på. I morgen skal jeg i selskap med en i nær familie som har ett barn på sånn diett, så hun skulle hjelpe meg på vei om jeg trengte det.


#13

Amelie sa for siden:

Meget god link! Har nettopp bestilt boka. :riktig:
Enig i at www.npif.no/ er en viktig nettside.

Lykke til, og hold ut. Det tar tid å innarbeide seg gode rutiner, men resultatet er verdt det!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.