Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Matrett fra Rogaland

#1

Nasse sa for siden:

Klassen til min sønn skal ha Reiselivsmesse om Norge, som skal presenteres for familie og venner. Han og en kamerat skal ha om Rogaland. De har funnet ut masse rart og fint, men de skal også vite hvilken matrett som er mest typisk for Rogaland. De skal nemlig servere dette på Reiselivsmessa. Er det noen Rogalendinger her som kan tipse meg (eller sønnen min da)?


#2

safran sa for siden:

Komle og saltkjøtt, kanskje?


#3

Chanett sa for siden:

Dronning Maudpudding.


#4

Señora sa for siden:

Enig med Chanett :nam:.

Fårikål
Ferskt kjøtt og suppe
Komle med dott, salt kjøtt, pølse og kålrabistappe.


#5

Fibi sa for siden:

Kvitsøykomle! :jupp: (Fiskekomle)


#6

Chanett sa for siden:

Det har jeg aldri hørt om. rogalending


#7

Fersken sa for siden:

Horn med ost og skinke og piffikrydder varmet i micro.


#8

safran sa for siden:

:rofl:



#10

Fibi sa for siden:

Er det no' galt med det'a? :snurt: (Men uten skinke. Varm skinke smaker blæh.)


#11

Nasse sa for siden:

Takk for alle gode tips! :blomster:

Selv tipset om piffikrydder.


#12

Fersken sa for siden:

Ikkeno galt med det, det som gjorde at jeg kom på det var en kommentar i kantinen på jobb. Noen med typisk stavangersk elns. ;)


#13

Maiden sa for siden:

:grineler: Den kan jeg skrive under på.


#14

Hyacinth sa for siden:

:knegg:

Verken komle eller fårikål er da særlig typisk for Rogaland.

Hva med sild? Brisling? :undrer:


#15

Veronal sa for siden:

:knegg:

Ellers klarer jeg bare å tenke på komle og surstek. Rogaland er vel mer kjent for råvarer enn matretter? Rogalam og sånt.


#16

safran sa for siden:

Jovisst er komle typisk, i alle fall i stavangerområdet.


#17

Hyacinth sa for siden:

Ja, det er en del komle her, men det spises vel like mye andre steder på vestlandet, dog under andre navn? Kompe, raspeball etc.


#18

Hyacinth sa for siden:

Sursteik er typisk stavangersk forresten.


#19

Chanett sa for siden:

Komle er typisk tradisjonsmat i nordfylket. Og sild i ymse varianter.


#20

Tertit sa for siden:

Kan ikke hjelpe deg med tips til matrett, men syns reiselivsmesse om Norge var et fantastisk flott skoleprosjekt. :ja: Det må jo være både lærerikt og spennende. :)


#21

løve70 sa for siden:

Dronning Maud pudding er nok ganske typisk for Nord Rogaland, men ikke Sør Rogaland.


#22

Tito sa for siden:

Horn med ost og skinke, med piffikrydder varmet i microbølgeovn er i hvert fall veldig typisk. Eller Pommes frittes med ost. Får vann i munnen og hjemlengsel her.

Men, komle med dott er ikke rogalandsmat! Det er sørlandsmat. Dronning Maud pudding har jeg aldri hørt om, så det kan ikke være typisk for Rogaland, og jeg vokste opp i Nord Rogaland. Men komle med salt lammekjøtt er typisk ja. Jeg kommer ikke på flere retter som er veldig typisk.



#24

Veronal sa for siden:

Kom hjem te na mor, kjera badn!
Kom hjem me det fysta og fortaste fly
Kom hjem for å vera for godt i
de rektige komlanes by
Ka får du der inne i staden?
Den ekta stavangerske maden?
Kom hjem te na mor kjera badn!
Kom hjem og få komla m/dott!

Komle er Stavanger-mat. :nemlig:


#25

Fibi sa for siden:

Jeg elsker den sangen litt, kjenner jeg. Den og "Det e sjynt å kjøra buss", og "Eg e fydde på straen, eg". :D


#26

Dixie Diner sa for siden:

Komla med dott i. :hjerter:


#27

Retz sa for siden:

...det finnes isje harligarre sjyss.. medelsker

Gottene fra Egenes er også bra!


#28

Retz sa for siden:

Lubbesild.


#29

Fibi sa for siden:

Gottene fra Egenes er herlig. :fnis:

"Vi er de fine, gottene fra Egenes
Vi har gått på Kongsgård, og vi har fått det til" :nynner:


#30

Dixie Diner sa for siden:

Nå kom jeg på at det ikke er såå lenge igjen til Gladmat-festivalen. :hyper:


#31

Fibi sa for siden:

Gladmat! :elsker:


#32

Hyacinth sa for siden:

Det er en typisk Haugesunddessert som ble laget til den gangen Dronning Maud kom på besøk. "Alle" i Haugesund lager den alko-free. Jeg mener den skal være med portvin eller sherry.


#33

Hyacinth sa for siden:

Det er naboen vår som synger (sang) den sangen! :D


#34

Pepper Lemon sa for siden:

Enig. Portvin må til. Noen har visst også funnet på en ny variant med appelsinjuice. Den kalles novemberdessert, mener jeg å huske.

Jeg synes sild kan kalles rogalandsmat også. Sild i rømme, tomatsild, sennepssild, Utsira-sild, skutesild ... Gjerne servert i små krukker med liten gaffel. (Flere enn meg som husker Sildakongens konfekt? Digre esker man typisk fikk i julegaver i næringslivet for 20 år siden?)


#35

Dixie Diner sa for siden:

Ja, sild er utvilsomt veeeldig Stavangersk. Og brisling? Fiskehermetikk i det hele tatt.

Bjellands hermetikk-takk. :D


#36

Señora sa for siden:

Eg huske Sildakongens sildekonfekt ja :nam:




#39

Chanett sa for siden:

Jeg har smakt den med begge deler, men den er nydelig alkofri.

Jeg også. Morsom fyr.

Jeg har faktisk aldri spist horn med ost, skinke og piffikrydder.


#40

Dixie Diner sa for siden:

Jeg LEVDE på horn med ost, skinke og piffikrydder da jeg gikk på Hetland videregående. :knegg: Huff.


#41

Fibi sa for siden:

Horn er godt. Men er det skinke i, så må det IKKE varmes. Det smaker rompe. Men kaldt med piffi er godt. Eller uten skinke, og varmt. Med masse piffi. :nam:

Det skal jeg jammen kjøpe neste gang jeg er i byen. På Finns. :love:


#42

Veronal sa for siden:

Jeg kjøpte sildekonfekt! :nam:


#43

Nasse sa for siden:

Tusen takk for hjelpa! :blomster:


#44

Nabojenta sa for siden:

Horn med det eksotiske tilbehøret, er standardmat for videregående elever, uansett fylke eller kommune.

På sørlandet har vi ikke komle, vi har kompe. Med saltkjøtt inne i kompa, servert med smør, sukker og gjerne en dæsj sirup attåt.


#45

Pepper Lemon sa for siden:

Og det er den eneste riktige måten å spise komlene på. :nemlig:


#46

Dixie Diner sa for siden:

Næsj. Komle skal serveres med salt lammekjøtt eller pinnekjøtt, masse fet kålrotstappe, tykke gode pølser (vossakorv, feks) og kanskje litt bacon i småbiter. sikle


#47

Señora sa for siden:

Jeg har, men da jeg bodde i Stavanger. Digre halve horn med ost, skinke og piffikrydder, eller reker og majones.

På den vgs jeg gikk hadde de frokostbrød med ost og skinke som var innom mikroen, men uten piffi. Smakte absolutt ingenting.


#48

Fluke sa for siden:

Er ikke de lagt ned da?


#49

Dixie Diner sa for siden:

De har bare skiftet navn, og de selger heldigvis fremdeles den berømte iskremen. :hjerter:


#50

Fluke sa for siden:

Ja, iskremen ja, men de andre varene er vel borte?


#51

Dixie Diner sa for siden:

Hva slags varer? Brød og boller? Går ut fra at de har det samme fremdeles?


#52

løve70 sa for siden:

Du er ikke den eneste....Jeg har satt til livs maaange horn med ost og skinke og av og til litt piffi (helst på bakrusdager, ellers er det litt vel salt for min smak...)


#53

Fluke sa for siden:

Nei, er de ikke blitt sånn dyrt økogreier med zpezielle retter da?


#54

Dixie Diner sa for siden:

Åh? Ikke sist jeg var der hvertfall. Eller, de har vel fått nye retter, men de selger hvertfall fremdeles vanlige bakervarer, påsmurt osv. :)


#55

Tangerine sa for siden:

Sånn spises det på Sunnmøre også.


#56

Fibi sa for siden:

Kanskje litt bacon? :sjokk:

MÅ ha masse bacon! Gjerne salt spekk også. :nam:


#57

Retz sa for siden:

Jeg har aldri smakt piffi.


#58

Dixie Diner sa for siden:

Piffi er ikke noe godt. Jeg foretrekker grillkrydder foran piffi.


#59

Chanett sa for siden:

Jeg smakte en gang på pommefites. Det var ingen høydar.


#60

Hyacinth sa for siden:

Finns "finns" ikke lenger..

(Hva smaker rompe, forresten? :intrisert: )


#61

Chanett sa for siden:

Det er bare en måte å finne det ut på. :D


#62

Dixie Diner sa for siden:

Nei de heter vel noe annet nå, men de selger det samme + litt til. Gleder meg vilt til å spise den isen i sommer, den er helt fantastisk!


#63

Tito sa for siden:

Jeg spiste horn med ost, skinke og piffi gjennom hele videregående skole på både Randaberg vgs og Ledaal (den gang den het det - føler meg gammel). Når jeg flyttet til Oslo fant man ikke like horn med ost og skinke her borte, og spurte man om de kunne ta piffi på de mindre versjonene av horn med ost og skinke, og i tillegg varme den i mikroen, så de bare dumt på meg. De hadde ikke engang piffi her borte når jeg flyttet hit. Måtte kjøpe store bokser fra Stavanger hver gang jeg var hjemme på besøk. Og hornet må helt klart varmes ja - smaker rumpe ... nisj, det gjør det ikke.

Heidevegg er vel også typisk rogalandsmat, eller hva?



#65

zeppelin sa for siden:

Jeg tror kanskje kakemann også er et vestlandsk fenomen?

Ellers stemmer jeg i på komler, sursteik og det berømte halve hornet :knegg: Ingen av delene er min favoritt, men det er ingen tvil om at det er rogalandsk.

Den boka. ET, på kjøkkenet i Rogaland, er forresten en veldig god kokebok for matinteresserte. Historisk informasjon flettet inn med mattips og råvarebeskrivelser. Deilig lesning


#66

Shamu sa for siden:

:nemlig:


#67

zeppelin sa for siden:

Ledaal ja, det eksisterte i min tid også. Jeg gikk på Kongsgård (Stavanger Katedralskole) og heidevegg med smør og ost var et kjent innslag i matpausen.


#68

Shamu sa for siden:

Jeg gikk på Kannig og St. Olav og har da altså minst 5 år med halvt horn med ost og skinka og piffi og varmt... før jeg gikk lei... :knegg:

Ellers er jeg enig i heideveg, komle og sursteik.


#69

Fluke sa for siden:

Jødekaker også tror jeg.


#70

løve70 sa for siden:

Der gikk jeg også :) Ambrosiabrød med smør og brunost var/er heller ikke dumt i matpausen...


#71

Hyacinth sa for siden:

FInnes ikke Ledaal lenger heller? :undrer:


#72

Fersken sa for siden:

Navnet Ledaal videregående finnes nok ikke lenger. Om jeg husker riktig, så er det blitt en del av St. Olav videregående nå.


#73

Tito sa for siden:

Det stemmer.


#74

Dixie Diner sa for siden:

Det heter St. Olav nå ja, og det har det gjort i ganske mange år. Jeg gikk der i 1998 og da var det blitt St. Olav året før tror jeg, altså for mer enn 12 år siden.


#75

Interference sa for siden:

Åh sildakongen sin konfekt. :rørt:


#76

Tito sa for siden:

Jeg gikk ut i 1995, og mener at jeg hørte at de slo sammen skolene et par år senere, så det stemmer ganske bra med det du husker.


#77

krystallklart sa for siden:

Håhåhå, komle med bacon og smeltet smør. Og salt spekk, ja, det er bare fantastisk!

Horn med ost og skinke med piffi, ja, det har jeg og spist en del av.

Vet ikke hva rompe smaker, men det lukter hvertfall ostepops, har jeg hørt. :knegg:


#78

zeppelin sa for siden:

Den gang var jeg røyker, og det var lov å røyke på kafé. Det var ikke få timer vi tilbragte med kaffe, røyk og gjerne noen slag backgammon. Kafé blaa, Ankeret og så den der i nede i nabogata til Ankeret......tror den eksisterer enda. Tante Molla??


#79

Fluke sa for siden:

Molla fins vel enda, men har endret karakter totalt fra dengang man satt der hele ettermiddagen og spillte backgammon.


#80

Nasse sa for siden:

Takk for all hjelp!

Jeg tror jeg har startet en slags mimretråd for alle rogalendinger. :jupp:


#81

zeppelin sa for siden:

:o

Lett å la seg rive med :nikker:


#82

Nasse sa for siden:

Det er jo bare koselig å lese.


#83

Tito sa for siden:

:nikker: Får nesten hjemlengsel her. :rørt:


#84

Nasse sa for siden:

Gutta serverte komle med dott (bacon bl.a.). Komla hadde bestemoren til kameraten til min sønn laget. GUtta var dessuten flinke til å presentere Rogaland.

Takk for mange gode tips.
Og så var det morsomt å lese mimringen deres.


#85

Jenna sa for siden:

Så flott at de fikk laget komle! Det slo sikkert an.

Mmmmmm! :rogalending:

Og selv om tråden til dels er "utdatert" så må jeg også henge meg på bølgen av tidligere horn med ost/skinke/piffi-spisende. Tror det ble noen av de på videregående i Haugesund. Da jeg gikk et år på St. Olav (92-93) husker jeg vi gikk bort til kiosken lenger bort i gata og kjøpte heidevegg. Nam!

En ting jeg ellers aldri har funnet andre steder enn i Haugesund er honninghjerter med sjokolade. :nam: Må alltid kjøpe et par når jeg er på besøk der.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.