Klassen til min sønn skal ha Reiselivsmesse om Norge, som skal presenteres for familie og venner. Han og en kamerat skal ha om Rogaland. De har funnet ut masse rart og fint, men de skal også vite hvilken matrett som er mest typisk for Rogaland. De skal nemlig servere dette på Reiselivsmessa. Er det noen Rogalendinger her som kan tipse meg (eller sønnen min da)?
Kan ikke hjelpe deg med tips til matrett, men syns reiselivsmesse om Norge var et fantastisk flott skoleprosjekt. :ja: Det må jo være både lærerikt og spennende. :)
Horn med ost og skinke, med piffikrydder varmet i microbølgeovn er i hvert fall veldig typisk. Eller Pommes frittes med ost. Får vann i munnen og hjemlengsel her.
Men, komle med dott er ikke rogalandsmat! Det er sørlandsmat. Dronning Maud pudding har jeg aldri hørt om, så det kan ikke være typisk for Rogaland, og jeg vokste opp i Nord Rogaland. Men komle med salt lammekjøtt er typisk ja. Jeg kommer ikke på flere retter som er veldig typisk.
Kom hjem te na mor, kjera badn!
Kom hjem me det fysta og fortaste fly
Kom hjem for å vera for godt i
de rektige komlanes by
Ka får du der inne i staden?
Den ekta stavangerske maden?
Kom hjem te na mor kjera badn!
Kom hjem og få komla m/dott!
Det er en typisk Haugesunddessert som ble laget til den gangen Dronning Maud kom på besøk. "Alle" i Haugesund lager den alko-free. Jeg mener den skal være med portvin eller sherry.
Enig. Portvin må til. Noen har visst også funnet på en ny variant med appelsinjuice. Den kalles novemberdessert, mener jeg å huske.
Jeg synes sild kan kalles rogalandsmat også. Sild i rømme, tomatsild, sennepssild, Utsira-sild, skutesild ... Gjerne servert i små krukker med liten gaffel. (Flere enn meg som husker Sildakongens konfekt? Digre esker man typisk fikk i julegaver i næringslivet for 20 år siden?)
Horn er godt. Men er det skinke i, så må det IKKE varmes. Det smaker rompe. Men kaldt med piffi er godt. Eller uten skinke, og varmt. Med masse piffi. :nam:
Det skal jeg jammen kjøpe neste gang jeg er i byen. På Finns. :love:
Næsj. Komle skal serveres med salt lammekjøtt eller pinnekjøtt, masse fet kålrotstappe, tykke gode pølser (vossakorv, feks) og kanskje litt bacon i småbiter. sikle
Du er ikke den eneste....Jeg har satt til livs maaange horn med ost og skinke og av og til litt piffi (helst på bakrusdager, ellers er det litt vel salt for min smak...)
Jeg spiste horn med ost, skinke og piffi gjennom hele videregående skole på både Randaberg vgs og Ledaal (den gang den het det - føler meg gammel). Når jeg flyttet til Oslo fant man ikke like horn med ost og skinke her borte, og spurte man om de kunne ta piffi på de mindre versjonene av horn med ost og skinke, og i tillegg varme den i mikroen, så de bare dumt på meg. De hadde ikke engang piffi her borte når jeg flyttet hit. Måtte kjøpe store bokser fra Stavanger hver gang jeg var hjemme på besøk. Og hornet må helt klart varmes ja - smaker rumpe ... nisj, det gjør det ikke.
Heidevegg er vel også typisk rogalandsmat, eller hva?
Jeg tror kanskje kakemann også er et vestlandsk fenomen?
Ellers stemmer jeg i på komler, sursteik og det berømte halve hornet :knegg: Ingen av delene er min favoritt, men det er ingen tvil om at det er rogalandsk.
Den boka. ET, på kjøkkenet i Rogaland, er forresten en veldig god kokebok for matinteresserte. Historisk informasjon flettet inn med mattips og råvarebeskrivelser. Deilig lesning
Ledaal ja, det eksisterte i min tid også. Jeg gikk på Kongsgård (Stavanger Katedralskole) og heidevegg med smør og ost var et kjent innslag i matpausen.
Det heter St. Olav nå ja, og det har det gjort i ganske mange år. Jeg gikk der i 1998 og da var det blitt St. Olav året før tror jeg, altså for mer enn 12 år siden.
Den gang var jeg røyker, og det var lov å røyke på kafé. Det var ikke få timer vi tilbragte med kaffe, røyk og gjerne noen slag backgammon. Kafé blaa, Ankeret og så den der i nede i nabogata til Ankeret......tror den eksisterer enda. Tante Molla??
Gutta serverte komle med dott (bacon bl.a.). Komla hadde bestemoren til kameraten til min sønn laget. GUtta var dessuten flinke til å presentere Rogaland.
Takk for mange gode tips.
Og så var det morsomt å lese mimringen deres.
Så flott at de fikk laget komle! Det slo sikkert an.
Mmmmmm! :rogalending:
Og selv om tråden til dels er "utdatert" så må jeg også henge meg på bølgen av tidligere horn med ost/skinke/piffi-spisende. Tror det ble noen av de på videregående i Haugesund. Da jeg gikk et år på St. Olav (92-93) husker jeg vi gikk bort til kiosken lenger bort i gata og kjøpte heidevegg. Nam!
En ting jeg ellers aldri har funnet andre steder enn i Haugesund er honninghjerter med sjokolade. :nam: Må alltid kjøpe et par når jeg er på besøk der.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.