Dachs sa for siden:
Så det danske paret på tv her om dagen og ble nysgjerrig- har noen lest denne boken eller følger deres blogg?
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Kategori for barnemat, oppskrifter, drikkevarer og kosthold generelt.
Dachs sa for siden:
Så det danske paret på tv her om dagen og ble nysgjerrig- har noen lest denne boken eller følger deres blogg?
Dachs sa for siden:
Ingen?
Jeg vurderer å kjøpe den nemlig- men gidder ikke om den er full av svada.:rolleyes:
ingling sa for siden:
Hei, så ikke denne før nå :) Jeg har lest den, og synes den har mye for seg. Den er jo omdiskutert, og jeg ville ikke slukt alt som står der ukritisk (nå gjør ikke jeg det med noe jeg leser, da.. ). Jeg går på Candidadiett og har dessuten intoleranse mot en del mat, så jeg lever for tiden uten blant annet melk, sukker og hvete, og merker en del av endringene de omtaler i forhold til humør, trøtthet etc. i tillegg til friskere mage og lettere vekt, så jeg synes den er verdt å lese hvis en er interessert i kostholdsomlegging. Les litt mer på [url]www.kernesundfamilie.dk[/url] og se hva du synes der, så kan du jo vurdere det :)
Dachs sa for siden:
Jeg har begynt å lese den og er ganske sjokka. For tankene flyr rundt i hodet om alt som passer ang plager og onter. Jeg er nesten svimmel faktisk:p
Tror jeg trenger litt tid for å bearbeide den- og på å ta sats på de endringer jeg merner er nødvendige for oss. Men slavisk- nei det tror jeg neppe. ;)
ingling sa for siden:
Hehe, skjønner hva du mener. Ble også litt svimmel og følte at jeg burde kaste ikke bare mat, men såper, kremer og det meste ;) Men ja, noe av det er fornuftig og kan funke for noen av oss i hvert fall. Min helse er i hvert fall mye bedre uten sukker, så selv når Candidaen har gått sin vei kommer jeg nok ikke til å spise mye av det. God helg!
Hyacinth sa for siden:
Ja, den boka har jeg og jeg har brukt mye tid på dette. Jeg anbefaler den på det sterkeste.
Hyacinth sa for siden:
Hva slags tv-program var det, forresten?
Lucifer sa for siden:
Jeg så dem på God morgen, Norge, på tv2. Jeg kjøpte boken og føler meg helt svimmel jeg også. Nesten på vei ut i hylla på kjøkkenet og kaste, kaste i robot-stemme. Men når jeg tenker nærmere etter, så tviler jeg på å slavisk følge boka, nytter ikke i vår familie. Jeg har en mann som ikke tror på at kostholdet påvirker oss. :rolleyes: Men han trodde faktisk bittelitt på denne boken, men å kutte ut coca-colaen sin? Er du gal? Men jeg synes boka er grei. Den foreslår også en lettere vei, altså mindre sukker, gluten og melk.
Amelie sa for siden:
Jeg har lest om familien i "Mamma" og er fra før litt opptatt av temaet kosthold uten melk og gluten ( + ren mat) og konsekvensene av det. Familien forteller om langt bedre helse, men at kostholdsomleggingen var en lang prosess som tok 4 år. Det var faktisk veldig godt å lese, for jeg er tidlig i prosessen selv. Aner ennå ikke hvor langt jeg og min familie kommer, men jeg håper boka kan være til inspirasjon.
Bestilte boka forrige uke. :)
pulverheksa sa for siden:
Jeg har bestilt boken nå og venter i spenning ved postkassen.
Så da lurer jeg på hvordan det går med dere som har lest boka / lagt om kostholdet?
Hjertensfryd sa for siden:
Pulverheksa: Kanskje eg vil låne den boka av deg når du er ferdig med den.
pulverheksa sa for siden:
Mulig du kan det Urt.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg har ikke lest den, bare en artikkel i et ukeblad, men har veldig lyst å bestille den. Den forandringen familien har vært gjennom bare pga. kostholdet er jo helt enorm, sønnen med, var det Asperger (?), ble jo en helt ny person. Skremmende og spennende hvor mye kostholdet faktisk påvirker oss med tanke på alle slags sykdommer.
Amelie sa for siden:
Det er forsket en god del på autisme og kosthold uten melk og gluten, og hadde barnet mitt hatt autisme eller andre atferdsvansker uten kjent årsak, hadde jeg definitivt gått 100 % inn for dietten, både på barnet og trolig også resten av familien. De aller fleste barna blir mye mer velfungerende, a'la "vi har fått ett nytt barn". :)
Synd det er blitt så vanlig med så mye hvetemel, sukker og melk i kostholdet vårt, det gjør det vanskeligere i sosiale sammenhenger. Men alt kan bli gode vaner, man trenger tid for å lære seg alternativene.
Håper og tror det blir langt mer fokus på dette fremover, og at slik diettmat kan blir lettere tilgjengelig. :nikker:
Mei sa for siden:
Hvor har du dette fra? Det er en, mildt sagt, ganske drøy påstand.
Dixie Diner sa for siden:
Jeg leser den nå, låner den av ei venninne. Det er ganske interessant å se hva kostholdet har gjort for den familien. Begge barna brukte bla. astma-pustemasker og kortisonkremer mot utslett osv, men har kunnet slutte helt totalt med det nå etter omleggingen. Jeg har ikke lest så mye av den enda, skal opp og lese litt mer på senga nå snart. Veldig, veldig interessant!
Amelie sa for siden:
Jeg anbefaler å søke litt rundt emnet (eks. autisme+melk+gluten). Dr. Reichelt på Rikshospitalet har forsket mye rundt dette, og det er mange studier som sier at melk og gluten kan virke uheldig på kroppen og forårsake autoimmune plager, astma/allergi, psykiske plager/tilstander osv. Var jeg mor til et f.eks autistisk barn ville jeg ikke vært kunnskapen foruten og definitivt startet på diett for å prøve, men slik jeg forstår det er det allerede mye fokus på dette i autismeforeninger.
Hyperaktive barn/ barn med adhd har også vist stor bedring ved å legge om kostholdet på denne måten. Tilførsel av fettsyrer og reduksjon av sukker er selvsagt også i tillegg veldig gunstig.
Eks. på noen linker:
www.npif.no
www.varvei.no/wsp/varvei/frontend.cgi?session=3329ddd3cc82bfdf03ba7ba794794f&func=publish.show&func_id=1043&table=PUBLISH&template=publish
www.varvei.no/
www.neurozym.com/default.asp?gruppe=506
www.klikk.no/helse/kosthold/article445685.ece
24022.vgb.no/?p=400699
www.nrk.no/programmer/tv/puls/1.4476897
Tilbake til hva forfatterne av boken (som tråden omhandler) sier:
[b][/b]Du er ekspert på din kropp Ninka og Morten Mauritson sier at bare du er ekspert på din egen kropp.
– Vi sier ikke at man skal prøve denne dietten, men at man kan. Hvis du prøver selv kan du se om du blir kvitt kløe, forstoppelse, eksem, astma og vondt i leddene. Hvis ikke går du tilbake til det gamle kostholdet, sier Ninka og Morten.
– Og til tross for at mange tror det er vanskelig, umulig og dyrt å ha et kosthold uten melk og gluten, sier vi at det lar seg gjøre. Og selv om det kanskje koster mer i dag, sparer det deg for legeutgifter og dyre medisiner i fremtiden, sier paret, som nå lever av å snakke om livsstilsendringen sin.
daffy sa for siden:
Jeg avskrev boken som hysterisk etter å lest i avisintervju at ikke en gang et glass vin er lov i kostholdsregimet deres.
Kanina sa for siden:
Dette er jeg litt skeptisk til, kjenner jeg. Har man slike plager, burde man først gå til lege og få det utredet. Svært mange med cøliaki har ikke fått diagnosen, men har diffuse plager med fordøyelse og generell allmenntilstand. Noen av disse vil kunne lese boka, starte opp med diett på egenhånd, og (selvsagt) merke at de blir bedre. Da går de til gjengjeld glipp av en ordentlig diagnose, noe som ville ha utløst ytelser fra Nav, og som dessuten ville vært praktisk å vite om.Jeg har ikke noen tro på at hvete er roten til all elendighet her i verden (selv om jeg ikke tåler det selv). Noen få prosent av befolkningen er disponert for å ikke tåle gluten. Resten av befolkningen kan glede seg over at hvete er et nyttig kornslag som gir god utnyttelse av dyrket mark i forhold til næringsinnhold.
Dixie Diner sa for siden:
Det stemmer hvertfall ikke ut fra det jeg har lest til nå. Mye kan nok beskrives som "hysterisk", men i boken er det mange familier som står frem og har fulgt kostholdet delvis og fått enorme helsegevinster, så man trenger ikke å følge det helt slavisk. Det verken klarer eller vil jeg uansett. Men jeg er helt, HELT overbevist om at mange plager og sykdommer kan kureres med riktig kosthold. Hva som er riktig kosthold kan jo da diskuteres.
pulverheksa sa for siden:
Jeg leser om dagen. Og jeg synest det er interessant på bakgrunn av mine problemer. Jeg vet jeg reagerer på laktose, har mer energi på glutenfritt og får vondt i magen når jeg spiser sukker (inkludert både fruktsukker og vin). Kanskje dette kan hjelpe meg til å finne energien tilbake? Leger og spesialister jeg har vert til de siste årene har ikke funnet noe, og jeg har legen min med meg på å forsøke glutenfritt og melkefritt. Vi lever allerede glutenfritt, men sukkerfritt tror jeg at jeg kommer til å synest er vanskelig, jeg skulle gjerne hatt noen andre å snakke med i starten.
Jeg forstår godt dere som synest dette høres hysterisk ut, jeg tror ikke jeg tvinger dette på resten av familien, men jeg må gjøre dette for å forsøke å få kroppen min til å fungere igjen. Jeg hadde ikke hoppet ut i dette om det ikke var for at jeg ser at jeg meget mulig faktisk kan tjene på det. Men det hadde vert så deilig å kunne fungere i full jobb og fremdeles ha ork til familien.
Kanina sa for siden:
Da kan jeg godt forstå at du prøver det ut, du har tross alt vært til allle utredninger og har legens "velsignelse".Dixie Diner sa for siden:
Problemet med "legens velsignelser" (og da mener jeg ikke at man skal prøve ut alt selv og drite i det legene sier altså, misforstå meg rett), er at mange leger ikke vet eller ikke bryr seg om kostholdets betydning når det kommer til sykdom. Det er piller som gjelder, som regel. Kostholdet har sjelden noen plass i helbredelse av sykdom. Men det endrer seg sikkert med tiden. Vi kan hvertfall håpe.
Kanina sa for siden:
I tilfellet med cøliaki er det jo nettopp kostholdet som spiller den eneste rollen i helbredelse av sykdommen. Men det er viktig med en medisinsk utredning først.Amelie sa for siden:
Enig med Iset.
DM sa for siden:
Jeg har lest boken nå, og her veldig fascinert. Og overlykkelig over å ha fått enda flere oppskrifter jeg kan bruke. :jippi:
m^2 sa for siden:
Jeg må se å få kjøpt den boken jeg også... Lillegutt begynner på diett på fredag: fritt for gluten og melk (det går han på allerede), men også sukker, stivelse, gjær, oksalat, salisylat, tilsetningsstoffer og prosessert mat. Tror jeg har glemt én :gruble: Det er helt sikkert et tips eller tre å plukke opp i den boka!
Det er endel forskning rundt dette, hvertfall, og så vidt jeg har fått med meg er det visstnok en opphopning i antall hos autistiske barn i mage/tarmproblemer ift opptak av visse typer proteiner og stoffer og omdannelsen av disse i kroppen, og enkelte infeksjoner i tarmsystemet. Når disse barna så settes på diett, har man sett en positiv effekt på adferd, konsentrasjon, uro osv. Derfor brukes nå hvertfall ofte melke/glutenfri kost og noen ganger heftigere dietter ofte i terapeutisk øyemed ift barn innenfor autismespekteret - i det håp om at det skal gi bedringer :nemlig:
Det er forøvrig en stor konferanse om dette i Oslo nå til helga.
Nå er ikke lillegutt autist, men cøliaki og endel spesielle behov - det har han. Og vi merket milevis forskjell i adferd og uro fra dag 1 på glutenfri diett - mye, mye mindre vondt i magen! Men noen påviselig cøliaki i blodprøver - det har han ikke. Det måtte en biopsi til... Så hadde han hatt autismediagnose, hadde han vært et av disse barna som fort vekk kunne blitt uforklarlig og mirakuløst bedre på en slik diett - hvis han kun hadde vært sjekket med blodprøve f.eks.
Amelie sa for siden:
En kan påvise intoleranse mot melk og gluten ved hjelp av en urinprøve som sendes til laboratoriumet hos Neurozym. Sjekk her: www.neurozym.no
Jeg har prøveutstyret hjemme, men har ikke tatt prøver ennå. Du må få fastlegen til å rekvirere prøven.
Her er websiden til Kjernesunn familie - veldig bra og inspirerende!
Miss Norway sa for siden:
Bullshit. *host* Behandling av hyperkolesterolemi og diabetes er feks i høyeste grad kostrelatert; men svært ofte vil pasienten heller ha piller enn kostholdsendringer som inngriper i vel tilvant tilværelse.Men du har rett i at leger sjelden finner grunn til ikke-dokumenterte kostholdsregimer til behandling av diffuse helseplager. Man står fritt til å prøve hva man vil, selvsagt, og det er sjelden farlig (selv om det finnes folk som har dødd av ukebladsdietter), men en flink lege vil ikke anbefale "fad diets" som behandling av uspesifikke symptomer.
Men at et sunt - og "rent" - kosthold er bra for de fleste er vel ingen i tvil om. Men kroppen tåler nå ellers en støyt også.
DM sa for siden:
Vel, det finnes nå så ymse av leger. Jeg har litt inntrykk av at den generasjonen som er nå (altså din generasjon MN), kan mer om kost og slikt enn generasjonen over. Det gjelder jo forøvrig også i hele samfunnet generelt.
For å ta et lite utdrag av samtalen med legen til poden sist vi var der:
Jeg: Jeg tenker på dette med fettsyrer, og er litt usikker på hvilken type som er den beste i forhold til konsentrasjonsproblemer ...
Hun: HVA? Kostholdsomlegging på unger er bare TULL! Og slike tilskudd er ingen hjelp i. Reklamene bare lyver vet du. Vitapro feks. løgn alt sammen, det hjelper overhodet ikke. Og det å legge om kosten til ungene, det er bare så utrolig dumt, for det beste er å spise sunn norsk mat!
Jeg: Jeg snakket ikke om kostholdsomlegging.
Hun: Hva snakket du om da?
Jeg: Fettsyrer.
Hun: :bla,bla,bla-noe i samme gaten som over:
Jeg: Jammen, nå anbefales det jo faktisk at barn fra de er få uker gamle skal ta fettsyrer og D-vitamin da ...
Hun: Ja, tran ja, er det DET du kaller fettsyrer? :confused:
Og da sitter jeg igjen med spørsmålet: Hvis ikke det er fettsyrer, hva er det da liksom?
Mrs. Longbottom sa for siden:
Min erfaring med leger er ikke at de ikke er positive til kosholdsomlegging for sykdommer som cøliaki, diabetes osv. Men at de har litt vanskelig for å se gråsonene. Altså, for de fleste leger er det en helt klar grense, enten tåler du dette, eller så tåler du det ikke. Og om du er over grensa, slik at du tåler det, er det bare å hive på. Men jeg mener bestemt at det finnes gråsoner, at selv om man ikke blir dausjuk av enkelte matvarer, kan det hende det ikke er optimalt for en å innta det i store mengder. Slik oppfatter jeg litt holdningen til vitamin- og mineralnivåer også. Så lenge du er over grensa for mangel, er alt bra, liksom, men mange stoffer her jo store variasjoner innenfor referanseområdet. Jeg, feks, tok blodprøver hos legen med beskjed om at alt var bra, men fortsatt følte jeg meg veldig sliten og tung i kroppen. Når jeg gikk til en mer "åpen" lege, og tok nye prøver, kunne hun fortelle at riktignok hadde jeg ingen mangler, men alle nivåene lå bare så vidt over grenseverdien, og hun var bekymret for at jeg ikke klarte å ta opp nok næringsstoffer. Etter en lengre kur med kostholdsomlegging og tilskudd, har jeg merkbart mer energi og overskudd.
(og selvsagt er det bare et eksempel, og ikke noe å trekke konklusjoner utfra, kun min erfaring)
zeppelin sa for siden:
Kjøpt og lest boken. Ble inspirert og motivert, og bittelitt skremt. Prøver å ikke la meg rive med til fanatisme og hysteri, men heller bruke den konstruktivt og tilpasse til vår familie.
Men jeg må si at det ikke er spesielt koselig å kjenne seg igjen i så mange kjipe symptomer og "lidelser".
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.