Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Spørsmål ang. linser til kamera?

#1

Ema sa for siden:

Har tenkt å gå til innkjøp av Canon Eos 450D eller den modellen som er under. Har ett speilreflekskamera fra før med to linser:

  • Sigma 28-105mm
  • Tokina 100-300mm

Er dette noe jeg kan bruke på det evnt. nye kamera? For det er vel slik at det er standard mål på linsene/kamerahusene?

Eller burde jeg kjøpe en annen linse i tillegg? (Den som man kan kjøpe i tillegg til kameraet, er det ikke en standard som de anbefaler? Husker ikke i farta hva den het?) Er det noen som har noe formening om det?


#2

Molokai sa for siden:

Hei!

For å gi et skikkelig svar på dette med linser er det nødvendig å få vite litt mer om hva du liker / har tenkt til å fotografere - og under hvilke forhold.

Når det gjelder dine eksisterende linser, så må du rett og slett teste om de fungerer. en hel del eldre linser fungerer rett og slett ikke på de moderne speilreflekskameraene. Selv hadde jeg en linse som fungerte på Canon sitt første konsument-speilrefleks (D30 - 3 megapixler), men som ikke fungerte på nyere modeller.

Kjøper du en 450D i dag så kan du få med deg en standard linse som tilsvarer ~28 - 90mm - omtrent det same som den ene linsen du har i dag. I tillegg har denne nye linsen vibrasjonsdemping som øker sjangsen for at du får skarpe bilder i dårlig lys. Sannsynligvis vil denne linsen være bedre for dine formål enn Sigma-linsen.

Det finnes også en 55-200mm linse til Canon som gir deg tilsvarende zoom som 90 - 320mm.

Men når dette er sagt, så har jeg en del andre anbefalinger avhengig av ønsket bruksområde.

Mvh,

M


#3

Ema sa for siden:

Takk for svar:). Så da er kanskje disse linsene rett og slett for gamle til canon kameraet? Det er snakk om for det meste barnebilder, natur bilder og slike ting. Hverdagslig bruk med andre ord.
Grunnen til at jeg spør er at jeg ser på nett at de selger kun kamerahuset og at man må kjøpe linse i tillegg, tenkte at kanskje de jeg hadde ville være "brukanes"?


#4

Magica sa for siden:

Det spørs hva slags kamera du har brukt de på tidligere?!


#5

Molokai sa for siden:

Er det film-basert kamera du har brukt dem på før, er det en god sjangs for at de ikke vil virke. Men dette kan som regel enkelt testes ut i en kameraforretning.

De fleste butikker selger hus med en "kit" linse - hos canon en 18-55mm med stabilisator som burde være et godt alternativ å begynne med - kanskje kommer den på 1000 - 1500 mer enn bare huset.

Ellers blir det fort et spørsmål om hvor mye penger du vil legge i det - oppad er det omtrent ingen grenser. Skal du for eksempel bare ha det beste du kan få for penger, kan du i stedet for linsa nevnt over bruke ca. 9000,- på denne: produkt.akam.no/product.php?productId=41865

et er en annen opplevelse - og helt andre muligheter til å ta bilder innendørs uten blitz.

Men, da har jeg hatt stor glede av en linse uten zoom, men som er veldig lyssterk - som slipper inn kanskje 16 ganger så mye lys som den kit linsa - men allikevel ikke koster skjorta:

www.akam.no/artikler/test_av_canon_50mm_1_8_og_1_4_usm/913

Selv har jeg en Canon 50mm blender 1.4 (kit linsa er vel noe sånt som blender 5.6 rundt 50mm - og da betyr det at denne linsa slipper inn 16x så mye lys som kit linsa på 5.6..)

Dette er en linse uten zoom - det vil si, den har såkalt "fot-zoom". For en som ønsker å bli en bedre fotograf er det en fordel å bruke en slik linse i en periode. Da jobber man mye mer aktivt i forhold til hvor man plasserer seg når man tar bilde - og det gjør at man ofte tenker mer over perspektivet - ikke bare at man fyller ramma, men HVA som fyller ramma (og hvordan bakgrunnen blir osv)

I tillegg lar en slik linse deg ta bilder innendørs uten blitz, og å ta flotte portrettbilder hvor bakgrunnen er veldig uskarp.

Den rimelige 1.8 varianten koster gjerne mindre enn tusenlappen, den som er litt mer lyssterk, litt raskere til å fokusere, litt bedre bildekvalitet og er mer solid bygget, blir borti 3.500,- eller deromkring.

Så én tanke kan være kit linsa til all-round bruk og så en linse som dette til portretter og innendørs fotografering - og som kreativt verktøy. mange av bildene jeg er mest fornøyd med er tatt med en slik linse.

Mvh,
M


#6

Ema sa for siden:

Ja, det er filmbasert kamera jeg har. Kan jo alltids prøve å ta de med til en forhandler, men de passer sikkert ikke.
Men takk for god og nyttig info, nå er det bare å finne ut av hva man har lyst og råd til:).


#7

Magica sa for siden:

Jeg har brukt gamle objektiv fra filmbasert speilrefleks på digitalt, men mine var såpass ustabile - de virket av og til - at jeg ikke orket styre med det.


#8

tinkadott sa for siden:

Jeg gjør det samme, men hos meg virker de helt bra.


#9

Magica sa for siden:

Ja, jeg tror det kommer litt ann på, man vet liksom ikke helt før man har prøvd. Mine var forøvrig veldig gamle!


#10

tinkadott sa for siden:

kommer sikkert ann på ja. Mine tilhørte et minolta kamera, og ble vel kjøpt i 99 eller 2000. Brukes nå på sony alpha.


#11

Ema sa for siden:

De linsene jeg har er gamle, kjøpte de i 96. Brukt på Minolta.

Hadde tenkt å bruke maks 6000,- på et nytt kamera. Men det ser ut til at jeg må opp endel tusen mer? Bare kamerahuset koster jo ca. 5000,- også kommer linsen i tillegg.


#12

tinkadott sa for siden:

kan godt hende de virker, ta de med til noen som selger Sony Alpha. Minolta ble oppkjøpt av Sony, derfor skal de i teorien passe sasmmen fikk jeg beskjed om da vi kjøpte Sony Alpha.


#13

Ema sa for siden:

Ok, ja det kan jeg jo prøve.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.