Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp trenges

#1

dagmar sa for siden:

For mange år siden. En gang på 80 tallet antageligvis. Ble det vist en kortfilm på tv, denne handlet om en ung gutt som fikk tuberkulose. Sverre Anker Ousdal spilte i filmen. Det samme gjorde Hege Schøyen tror jeg.

Denne filmen var basert på en historie av Oskar Braaten tror jeg. Noen som kan fortelle meg hva filmen het og hva historien heter?


#2

Bluen sa for siden:

Her ser det i alle fall ut til at det på 80-tallet ble laget to filmer basert på Oskar Braatens tekster - "Overgivelse" og "Alma". Kan det være en av dem? Jeg fant ikke noen informasjon om historien eller skuespillerne i farten, men du kan jo prøve å google det videre.


#3

Stompa sa for siden:

Og her er filmografi for Sverre Anker Ousdal. Jeg kan ikke garantere at den er komplett, men det går an å se på det han gjorde på sent 70- og 80-tallet, i hvert fall.


#4

torsk sa for siden:

Ene stikkordet på imdb.com for «Overgivelse» er i hvert fall «Tuberculosis». Dårlig med detaljer ellers, ja.


#5

dagmar sa for siden:

Kanskje et kan stemme med det jeg husker ja. Takk for infoen.


#6

Esfran sa for siden:

Filmen om barna med tuberkulose er en filmatisering av novellen Overgivelse av Oskar Braaten. Filmen kom i 1988, og Sverre Anker Ousdal er med. Jeg har ikke funnet Hege Schøyen i rollelista, men Minken Fosheim har rollen som en av sykepleierne. Sanatoriet som handlingen er lagt til lå på Bleikøya, og var under Ullevål sykehus. Dette var et sanatorium for tuberkuløse barn med åpne sår. Oskar Braaten har selv vært pasient der i barndommen. Handlingen i novellen og filmen er lagt til 1920-årene, før man fikk antibiotika og vaksine mot tuberkulose. Det var med andre ord fint lite man hadde å stille opp med mot tuberkulosen. Fra 1890 da man fikk pålitelig statistikk og til 1960 tok tuberkulosen livet av 250 000 nordmenn.


#7

Elise sa for siden:

Esfran, brukeren som stilte spørsmålet har ikke vært inne på forumet her på 9 år.


#8

Esfran sa for siden:

Det stod 2018 på Google-treffet, så jeg trodde det var det som gjaldt.


#9

Tallulah sa for siden:

Fint å få svar da! Velkommen, Esfran. :)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.