Jeg husker en artikkel om kinesere som spiser levende fisk med sursøt-saus. Jeg ble forferdet men ikke sjokkert. Kina er vel ikke akkurat kjent for å være det mest dyrevennlige landet.
Men jeg ble sjokkert da jeg så på tv i går at de på en restaurant (riktignok asiatisk, men dog) i New York spiser levende hummer! Vi fikk se kokken skjære skallet av hummerens rygg og legge den på tallerkenen, der gjestene begynte å spise av det rå ryggkjøttet mens hummeren beveget på seg og "antennene" virret i alle vinkler. De kalte det "live sushi".
Er dette moralsk riktig? Jeg fatter ikke at folk er så kyniske? Vi spiser dyr, men skal dyrene måtte lide på så grufulle måter bare for moro skyld? For jeg går ut fra at hummeren ville smakt nøyaktig det samme om de tok livet av den rett før servering?
Jeg føler ikke det er riktig å spise levende mat.
Det vrenger seg fremdeles i meg ved tanken på ( den heldigvis ikke veldig utbredte, men likefullt motbydelige ) praksisen å benke seg rundt et bord med hull utskjært ved hver sitteplass, hvorpå man setter fast en levende ape i hullet sånn at bare hodet stikker opp, skjærer av issen på det stakkars dyret og spiser hjernen mens apen fremdeles er i live - vettskremt, sparkende og skrikende.
(Grotesk historie - trolig av typen "vandre-" - sett i den omdiskuterte filmen "Faces of Death". Selv om sannhetsgehalten kan diskuteres, er det likefullt noe som får meg til å krympe meg - og det skulle ikke forundre meg mye om det finnes folk som gjør sånt.)
Selv om ditt eksempel er "bare en hummer" synes jeg fremdeles ikke det er greit.
Men hvordan kan dette foregå midt i New York? Er det ikke en lov mot dette? Her i Norge hadde vel dyrebeskyttelsen blitt koblet inn ganske kjapt, eller er jeg naiv nå?
Huff.. nei. Det skal være dødt før man skal spise det mener jeg.
Da vi var i Vietnam for noen år siden var et vennepar av oss på en restaurant hvor de serverte slanger. Da flådde de den levende, tok ut hjertet og la det i et glass. Da så man at hjertet fortsatt slo.. (De filmen "begivenheten") Kelnerne fortalte at det skulle "drikkes" med en gang, var bra for potensen..
Er ikke det en myte da? Jeg leste om det i et blad forleden, og da stod det at dette var en utbredt myte. Jeg håper jo det, men blir ikke overrasket om det har skjedd. Folk er jævlige.
Ja, det har jeg sett på tv en gang. Asiatere er virkelig ikke gode når det kommer til dyr og behandlingen av dem. :(
Uten at jeg kjenner detaljene i hva den omtalte restauranten i New York gjør, så er vel poenget med «live sushi» at maten skal være så fersk som mulig, og at restauranten derfor har levende fisk/skalldyr som tilberedes umiddelbart før de blir spist. Jeg ville i utgangspunktet ikke være interessert i å spise noe som fortsatt rørte seg (og det trenger ikke være levende selv om det rører seg; jeg har da sett hodeløs ål sprelle i en gryte), men om maten min blir drept en stund før jeg spiser den eller like før jeg spiser den, så syns jeg ikke det utgjør noen særlig moralsk forskjell.
Jeg synes selvsagt ikke det er umoralsk at maten blir drept rett før man spiser, men å SPISE den levende er jo helt vanvittig. Og det gjør de altså i bla. Kina.
Jeg har sett det på film for mange år siden, Faces of Death eller no sånt het den. Sånne trivelige klipp hvor folk hopper i fallskjerm og deiser i bakken uten at den åpner seg, aper blir servert levende, folk blir spist av bjørner osv. Kan godt hende det er en myte, men det klippet med apen jeg så så da virkelig nok ut, og det var helt for jævlig. :(
Faces of Death ja.
Jeg har heldigvis aldri sett den, men mannen har.
Jeg håper selvfølgelig inderlig det er bare tull, men lite forundrer meg ved menneskers potensielle ondskap overfor dem vi deler planet med.
Jeg følger med i en serie som heter "Bizarre foods", der en mann (Andrew Zimmern) reiser jorda rundt for å smake på og vise frem alle lands mest bisarre matretter. Det var her jeg så det med hummeren, da var han i New York.
Da han var i et annet land, husker ikke hvilket men selvsagt et asiatisk, spiste folk andeegg med fostre i. Heldigvis ikke levende, men de alet altså opp eggene frem til en viss tid (når man kunne se fosteret gjennom skallet i et sterkt lys). Da var de klare til spising. De ble kokt og så spiste man dem som vanlige egg. Man så hele fugleungen når de tygget over, og disse var svært populære. Jeg kjenner det river litt i meg selv om heldigvis ungen ikke levde.
I går (New York) var han hjemme hos en mann som hadde dilla på insekter. Han stekte HELE taranteller stukket på en pinne, og de satt og koste seg og reiv av beina og mumset i seg. Fy fader. :knegg:
Jeg syntes ikke det virker tiltrekkende å årøve seg på, men det er nå engang sånn næringskjeden fungerer hos veldig mange arter. Man spiser hverandre levende.
Har ikke sansen for det, men klarer ikke hisse meg mye opp.
Seriøst? Dyr flest dreper jo faktisk hverandre før de spiser hverandre, ved å bite i halsen på offeret. Og om de ikke hadde gjort det så er det ikke dermed sagt at vi mennesker skal gjøre det samme, vi har tross alt litt bedre metoder og trenger ikke å oppføre oss slik. Dette gjør menneskene for underholdningens skyld, ser du ikke forskjellen?
Jeg har forresten sett ett program med noen syke matretter, fisken som fremdeles ligger gapende på brodet, eller blekkspruten som blir surrett hardt rundt spisepinnen for så å spises raskt så den ikke suger seg fast i svelgen. grøss
Takke meg til en blodig biff når jeg er i det vågale hjørnet.