Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Lavkarbo og kaloriinntak

#1

LilleT sa for siden:

Jeg vet at dette med kaloriinntak ikke er så vesentlig når man går på lavkarbo. Jeg er likevel nysgjerrig på om noen av dere lavkaroere vet sånn ca. hvor mange kalorier dere inntar daglig?


#2

Dixie Diner sa for siden:

Det spørs hvilken filosofi man følger, men siden man ikke orker så mye mat på lavkarbo så blir det ofte ikke så mye som man skulle tro. Men mange ligger nok på 2-3000 kcal om de spiser høyfett-mat. Jeg la inn alt jeg spiste i vektklubb-dagboka da jeg gikk på Skaldeman-dietten. Levde på mellom 3500 og 4000 kcal daglig uten å trene og raste ned 10 kg på 8 uker. Har forresten aldri følt meg så bra heller, følte det som om jeg hadde fått en ny kropp. Huden ble penere, jeg sov bedre og ble kvitt muskelsmerter og PMS. Men jeg klarer ikke å leve slik over tid, det blir for fett for meg. Jeg er en frukt- og grønnsaksperson egentlig.


#3

LilleT sa for siden:

Takk for svar, Iset.


#4

Slettet bruker sa for siden:

Jeg har det dessverre ikke som Iset. Jeg må ned i kalorier på lavkarbo også om jeg skal gå ned. Men mange går ned om de spiser masse også.

Jeg lå typisk på 1200-1500 når jeg gikk ned. Nå ligger jeg på rundt 1800 per dag og da er vekten stabil, men nå går jeg ikke i ketose mer.

Den største forskjellen er at 1200-1500 i ketose er nok til at man er mett og fornøyd, mens 1800 utenfor ketose er halvveis inn i sultedøden. :)


#5

LilleT sa for siden:

Interessant, smilefjes.

Hva spiser du eksempelvis i løpet av en dag?


#6

Slettet bruker sa for siden:

Nå spiser jeg ikke ketogen kost mer, men jeg går ut fra at det er keto-kosten min du lurer på?

Typisk dag er slik:
Forkost: Kakao av 1 dl kremfløte, sukrin, kakao og vann.
Lunsj: 200 gram biff og masse grønnsaker
Middag: 2 laksefileter med masse brokkoli og blomkål og litt remoulade
Kvelds: 2 egg og en stor tomat.


#7

LilleT sa for siden:

Ja, det var den jeg lurte på. For sånne som meg som er avhengig av skikkelig frokost høres det ut som en umulighet å klare seg til lunsj på en kopp kakao, selv om den er laget på kremfløte. :p


#8

Slettet bruker sa for siden:

Jeg lover - den kakaoen gjør deg stappmett i mange timer. Den funker. :nemlig:

Det er helt ok å bytte den med noe annet. Fire egg og en hel pakke bacon er helt ok i dette opplegget her. Men da orker du neppe så stor lunsj - det er i lunsjen jeg vil ha mye mat.


#9

Pia sa for siden:

Men hva gjør det med kroppen å bare drikke en kopp kakao til frokost? Er det noe godt grunnlag for en dag med hodetrening?


#10

Slettet bruker sa for siden:

Funker fint for meg. Det er nok fett til at jeg ikke fryser, og hele vinteren er frysing et stort problem for meg. Det er jo rundt 400 kalorier, så det er ikke noen liten frokost. Nå som jeg ikke går i ketose spiser jeg to rugsprø med filadelfia og sukkerfritt syltetøy til frokost. Det høres mer mat ut, men det er mye mindre kalorier. :)


#11

Mirasol sa for siden:

Jeg kan heller ikke ligge høyt i kalorier på lavkarbo, da går det oppover! :( Jeg ligger på 1500-1900 kcal pr dag og prøver å holde karber under 20g. Er i ketose om jeg overskrider også, men da går det sakte nedover. Jeg har holdt på i 9 uker og har gått ned 7,5 kg. Skulle gjerne sett at det gikk fortere, men jeg har innsett at det er bedre at jeg trives med kostholdet og livsstilen og at det uansett går nedover, enn at jeg kjemper meg gjennom en hurtigkur og legger på meg igjen alt pluss litt til etterpå. Been there, done that. :sukk:

Jeg spiser typisk:
Frokost: 2 speilegg/omelett/kokt egg sammen med 4 skiver stekt salami eller bacon
Lunsj: Kyllingfilet/ketolysepølse med brokkoli i rømmesaus, eller kyllingsalat el.l.
Middag: Kjøtt/kylling/svin/laks med f.eks. blomkålris, saus, løk og paprika
Kvelds: Rester el. pålegg eller noe annet godt.

Jeg har funnet bokser fra ICA med tunfisk (som jeg i utgangspunktet ikke liker) på Rimi. De har smaker som Satay, Curry og Sweet and sour. De er passe store for frokost, lunsj el. kvelds og smaker faktisk godt! Inneholder 1-2 karb pr 100g. Og ketolysepølsene kjøpes på Meny (de må bestille fra slakter i Meny Arendal) og de er det bare 0,2 karb pr 100 g og de er kjempegode! De har reddet mang en middag her! Og Coop har en serie pølser (Løk, Bratwurst,Ost/bacon, hvitløk, argentinsk lammepølse) som har karbinnhold fra 2,7-3,8. De er skikkelig digg, mannen også liker dem godt (dessverre). :knegg:


#12

LilleT sa for siden:

Takk for info, Maimor!

Jeg er i grunnen interessert i å finne fram til et kosthold jeg kan leve med i lengden (etter at jeg har tatt av minst fem kilo). Jeg har erfaring med Grete Roede og Fedon. Det funker for vektnedgang å telle kalorier og spise ofte. Samtidig vil jeg gjerne ha tilbake det stabile blodsukkeret og den finere huden som jeg hadde da jeg gikk på lavere-karbo. Greia for meg blir da kanskje å følge GR, men å kutte betraktelig ned på karbene.


#13

Dixie Diner sa for siden:

Høres ut som noe Lindberg-ish er din greie. :) Grede Roede med mindre karber er jo tilnærmet Lindberg det.


#14

Slettet bruker sa for siden:

Høres ut for meg som om du ihvertfall ikke skal i ketose. Det er ikke greia når du skal ned såpass lite.

Hva med Fedonmat? Det er sunn mat, fokus på at det skal være bra for kroppen, ikke bare vektnedgang, det er passe med kalorier og det er fokus på at du ikke skal sulte.


#15

Anne C sa for siden:

Jeg VIL minst 10 kg til ned i vekt, men jeg fikser ikke ketolyse akkurat nå. Jeg er så lei av å ikke kunne spise brød...... Jeg er lei feit mat og orker nesten ikke tanken på egg i noen form.... Forøvrig kan jeg snart feire ett år med så og si stabil vekt så jeg får vel ta med meg det.

Jeg sliter skikkelig med å finne et "normalt" kosthold som funker for meg. Ketolyseopplegget funket strålende for meg, men jeg har blitt enda mer matlei enn jeg var fra før.


#16

LilleT sa for siden:

Ja, altså Fedon Lindberg ... Det var det jeg prøvde i fjor. Gikk på det et halvt års tid og fikk veldig fin hud og merket mer stabilt blodsukker, men jeg gikk ikke ned i vekt. Jeg fulgte menyforslagene i boka, men telte ikke kalorier. Jeg har på følelsen av at kaloriinntaket ble litt for høyt. Jeg er heller ikke sikker på at jeg klarer å leve helt etter hans anbefalinger i forhold til karber i lengden, men jeg har ganske sikkert godt av å bevisst kutte ned på særlig brød og pasta i forhold til det jeg spiser nå.


#17

Slettet bruker sa for siden:

LilleT - det trenger ikke være så vanskelig. Ta halvparten av det du normalt ville gjort av potet, ris eller pasta og øk med det doble av rent kjøtt.

Tenk at brød er tilbehør og pålegget maten - ikke omvendt.


#18

LilleT sa for siden:

Det høres ikke så vanskelig ut når du framstiller det på den måten. Problemet mitt da jeg holdt på med det var nok at jeg ble opphengt i å holde meg innenfor rammen av lovlige karber. Det klarte jeg med nød og neppe. Jeg tror kanskje greia for meg blir å tenke enkle grep for å kutte ned på karbene uten å bli helt opphengt i å holde meg innenfor det som er lovlig.


#19

Slettet bruker sa for siden:

Denne gangen skal du ikke i ketose. Ketose er for ekstremister og halvgærninger - sånne som meg. :)

Lavkarbo er sunn god mat for normale, sunne mennesker. Der teller du ikke og du er ikke redd for alt som kan ødelegge ketosen - planen er at du skal spise og være behagelig mett og ha det fint.


#20

LilleT sa for siden:

Ok, når du sier det så.

Jeg er i gang! :D

Takk for inspirasjonen!


#21

Slettet bruker sa for siden:

Supert - ut og kjøpe biff og avocado eller noe sånt nå. :)

Og når du kjøper for eksempel ris, så er Basmatiris og Jasminris snillere enn hurtigris. Dessuten kan du spise linser og bønner og sånt på Fedon. Det er godt i det meste synes jeg.


#22

Vianne Rocher sa for siden:

trådkupping
Nå ble jeg veldig nysjerrig her, dette hørtes jo veldig spennende ut!

Hva er ketose?

Jeg driver å jobber med å gå ned 20 kg (:rolleyes:) Har gått på G.R.kurs før, men synes ikke det var noe for meg. Jeg er i grunn motstander av lettprodukter og sukkerredusert/sukkerfri mat. Og innser at jeg ikke kan "lure" meg selv til å tro at jeg kan leve på Philadelphia light og letthvitost, siden jeg egentlig ikke liker det. Om man skal gjøre en livstilsendring må det jo være noe man er villig til å leve med:nikker:

Kanskje lavkarbo/høy fett er tingen? Styrer dere unna alt av karber? Og hvordan gjør dere det rent praktisk med "matpakke" o.l.?
Jeg vil ha tips, også kan dere godt skrive hvor mye dere har gått ned- sånn til inspirasjon :blafre:


#23

Slettet bruker sa for siden:

Inspirasjon:
Jeg har gått ned vel femti kilo.
Matpakke: Middagsrester, egg og røkelaks, omelett osv

Drawback: Hvis du ikke liker tanken på sukkerfritt eller sukkerredusert kan du 100 % glemme dette. Her er det ikke et eneste lite sukkerkorn noe sted. ei heller noe slag av korn eller kornprodukter, brød, potet, gulrot, mais, ris, pasta, det meste av ferdigmat osv osv.

Men du er mett og har det bra og maten er god i motsetning til fettredusert mat.


#24

Vianne Rocher sa for siden:

Jøss! 50kg!! Helt alene på en slik diett? Jeg er overmåtlig imponert!! :riktig:
Hvor lang tid brukte du på det?

Jeg spiser ikke sukker forresten. Jeg har lagt søtsakene på hylla i en liten evighet nå. Så sukkerfritt kan jeg leve, i den forstand. Når jeg sier sukkerfritt tenker jeg på produkter som smaker søtt, men som er tilsatt masse kunstig søtning i stedet- jeg føler at det er en liten del av greia til G.R. for å "holde ut" og det er jeg motstander av.
Og å lage maten selv gjør jeg stort sett. Men hvordan lager du maten når du ikke skal spise noe som heter ris, pasta, poteter osv. Kjøtt, grønnsaker (minus de du nevnte) og saus?? Det kan iallefall jeg leve med. Blir det mye wok og biff?
Dette må jeg prøve altså!
Trente/trener du mye i tillegg eller er det kun på å legge om kostholdet at du har gått ned så mye? Blir du matlei eller klarer du å være oppfinnsom til tross for begrensningene? Har du tenkt å leve uten karber resten av livet?


#25

Slettet bruker sa for siden:

Jeg lever ikke uten karbo nå, for første gang på veldig lenge er jeg ute av ketose.

Jeg må si en ting før du løper i gang med ting nå, og dette er VIKTIG.

Du må ikke finne på å sette i gang med dette uten å ha inngående peiling på hva du driver med. Logg deg inn på lavkarbo.no og les om ulike konsepter for ketogene dietter. Så kjøper eller låner du boka til det opplegget som passer best for deg og leser den FØR du begynner med noe som helst. Du må ta noen blodprøver først, og du må ta litt kosttilskudd og sånt - dette er ikke noe man bare tester. Da kan du fort ende med å legge på deg eller bli syk. Men med riktig kunnskap så er ketogent kosthold en fin måte å gå ned i vekt på.

Jeg velger å ikke svare detaljert på hva jeg spiser for å forhindre at jeg får deg til å starte opp i litt ivrigste laget. Håper det er ok? Det er en god del grønnsaker du ikke kan spise, ei heller frukt av noe slag. Man kan ikke spise saus med mel i heller og ikke drikke øl eller hvitvin. Det er med andre ord mange forsakelser, men det blir en vane.

Og nå som jeg trekker deg ned på bakken - ja, femti kilo, stort sett på egen hånd. Gikk på eurodiett en kort periode, ellers har jeg ruslet for meg selv.

Jeg trener ganske hardt, men mange trener ikke i det hele tatt og går likevel ned. Jeg har brukt fem år på å gå ned, men har ikke gått jevnt ned hele tiden. Har stått mye stille også.


#26

Vianne Rocher sa for siden:

Hehe- synes du jeg ble ivrig nå?
Jeg skal lese og ta blodprøver før jeg starter med noe som helst-æresord. :nikker:

Hva slags prøver er det snakk om?(altså hvilke verdier leter man etter). Og hvilke kosttilskudd må du ta?

Er det du holder på ekstremvarianten av noe som kan gjøres mindre ekstremt, eller er dette måten å gjøre det på?

Og hva er ketose?


#27

Slettet bruker sa for siden:

Ketose er fettforbrenning. Man tilfører kroppen så lite karbohydrater at hjerne ikke får de karbohydratene den må ha for å overleve. Da setter den i sving kroppen med å danne noe som heter ketoner som den kan bruke istedenfor. Disse dannes av kroppsfettet og dermed går man ned i vekt ganske effektivt.

Det er jo slik at når man spiser noe med karbohydrater så øker kroppen insulinnivået for å bryte ned maten og lagre den unna. Dess mer insulin i blodet, dess åpnere blir cellene for å ta imot fett og lagre det. Og omvendt - dess mindre karbohydrater, dess mindre insulin og dess mindre lagre-villige celler. Det er derfor man kan spise mye fett uten at det lagres.

Du må ta noen blodprøver - husker ikke hvilke lenger, men det står om det feks i ketolyseboka som er beregnet på norske forhold. Sjekk mer på ketolyse.no.

Det jeg går i nå er en helt moderat lavkarbo livsstil som er meget sunn. Men den går ikke jeg ned i vekt med. (De fleste gjør det, men ikke jeg). Jeg er ikke i ketose nå for tiden.

Det jeg har brukt er derimot ketose ja. Under tyve gram karbohydrat totalt per døgn og alt fra grønnsaker som vokser over bakken er ganske ekstrem mat.

Det viktigste når man velger et opplegg er at man finner noe man trives med. GR er ikke noe for meg, men det fungerer fint for andre. Jeg liker denne måten - den passer rett og slett for meg. Men det må ikke være slik at man føler at man forsaker ting hele tiden - da sprekker man før eller senere.


#28

Polyanna sa for siden:

Jeg prøver meg frem med ymse nå, og ser at det skal ikke så mye fett til (ost, for eksempel), før kaloriinntaket blir ganske høyt. Og så er jeg kanskje rar, for jeg blir ikke mett om det ikke er litt karber i et måltid. Eller, det er ikke sant. Jeg blir mett, men sulten etter 1-2 timer.

Men jeg holder lenger om jeg legger til et supergrovt knekkebrød eller to til måltidet. Det kjennes riktigere og bedre ut.

De vanskeligste karbene å kutte ut er for øvrig godis. :sparke: Ris, pasta, brød, mye frukt - nema problema.


#29

LilleT sa for siden:

Ja, akkurat sånn er det jeg også føler det i forhold til karber, Polyanna. Egg gir meg en viss metthetsfølelse, og omelett er en av de tingene det funker for meg å spise til lunsj for eksempel. Ost uten brød er for meg bare snacks, men gir mye kalorier. :o


#30

Slettet bruker sa for siden:

Du kan ikke spise deg mett på ost og bare det. Skal du ha ost så har du noe ost og masse grønnsaker.


#31

Polyanna sa for siden:

Ja, jeg tror jeg har gjort ting ganske "riktig", altså. Salat, tomater, grønnsaker, skinke og litt osteterninger på toppen.

Men det funker likevel bedre med et sånt sponplateknekkebrød ved siden av.


#32

Slettet bruker sa for siden:

Det høres ganske bra ut Polyanna. Og om du ikke skal i ketose så er det god lavkarbomat med det knekkebrødet ved siden av. Da har du et godt balansert måltid hvis det er nok skinke så det blir nok proteiner. Det er greit med knekkebrød som tilbehør - men det er ikke det man skal bli mett av. Vanlig lavkarbo er igrunnen et ganske så behagelig kosthold. Dessuten er det veldig sunt.

Ketogent kosthold er noe helt annet - det er nazi kosthold for folk som skal slanke seg mye og har tendens til overspising. Da kan man ikke spise en eneste bit av et sånt knekkebrød.

Men jeg pleier å si at det er avgjørende viktig at man finner et kosthold man trives med. Jeg trives ganske godt med ketogen diett, derfor er det er grei løsning for meg. Det betyr ikke at det funker for alle.


#33

Hyacinth sa for siden:

Hvordan merker man at man er i ketose? Hører mange snakker om at de er i ketose nå og ikke nå osv osv.


#34

Dixie Diner sa for siden:

Man merker det på flere ting, som feks. at man aldri er sulten lenger, at man har en slags ro i kroppen (bla. pga stabilt blodsukker), at man får en intens energi (men den første uken er man gjerne slapp og har abstinenser) og man får ofte en spesiell "aceton-ånde". Dessuten kan man sjekke det med spesielle ketostix på apoteket, som man dypper i urinen.


#35

Bokormen sa for siden:

Jeg tåler litt frukt uten å gå ut av ketose - en liten appelsinbit f.eks. :)


#36

Polyanna sa for siden:

Jeg prøver mest på semi-lavkarbo for å stille den verste søthungeren, og det hjelper det veldig mot. :)

Nå tar jeg et tak for å gå ned 3-4 "få buksa til å sitte pent"-kilo, og da er det greit å ikke fyse for intenst etter sjokkis...


#37

Slettet bruker sa for siden:

Acetonånden er et typsik tegn. Likeså at man blir varm i huden. I overgangsfasen er man gjerne kjempesliten og i elendig form en dag eller to, men etter det blir søvnkvalitet energinivå og konsentrasjon bedre enn vanlig.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.