Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Andelsleilighet - Lavt innskudd, høy fellesgjeld: Yes yes, eller NO NO?


#2

Anne C sa for siden:

For oss er i allefall det NO NO!!


#3

Sitron sa for siden:

No, no. For de fleste.


#4

Guttemammis sa for siden:

Hvis det går an å betale ned fellesgjelden så er jo ikke 2,3 mill så ille for en
nesten ny leilighet som er så strøken og stor, men å betale det lave
innskuddet og ha en husleie som er så høy er NO NO hos meg!:nemlig:


#5

Fibi sa for siden:

Hvordan finner man ut om det er mulig å betale ned (deler av) fellesgjelden?

Hvem er egentlig disse leiligheten ment for? De som ikke får høye lån, eller de som har ræva full av penger? Vi har f.eks ikke sjans til å få lån på to millioner, men kunne nok fått til en halv med litt flaks. :knegg:


#6

Dixie Diner sa for siden:

NEI dere må ikke gjøre det. Dere får aldri solgt den, og mange må selge disse med tap. Jeg hade aldri gjort det, da hadde jeg faktisk heller leid til jeg fikk høyere lån i banken.


#7

Sitron sa for siden:

De er ment for de som kan takle store svingninger i renten, slik at du ikke dauer om du brått får 3000 kr lagt til i husleien.


#8

Guttemammis sa for siden:

Brl. Buggelandstunet har ordning med individuell
nedbetaling av fellesgjeld. (IN-ordning).
Dette "håndteres" via SBBL.
Hvis fellesgjelden innfris vil betaling pr mnd
beløpe seg til kr 1490 pr mnd.


#9

Ine sa for siden:

Det du må betale i renter på fellesgjelden er jo avhengig av styringsrenta. Vet av noen som har 12000 de må betale i fellesgjelden i måneden nå, og han var vel nede i 5000.


#10

Fibi sa for siden:

Det er ikke noe vi vurderer altså. Det er bare jeg som lurer litt på hvordan det er mulig å selge slike "feller", og hvem som egentlig kjøper dem. :humre:


#11

Lenam sa for siden:

Sånn er det jo med et vanlig huslån og da.


#12

Esme sa for siden:

Jeg er ikke jurist så jeg har ikke stålpeiling på dette, men sånn tenker jeg.
Det er ikke angitt om det er en ekte eller irregulær IN-ordning. Og man må sjekke om hva man står ansvarlig for om andre i borettslaget ikke greier å betale utgiftene, altså om felleslånet er sikret. Om man kan betale individuelt ned på sin andel av felleslånet så er det antagelig en irregulær IN-ordning.

En annen ting som står her er at det er avdragsfrihet frem til 2014, så man skal begynne å betale avdrag da. Det vil si at dere kommer til å få en del trøbbel å selge leiligheten rett før 2014, i tillegg til at slike leiligheter er et herk å bli kvitt i utgangspunktet.

Så nei, jeg hadde ikke vurdert en slik leilighet nei,overhodet ikke, selv om jeg hadde tenkt å bo der kjempelenge og hadde hatt svært romslig økonomi. Noen som ikke garantert ikke kommer til å oppleve samlivsbrudd, eller flytting eller endret jobbesituasjon og ikke har svært romslig økonomi bør være svært forsiktig med å kjøpe denne leiligheten.


#13

Irma sa for siden:

Problemet som har oppstått i en del borettslag av denne typen er at leia er så høy at mange ikke har anledning til å betale den hvis noe skulle skje (f.eks arbeidsløshet/sykdom/økonomiske problemer/rentesøkning) og heller ikke får solgt leiligheten sin. Når noen ikke betaler husleia har plutselig alle beboere i borettslaget et stort problem. For lånet til borettslaget skal jo betales. Det finnes visstnok en eller annen forsikring borettslagene kan tegne i forhold til dette med manglende betaling av husleie, men det er visst ikke alle borettslag som har dette.

Jeg ville ikke ha kjøpt en slik leilighet.


#14

-ea- sa for siden:

Jeg regner med at du ikke har noe i egenkapital. Vil banken være villig til å gi deg lån på 2,3 mill?


#15

Fibi sa for siden:

Nei. Men som sagt så er det ikke snakk om å kjøpe denne heller, hehe.


#16

Harriet Vane sa for siden:

NEI!

Ikke lurt, bare dumt.

Kan du ikke leie en stund? Snakke med samskipnaden og få leie en familieleilighet i nærheten av studiestedet?

det er vel ikke så smart å gå fra økonomisk ruin til ny mulig økonomisk katastrofe. :niks:


#17

Blondie sa for siden:

Dette er et typisk eksempel på et prosjekt jeg hadde løpt fort bort fra. Veldig no-no i min bok. Jeg vil heller legge mer i innskuddet og slippe utgifter som aldri kan bli lavere.


#18

Niobe sa for siden:

No, no. Det advares mot å kjøpe slike leiligheter. Ofte kjøper folk dem mens det er avdragsfrihet på fellesgjelden, og så får de sjokk når disse utgiftene begynner å løpe i tilegg...


#19

Agurke sa for siden:

Det står flere sånne leiligheter tomme her oppe. Og det er det en grunn til.


#20

Kanina sa for siden:

Vår leilighet er vel en "sånn" leilighet. Vi regnet på forhånd ut hva vi kunne tåle av renteutgifter, og tok høyde for en rente på 10%. Og hvordan lønnsutsiktene våre antakelig kommer til å se ut.. Problemene oppstår vel dersom folk ikke gjør slike beregninger, og ikke ser på totalbeløpet (innskudd+fellesgjeld) når de ser på hva de kan ha råd til. Men nå bør det vel ha sunket inn hos de fleste, med finanskrise og det hele.
Ingen har hatt problemer med å selge i vårt borettslag, om enn ikke med stor gevinst sammenlignet med nypris for 3 år siden.


#21

Harriet Vane sa for siden:

Jeg tviler dessuten på at du får lån. Banken vil se på samlede boligutgifter, ikke bare kostnaden på innskuddet. Og har du egentlig mulighet til å betale mer enn ti tusen i mnd pluss lån i mnd? Vi er to stykker med grei inntekt i sikre jobber, og vi har mindre i boligutgifter i mnd enn bare husleien i dette boligprosjektet. Og mer enn det har ikke vi råd til. I tillegg skal du ha mat i kjøleskapet, klær og utstyr til deg selv og ungene, trene, betale studielån, transport og ferier.


#22

daffy sa for siden:

Du bør ivhertfall sjekke følgende:

  • hefter (er ansvarlig) borettslaget felles for felleslånet? Dvs hvis naboen ikke klarer å betale husleien, må de andre beboerne da spleise på denne naboens husleie? Hvis svaret på dette spørsmålet er ja, bør du slå fra deg tanken på denne leiligheten med en gang! Det fins noen slike lav innskuddsleligheter hvor man ikke hefter for naboens gjeld, og da forsvinner jo de fleste betenkeligheter med å kjøpe slike leiligheter.
  • det er ikke så lenge til 2013; klarer dere å betale husleie + avdrag hvis renten stiger til 8 % for eksempel?

Jeg syns også borettslagets rente er rskyhøy! 6 % flytende rente på fellesgjelden er jo nesten ran i dagens rentemarked.


#23

Molo sa for siden:

Mange slike leiligheter rundt her også. Skyhøy husleie og lavt innskudd. Der er kul umulige å selge, støtt og stadig visninger og til salgs-plakater.
Jeg hadde skygga banen.


#24

apan sa for siden:

Nei nei.
Tja, hvem som kjøper sånt? Jeg vet om en, og han var bare generelt dum.


#25

-ea- sa for siden:

Ja nemlig, en god bank vil se på hvor mye lån du totalt kan ha, og gi deg lån ut fra dette. Fellesgjeld, studiegjeld og all annen gjeld regnes inn i dette totalbeløpet.

Hvis du f.eks. får låne 1 million, så kan du kjøpe en bolig hvor innskudd + fellesgjeld sammen ikke overstiger 1 million (forutsatt at du har null egenkapital).


#26

Fibi sa for siden:

Igjen: JEG HAR IKKE TENKT Å KJØPE LEILIGHETEN! :knegg:

Har alle fått det med seg nå? :humre:


#27

Tjorven sa for siden:

Vi bor i en leilighet som i utgangspunktet hadde lavt innskudd og høy fellesgjeld. Det er ikke nødvendigvis no, no, ....... men man skal vite hva man gjør.

Det viktige er at man ser på totalprisen. Når man legger sammen innskudd og fellesgjeld bør dette havne i underkant av hva man kjøper tilsvarende leiligheter (altså de uten fellesgjeld). De kan være vanskeligere å kvitte seg med, så derfor bør totalprisen ligge UNDER markedspris.

Videre så må man sjekke ut IN- og sikringsordning. IN står for individuell nedbetaling. Dette betyr at man selv kan velge å betale ned fellesgjelden. Dette har vi gjort, og dermed har vi ikke lenger noen "farlig" fellesgjeld. Med sikringsordning menes om man blir ansvarlig for husleien til andre i borettslaget (evt. usolgte leiligheter). Dette skal man for all del unngå. Vi har kjøpt gjennom OBOS, og de har både IN- og sikringsordning. Da er ikke slike boligkjøp noe mer usikkert enn andre.


#28

Magica sa for siden:

Signerer Tjorven.

Jeg valgte også en "slik". Jeg sjekket faktisk mine reelle utgifter opp mot en motsatt leilighet med høy pris og lav fellesgjeld - det kom ut for det samme. Og der jeg bor nå er det mye finere og nyere.

Det viktige her er at vi betaler både avdrag og renter. Det er relativt høyt fradrag på skatten pga dette her, OG renta er bundet i borettslaget, på en fin rente - husleia er derfor forutsigbar i en masse år fremover.

De er ikke vanskelige å selge her, og jeg kjøpte min for 400 000,- + fellesjgeld på ca 800 000, nå går de for 1,2 mill. Det er 3-4 år siden jeg kjøpte.


#29

-ea- sa for siden:

Joa, hadde fått det med meg. ;) Mitt svar er mer generelt, i tilfelle du (eller andre) skulle vurdere en annen bolig.


#30

Harriet Vane sa for siden:

Jeg svarer i grunnen også litt generelt.


#31

Storm sa for siden:

Det jeg har uthevet var vel ikke særlig generelt? :humre:


#32

Maverick sa for siden:

Andel er NO-NO for de aller fleste som trenger et grann av stabilitet i sin økonomiske hverdag.


#33

Tjorven sa for siden:

Jeg skjønner ikke helt argumentasjonen rundt at man har mer stabilitet med selveierleilighet. Det er belåningsgraden som gjør at man er utsatt for renteendringer. Om man har 60% eget lån eller 60% fellesgjeld så går det stort sett ut på det samme (sånn rent bortsett fra at de fleste får bedre rentebetingelser på fellesgjeld enn på egne lån).


#34

Maverick sa for siden:

Selveierleiligheter er alltid mye lettere å selge enn andelsleiligheter. Det betyr mye i min bok.


#35

Dixie Diner sa for siden:

Det er jo slett ikke alltid. Det kommer jo an på feks. hvor mye fellesgjelden er på. Vi solgte blokkleiligheten vår ganske kjapt, men husleia her er bare på rundt 2500,- kroner i måneden og disse pleier å gå som hvetebrød. Men leiligheter som den Fibi linker til øverst blir jo ofte liggende i evigheter.

En kollega av min mann måtte selge en slik leilighet med flere hundre tusen i tap, og det etter å ha hatt leiligheten ute for salg i nærmere ett år. Huff.


#36

Tjorven sa for siden:

Om den er lettomsettelig avhenger av totalprisen. Blir fellesgjeld og innskudd mer enn man ellers måtte betale for en tilsvarende leilighet er det jo ikke så rart at den er vanskelig å få solgt.

Med andelsleiligheter slipper man i tillegg 2,7% i gebyr til staten når man kjøper.


#37

daffy sa for siden:

Enig med Tjorven. Jeg syns mange forenkler litt vel mye i denne tråden.


#38

Bomull sa for siden:

No no no no no no no no no and so on ... Eller sagt på en annen måte: BIG no no!!


#39

Ru sa for siden:

No, no, no. :niks:

Hold deg laaaangt unna!


#40

Jålebeinet sa for siden:

Med tanke på dagens rentemarked så er det ikke uvanlig. I motsetning til tidligere så blir borettslag regnet som næring, og de har høyere renter enn hva privatpersoner har. I motsetning til for 1 år siden, da hadde borettslag ofte lavere rentesats enn hva privatpersoner kunne få.


#41

Macky sa for siden:

Vi kjøpte en ny andelsleilighet da vi flyttet fra Oslo. Vi hadde litt over 1 mill i egenandel, totalprisen på leiligheten ble ca 2,5 mill. Fellesgjelden ble lagt til da vi søkte om lån.

Vi hadde det veldig godt økonomisk, og fikk solgt i rett tid. Det tok oss 4 mnder fra vi la den ut til den ble solgt. Vi tjente 500 000,- på den på 2 år.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.