Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Regler for bruk av kursiv?

#1

zeppelin sa for siden:

Finnes det regler for bruk av kursiv?

Jeg holder på med en oppgave om personalismen. Er det riktig å sette personalismen i kursiv, konsekvent gjennom oppgaven?


#2

apan sa for siden:

Nei, det kan jeg aldri tro?
Jeg ville aldri gjort det iallfall. Jeg driver også med en oppgave og vi har fått beskjed om å bruke kursiv minst mulig. Jeg har brukt det for å utheve et par ord to steder, jeg ville aldri brukt det om hovedtemaet sånn gjennomgående.


#3

Teofelia sa for siden:

Nei, det er veldig feil.

Du bruker kursiv for å fremheve ord i teksten, når det er noe du vil poengtere ekstra. I tillegg kan det brukes for å etablere et begrep, første gang begrepet introduseres. Eksempelvis: "Dette går under begrepet kursivnorm. Neste gang man møter på fenomenet kursivnorm, kan man med fordel skrive det rett frem." Dette gjelder dog bare når man etablerer et litt uvant begrep, for eksempel hvis man henter begrepet fra et annet fagfelt eller konstruerer det selv.

I tillegg er det vanlig å skrive tittel på bøker og/eller artikler i kursiv. Det siste varierer en del fra fagfelt til fagfelt. Innenfor en del fagfelt brukes hermetegn i stedet, så sjekk ut hva som er normen innen ditt felt.


#4

Kaz sa for siden:

Jeg skriver også på oppgave nå, og bruker bare kursiv for å utheve noe spesielt, eller på titler på bøker, filmer og aviser. Titler på artikler skriver jeg i hermetegn. Bruker MLA.


#5

zeppelin sa for siden:

Takk for svar. Jeg er ikke så erfaren i oppgaveskriving, men det kommer seg etterhvert.


#6

Katta sa for siden:

For mye kursiv er bare irriterende, og gjør at det går tregt å lese.


#7

Kaz sa for siden:

Sjekk nettsiden til studiestedet ditt om de har retningslinjer liggende, eller velg deg en stil og kjøp en bok. Like greit først som sist. Snakk med veileder eller foreleser om hva som er vanlg på ditt studiested. På UiO er det mye ulik praksis, desverre, det kan være ganske forvirrende. :erfart:


#8

Tangina sa for siden:

Jeg synes det er en god regel å bruke uthevninger så lite som mulig - bare der man virkelig vil utheve noe. Og da synes jeg kursiv er bedre enn fet skrift. Og jeg skriver også boktitler i kursiv.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.