Forum for diskusjoner av nyheter og artikler. Husk å lenke til aktuell artikkel i første innlegg, så meddebattantene får mulighet til å sette seg inn i temaet.
Vi har heller ingen forholdsregler.
Det kan jo nesten være hva som helst som er smittekilden, og så lenge man ikke aner noe om smittekilden er det vanskelig å kutte ut noe i matveien synes jeg.
Ikke nødvendigvis. Jeg hørte på nyheten i dag tidlig at ingen av slakteriene har skjerpet rutinene sine, desverre.
Vi har ikke tatt noen ytterlige forholdsregler, men har ikke siden sist utbrudd latt Glitterbarnet spise spekemat. Det er ikke noe stort offer akkurat, han er ikke overbegeistret uansett.
Jeg har ikke helt klart å områ meg i forhold til dette. Salamipakkene er kastet her også, og jeg er nøye på stekingen av farseprodukter og sånt. Men jeg har ikke kontroll på hva som skjer i barnehagen, og der burde jeg kanskje engasjere meg, de er litt slepphendte på en del ting der. Jeg synes det er innmari ekkelt at dette dukker opp nå igjen.
Junior er veldig glad i salami, så dette er et stort offer for han for øyeblikket (håper han glemmer det snart). Men jeg forsøker å bestikke han med kjøttkaker og pølser i matpakken istedet.
Jeg syns det er vanskelig å skulle ta høyde for det. Jeg tenker på det og det skremmer meg. Men etterhva jeg har skjønt så kan smitten liksågodt finnes i krydder (?? Correct me anyone) som i kjøttvarer.. og da kan det jo være i hva som helst? Men jeg er nøye med å steke alle kjøttprodukter nøye og prøver å begrense inntaket hans av salami/fårepølse etc..
Jeg har i de siste årene passet på at alt kjøtt er veldig gjennomstekt. Har de meste i bakerovnen etter pannesteking, for å forsikre meg at alt er over 75 gr.
Spekemat servesres ikke til de håpefulle.
Jeg innbiller meg at dette hjelper. :sparke:
Nei ikke det heller. Av en eller annen grunn innbiller jeg meg at fårepølse er lett å sette i halsen. Godt mulig at de spiser det hos andre, men det inngår ikke i våres sortiment. De får skinke forresten. :nemlig:
Ja. Spekemat er ikke varmebehandlet. I Dagsavisen i dag ber de folk være flinke til å vaske seg på hendene etter dobesøk og kontakt med dyr. I tillegg bør man gjennomsteke kjøtt, spesielt oppmalt kjøtt og være forsiktig med spekemat, ikke skjære kjøtt først, og deretter grønnsaker f. eks.
Hvorfor det? mattilsynet ber folk gjøre nettopp det.
Vi fortsetter som vanlig. Med nøye håndvask og gjennomsteking av kjøttdeig. Spekemat er det ingen av ungene som liker, så der trenger vi ikke gjøre noe som helst.
Nja, ikke egentlig.
Vi hadde styreren ved barnehagen i Malvik som har to søsken som er smittet og vært alvorlig syke, på et personalmøte en kveld. Han fortalte oss ganske mye nyttig, både ift vi behandler maten, beredskapsplaner og fakta om E-coli. Så jeg tar det med meg videre, men jeg går ikke rundt og bekymrer meg. :niks:
Vi endrer ikke så mye. Spekemat er det kun jeg som spiser. Vi skjærer aldri kjøtt og grønnsaker med samme kniv/fjøl uten å vaske først, og farsematen er alltid gjennomstekt.
Her spiser vi nesten ikke kjøttpålegg annet enn at Ruskesara er glad i kokt skinke. Den vil jeg tro er ganske safe.
Ellers har vi gode rutiner på håndvask og generell matlaging.
Jeg synes det er litt ekkelt med denne smitten og at de ikke klarer å finne kilden.
Jeg lurer på hvilke forholdsregeler det evt. skulle ha vært? :confused:
Ja annet enn gode rutiner på håndvask, og god hygiene når en tilbereder mat. Noe som i grunnen bør være en selvfølge.
Til forskjell fra forrige utbrudd kommer denne e-coli kilden ikke fra dyr.
Så smitten kan i prinsippet være i alt fra godteri, krydder, ja den kan finnes i det meste egentlig.
Vi kan jo ikke la ungene få kun intravenøs væske heller frem til de finner kilden :knegg:
Det er vel egentlig bare å komme i gang med grønnsakshagen min nå da og skaffe høns og ei ku slik at jeg kan stå for alt vi spiser selv. Alternativt intravenøst selvsagt. :p
Jeg tar litt forholdsregler jeg altså, sønnen min får ikke spise kjøttpålegg som ikke er akkurat åpnet og vi steker all kjøttmat godt. Jeg er betraktelig mer bekymret over dette enn svineinfluensa for å si det sånn.
Jeg har ikke andre forholdsregler nå enn jeg pleier å ha. Jeg utviklet nemlig mer eller mindre tvangstanker rundt dette under forrige utbrudd da en eller annen sa at i fremtiden må folk ta større del av mathyienen selv.
Jeg er nazi på at kjøtt ikke skjæres før grønnsaker (eller rettere sagt at jeg bytter kniv og fjøl mellom). Jeg er veldig nazi på å gjennomsteke maten. Ungene får ikke morrpølse, men det hender en sjelden gang at de spiser salami. Alle grønnsaker vaskes, all frukt også. Også er det håndvaskregime her og whatnot.
For ikke å snakke om galskapen jeg sette i gang hvis en eller annen her får omgangssyke. Da tar det av - desinfisering av alle dørhåndtak, kraner, trappegelendere osv osv i ett kjør. :knegg:
Er det riktig det jeg har hørt, at voksne kan være E.Colismittet uten å vite det, og derved smitte sine barn ved feks dårlig håndhygiene? Voksne med normalt imunforsvar trenger vel ikke bli særlig dårlig av dette i det hele tatt?
Vi har nettopp hatt e-colismittede barn i barnehagen, så vi har lært alt som kan læres om e-coli, tror jeg. Håndvask og gjennomsteking av kjøtt kommer vi til å fortsette med i all tid, selvfølgelig.
Jeg har gitt snuppa salami og spekeskinke som normalt.
Håndvask og god mathygiene er jo alltid viktig, så den er grei.
Men dere som har sluttet å gi barna spekemat - hvor lenge har dere tenkt at det skal vare? Ut barndommen? For det at det var spekemat sist, har jo ingen betydning for hva det er denne gangen. Og når det kommer under kontroll i denne omgang, så aner vi jo ingenting om når det dukker opp neste gang?
Jeg tenker sånn at så lenge det er definert som nasjonalt utbrudd, som det er nå iflg folkehelsa, og at det antagelig er samme matvare (om ikke noe annen beskjed har kommet i løpet av de siste dagene da, jeg er ikke helt oppdatert) så kjører jeg dette med forsiktighet på kjøttvarer. Det vil si at sønnnen min får spekeskinke, men ikke kjøttvarer som har ligget flere dager åpent.
De sporadiske utbruddene som kan forekomme forholder jeg meg ikke til på noen annen måte enn streng håndhygiene og mathygiene.
Nei, men det er større sjans for å få det via mat som ikke er varmebehandlet enn annen mat. Det meste annet kan jeg kontrollere selv.
Nå har folkehelsa bedt folk være forsiktige, og da følger vi det rådet. Det er jo selvfølgelig fordi det er et utbrudd nå, ikke noe vi kommer til å følge livet ut, uansett.
Spekemat til små barn er jeg forsiktig med uansett, på grunn av saltmengden.
Hvordan reagerer E. coli på frysing? (Og til de som måtte lure så er det slik det skal skrives. Altså med stor E, punktum, mellomrom og liten forbokstov i coli. Og så skal hele greia stå i kursiv. Egentlig burde TS har skrevet hele artsnavnet (Escherichia coli) slik at vi vet at det er den arten vi diskuterer og ikke noe i en helt annen slekt som begynner på E.)
Vi er strenge på å skille kjøtt som skal varmebehandles fra grønnsaker og annet som ikke skal stekes/kokes i tillegg til vanlig håndvask (som alltid).
Så vidt jeg husker så var det ikke kjøttet som var synderen sist, men krydderet. Krydder ble strålebehandlet til ca 1986, da radioaktivitet fikk et litt mer frynsete rykte. Tidlig i produksjonslinja ligger ofte krydder direkte på bakken og tørker. Den samme bakken som diverse dyr går på.
De trodde ei stund det var krydderet, men det ble frikjent. Det var sauekjøttet som ikke var slaktet på en hygienisk måte. :gidder ikke leite opp linker:
Ungane her elsker salami. Nærmare bestemt Tulip sin. Det går nokre skiver med den på sammen med agurk for dagen her. Eg kjem ikkje til å nekte dei den. Deira påleggs sortemang er magert nok frå før av.
Dermed ser det ut som det kan komme fra hva som helst. Men det var kun utbrudd i enkelttilfeller og kun langs kystlinjen. Dermed mente de at det tyder på at det ikke er noe barn spiser mye av. Og tydeligvis ikke noe barn på sentrale østland spiser stort av ihvertfall siden det ikke er noen utbrudd der.
Alt rått kjøtt blir jo varmebehandlet så det er jeg ikke noe bekymret over.
Det jeg tenker da, uten at jeg argumenterer for det, fordi det er sånn som jeg tenker personlig og det ikke er etter retningslinjer, at jeg gjør denne risikovurderingen:
Om det smitter gjennom annet enn matvarer -> tiltak: vanlig hygiene
Om det smitter gjennom matvarer -> kjøttvarer er større risiko enn melkevarer.
Om det er stor vekst i enkelte matvarer -> da hadde denne matvaren blitt funnet raskt -> tiltak: ingen spesielle
Om det er enkelforurensing, dvs at det er så lite bakterier at man ikke får dyrket de frem, men nok forurensing til at det kan bli oppvekst om det ligger litt -> tiltak: ikke la barnet spise mat som har vært åpnet en stund, det vil i praksis si for oss, pålegg. Han får heller ikke spise smøreoster som har vært åpen i flere dager.
Og hadde jeg hatt barn over 5-6 år så hadde jeg ikke gjort noe annet enn vanlig mathygiene.
vaske frukt og grønnsaker ekstra godt, evt skrelle dem. Det går sikkert under vanlig hygiene for mange, men det er også mange som er litt slepphendte med det.
Det er 8 (?) barn fra store deler av Norge som er blitt smittet på helt ulike tidspunkt. Hvis de alle har et bra og variert kosthold, spiser litt hjemme, hos besteforeldre, i barnehagen, hos venner osv. så kan du jo tenke deg hvor enkelt det er å finne ut akkurat hvilken matvare det er snakk om. :rolleyes:
Dere som tar masse forskjellige fohåndsregler:
Hva skjer når barnet er i barnehage?
Serverer de pålegg som har vært åpnet i flere dager?
Får de spise salami eller annen spekemat der?
I barnehagen hos oss får de spekepølse og salami....
Så om jeg holder barna mine unna dette hjemme så har de jo tilgang hver dag i
barnehagen(og vi handler i samme butikk).
Vi har droppet spekemat/salami i barnehagen nå.
Vi har blitt mer bevisst på å kjøpe små pakker, og ikke feks la store leverposteibokser og slike ting stå fremme - men ta ut ca det man trenger og ha på en tallerken feks. Dette har generelt med hygiene å gjøre også.
Siden nyheten ble nevnt i denne tråden fikk jeg lyst til å legge inn Norturas motsvar som kom samme dag (selv om jeg ikke så det før i dag).
Slaktehygienen – et langt skritt videre!
(Oslo, 05.05.09) Nortura har gjennomført en lang rekke tiltak på slaktelinjene for småfe de siste årene, og det har bidratt til å forbedre slaktehygienen.
Flere media melder i dag at slaktehygienen ikke har blitt bedre de siste årene.
Dette bildet kjenner vi oss ikke igjen i. Nortura har investert rundt 100 millioner kroner i utstyr, og utviklet teknologi og rutiner for å gjøre slakteprosessen hygienisk og sikker. Flere av tiltakene går lengre enn de kravene som myndighetene stiller, sier Nina Sundqvist, konserndirektør for informasjon og samfunnskontakt.
Både i samarbeid med våre bransjeorganisasjoner og innenfor konsernet er det utarbeidet nye retningslinjer for kontroll, sporing og systematiske og jevnlige revisjoner.
Følgende tiltak er gjennomført:
10-punkts handlingsplan med fokus på saueslakting. Blant annet er det installert dampstøvsuger ved alle våre saueslakterier.
Vi har innført todelt varestrøm som sikrer at dyr som eventuelt kan være forurenset på slaktelinja sorteres ut og spesialbehandles.
Økonomisk trekk for skitne sauer, samt klipping av sau på slakteriet nært opptil selve slakteprosessen. Ved enkelte fabrikker er det også innført linjeklipp, som betyr at dyrene klippes etter avlivning som en del av slakteprosessen, noe som gir både bedre hygiene og dyrevelferd.
Innføring av komplett sporingssystem ved bruk av elektroniske øremerker på dyr og elektronisk merking av kasser.
Tilnærmet alle medarbeidere (99 % av 6000 medarbeidere) har gjennomført repetisjonskurs i hygiene.
Sterkt ledelsesfokus på mattrygget lokalt.
Alle vesentlige feil følges aktivt opp - om nødvendig stoppes produksjonen for å korrigere og lære av feil.
Vi har utviklet et kabinett for varmtvanns pasteurisering av hele saueslakt. Denne er klar til bruk, men vi venter på myndighetens godkjenning.
Jeg trodde vi var Gode Foreldre, men i helgen så serverte jeg den unge mannen både Stranda spekeskinke og Tulip salami. :himle: Jaja. I barnehagen ligger matpakker kjøleskap som seg hør og bør (det har de alltid gjort). Maten er ellers gjennomstekt osv.