Nå ser det ut som våren kommer hit til Nord Norge også og vi har tatt fram grillen. Jeg elsker grillmat med deilig tilbehør til, men nå skal jeg jo helst slanke meg noen kilo etter siste svangerskap og jeg innser at potetsalat sammen med gode feite sauser kanskje ikke er av beste sort... :flau:
Så jeg er interessert i god og mager grillmat og tilbehør. Har noen en oppskrift på hjemmelaget potetsalat som ikke er så fetende, så blir jeg veldig takknemlig for det også.
Vi griller mye grønnsaker i folie. Potetbåter i bunn, og så gulrøtter, brokkoli, løk, minimais osv osv oppå. Mye krydder, og en klatt hvitløkssmør og kryddersmør på topp.
Fint som tilbehør til kjøtt/kylling/fisk, men jeg spiser det gjerne som egen rett.
Jeg blir slankere av sommer og grillmat, men så utgår saus og den slags med glans her. En god marinade på kjøtt/kylling holder lenge.
Det som er kjekt med grilling er jo at man ikke trenger å bruke noe fett for å steke! I tillegg kan man ha masse deilig, ikke-fetende tilbehør. Når jeg lager salater lager jeg alltid dressing basert på en sunn olje, balsamico og krydder. Vi bruker så godt som aldri sauser, men lager heller gode marinader slik at kjøttet smaker nok i seg selv.
En deilig potetsalat lager du av kokte nypoteter, gressløk, hvitløk, rødløk med en dressing av olivenolje, hvitvins-balsamico, nukvernet pepper og salt.
Vi griller også ofte fiskepakker. Laks med balsamico, hvitløk og parmesan er utrolig deilig.
Couscous-salat lager du av grov couscous, avocado, tomater og litt sweet chili-saus.
Jeg har aldri gått ned så mye som den sommeren vi kun levde på grillmat. Aluminiumsolie er tingen. Man kan putte alt mulig i folie uten å tilsette fett. Fisk, kjøtt og grønnsaker. En balkongkasse med forskjellige urter, et lite utvalg av kryddere og en fryser masse forskjellig magert kjøtt så er man langt på vei. En oljespray er også kjekt.
Alt dere beskriver her høres nyyydelig ut. Men kunne dere beskrive litt mer i detalj hvordan dere lager det? Sånn à la "Grilling for dummies". Pliiiis. :blafre:
Couscous bruker jeg mye også. Lager en variant med couscous, ternet agurk og tomat, mynteblader, bladpersille, presset lime, salt og pepper. Tzatziki er godt ved siden av.
Caprese er også fint tilbehør til grillmat. Mozzarellaost, plommetomater, frisk basilikum, god olivenolje og salt og pepper. Og eventuelt oliven.
Pleier også å hive grønnsaksspidd på grillen: squash, paprika, sopp, hvitløk osv.
Grilling er jo perfekt slankemat! Man må bare være litt kreativ og tenke litt på tilbehøret. Vi griller masse på sommerstid og lager masse grillspyd og pakker i alufolie. Bruk mye fisk og grønnsaker, renskåret kylling eller svin. Ha tilgang på masse friske urter så får man frem masse god smak uten å dynke ned med saus. Velg f.eks grillbakte poteter eller couscous som tilbehør og masse grønnsaker. Alt kan grilles!
Deilig grillmarinader lager du av krydder eller friske urter sammen med oliven- eller solsikkeolje. La kjøttet ligge i pose å trekke det godt inn. I alufoliepakkene kan du legge oppi alt man vil og liker. Spesielt godt blir det med fisk, sitron og urter. En liiiten dæsj med smør gir en god saus i bunnen som du heller over fisken når du pakker den opp og legger på tallerken.
Jeg pensler folien med olje. Tynt lag. Jeg legger potetbåtene i bunn, og legger strimler av løk, gulrot og paprika, brokkolibiter osv oppå potetene. Krydrer godt. "Til fest" er det godt med noen klatter kryddersmør mellom grønnsakene.
Så står pakkene først 15-20 minutt på den nederste risten, på høy varme. Så settes de opp på hvileristen og "grilles" på lavere varme til de har vært på grillen i ca en time tilsammen.
I går hadde vi en "hverdagsvariant" med pølsebiter (bratwurst) i pakkene. Fiks ferdig foliemiddag. Poden elsker det.
Vi har forresten en sånn skorstein. Da slipper vi å bruke tennvæske i det hele tatt, og kullet blir fortere varmt. Vi bruker enten en liten tennbrikett eller litt avispapir under, og i løpet av et kvarters tid er kullet rødglødende. Vi legger som regel kullet opp mot en side, slik at det er mer varme på ene delen av grillen enn den andre, det gjør det lettere å grille ting samtidig.
Annet tips: Ikke ta kjøtt og grønnsaker på samme spyd, de trenger ganske ulik tid på å bli ferdig.
Jeg har faktisk en grete roede-oppskrift på potetsalat. Den er faktisk veldig god, og dette har også blitt kommentert av folk som ikke visste at det var en sunn versjon. Jeg tror egentlig at jeg har lagt ut oppskriften her før.
Både kylling og scampi egner seg på grillen, og lar seg helt fint kombinere med å skulle gå ned i vekt.
Vi griller grønnsaker i folie bare noen få minutter, det går lynkjapt. 4-6 minutter kanskje? Tomatpakker (vanlige tomater eller bifftomater delt i to) har vi kun på "hylla" inni grillen en liten stund, ingen direkte grilling. Jeg liker ikke så godt overstekte krøsja tomater. Poteter kutter vi i småbiter og putter i folie, de får som oftest ligge litt lenger enn grønnsakene. Jeg lager gjerne folien til slik at grønnsakene og potetene ikke stables noe særlig, lar heller folien vokse i omkrets enn i høyden. Da går grillingen kjappere.
Noen ganger pensler vi fett i folien eller bruker oljespray, andre ganger lages foliepakkene uten fett. Jeg synes ikke det gjør noe at litt av potetbitene blir klistret fast i folien, de bitene man klarer å løsne er gjerne de som er crispy og gode synes jeg. Ved festlige anledninger kliner vi gjerne til med en dæsj kryddersmør eller litt mer olje i foliepakkene.
Det går nok an å bruke høyere varme og kortere tid. Det er vel bare oss som har god tid og liker smaken av "langgrillede" grønnsaker. :nikker: Det tar jo også mye kortere tid om man skjærer potenene i biter i stedet for båter, eller kutter ut potetene helt.
GRILLING Generelle tips:
Ha alltid i hus: hvitløk, lime, soyasaus, grovmalt pepper (fra kvern).
Bruk gjerne tykk soyasaus, den smaker mer.
Kalde sauser:
Begynn gjerne med en kald saus siden den bør stå litt.
Bruk f. eks. kesam. Tilsett lime, sukker, grovmalt pepper. Salt? Da har du en basis.
Tilsett deretter det du vil at sausen skal smake. Eksempler: chili, ingefær, peanøttsmør…
Tzatziki er sunt og godt. Bruk mye agurk og naturellyoghurt.
Marinader:
Bruk litt olje. Soyasaus og pepper. Sitron dersom det er hvitt kjøtt som skal marineres. La ligge. Husk å romtemperere kjøttet før grilling!
Bare fantasien setter grenser. Våg å eksperimentere med marinader.
Ferdige marinader er kjempegode og helt ok. Det meste av oljen vil renne av under grilling, ned på kullet. Ikke vær redd for å bruke olje.
Til okse: Bruk gjerne balsamico eller rødvin i marinaden.
Lag gjerne to ulike marinader og bruk grillspyd. Det gir gode og varierte smaksopplevelser.
Grilling av fisk:
Bruk alltid fisk med skinn og ha skinnsiden ned. Legg gjerne en hel filet på sølvpapir. Til hvit fisk, bruk gjerne hel rosépepper og husk soyasausen også her!
Bruker man ikke fisk med skinn, vil det lettere henge fast. Da kan man bruke en fiskerist.
Grilling av grønnsaker:
Bruk hva som helst. Paprika, squash, løk… mariner! Ha i en pakke av sølvfolie, og ha alltid i litt frukt også sammen med grønnsakene! Gjerne eple.
Husk lime, sukker, soyasaus, pepper. Pakk inn og grill.
Tilbehør:
Poteter i små biter tar kortere tid enn hele. Hele kan skjæres et kryss i.
Potetsalat med kesam. Se Grete Roede-nettsidene for oppskrifter.
I ovnen: Oppblåste poteter. Bruk nypoteter med skallet på. Ikke olje, men ha de i en plastpose sammen med det krydderet du liker. Rist! Legg tørre på bakepapir. Da blir de sprø og gode, og ikke vasne, som de gjerne blir når man bruker olje.
Grilling av frukt:
Alt kan grilles, nesten. (Kanskje ikke vannmelon… )
Frukt er godt på grillen sammen med kanel, ingefær eller litt chili. Ha det i pakker på grillen. Det er ferdig når du hører en suselyd inne fra pakken…
Server med vaniljekesam!
Bananer kan splittes og tilsettes litt mokkabønner. Nydelig!
Det er utrolig godt! Husk chili og ingefær! Jeg drysser i tillegg over litt krydder som heter Sweet og kommer fra Nomu, tror jeg det heter. Består av perlesukker, kanel, allehånde, kardemomme og diverse andre greier.
Jeg synes følgende ting er godt å ha til grillmat, bruker ikke dette hver gang, men er noen av de tingene som går igjen:
Grillede grønnsaker i pakker - det trenger ikke å være avansert -f.eks. løk og mais i en pakke, eller masse grønnsaker om du har tid og lyst til det. Lurt å pensle med olje, og ikke la det ligge for lenge.
Tomatsalat: tomat og rødløk i skiver, så 'ringler' man vinagraitte over
Lun potetsalat er nydelig. Kok poteter i terninger, når de er litt lunkne heller du over vinagraitte (3 deler olje, en del eddik, bittelitt sukker, salt, pepper og litt hakkede urter om du har for eksempel. Andre synes det er godt med 1 ts honning eller en ts god sterk sennep) Så blander man inn etter smak f.eks. vårløk om man vil gjøre det enkelt eller masse grønnsaker: løk, gulrot, reddiker, sukkererter, eple, paprika osv osv. Nydelig.
Tsatziki er veldig godt tilbehør, er egentlig hverken saus eller dressing, men kan brukes til begge deler, samt deilig til brød.
Her er også en del litt annerledes grilloppskrifter fra en svensk TV-kokk som hadde et eget grill-program. Han grillet veldig mye forskjellig, mye bra inspirasjon.
Når vi griller grønnsaker i folie putter jeg i masse strimlet løk i bunnen, så hiver jeg oppi litt sopp, litt paprika, litt squash, litt gulrot, eller noe annet om jeg har. Har oppå en dæsj med hvitløkssmør og griller i kanskje 20 minutter. Da har jeg jo ikke i poteter.
Vi har potetsalat ved siden av, som jeg lager selv. Den består av poteter, rømme, sylteagurker, løk, sennep, og litt av saften til sylteagurkene. Smaker så til med salt og pepper. Den er kanskje ikke så slankende, men man spiser heller ikke så mye av den om man har grønnsaker og magert kjøtt til...
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.