Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Grøt, grøt og atter grøt

#1

Lurendreier sa for siden:

På 5. mnds kontrollen på HS ble introduksjon av fast føde tatt opp. Helsesøster delte ut en brosjyre og fortalte at anbefalingene nå er å starte med Nestle havregrøt (den fra 4 mnd). På det jevne anbefalte de Nestle grunnet jerninnhold. De anbefalte IKKE økologisk... Hun viste til denne undersøkelsen.

For en mor som ikke er fan av Nestle og som gjerne vil enten lage selv eller velge Holle, hva skal man gjøre? Hva gjør dere?


#2

Harriet Vane sa for siden:

Du kan sørge for at det blir nok jern ved å lage hirsegrøt og servere med eplemos eller lignende som øker opptaket av den jernrike hirsen. I tillegg kan du straks begynne å gi leverpostei på små skivebiter.

Jeg er helt enig med deg om å gi minst mulig Nestle og mest mulig økologisk, glad meldinger om at det bare er halparten så mye sprøytemiddelrester i konvensjonell mat beroliger ikke meg. :niks:

Jeg gir alltid fruktmos sammen med grøten, for da smaker den mye bedre. Jeg raspet litt eple oppi kokevannet eller serverte med eplemos eller Hipp-fruktmos.


#3

Bluen sa for siden:

Da tenker du helt motsatt av meg. Jeg kjører kun naturell grøt for at gutten ikke skal bli bortskjemt med god smak. Heldigvis liker han grøten. (Og så er jeg en så dårlig mor at jeg gir Nestlé-grøt også. :humre: )

Velkommen hit, Lurendreier!


#4

Harriet Vane sa for siden:

Jeg synes det viktigste er at de spiser og spiser seg mett. Jeg liker IKKE naturell grøt, og tenker at jeg ikke bryter ned barnets moralske karakter ved å friske opp grøten litt.


#5

Dixie Diner sa for siden:

Jeg begynte med hirsegrøt (tror det var Holle, eller kanskje Helios?) og på helsestasjonen min sa de at det var bra, siden det var naturlig rikt på jern. Men om de hadde frarådet det hadde jeg jo gitt dæng i det, for nå er ikke helsesøstre personer jeg automatisk hører på når det gjelder ernæring.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Enig. Og naturell hirsegrøt smaker jo fint lite annet enn sagspon.


#7

gajamor sa for siden:

Nestlegrøt (ris og havre) inneholder 10mg jern/100 gram. Hirse har 4,8 mg, mens havregryn har 3,7 mg. Jeg ville ikke begynt å tenke over dette før ungen var 6 mnd, for de medfødte jernlagrene skal visst vare til da. Dessuten får han i seg noe fra morsmelka. Hvis du ligger om natta og ikke får sove pga dårlig samvittighet etter 6 mnd, kan du lage litt levermos (kjøp lever på butikken, tilbered den, og kjør den i kverna). Jeg syns det smaker py, men mange unger elsker det. Evt litt most blodpølse. Jern fra kjøtt tas bedre opp enn det fra planter.


#8

Harriet Vane sa for siden:

Jeg har ikke stresset med dette, jeg fullammet enern til hun var 4 mnd og toern til hun var 6 mnd. Økologisk hirse + økologisk frukt + morsmelk = sunnere og moralsk bedre enn jernberiket Nestle. I mitt regnskap. I tillegg får lille frøken gnage på tørre brødskalker jeg har smurt leverpostei på.


#9

trøtt sa for siden:

Det er ikke noe særlig jern i den hvis det er den du bare blander med vann du mener.

Lille liker ingen av holle sine grøter så her går det i Nestle. Jeg har ingenting imot nestle og så lenge det er det eneste jeg kan klare å få i den kresne lille mannen så gir vi det.


#10

Dixie Diner sa for siden:

Er det ikke? Hirse er naturlig jernrikt, men det er jo selvsagt ikke like mye jern i den som i grøter som er TILSATT jern.


#11

Bluen sa for siden:

Ja, det synes jo jeg også - og så lenge han faktisk spiser naturell grøt og later til å like det, ser jeg i alle fall ingen grunn til å tilsette smak foreløpig.

Storesøster her fikk Holle-grøt utblandet med morsmelk til hun var nesten ett år, tror jeg. Hirsegrøten var den eneste hun ikke likte. Jeg må innrømme at jeg ikke orker å pumpe så mye til nummer 2. Ettersom han var prematur og derfor er ekstra utsatt for jernmangelanemi, har vi valgt Nestlé bl.a. pga jerntesten i Foreldre & Barn. Hadde han vært fullbåren, ville jeg nok ikke ha tillagt det noen særlig vekt.


#12

Frøy sa for siden:

Brødskive til 5mnd høres meget kjekkt ut, har ikke tenkt på det som en mulighet en gang. Her kommer det mer grøt enn inn og ikke er det "lov" å gi mer enn 1 liter MME i døgnet heller så løsningen til nå har vært litt grøtpulver i kveldsflasken. Men kan kansje se om hun liker brødskive da.

Men havregrøt fra 4mnd? har bare funnet mais og risgrøt jeg fra 4mnd


#13

trøtt sa for siden:

Den fra holle er hirseflak og mesteparten av jernet har blitt borte i prosessen hvis jeg har forstått det rett.


#14

Dixie Diner sa for siden:

Oj ja det kan jo stemme. Men nå fikk han jern fra leverpostei og NAN2 i tillegg (fikk skive fra 6 mndr, mener jeg å huske) så det gikk nok greit.


#15

Lurendreier sa for siden:

Hehe! Ingen fare, jeg sover godt!

Det er vel ikke så mye det at jeg absolutt ikke vil ha Nestle, men heller det at jeg vil ha valgalternativer. Også blir jeg litt provosert av at HS går ut og ANBEFALER Nestle. Det blir det mye gratis reklame av...

Storesøster fikk hirsegrøten fra Holle blandet med MME (jeg pumper IKKE for å ha i grøt, altså. Der går grensen.) og hjemmelaget fruktmos. Nå er det jo sånn at barn helst skal ha gluten fra starten og hirse er glutenfritt. Så jeg lurer litt på å blande den med litt speltgrøt. Ren spelt alene kan kanskje bli litt heavy som start-grøt? Den er dessuten anbefalt fra 6 mnd og lille er 5 mnd. Hva tykks?

Jeg synes det er litt betenkelig at det bare er Nestle som er godt nok. Kunne tenke meg å lese hele undersøkelsen...


#16

Acsa sa for siden:

Jeg diskuterte dette med en barnelege for en tid tilbake, og han mente det er unødvendig mye bekymring rundt dette med babyer og jern. Friske barn født til termin har ikke så ofte jernmangel hvis de har et alminnelig balansert kosthold når de blir introdusert for fast føde.

Vi har gitt Holle hirsegrøt (og etterhvert de andre Hollegrøtene) og havregrøt kokt på vanlig havremel. Nypeekstrakt har mye c-vitamin og kan has i litegranne av, hvis barnet liker smaken.

Og jeg blir grenseløst provosert av at helsestasjonen anbefaler et bestemt merke - og særlig når det merket er Nestlé. I motsetning til trøtt så synes jeg det å sette profitt foran spebarns liv er en smule kritikkverdig.


#17

Lurendreier sa for siden:

Takk!


#18

Dixie Diner sa for siden:

Skal barn ha gluten fra starten nå? :undrer:


#19

Lurendreier sa for siden:

Har forresten en bok her hjemme om barnemat. og der står det at man kan kjøpe jernberiket mel (sammalt hvete, fin) og koke grøt på. Noen som vet hvor man får atk i det og som har testet det ut?


#20

Lurendreier sa for siden:

Ja de skal visst det. Det skal introduseres mens man enda ammer mye.

Og der hadde jeg endelig 5 innlegg!


#21

Lykken sa for siden:

Jeg med "store" barn på 4 og 7 år må bare spørre, er det noe særlig næring i risengrynsgrøt? Mine fikk Nestles barnegrøter tilsatt nypeekstrakt eller banan/fruktmos, og da jeg prøvde å gå over til hjemmelagd havregrøt (utallige ganger) så bare brakk de seg og nektet å spise, prøvde å lage den tynnest mulig. Men min kjære svigermor introduserte risengrynsgrøt etterhvert, og min eldste elsker det, og utenom rømmegrøt, så det kun det han vil ha av grøt. Jeg har en teori om at disse søte barnegrøtene ødela videre apetitt på annen grøt. Vi har prøvd å lage noen andre også, men ingenting tyder på å smake dem.


#22

Dixie Diner sa for siden:

Men hvis man ikke ammer da?


#23

Luftslottet sa for siden:

Vi bruker litt av hvert. Det går faktisk an. ;) Koker noe selv, bruker noe Hipp og noe Nestlé. Jeg vil egentlig ikke bruke Nestlé, men ettersom jeg selv sliter veldig med jernmangel (as we speak, faktisk), er sønnen min også ekstra utsatt. Greit å gi ham ekstra jernberiket grøt i ny og ne.

Koker også en del selv, hirse og maisgrøt. Ikke fra Holle, men et annet merke fra den lokale helsekosten. Smakssetter med maltekstrakt, og det går ned på høykant. Sønnen nekter å spise så mye som en bit dersom jeg lurer i noe frukt, og fruktmos kommer ikke på tale. I teorien kunne jeg tenke meg å lage mest mulig fra bunnen av, for det gjør vi jo til oss voksne, men min sønn er en såpass krevende fyr at det ikke alltid lar seg gjøre. Da er det greit med vannkokergrøt.


#24

Harriet Vane sa for siden:

Jeg ville ventet med hvete, ris har lite næring og ellers er jeg enig med Acsa. At helsesøstre feks kaller MME for NAN er helt forkastelig.


#25

pulverheksa sa for siden:

Hirse er næringsrikt og godt å koke grøt på, havre gir litt mer bindeevne og smak til grøten. Jeg har også brukt maismel i grøten for å gi den litt søtere smak, det slår an hos de fleste (lager ofte grøt når vesla har venner på besøk). Til helt små ville jeg kokt grøten lenge, det gjør den lettere å fordøye. Tror jeg kokte havregrøten opp mot 20 minutter da vesla var fem-seks måneder. Når det gjelder gluten så er havre i utgangspunktet fri for gluten, men på grunn av produksjonsmåten er den forurenset av gluten. Dersom dere ønsker helt glutenfri grøt kan dere bruke hirse og glutenfri havre.

Lykken: Jeg har også tydd til nestle i slitsomme perioder. For å reintrodusere havregrøten har jeg da kokt løs grøt og jevnet med nestle, stadig med mindre nestlegrøt. Risgrøt er desverre ganske næringsfattig.


#26

Verdande sa for siden:

Jeg fullammet til Lille var 7,5 måneder, deretter valgte vi å introdusere mat etter BLW-prinsippet. Det fungerer strålende for oss. Vi har boikottet Nestlé i årevis, så om vi skulle kjøpt ferdigmat, ville vi valgt en annen produsent, fortrinnsvis Hipp eller Holle.

Selv om Nestlé har en tendens til å framstille det som at det å lage riktig babymat er minst like avansert som hjernekirurgi, er det etter min mening ikke spesielt vanskelig å sørge for at småbarn har et godt og variert kosthold som dekker næringsbehovene utover å bare være vomfyll. Dessuten er det jo faktisk ikke slik at industrielt framstilt barnegrøt er det eneste her i verden som inneholder jern og andre essensielle næringsstoffer. F.eks. er matvarer som grovbrød, leverpostei, brokkoli og rødt kjøtt naturlig jernrike. C-vitaminrike matvarer fremmer jernopptaket. Når man i tillegg tar med i betraktningen at kumelk hemmer jernopptak, skulle jeg likt å vite hvor stor andel av det tilsatte jernet i industrigrøten som kroppen faktisk klarer å nyttiggjøre seg.

Om man vil koke grøten selv, finnes det grøtmel å få kjøpt, men det er egentlig ikke nødvendig med spesialmel. Havregryn, hel hirse, hirseflak, grovt sammalt hvetemel, grovt byggmel osv. kan like gjerne brukes. Bløtlegging av grøtmelet før koking øker jerntilgjengeligheten, og litt nypeekstrakt blandet i grøten sørger for masse C-vitamin.

Sosial- og helsedirektoratets brosjyre om babymat (med oppskrifter) kan lastes ned her. Tilsvarende brosjyre fra den danske Sundhedsstyrelsen her. Oppskrifter m.m. finnes blant annet på barnemat.com.


#27

Verdande sa for siden:

Grøtmel får man i mange helsekostbutikker, og sikkert andre steder også, men det er ikke nødvendig med spesialmel. Grøtmel er også som regel dyrere enn "vanlig" mel. Grøt kan kokes på f.eks. havregryn, hel hirse (må bløtlegges for å få ut saponin), hirseflak, grovt sammalt hvetemel, grovt byggmel osv.

Jerntilgjengeligheten øker om du bløtlegger melet minst en time før koking. Det kan gjerne bløtlegges natta over hvis du f.eks. skal koke frokostgrøt. Det er vanligvis ikke noe poeng i å bløtlegge havregryn eller hirseflak.

Før servering pleier jeg å tilsette grøten en teskje rapsolje, frukt eller bær og litt nypeekstrakt.


#28

Scorpionen sa for siden:

Godt å se at vi ikke er alene.

Vi bruker mais mel, rismel, havremel mm som basis i grøt og velling. Ettersom barnet blir eldre har vi rett og slett brukt bløtlagte korn, gryn osv slik du sier, og vi har glade, mette og sunne barn.

:riktig:


#29

rajraj sa for siden:

Vi startet med avocado, den har veldig lettopptakelig jerninnhold. Blandet med litt morsmelk. :nemlig: Første grøten var hirsegrøt med tilsatt fruktmos.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.