Vi har gravd opp en slakk skråning langs en relativt solrik husvegg, og skal nå lage til et fagert blomsterbed der.
Hvordan får vi laget et flott bed som trenger minst mulig vedlikehold og sneglejakt?
For å konkretisere spørsmålet litt:
Hvor tjukt lag med jord bør jeg legge, og trenger jeg duk under? I så fall, i hvilken dybde? Er vanlig plantejord greit å bruke? Jeg planlegger å plante en del stauder der; lavendel, primula, roser osv. Bedet skal kantes med kantstein.
Jeg er en sucker for duk. Brukte det i suksesshagen i tilknytning til Vår Forrige Bolig og har brukt det nå. Jord, barkduk og bark på toppen hovedsakelig for å skjule duken. Utvidelse av plantehullene i duken etter hvert som plantene vokser. Ingen luking. :rørt:
Aner ingenting om universell kompatibilitet. Det har fungert fint med stauder, gress og diverse buskvekster.
Tenk litt på kor høge plantane kan bli. Innmari dumt å ha ein plante som kan vokse seg kjempe høg i forkant. Og at du har noko som blomstrer heile tida. Det er ikkje gøy når dei første blomstrane kjem i begynnelsen av mai og når mai er over er bedet over og.
Holder på å planlegge ein gedigen skråning sjølv, så eg sitter litt med dei samme tankane som deg.
Selv om man har plast så krever det mye av bedanlegger for å følge med på at bedet ikke kryper over knotteplasten. Dessuten ønsker man drenerende masse et godt stykke ut fra husveggen. Jord er ikke drenerende mass sammenlignet med pukk og singel. Man øker fuktbelastningen på grunnmuren, rett og slett.
Huset ramler vel ikke sammen om man har knotteplast og lave stauder?
Ellers anbefaler jeg valmuer i alle fasonger. Sprer seg lett, om man ønsker et levende bed som passer seg selv. Bark bruker jeg i skråninger der jeg har busker og ønsker å holde styr på gressvekst.
Grunnen til at vi har gravd opp langs denne hussiden er nettopp at det var et bed der med ødelagt knotteplast bak. Vår jord langs muren og råttent listebor. Direkte slurv fra forrige huseier. :sur:
Dette er nå fjernet og behandlet/reparert.
Vi har knotteplast et godt stykke opp langs muren, og skal legge en tetningslist over knotteplasten. Innerst/underst langs knotteplasten har vi et solid lag med leca med et lite jordlag på toppen - fortsatt med god klaring til toppen av knotteplasten (20-30 cm +). Jeg tror vi tar sjansen på å lage et bed, uten de største og dramatiske vekstene.
Jeg ville holdt meg minst en meter fra husveggen. Ellers holdes fuktigheten inne med grunnmur/såle. Fuktigheten trekker inn og du år fukt og råteskader i huset...
Vi har liten hage. Og har valgt å tekke os ut fra huset med beplantningen. Har sitteplass inn med husveggen. Har bygd oss opp med kubbestein og laget blomsterbed slik... Jeg foretreker evig grønne saker som blomster og litt "stæsj" inni mellom. Da ender en ikke opp med et svært bed som er "dødt" fargeløst halve året... Men det er min smak. Har kombinert ulike rododendron sorter med ulik blomstringstid med lavendel og krypende evig grønne aker med røde bær. Ingen duk, ingen bark. De krypende saken dekker jorda og ingen ugress trives...
Er det greit å ha plen helt inntil veggen, eller blir det like dumt som bed, med tanke på fukt? :blond:
Vi har flyttet inn i et gammelt murhus, og dreneringen er dårlig (og vi får ikke drenere selv, borettslaget har en dreneringsplan, og det "vil skje i løpet av de neste 20 årene" fikk vi beskjed om. :himle:)
På den ene siden av huset er det bed langs hele husveggen, og på den andre er det plen. Hvis vi bør fjerne bedet (og evt. plenen) her, hva burde vi erstatte det med?
Unnskyld at jeg kupper tråden din, Amidriel. :sparke:
Forresten, Amidriel, ikke gjør som meg og plant ut sånne fine sommerfugllavendel. De tåler ikke vinteren i Norge. :sukk: Ekte lavendel må man visst ha. Jeg har en som de tidligere eierne plantet for over ti år siden, den er enorm og veldig fin.