Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjelp en nybegynner med tips om kjøkkenhage

#1

Dixie Diner sa for siden:

Jeg er HELT nybegynner, altså på karse-stadiet. Jeg husker ikke engang hvordan man gjør dét! Er det bare å ha bomull i en liten eske og ha frøene direkte oppå og vanne hver dag, eller? blånn

Vi har bodd i blokk i mange år, uten verken terrasse eller hage. Nå i sommer flytter vi i rekkehus med begge deler og da har jeg kjempelyst å dyrke noe. Helst i potter, siden plenen skal brukes til sandkasse, trampoline pluss et lite basseng om sommeren.
Mne hva bør jeg begynne med, og hva egner seg i potter? Jeg tenker agurk, tomat og jordbær? Svigers fraråder meg jordbær fordi de tiltrekker seg en drøss med snegler, men det gjelder vel helst i hagen og ikke på terrassen? Jeg mener; de klatrer vel ikke opp trapper og husvegger?

Jeg husker at min mor hadde jordbær i hagen, i en spesiell jordbærpotte. Det er de beste bærene jeg har smak, søte og nydelige.


#2

Ru sa for siden:

Snegler klatrer opp både trapper, husvegger og vinduer. :trust me:

Vi har sådd sukkererter, agurk, tomat, gulrøtter og reddiker, men det var vel bare gulrøtter og sukkererter som egentlig var noe suksess. Tomatene døde da vi var på ferie. :humre:
Jordbær kan du jo ha i altankasser, f.eks.?


#3

Hjertensfryd sa for siden:

He he. Du klør i fingrane no skjønner eg. Kan forstå det.
Karse har du berre på ein våt bommulsdott. Bruk gjerne eit eggeglass.

Eg har jo litt forskjelligt som spirer og gror. Har jordbær i ein ampel. Den planten er full i blomstrar no. ( og ein jordbær åker nede i hagen )
Urter og slike spiselige ting har eg eindel av i krukker. Dei er lette å flytte på og krever igrunn ikkje så masse. Altankasser kan ein og bruka til slikt.

Sukkererter kan du plante i krukker og la klatre oppover. Tomater trives og på den måten. Agurk veit eg ikkje enno :knegg: Mine planter står inntil vidare i drivhuset vårt.


#4

Mjau sa for siden:

Om du tenker på snegler i forhold til jordbærene finnes det mange hengende jordbær nå som kan henges opp i ampler :)

Ellers vil jeg vel anbefale å dyrke i jorda. En liten stripe ytterst i hagen har du vel plass til?


#5

Dixie Diner sa for siden:

Tja, ut fra bildet her så ser det jo ut som det er noe bed-greier helt til venstre. Kunne sikkert hatt noe der.


#6

Hjertensfryd sa for siden:

Ut i frå det bildet der ville eg tenkt verandakasser, krukker og kanskje noko i bedet.


#7

Dixie Diner sa for siden:

Ja, vi skal bygge nye gjerder også. Helt like de røde som er øverst ved trappa, som ser mye bedre ut. Da kan vi ha altankasser der også.


#8

Malus sa for siden:

Vil anbefale boka "Late kjøkkenhager" av Tor Smaaland.


#9

Hjertensfryd sa for siden:

Kom på eit tips eg leste i ein av hagebøkene mine ( sikkert late kjøkkenhager ) Når ein sår sukkererter så plant ein solsikke i midten og ertene rundt. Då kan dei nemlig klatre på solsikken. Enkelt og greit.


#10

Che sa for siden:

Vi har hatt jordbær i vanlige altankasser. Går kjempegreit det altså.


#11

Dixie Diner sa for siden:

Den tittelen likte jeg. :knegg: Høres ut som noe for meg, absolutt. Takk for tips alle!


#12

Millis sa for siden:

Dra på gartneriet å forhør deg litt! Det er veldig greit å kjøpe slike plantekasser som du sår frøene i inne, for så å plante de ut i potter når de har begynt å spire. Det meste er greit å plante i både potter og blomsterkasser, bare det ikke skal bli for bredt. Enkelte planter trenger stor plass til røttene sine.

Jordbær er kjempefint å ha i store potter :riktig: Vi hadde også masse urter i fjor sommer som vi hadde i en stor potte. Da tok vi flere slag sammen.


#13

Eia sa for siden:

Hey! Takk for tipset. Jeg lurte veldig på hvor jeg skulle ha sukkerertene i år, men da kan jeg plante det rundt de 8 solsikkene jeg har plantet i bedet. :riktig:


#14

Michelle sa for siden:

Bruk ikke den billig jorda du får på Plantasjen. Den er elendig og altfor tørr.


#15

Fibi sa for siden:

I den lille skråningen ved trappa hadde jeg plantet et par eviggrønne saker, og en del stauder med forskjellig blomstringsperiode. Noen blomstrer jo tidlig, og andre sent, om sommeren, og ved å plante litt ymse, så har du blomster hele sesongen. :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.